Welke soorten regenton filters zijn er?

2 november 2022
2 min leestijd

Grote kans dat je bij deze blog bent uitgekomen omdat jouw regenton constant vol zit met bladeren en ander vuil. In deze blog leggen we aan je uit welke verschillende soorten filters er zijn om dit te voorkomen. 

Dit zijn de verschillende soorten regenton filters:

  • Vulautomaat (regendief) of bladscheider
  • Regenton filter van vilt
  • Zelf gemaakt filter (van bijvoorbeeld kippengaas)
  • Dakgootdrain of dakgootegel
  • Koolstoffilter
  • Zelf gemaakt houtskoolfilter
  • Combinatie van bovenstaande

Lees vooral verder als je meer informatie wil over de verschillende filters.

De verschillende soorten regenton filters

Vulautomaat (regendief) of bladscheider
Deze filter kent verschillende namen en is in bouwmarkten of online te vinden als vulautomaat (regendief) of als bladscheider. Het installatie proces van beide is echter nagenoeg hetzelfde. 

Je bevestigd dit filter tussen de regenpijp en de regenton. Deze scheid het water en het vuil dat via je dakgoot door de regenpijp komt. 

Een groot voordeel is dat veel van deze filters zijn voorzien van een zomer- en winterstand. Wanneer het hard begint te vriezen kan je deze op de winterstand zetten. Hierdoor stroomt er niet telkens opnieuw water in de regenton. Dit voorkomt dat je regenton kapot vriest. Meer informatie hierover lees je in onze blog Wat moet je met een regenton doen in de winter?

Het voordeel van dit filter ten opzichte van een filter van vilt is dat deze veel langer mee gaat. Daarnaast hoef je niet handmatig telkens al het vuil te verwijderen. Meer over het filter van vilt vind je hieronder.

Het installeren van een regenwater filter kost wat meer tijd en moeite maar is gelukkig wel een eenmalige klus. 

Voordat je dit filter aanschaft is het belangrijk om te kijken welke diameter de regenpijp heeft welke is aangesloten op de regenton. Gelukkig komen deze filters in allerlei verschillende formaten waardoor er altijd een op jouw regenpijp past. 

Het aansluiten van dit filter doe je zo:

  1. Meet de lengte van het regenwater filter op.
  2. Zaag een gedeelte van de regenpijp af (de lengte van het regenwater filter). Doe dit op een gedeelte van de regenpijp die jou het meeste schikt. Let echter op dat je dit niet te ver naar boven doet en ook niet te dicht bij de regenton doet. 
  3. Plaats nu de regenwater filter tussen de regenpijp en maak deze bijvoorbeeld vast met PVC-lijm.

Tip

Hierboven staat een globale omschrijving van hoe de meeste regenwater filters geïnstalleerd moeten worden. Kijk vooral ook goed in de handleiding van het product dat jij hebt aangeschaft. Hier staat alles in detail beschreven.

Deze blog vind je wellicht ook interessant:

Hoe voorkom je dat een regenton verstopt raakt?

Regenton filter van vilt
Een regenton filter dat gemaakt is van vilt laat gemakkelijk water door maar houdt vuil zoals bladeren of eventueel straatafval tegen. Ook kan het zand filteren. 

Doordat het filter van vilt is gaat deze ongeveer een half jaar tot een jaar mee. Wanneer deze niet meer werkt is het kwestie van het oude vilt verwijderen en een nieuwe plaatsen. 

Let op!

Dit vilt is gemaakt voor ronde regentonnen. Kijk goed of het formaat in jouw regenton past. Wanneer deze te groot is kan je het vilt bijknippen in het gewenste formaat. 

Het plaatsen van dit filter is erg makkelijk. Lees hieronder hoe je dit doet:

  1. Verwijder eerst de deksel van de regenton
  2. Bevestig nu het filter bovenaan, in het gat waar het water doorheen stroomt. Je kan dit bijvoorbeeld doen met dubbelzijdig plakband of een beetje lijm.
  3. Plaats nu de deksel weer op de regenton

Let op!

Doordat het vilt voor de afvoer zit en bladeren en ander vuil tegenhouden kan het zijn dat op den duur de regenpijp verstopt raakt. Het is daarom belangrijk om regelmatig de bladeren te verwijderen.

Zelf gemaakt filter (van bijvoorbeeld kippengaas)
Je kan er ook voor kiezen om zelf een filter te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een filter maken van (oud)kippengaas. 

Wat je hiervoor nodig hebt is kippengaas, een knijptang, een meetlat en eventueel ijzerdraad of tape. 

Je meet eerst het gat van de regenton waarop de regenpijp is aangesloten op. Vervolgens knip je met een knijptang een cirkel ter grootte van het gat. Maak eventueel twee keer een cirkel van kippengaas. Je kan deze over elkaar heen leggen waardoor het filter kleinere deeltjes vuil filtert. 

Plaats nu het filter over het gat en bevestig deze bijvoorbeeld met ijzerdraad of tape. 

Het voordeel van een filter als deze is dat je hem helemaal zelf kan maken. Het nadeel is dat je regelmatig het vuil weg moet halen en dat deze geen zand filtert. 

Dakgootdrain of dakgootegel
Het grootste gedeelte van het vuil komt via je dakgoot in de regenpijp. Bladeren die op je dak waaien vallen op den duur in de dakgoot. Zodra het gaat regenen voert het water de bladeren de regenpijp in.

Daarom kun je er ook voor kiezen om een dakgootdrain of dakgootegel in de dakgoot te plaatsen. Dit is als het ware een filter voor de dakgoot. Hiermee pak je het probleem aan bij de oorsprong. 

Het voordeel van deze aanpak is dat je minder vaak je dakgoot hoeft (laten) schoonmaken. Een nadeel is echter dat het bevestigen van een dakgootdrain of dakgootegel een klus is hoge hoogte. Hierdoor wil je deze wellicht liever door een vakman laten uitvoeren. 

Combinatie van bovenstaande
Wil je het heel professioneel aanpakken dan kun je ervoor kiezen om bovenstaande mogelijkheden te combineren. Plaats een dakgootdrain of dakgoot egel in je dakgoot, een vulautomaat (regendief) of bladscheider op de regenpijp en tot slot een filter van vilt voor de toevoer in de regenton. 

Hiermee garandeer je dat er vuil in je regenton komt. 

Regenton water filters

Bovenstaande filters zijn er voor om te zorgen dat er minder vuil in de regenton terecht komt. Er zijn echter nog twee andere filters die ervoor zorgen dat het water gefilterd wordt. 

Eerst geven we echter antwoord op de vraag waarom je regenwater zou willen filteren.

De reden waarom je het water in de regenton wil filteren kan variieren. Wanneer je bijvoorbeeld je auto wil wassen is het handig als er zo veel mogelijk vuil uit het water is. Een andere reden is dat wanneer het water gefilterd is je minder kans hebt op muggen rondom de regenton. 

Wanneer je het water gebruikt voor de tuin is het echter niet nodig om het water te filteren. Sterker nog, in regenwater zitten belangrijke stoffen voor je planten. Sommige van deze stoffen filter je eruit met een koolstoffilter of houtskoolfilter. 

Koolstoffilter
Een koolstoffilter is voorzien van drie verschillende behuizingen. Voordat het water in de regenton terecht komt stroomt het door deze behuizingen. In de behuizingen zitten verschillende filters die het water zuiveren.

Het eindresultaat is dat je water hebt wat je bijvoorbeeld voor de wasmachine of wc kunt gebruiken. 

Zelf gemaakt houtskoolfilter
Het is ook mogelijk om een houtskoolfilter te maken. Deze werkt als een koolstoffilter maar filtert wel minder vuil uit het water. Daarnaast is het zo dat je zo nu en dan het filter moet voorzien van nieuwe houtskool.

Om deze filter zelf te maken heb je een panty en houtskool nodig. Het enige wat je moet doen is de panty vullen met houtskool en deze ophangen aan bijvoorbeeld een spijkertje. De panty met het houtskool erin laat je in het water drijven. 

Let op!

Beide filters zorgen er niet voor dat het regenwater drinkbaar wordt. Gebruik dit water liever ook niet om een zwembad te vullen. Wel is het geschikt om bijvoorbeeld je auto te wassen. In dit geval moet je echter ook opletten dat er geen zand in het water zit.

Andere benodigdheden

Naast filters zijn er nog andere handige of zelfs noodzakelijk benodigdheden voor de regenton. Denk bijvoorbeeld aan een kraan, regentonpomp en een verhoging (voet). Meer informatie over alle benodigdheden voor een regenton lees je in onze blog Wat heb je allemaal nodig als je een regenton koopt?

Conclusie

Je kent nu alle verschillende soorten filters voor de regenton. Een deel van de filters is dus om te voorkomen dat er vuil in de regenton komt. Een ander deel is om te zorgen dat het water zelf gefilterd wordt.  

Alle filters zijn gelukkig gemakkelijk te installeren. Je kan natuurlijk de klus ook aan een hovenier overlaten als je zelf geen tijd hebt of wanneer je denkt dat je dit niet voor elkaar gaat krijgen. 

Ben je benieuwd naar meer blogs over de regenton? Klik dan hier voor een overzicht. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen