Welke tuinplanten bloeien in oktober? (Onze 6 favoriete)

27 augustus 2022
1,5 min leestijd

Oktober is de maand waarin de klok verzet wordt. De dagen worden korter, er valt meer regen en de temperaturen dalen beetje bij beetje. In Oktober is de herfst in volle gang. Wil je graag wat kleur geven aan je tuin in deze maand? Wij hebben voor je uitgezocht welke tuinplanten bloeien in oktober. 

Deze tuinplanten bloeien in oktober:

 • Herfstaster
 • Ijzerhard
 • Fuchsia’s
 • Herfstanemoon
 • Zilverkaars
 • Vaste zonnebloem
 • Leliegras
 • Pampasgras
 • Clematis ‘Orange Peel’
 • Vuurpijl
 • Loodkruid
 • Hemelsleutel
 • Lampenpoetsersgras

Benieuwd naar onze 6 favoriete tuinplanten die bloeien in de maand oktober? Lees dan vooral verder. 

Onze 6 favoriete tuinplanten die bloeien in oktober

We leggen hieronder uit welke 6 tuinplanten onze favoriete zijn. Daarnaast leggen we ook uit waar je de plant aan kan herkennen, wanneer de deze moet zaaien, wat de standplaats is én of ze winterhard en wintergroen zijn. 

Fuchsia’s

Veel mensen weten dit niet maar Fuchsia’s kunnen tot in oktober bloeien. Wij zelf vinden dit prachtige planten en staan daarom ook in onze tuin. 

Fuchsia’s komen in het wit maar ook in de mooie kleurencombinatie paars met rood. Je herkent ze ook aan de vorm, die is namelijk erg bijzonder. De bloemen lijken namelijk op hangende klokjes (Fuchsia wordt ook wel bellenplant genoemd). 

Wanneer je Fuchsia’s wil zaaien zal je dit binnen moeten doen. Doe dit tussen januari en juni en doe dit in fijne grond. Zorg tevens dat ze niet in de zon staan. Een Fuchsia plant kun je het beste plaatsen halverwege mei. Zet de plant het liefst in de volle zon maar halfschaduw is ook geen probleem. Zet hem niet in de schaduw, daar zal hij het niet goed doen. Meng potgrond met een beetje fijn zand voor de ideale grond combinatie. Het kan ook geen kwaad om in het voor- en najaar extra te bemesten. 

De Fuchsia is niet winterhard en niet wintergroen. Zodra de temperatuur onder de 3 graden komt moet de plant naar binnen om te overleven. Er is echter een speciaal soort dat wel kan overwinteren. Dat is de Fuchsia ‘Riccartonii’.

Ijzerhard

Ijzerhard is een plant met lange stelen waardoor ze boven veel andere planten uitsteken. Hierdoor kun je de bloemen goed zien wanneer deze in bloei staan. Hij staat in de maanden juli tot oktober in bloei. Bijkomend voordeel is dat de plant veel vlinders aantrekt.  

Ijzerhard heeft lila bloemen die ook wel een beetje naar het paars neigen. Er zijn echter ook varianten met witte, rode en roze bloemen. 

In de maanden mei en juni kan je de plant zaaien in de volle grond (als het buiten warm is én blijft). Je kan het zaaien eventueel binnen onder een glas ook doen in de maanden maart en april. Zet Ijzerhard op een plek waar de zon volop schijnt en probeer deze in matig vruchtbare en goed doorlatende grond te plaatsen. 

De plant is matig winterhard. Bij lang aanhoudende vorst zal de plant het niet overleven. Wel zaait de plant zichzelf uit waardoor hij het jaar erop gewoon weer te bewonderen is in je tuin. 

Vuurpijl

Wat ons betreft mag de Vuurpijl absoluut niet ontbreken in de lijst met 6 mooiste oktober bloeiers. De plant heeft namelijk erg opvallende bloemen die lijken op een vuurpijl. De plant bloeit in de maanden juli, augustus, september en oktober. 

De Vuurpijl heeft lange stelen met daar bovenop de bloemen. Deze zijn in de vorm van een uitgerekte kegel. De kleur heeft een verloop van oranje aan de onderkant naar rood aan de bovenkant. 

Zaai de plant in juni in volle grond op een plek waar de zon volop schijnt en zet deze het liefst in een goed doorlatende vruchtbare grond. 

De vuurpijl is een winterharde plant en kan tempraturen tot wel -20 graden aan. In de winter sterft de plant echter wel dusdanig af dat deze niet voor wat extra groen zal zorgen in de tuin. 

Vaste zonnebloem

De Vaste zonnebloem lijkt veel op een Zonnebloem maar de bloemen zijn wat kleiner van stuk. Als de plant in bloei staat zul je zien dat de bloemen vrij compact bij elkaar zitten. Dit is in de maanden augustus, september en oktober. 

De bloemen van de Vaste zonnebloem lijken veel op een Zonnebloem. De bloemen zijn geel en hebben een iets donkerder hart. De plant zorgt tevens voor behoorlijk wat groen in je tuin. 

Je kan beginnen met zaaien rond eind maart tot half april. Stop de zonnebloempitten in een potje met pot- of zaaigrond. Dek de zaden af met 2 á 3 centimeter grond en geef af en toe wat water als de grond droog is. Begin mei kun je de kleine plantjes in de grond plaatsen. Doe dit op een plek waar de zon goed schijnt. De grond mag eventueel worden verrijkt met wat compost. 

In tegenstelling tot de normale Zonnebloem is de Vaste zonnebloem dus wel een vaste plant. De naam zegt het immers al. De plant is niet wintergroen, hij zal z’n blad in de winter dus verliezen. 

Herfstaster

Van de Herfstaster zijn er erg veel verschillende varianten. Hiermee bedoelen we dat ze te verkrijgen zijn in veel verschillende kleuren. Hierdoor past in elke tuin wel een soort. Hij bloeit vanaf de maand augustus tot en met de eerste vorst. Hierdoor zal de plant tot in november kunnen bloeien.

Wat ons betreft zijn Herfstasters het mooist als je er meerdere bij elkaar plaatst. Plaats bijvoorbeeld verschillende kleurencombinaties of allemaal dezelfde. 

De Herfstaster kun je op twee verschillende manieren planten. Je kan deze bloeiend in het najaar plaatsen en er meteen van genieten of in het voorjaar als ze nog niet in bloei staan. Plaats de plant op een plek waar de zon goed schijnt. Als daar af en toe schaduw is maakt dit echter niks uit. Zorg tevens dat de plant in goed gedraineerde grond staat die erg vruchtbaar is. 

De plant is winterhard waardoor hij elk jaar opnieuw in je tuin verschijnt. Helaas is de plant niet wintergroen. 

Lampenpoetsersgras

Wil je een siergras die in de maand oktober in bloei staat dan zou je kunnen kiezen om Lampenpoetsersgras te plaatsen. Deze bloeit tevens in de maanden augustus en september. 

In de maanden mei en juni kun je de plant zaaien. De standplaats van Lampenpoetsersgras is op een zonnige maar beschutte plek, halfschaduw is echter ook prima. Zet de plant het liefst in humeuze grond of kies voor grond dat water goed laat en constant licht vochtig kan blijven. 

Zolang het kwik niet onder de -10 graden komt zal dit siergras de winter overleven. Gaat het harder vriezen dan kun je de plant het beste beschermen door deze in te pakken. Het siergras is niet wintergroen en zal dus geen kleur geven aan je tuin in de koude wintermaanden. 

Conclusie

Je kent nu de tuinplanten die bloeien in de maand oktober. Deze zullen in deze maand kleur geven aan je tuin. Wil je ook in de andere herfstmaanden planten in de tuin hebben staan die in bloei staan? Lees dan hier welke tuinplanten dat zijn in de maand september en hier welke dat zijn in november. Door allerlei verschillende planten te plaatsen heb je de gehele herfst kleur in de tuin. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen