Welke tuinplanten bloeien in februari (onze 7 favoriete)

10 september 2022
1,5 min leestijd

De winter is nog vol in gang en de dagen zijn kort en koud. In veel tuinen gebeurd niet veel of helemaal niks. Hoe zit dat met jouw tuin, heb jij planten staan die in bloei zijn? Zo niet dan kun je met behulp van deze blog inspiratie opdoen (natuurlijk ook als je al planten in de tuin hebt staan die in februari zullen bloeien). In deze blog leggen we aan je uit welke planten in bloei staan in de maand februari.

Welke tuinplanten bloeien in januari?

 • Helleborus (Kerstroos)
 • Narcis
 • Camellia
 • Dwergiris
 • Sneeuwklokje
 • Winterakoniet
 • Krokus
 • Sneewforsythia
 • Winterviolen
 • Winterjasmijn
 • Etanthis
 • Mahonia japonica
 • Longkruid
 • Viburnum
 • Winterheide
 • Gele kornoelje

Bovenstaande lijst is niet de volledige lijst maar een lijst om een idee te geven van wat er mogelijk is. Benieuwd naar onze 7 favoriete februari bloeiers lees dan vooral verder. Per plant leggen we uit hoe ze eruit zien, op welke plek je ze het beste kan zetten én in welke maand(en) ze nog meer bloeien. 

Narcis

Hou je van de kleur geel en wil je graag deze kleur in de tuin dan kun je kiezen om Narcissen te planten. De plant wordt ongeveer 30 tot 40 cm hoog en heeft bovenop een gele bloem (en een iets donkerder geel hart). Onder de bloem zitten langwerpige bladeren.

De Narcis is een ideale plant voor in borders. Zet ze op een plek in de zon of halfschaduw en zorg voor een humusrijke grond. Je kan echter ook kiezen voor zandgrond welke niet te droog is. 

Niet elk soort Narcis bloeit tegelijk. Echter staan alle narcissen tussen de maand februari en mei in bloei. 

Niet alleen in de maand januari kun je genieten van deze plant. Ook in februari, maart en april staat de plant in bloei. 

Camellia

Wat ons betreft kan de Camellia niet ontbreken in favoriete februari bloeiers. De reden waarom is onder andere dat ze in allerlei verschillende kleuren komen. Denk aan rood, wit, lila en roze. Hierdoor durven wij te stellen dat er altijd wel een geschikte kleur bij zit voor jouw tuin. De bloemen van de Camellia is heel sierlijk en daardoor prachtig. De Camellia kan met het klimaat wat we hier kennen tussen de 5 en 8 meter hoog worden. Echter zien we dat ze vaak een stuk kleiner blijven.

Bij het plaatsen van de Camellia moet er goed worden opgegelet. Hij kan namelijk niet overal staan. Zet de plant het liefst op een plek met een zure bodem en waar hij een beetje beschut kan staan. Doe dit echter niet op het oosten, door de winterse ochtendzon kunnen de bladeren uitdrogen. 

Niet alleen in februari kun je genieten van de plant. Ook in de maanden maart en april staat deze namelijk in bloei. Daarnaast is de plant wintergroen waardoor je het hele jaar groen in je tuin zal hebben.

Krokus

De Krokus is maar een klein plantje maar verdient toch een plek in onze favoriete februari bloeiers. Het plantje wordt maar tussen de 8 en 12 cm hoog. Om een beetje indruk te maken moet je er echter wel een aantal bij elkaar plaatsen. De bloemen van de Krokus komen in verschillende kleuren. Je zal ze echter vooral in het paars zien. De blaadjes van de Krokus staan omhoog en aan de bovenkant een beetje uit elkaar. In het midden is de gele stamper van de plant te zien.

Plants de bollen van de Krokus op een plek waar de zon goed schijnt. Zet ze in een grond die voedselrijk is en dat goed waterdoorlatend is. Je kan de plant kwijt in borders, plantenbakken en bloempotten. Met name in borders en bloempotten komen ze het meest tot z’n recht. 

Het ligt eraan wanneer je de bloembollen plant (dit kan tussen september en oktober). Aan de hand van wanneer je ze in de grond stopt zal de tijd wanneer ze bloeien bepaalt worden. De Krokus bloeit ergens tussen februari en april. 

Longkruid

De volgende in onze lijst is Longkruid. De plant is te herkennen aan zijn blauwe bloemen die in vele getalen komen. Longkruid bestaat daarnaast ook met rood/roze bloemen. In totaal wordt de plant ongeveer 20 cm hoog. De stelen zitten vol met bladeren waarop bovenop telkens meerdere bloemen zitten. 

Zet Longkruid in rijke en vochthoudende grond op een plek waar genoeg schaduw is. Zet de plant bijvoorbeeld onder een struik of boom die de plant goed beschermd tegen de zon. Door de plek waar hij graag staat is Longkruid erg geschikt als borderplant. 

Longkruid bloeit niet alleen in februari. In de maanden maart en april staat de plant ook in bloei en geeft deze dus ook kleur aan je tuin. 

Dwerg iris

De naam van deze plant geeft al weg dat hij niet heel groot is. Dwergiris wordt namelijk maar 10 cm hoog. Verder is de plant te herkennen aan zijn blauwe bloemen met gele stamper. Dwergiris komt omdat hij zo klein is pas echt goed tot z’n recht als je er meerder bij elkaar plaatst. 

Dwergiris kan zowel in een bloempot, border als plantenbak staan. Zet de Dwergiris op een plek waar het warm is en de zon goed schijnt. De plant kan eigenlijk in elk soort grond zolang deze maar droog is.

Het ligt eraan wanneer je de plant in de grond stopt wanneer deze in bloei zal staan. Je kan dit doen tussen augustus en december. De plant bloeit vervolgens ergens tussen februari en maart. 

Viburnum

Deze plant wordt ook wel Sneeuwbal genoemd en als je de bloemen ziet snap je meteen waarom. Deze zijn namelijk wit in de vorm van een sneeuwbal. Een volwassen Viburnum wordt tot wel twee meter hoog. Naast de witte bloemen die op sneeuwballen lijken geeft de plant ook ontzettend veel groen aan de tuin. 

De plant komt het best tot zijn recht als je hem in de volle zon zet. Het maakt eigenlijk niet heel veel uit in welke grond je de plant plaats. Wil je het beste voor de Viburnum dan  moet je hem in zure humusrijke grond plaatsen.

De bloeiperiode van Viburnum is van november tot en met april. Hierdoor heb je de gehele winter kleur in de tuin. 

Mahonia japonica

Nogmaals een plant met gele bloemen. Wanneer de Mahonia japonica in bloei staat geeft deze een zee aan geel en groen in de tuin. Wil je een plant die wat meer ruimte in beslag neemt dan is de Mahonia japonica een goede keuze, deze kan namelijk 1,5 meter hoog worden. 

Zet de plant het liefst op een plek in de schaduw of halfschaduw en zorg voor een licht zure tot neutrale bodem. De plant komt het best tot zijn recht op de grond omdat hij nogal wat ruimte in beslag neemt. 

De plant begint al met bloeien in november en houdt dit vol tot en met februari.

Conclusie

Ga je na het lezen van deze blog planten plaatsen zodat je in februari in de tuin meer kleur hebt? Kies je dan voor één of meerdere van deze planten? 

Naast planten die bloeien in februari zijn er ook planten die bloeien in de andere wintermaanden. Klik hier om een lijst met planten te zien die in december bloeien, hier voor januari en hier voor maart. Je kan dus elke maand van de winter kleur in de tuin hebben.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen