Welke tuinplanten bloeien in januari? (onze 7 favoriete)

10 september 2022
1,5 min leestijd

De feestdagen zijn voorbij en het nieuwe jaar is aangebroken. Het is hartje winter en veel tuinen staan als het ware stil. Jouw tuin wellicht na het lezen van deze blog niet meer. In deze blog leggen we namelijk aan je uit welke tuinplanten bloeien in de maand januari. 

Welke tuinplanten bloeien in januari?

 • Helleborus (Kerstroos)
 • Cyclaam
 • Viburnum
 • Etanthis
 • Trompet Narcis
 • Winterviolen
 • Winterjasmijn
 • Winterheide
 • Gele kornoelje
 • Sneeuwklokje
 • Dopheide

Indien je benieuwd bent naar onze 7 favoriete januari bloeiers raden we aan om vooral verder te lezen. Per plant leggen we uit hoe ze eruit zien, wat de favoriete standplaats is én in welke maand(en) ze nog meer bloeien. 

Helleborus (Kerstroos)

De Helleborus komt in veel verschillende kleuren. De variant die we hier bespreken (Helleborus Niger) is een plant met witte bloemen en een geel hart. Elke bloem heeft vijf bladeren die samen de vorm van een ster maken. De plant wordt tussen de 20 en 30 cm hoog. Onder de bloemen heeft de plant groene dikke bladeren. 

De favoriete standplaats van Helleborus is in halfschaduw. Zet hem het liefst in vruchtbare grond waarin voldoende humus zit en voeg hier eventueel extra kalk aan toe. Hierdoor is de Helleborus niet een hele makkelijke plant. Veel planten hebben een veel kleiner eisenpakket. De plant kun je zowel in een border, plantenbak of bloempot plaatsen. 

Niet alleen in de maand januari kun je genieten van deze plant. Ook in februari, maart en april staat de plant in bloei. Ben je opzoek naar kleur en fleur in de tuin in de wintermaanden dan is Helleborus een van de planten die in je tuin moet staan.

Gele kornoelje

Wil je een echte eyecatcher in de tuin die veel kleur geeft in de wintermaanden? Dan is de Gele kornoelje de boom die je moet plaatsen in je tuin. In bloei kleur de boom prachtig geel. Doordat er ontzettend veel gele bloemen aankomen valt de boom enorm op. De Gele kornoelje kan tussen de 2 en 6 meter hoog worden.

Het maakt niet uit of je de boom in de zon, halfschaduw of schaduw plaatst. Zorg wel voor een voedingsrijke grond die niet te vochtig is. Zorg er voor dat als je deze boom in je tuin plaatst je deze extra ondersteund met een boompaal. Voeg ook extra tuinplantengrond toe.

Ook in februari en maart kleurt de Gele kornoelje prachtig geel van de vele bloemen die deze heeft. Hiermee kom je de koude wintermaanden betreft voldoende kleur wel door. 

Sneeuwklokje

Sneeuwklokjes zijn niet heel groot van stuk. Het plantje wordt namelijk maar ongeveer 15cm hoog. De bloem zelf lijkt op een hangend wit klokje. Daaronder zitten langwerpige dunne groene bladeren. Ze maken eigenlijk pas indruk als je er meerdere bij elkaar zet. Wat ons betreft komen ze het best tot hun recht in borders. 

Zon, halfschaduw of in de volle schaduw, het maakt voor een Sneeuwklokje niet veel uit. Wat betreft de grond moet je wel wat meer aandacht besteden aan Sneeuwklokjes. Ze moeten in goed doorlatende grond staan die rijk is aan kalk en humus.  

Niet alleen in januari geniet je van deze plant. Ook in de maanden februari en maart kun je er van genieten, een echte winterbloeier dus. Plant sneeuwklokjes tussen september en december. Hier geldt natuurlijk hoe eerder je plant hoe eerder de plant in bloei staat.

Winterjasmijn

Winterjasmijn valt ontzettend goed op als de plant in bloei staat. Dit komt door zijn formaat en z’n kleur. De plant kan makkelijk 2,5 meter hoog worden of zelfs hoger als je deze tegen een muur laat opklimmen. Door zijn ontelbare kleine gele bloemen valt hij nog meer op. 

Zorg dat Winterjasmijn op een plek staat waar voldoende beschutting is tegen de wind maar waar ook de zon goed schijnt. Daarnaast is het belangrijk om de plant in grond te plaatsen wat water goed doorlaat maar tegelijkertijd ook voedselrijk is. 

Van december tot het einde van de maand februari kun je genieten van Winterjasmijn. Deze plant geeft in bloei kleur aan je tuin maar ook als hij dat niet is. In dat geval heb je genoeg groen in de tuin van de bladeren van de plant. 

Winterheide

Van een afstandje heeft Winterheide wat weg van Lavendel. De plant kent verschillende kleuren bloemen namelijk lila, paars en rood. Aan Winterheide, die ongeveer 15cm hoog wordt zitten veel takken met daaraan allemaal kleine bloemen. Zet er het liefst meerdere bij elkaar voor een zee aan kleur. 

De plant is het meest geschikt voor in borders. Zet deze in de volle zon of in halfschaduw. Ze staan het liefst in een zure grond maar doen het ook prima in een normale grond of licht kalkhoudende grond. 

Van december tot maarliefst mei kan de borderplant in bloei staan. Dit is een groot pluspunt aan deze plant. Een ander voordeel is dat de plant niet veel onderhoud nodig hebt. Ideaal als je niet zo van tuinieren houdt. 

Dopheide

Net als Winterheide heeft Dopheide wat weg van Lavendel van een afstandje. De bloemen van Dopheide zijn lila of paars. Wel wordt de plant een stuk hoger dan Lavendel. Deze wordt namelijk tussen de 20 en 80 cm hoog. Aan de uiteinde van de vele takken die aan Dopheide zitten zit telkens een tros met bloemen die de vorm van een olijf hebben. 

Dopheide kun je zowel in borders, plantenbakken als in bloempotten plaatsen. Toch komt hij het meest tot zijn recht in borders. Zorg voor een plek in de volle zon of halfschaduw. De plant doet het goed in natte tot droge zure grond maar groeit ook prima in normale tuingrond. 

December, januari, februari, maart en zelfs april zijn de vijf maanden waarin de plant in bloei staat. Net als Lavendel en Winterheide heeft de plant niet veel onderhoud nodig en neemt hij best wat ruimte in beslag. Houdt je niet van tuinieren maar wil je toch graag kleur in de tuin dan is deze plant een geschikte keuze voor jou. 

Etanthis

De laatste in onze lijst met favoriete januari bloeiers is de Etanthis. Je herkent de plant aan zijn gele bloemen en zijn gele hart. Ze zijn vrij klein van stuk en de plant zelf heeft een totale hoogte van maar 7 cm. Onder de gele bloemen zitten kleine langwerpige bladeren die naar buiten steken. 

Het is een echte borderplant die het liefst onder struiken of bomen staan. Niet getreurd als je deze niet hebt, je kan de Eranthis namelijk ook gewoon kwijt in de volle zon. Zet het plantje het liefst in humusrijke grond dat vocht redelijk kan vast houden. 

De Eranthis bloeit van januari tot aan maart. Natuurlijk geldt net zoals bij alle andere bloembollen het feit dat hoe eerder je ze plant hoe eerder ze in bloei zullen staan.

Conclusie

Had je verwacht dat ook in januari de tuin vol kan staan met kleur? Er is genoeg keuze wat bloemen betreft. Ga jij een of meerdere van bovenstaande planten in je tuin plaatsen? Grote kans dat je een van de weinige bent. Jouw tuin zal hierdoor in vergelijking met andere tuinen veel meer opvallen. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen