Welke tuinplanten bloeien in december? (onze 6 favoriete)

10 september 2022
1,5 min leestijd

In december maakt de herfst plaats voor de winter en in de tuin is er veel veranderd. Je hebt de tuin winterklaar gemaakt en de klussen die er nog liggen zijn beperkt tot een minimum. Veel planten zijn uitgebloeid en eenjarige planten zijn al uit je tuin gehaald. Wil je in de maand december toch wat kleur in de tuin? Dan ben je aan het juiste adres. In deze blog leggen we namelijk aan je uit welke planten in bloei staan in de maand december. 

Deze tuinplanten bloeien in december:

 • Viburnum
 • Winterviolen
 • Winterjasmijn
 • Kerstroos
 • Camellia (C. furfuracea)
 • Aardbeienboom
 • Camellia crapnelliana
 • Barleria Cristata (Filipijnse viool)
 • Engelse Sleutelbloem
 • Cyclaam
 • Helleborus (x) Ericsmithll ‘Coseh 780’
 • Erica Darleyensis (x) ‘Silberschmelze’
 • Clematis Cirrhosa ‘Freckles’
 • Erica Carnea ‘December Red’

Hieronder geven we uitleg over onze 6 favoriete planten die bloeien in december. Per plant leggen we uit of ze wintergroen en/of winterhard zijn, wat de standplaats is (welke soort grond en welke plek in de tuin) en hoe de plant eruit ziet. 

Onze 6 favoriete tuinplanten die bloeien in december

Winterviolen

Winterviolen staan in onze lijst met favoriete december bloeiers omdat het erg makkelijke planten zijn. Daarnaast komen ze ook nog eens in allerlei verschillende soorten kleuren. Door winterviolen heb je zelfs in de maand december allerlei verschillende soorten kleuren in de tuin. De plant bloeit tevens ook in de maanden januari en februari.

Één viooltje maakt niet heel veel indruk en valt niet echt op. Dit komt omdat ze nogal klein van stuk zijn. Plant er daarom het liefst een hoop bij elkaar. 

Om te kunnen genieten van de winterviolen in de tuin is het belangrijk om deze halverwege september te planten. Doe dit op een plek waar zon of halfschaduw is. Winterviolen kun je het beste plaatsen in humusrijke grond die goed water doorlaat. Je kan ze in borders, plantenbakken maar ook gewoon in bloempotten plaatsen. 

Het plantje is klein van stuk en lijkt erg kwetsbaar. Toch is het een erg sterke plant en is hij winterhard. Elk jaar kun je daarop opnieuw van de winterviool genieten. 

Winterjasmijn

Het mooie aan de Winterjasmijn is dat deze in meerdere wintermaanden in bloei staat. Niet alleen in december kan je genieten van de mooie gele bloemen, je kan dit ook in januari en februari. De plant kan erg groot worden en zelfs tegen de muur opklimmen. Hierdoor zorgt de plant voor veel kleur in de wintermaanden. 

De Winterjasmijn kun je het beste plaatsen op een plek waar de zon goed schijnt maar waar hij wel wat beschutting heeft tegen de wind. Plaats de winterjasmijn in voedselrijke grond die ook water goed kan doorlaten. 

De jonge twijgen van de plant zijn wintergroen en zorgen daarom dus ook voor veel groen in de tuin in de winter. Aangezien de plant bloemen en bladeren heeft in de winter is deze ook winterhard.

Kerstroos

De Kerstroos is een plant met witte bloemen en een geel hart. Het is een plant die eind december al kan bloeien en dit wel kan aanhouden tot en met april. 

De Kerstroos is geen makkelijke plant. Dit komt omdat hij in een grond moet staan die zowel waterdoorlatend als vruchtbaar moet zijn. Maar dat is niet alles, de grond moet namelijk ook kalkrijk zijn. Om dit voor elkaar te krijgen is de kans groot dat je kalk moet toevoegen aan je grond. Zet de plant het liefst in halfschaduw. 

Je moet er wat moeite voor doen maar zal er wel heel wat voor terug krijgen. Het is een plant die veel kleur aan je tuin zal geven waar andere dat niet doen. 

Doordat de kerstroos de hele winter in bloei staat kunnen we wel stellen dat de plant winterhard is. Jaar in jaar uit kun je genieten van de Kerstroos. Hij is naast winterhard natuurlijk ook wintergroen. Je hebt veel groene bladeren en witte bloemen tijdens de koude donkere winterdagen in de tuin. 

Viburnum

De Viburnum wordt ook wel Sneeuwbal genoemd. Als je de bloemen ziet weet je waarom hij hier zijn naam aan heeft te danken. Wil je een plant met wat meer omvang dan is Viburnum een geschikte keuze. De plant kan tussen de 2 tot 3 meter hoog worden. 

De standplaats van Viburnum is het liefst in de volle zon. Kwa grondsoort hebben ze het liefst een zure, humusrijke grond. Echter doet deze heester het ook goed in elk ander soort grond. Je kan de plant in een border of plantenbak zetten. Als je wil dat hij niet te groot wordt kun je kiezen voor een grote bloempot. 

Het fijne aan de Viburnum is dat deze niet veel onderhoud nodig heeft. De heester heeft zelfs zo weinig onderhoud nodig dat deze niet eens gesnoeid hoeft te worden. 

Je kunt niet alleen in december genieten van de plant. Deze staat namelijk ook in bloei in de maanden januari, februari, maart en zelfs april. Hieruit kunnen we concluderen dat de plant zowel winterhard als wintergroen is. 

Cyclaam

Het leuke aan Cyclaam is dat deze zowel binnen als buiten geplaatst kan worden. Daarnaast is het een plant die erg lang bloeit. Namelijk van september helemaal tot eind februari. 

De plant komt in verschillende kleuren. Zo kunnen de bloemen wit, rood of roze zijn. Met name de roze bloemen zijn erg fel en vallen erg op. Door deze plant te plaatsen in de tuin krijgt je tuin in de wintermaanden meer fleur. 

Cyclaam moet je plaatsen op een plek waar veel schaduw is. Zet de plant eventueel onder een boom of struik. Zorg ervoor dat de grond kalkrijk is en water goed kan doorlaten. 

Natuurlijk is de plant wintergroen en winterhard. Hij bloeit namelijk van september tot eind februari. Dat is de gehele herfstmaand en bijna de gehele wintermaand.

Erica Carnea ‘December Red’

De laatste van onze favoriete december bloeiers is de Erica Carnea ‘December Red’. Het is een plant die uitermate geschikt is voor in borders en neemt wat meer ruimte in beslag in je tuin dan veel andere planten. Door zijn hoeveelheid bloemen (in de kleur rood) kan deze plant je niet ontgaan. Wil je de plant kwijt in plantenbakken of bloempotten dan is dit ook geen enkel probleem voor de plant.

Kwa standplaats kan de Erica Carnea in zowel de volle zon als halfschaduw. Hij is wat dat betreft niet veeleisend. Kwa grond maakt het ook niet veel uit waarin deze plant plaats.

Doordat de plant niet heel hoog wordt (dit wordt ook wel dwerggroei genoemd) én omdat de plant zo’n lange bloeiperiode heeft is deze ontzettend populair. Daar komt nog eens bij dat de plant winterhard en wintergroen is. 

Conclusie

Zo zie je maar weer dat je ook in de maand december planten in de tuin kan hebben die in bloei staan. Zelfs wanneer de dagen donker en grauw zijn kan je toch genoeg kleur in de tuin hebben. Ga jij een of meerdere van deze planten in jouw tuin plaatsen? Benieuwd welke planten er nog meer in de winter bloeien? Lees dan eens onze blog Welke planten bloeien in de winter? 

Wist je dat je elke maand van het jaar (dus ook in de winter) planten in de tuin kan hebben staan die in bloei staan?

Bron
Appeltern.nl

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen