Welke stijlen sierbestrating zijn er?

21 oktober 2020
2,5 min leestijd

Als je sierbestrating in de tuin wil zijn er ontzettend veel mogelijkheden. Een goede keuze maken kwa stijl hangt af van veel verschillende factoren. Welke steen vind ik mooi? Welke kleuren vind ik mooi? Wat past er bij mijn tuin? In deze blog bespreken we bovengenoemde eigenschappen die gezamenlijk invloed hebben op de stijlen sierbestrating.  

Stenen zijn in veel verschillende kleuren te verkrijgen en in vele verschillende manieren te leggen. Maar wanneer je sierbestrating wil is het type steensoort de belangrijkste keuze die je moet maken. Het steensoort heeft namelijk veel invloed op de stijl die bij jouw tuin past. De drie belangrijkste steensoorten zijn:

  1. Klinkers
    Kasseien, Waaltjes, natuursteenklinkers, genoeg variatie én altijd iets passends voor jouw tuin 
  2. Natuursteentegels
    Geen enkele steen is hetzelfde, veel verschillende steensoorten, kleuren en afmetingen
  3. Betontegels
    Tegenwoordig te verkrijgen in verschillende afmetingen en kleuren

Wanneer je verder leest geven we je meer informatie over de soorten die hierboven genoemd zijn. Verder behandelen we in deze blog verschillende legverbanden, waar je sierbestrating kan leggen en hebben we het het maken van verschillende combinaties.

Meer informatie over de meest gebruikte stenen

Klinkers
Klinkers de meest gebruikte stenen in tuinen. Dit komt omdat ze veelvuldig gebruikt worden om paden aan te leggen. De vier meest voorkomende formaten zijn:

  • Waalformaat (210 x 50mm)
  • Dikformaat (210 x 70mm)
  • Keiformaat (200 x 100mm)
  • Kasseien (150 x 150mm)

De hoeveelheid kleuren waarin klinkers te verkrijgen zijn is ontzettend groot. Vooral betonklinkers zijn er in veel verschillende kleuren. Denk hierbij aan grijs, geel, rood, bruin en wit. 

Natuursteentegels
De naam zegt het eigenlijk al maar natuursteentegels zijn gemaakt van stenen uit de natuur. Elke tegel is uniek in structuur, kleur en vorm. De meest bekende natuursteentegels zijn van:

  • Graniet
  • Hardsteen
  • Leisteen
  • Marmer
  • Belgisch hardsteen
  • Kwartsiet

De stenen zijn er in veel verschillende formaten omdat de fabrikant zelf bepaalt in welke formaat hij de tegels slijpt. Tevens kan de producent de tegel op allerlei manieren bewerken. Zo kan de steen robust blijven maar ook spiegelglad worden gemaakt. Kwa diversiteit in kleur zit je met natuursteen gelukkig ook goed. Denk aan grijze, rood/bruin, wit en zwart maar ook aan geel en blauw. 

Betontegels
Betontegels zijn gemaakt van een mengsel van zand, grind, cement en water. Ze zijn te verkrijgen in veel verschillende kleuren en maten. De meest voorkomende maten zijn:

  • 40 x 40cm
  • 50 x 50cm
  • 40 x 60cm
  • 60 x 30cm
  • 60 x 60cm

Betontegels zijn echter ook te verkrijgen in hele grote afmetingen zoals 150 x 150cm. Dit soort formaten worden vaak gebruikt in een tuin met een moderne stijl. Een fabrikant kan betontegels in allerlei kleuren maken zodat er voor ieder wat wils is. Denk hierbij aan kleuren als grijs, blauw, paars, geel, groen en rose. 

Andere tegels
Er zijn ook nog tal van andere steensoorten die gebruikt kunnen worden in je tuin. Met name keramische- en novitontegels zijn de laatste jaren erg populair. Keramische tuintegels zijn erg geliefd omdat je hiermee heel veel mogelijkheden hebt. De tegels zijn in verschillende formaten structuren en kleuren te verkrijgen. Hierdoor vind je eigenlijk altijd wel een passende tegel voor de stijl van jouw tuin.

Een ander voordeel van deze tegels is dat ze ontzettend hard zijn gebakken. Hierdoor is de keramische tegel een onderhoudsarme tegel. Algen en mos groeien minder goed op de tegel en als ze op de tegel groeien is het ook weer makkelijk schoon te maken. Daarnaast verkleurd de tegel veel minder dan de hierboven genoemde tuintegels. 

Het gros van novition tegels zijn voorzien van een print. Doordat er ontzettend veel verschillende prints zijn kan je eindeloos combinaties maken. De prints hebben vaak een stijlvolle/klassieke look en kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor het terras. De tegels zijn in veel verschillende afmetingen en kleuren te verkrijgen. Daarnaast hebben ze net als de keramische tegel een hoge kleurvastheid en zijn ze onderhoudsarm. 

Legverbanden

Bijna alle steensoorten kunnen in diverse verbanden worden gelegd. De manier waarop ze gelegd worden heeft een grote invloed op de stijl die wilt. Per legverband verschilt het hoe stevig de stenen liggen. Hierdoor is niet elk verband geschikt voor elk doel. Wanneer je bijvoorbeeld de auto op je oprit parkeert is het handig om rekening te houden welke legverbanden hier geschikt voor zijn. Hieronder bespreken we de verschillende legverbanden.

Halfsteensverband
Wil je een klassieke uitstraling dan is het leggen van de stenen in halfsteensverband een optie. Bij halfsteensverband worden de tegels telkens halverwege de tegel erboven gelegd. Doordat halfsteensverband voornamelijk wordt gebruikt voor paden, trottoirs en terrassen is dit een van de meest gebruikte legverbanden. Halfsteensverband is echter niet heel stevig waardoor dit geen goede optie is voor je oprit. 

Blokverband
Twee of meerdere tegels worden in een vierkant of rechthoek gelegd. Hierdoor zijn duidelijke blokken op de grond te zien. Blokverband kan voor veel verschillende soorten bestrating gelegd worden maar is net als halfsteensverband niet geschikt voor je oprit. Dit komt omdat dit verband niet heel stevig ligt.

Visgraatverband
Bij visgraatverband worden stenen in een hoek van 45 graden ten opzichte van elkaar gelegd. Om ruimtelijkheid te creëren wordt dit verband altijd in de lengte gelegd. Wanneer je jouw tuin een stijlvolle tint wil geven is visgraatverband de perfecte keuze. Dit verband ligt erg stevig en is daarom geschikt voor je oprit.

Elleboogverband
Het verschil tussen visgraatverband en elleboogverband is niet heel groot, toch oogt het heel anders. Het verschil zit hem in de voegen. Waar bij visgraatverband de voegen in een hoek van 45 graden liggen staan de voegen bij ellenboogverband in of dwars op de kijkrichting. Bij ellenboogverband wordt normaliter een bredere steen gebruikt dan bij visgraatverband waardoor het geheel wat robuuster oogt. Ook ellenboogverband is uitermate geschikt voor je oprit.

Molenwiekverband
De naam van dit verband verklapt al een beetje hoe het verband eruit ziet. Het heeft wat weg van molenwieken. Bij dit verband worden er twee verschillende vormen stenen gebruikt namelijk rechthoekige (voor de wieken) en vierkante voor het hart. Molenwiekverband heeft vaak een wat speelse look doordat er voor het hart een andere kleur steen gebruikt wordt. Het geheel vormt net als bij blokverband blokken. Dit verband is niet heel stevig genoeg voor een oprit.

Keperverband
Waar visgraatverband in de lengte ligt leg je bij keperverband de stenen in de breedte. Dit verband oogt niet alleen krachtig het is ook erg krachtig. Het is erg geschikt voor zware belasting en wordt daarom veel gebruikt in drukke straten en op parkeerplaatsen. 

Waar leg ik sierbestrating?

Sierbestrating kan op veel verschillende plekken in de tuin worden toegepast. Vooral wanneer de combinatie bestrating / planten in harmonie is komt sierbestrating wat ons betreft het beste tot zijn recht. Sierbestrating wordt voornamelijk gebruikt voor:

  • Paden
  • Terassen
  • Opritten
  • Zithoekjes
  • Onder veranda’s
  • Als rand om gazons en plantenbakken

Feitje
Helaas blijkt uit onderzoek dat in Nederland tuinen steeds meer bestraat worden. Ruim een derde van alle tuinen in Nederland bestaat uit tegels. Nederlands telt op dit moment 38 gemeenten waar meer dan de helft van de voor- of achtertuin volledig betegeld of bebouwd is. Hierdoor zien dieren en planten hun leefgebied slinken en wordt het riool overbelast met regenwater.

Bron

Combineren van stenen

Combineren met sierbestrating kan eindeloos. Zo kunnen er verschillende soorten stenen gebruikt worden, verschillende soorten verbanden worden gelegd én verschillende soorten kleuren worden gebruikt. Wat het combineren eindeloos maakt is dat ook bovengenoemde weer gecombineerd kunnen worden. Hierin zit de kracht betreft sierbestrating. Door te combineren (of het juist heel eenvoudig te laten) is er altijd een gepaste oplossing voor jouw tuin. Zo kan je bijvoorbeeld visgraatverband klinkers in combinatie met grote betontegels in halfsteensverband gebruiken. Dit geeft een stijlvolle maar ook strakke look. 

Hopelijk ben je wat wijzer geworden betreft sierbestrating. Ben je er al uit wat voor steen je gaat kiezen voor je tuin? Weet je welk legverband het beste past of ben je van gedachte veranderd na het lezen van deze blog? Tot slot vind je hieronder een aantal foto’s om inspiratie op te doen. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen