Welke tuinplanten bloeien in november? (Onze 6 favoriete)

27 augustus 2022
1,5 min leestijd

In November is de herfst al weer een hele tijd aan de gang. De dagen worden alsmaar korter, de temperaturen dalen en er valt regelmatig regen. Hoe mooi zou het zijn als je in de tuin dan toch wat kleur zou hebben. Wij hebben daarom voor je uitgezocht welke tuinplanten bloeien in november. 

Deze tuinplanten bloeien in november:

  • Herfstaster
  • Hemelsleutel
  • Pampasgras
  • Sneeuwbal
  • Dopheide
  • Tuinchrysant
  • Moerasgladiool
  • Struikkroonkruid
  • Sierui (thunbergii)
  • Steenbreek (Saxifraga fortunei)

Lees vooral verder als je benieuwd bent naar onze 6 favoriete tuinplanten die bloeien in november. 

Onze 6 favoriete tuinplanten die bloeien in november

We leggen hieronder uit welke 6 tuinplanten onze favoriete zijn. Daarnaast leggen we ook uit waar je de plant aan kan herkennen, wanneer de deze moet zaaien, wat de standplaats is én of ze winterhard en wintergroen zijn. 

Herfstaster

De reden waarom Herfstaster niet mag ontbreken in onze lijst met favoriete november bloeiers? Dat zijn er een paar! De plant komt in veel verschillende kleuren waardoor er voor ieder wel een gepaste kleur te vinden is. Een andere reden is dat hij al in augustus begint met bloeien en dat doet tot aan de eerste vorst. De plant geeft dus de hele herfst kleur aan je tuin. 

Voor het mooiste resultaat kun je, wat ons betreft, meerdere planten bij elkaar plaatsen. Kies voor verschillende kleurencombinaties of juist één kleur en zet deze bij elkaar. 

Plant de Herfstaster bloeiend in het najaar zodat je er meteen van kan genieten of plant hem in het voorjaar als hij nog niet in bloei staat. De standplaats van Herfstaster is op een plek waar de zon goed schijnt. Echter kan deze ook in halfschaduw staan. De grond waarin de plant het liefst staat is goed gedraineerde grond die erg vruchtbaar is. 

Elk jaar zal de plant weer opnieuw in de tuin verschijnen aangezien deze winterhard is. De plant is niet wintergroen waardoor je in de winter er geen groen van zal hebben.

Sierui (Allium thunbergii)

Er zijn verschillende soorten sieruien zoals de Globebaster en de Gladiator maar de Allium thunbergii is een variant die in de maand november bloeit. Hij bloeit overigens ook in de maanden september en oktober. 

De plant is te herkennen aan zijn paarse bloemen. De bloemen zien er als het ware uit als allemaal kleine klokjes, deze hangen allemaal een beetje naar buiten. Tevens zul je merken dat vlinders en insecten maar wat graag op deze plant af komen. 

Zet de plant het liefste in de volle zon hoewel halfschaduw ook prima is. Zorg voor droge grond met goede afwatering. Strooi eventueel wat grind of hydrokorrels om de grond een betere afwatering te geven. 

De Allium thunbergii is een winterharde plant wat betekent dat je er elke herfst weer van kan genieten. In de winter zie je niks van de plant, hij sterft dan tot aan de onderkant van de steel af. Dit betekend dat deze dus niet wintergroen is. 

Pampasgras

Grote kans dat je Pampasgras wel kent. Het is gras met erg lange stengels met daarbovenop een lange witblonde pluim. De plant bloeit van de maand september tot november. 

Zaai de plant buiten in de maanden mei en juni. Wil je al eerder beginnen dan kun je dit binnen doen in de maanden maart en april. Plaats de plant in goed doorlatende grond en zorgt dat deze op een plek staat waar de zon goed schijnt. 

De plant is winterhard én wintergroen. Zo heb je door deze plant het gehele jaar wat kleur in de tuin. Elk jaar opnieuw zul je in de maanden september tot en met november van de mooie pluimen kunnen genieten.

Tuinchrysant

Wat ons betreft mag deze plant ook niet ontbreken in de lijst met favoriete. De plant staat namelijk erg lang in bloei namelijk van juli tot en met november.

In bloei heeft de plant sierlijke bloemen in verschillende kleuren als geel, roze, rood, lila en paars. Het hart van de plant is altijd net wat donkerder dan de kleur van de bloemen. 

Zet Tuinchystant in goed doorlatende grond. Heb je leem- kleiachtige of dichte tuingrond dan kun je deze het best vermengen met wat wat grind of los zand. De standplaats van de plant is in de volle zon hoewel in halfschaduw hij het ook niet slecht zal doen. 

Het verschilt per soort of ze winterhard zijn of niet. Alle soorten zijn echter niet wintergroen. Wil je groen in de tuin in de winter dan zul je naast deze plant ook nog andere planten moeten plaatsen. 

Moerasgladiool

Sommige mensen denken wellicht dat dit geen mooie plant is door zijn naam maar niets is minder waar. De Moerasgladiool bloeit van augustus tot en met november. Deze plant is vooral een erg leuke toevoeging aan je vijver. 

De plant is te herkennen aan zijn roze of rode bladeren. De bloemen zijn in de vorm van een langwerpige ster.

De Moerasgladiool groeit dus uit het water maar doet het ook goed in eigenlijk alle andere grondsoorten. Zet de plant het liefst op een plek in de volle zon of in halfschaduw.

Je hoeft bij deze plant niet te rekenen op extra groen in de wintermaanden. De plant is namelijk niet wintergroen. Gelukkig is deze wel winterhard waardoor je jaar in jaar uit van de plant kan genieten. 

Steenbreek (Saxifraga Fortunei)

Wil je graag een plant die voor wat meer opvulling in de tuin zorgt dan is Steenbreek een goede keuze. Let op dat je wel kiest voor de ‘Saxifraga Fortunei’ aangezien dit de variant is die van september tot en met november in bloei staat. 

De plant is te herkennen aan zijn roze/rode bloemen en de hoeveelheid bloemen die de plant heeft. De kern van de bloem (ook wel het hart genoemd) is geel en valt daardoor erg goed op. 

Zet de plant het liefst in een goede voedzame grond die goed doorlatend en vochtig is. Hij doet het echter ook gewoon goed in normale potgrond. Zet de plant op een plekje waar zowel de zon schijnt als waar schaduw is (halfschaduw). 

De plant is zowel winterhard als wintergroen. Niet alleen kun je er dus elk jaar opnieuw van genieten, hij zal ook zorgen voor groen in de tuin tijdens de wintermaanden. 

Conclusie

Ga je een van bovenstaande planten plaatsen in je tuin zodat je ook in de maand november wat kleur in de tuin hebt? Ben je benieuwd naar welke tuinplanten bloeien in de andere herfstmaanden? Klik hier om erachter te komen welke planten bloeien in september en klik hier voor de planten die dat doen in oktober. Het is dus mogelijk om elke maand van de herfst planten in de tuin te hebben die in bloei staan. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen