Welke tuinplanten hebben gele bloemen? Dit zijn onze 11 favoriete

3 februari 2021
3,5 min leestijd

Hou je van de kleur geel en wil je graag planten in de tuin met gele bloemen dan ben je aan het juiste adres. In deze blog gaan we namelijk onze favoriete tuinplanten bespreken die gele bloemen hebben als ze in bloei staan. 

Onze 11 favoriete tuinplanten met gele bloemen:

 • Helianthus annuus (Zonnebloem)
 • Coreopsis verticillata (Meisjesogen)
 • Cytisus scoparius (Brem)
 • Narcissus (Narcis)
 • Rudbeckia (Zonnehoed)
 • Fritillaria imperialis (Keizerskroon)
 • Forsythia viridissima (Chinees klokje)
 • Pompondahlia (Dahlia)
 • Nelumbo Lutea (Gele waterlotus)

In deze blog geven we meer informatie over bovenstaande tuinplanten. We leggen uit wanneer deze planten in bloei staan, welke standplaats ze het liefst hebben, hoe groot de plant wordt en of deze winterhard is of niet. Wanneer de planten extra aandacht nodig hebben vermelden we dit ook. Een voorbeeld hiervan is dat een plant bijvoorbeeld in kalkrijke grond moet staan. Tot slot behandelen we ook de kleur geel. 

Helianthus annuus (Zonnebloem)

We trappen af met de zonnebloem, waarschijnlijk de meest bekende plant met gele bloemen. Dit komt natuurlijk mede door het wereldberoemde schilderij ‘Zonnebloemen’ van Vincent van Gogh. De naam Zonnebloem hoor je ook vaak doordat het een bekende stichting is. 

Maar nu toch even meer informatie over de plant zelf. De zaadjes van de plant zaai je tussen maart en mei zodat je tussen juli en september van de mooie gele bloemen kunt genieten. Het liefst staat de plant in de zon in normale potgrond. De hoogte die de tuinplant kan bereiken is tussen de 1,5 meter en 3 meter. De plant is niet winterhard en je kunt er maar een jaar van genieten. Gelukkig kun je de zaden uit de plant opnieuw inzaaien zodat je het jaar er weer van kunt genieten.  

Coreopsis verticillata (Meisjesogen)

Zowel de blaadjes van de bloemen als het hart van Meisjesogen zijn geel. Deze vaste plant bloeit in de maanden juli en augustus. Zet deze tuinplant in goede tuingrond (niet te nat) en in de zon. De plant wordt tussen de 40 cm en 50 cm hoog. Veel mensen kiezen ervoor om Meisjesogen in de voorrand van een border te plaatsen. Extra mooi meegenomen is dat de plant trekt zowel vlinders als bijen aan. 

Cytisus scoparius (Brem)

Voor de Brem zul je in de tuin wat meer ruimte moeten reserveren. Deze heester neemt namelijk wat ruimte in beslag. Je krijgt er wel iets heel moois voor terug. In de maanden mei en juni staat de Brem in bloei wat resulteert in een overvloed aan prachtige gele bloemen. De heester staat het liefste in de zon in normale potgrond. De Brem is niet alleen winterhard maar ook nog eens wintergroen. Je behoudt dus altijd kleur in de tuin als je voor deze heester kiest. Maar liefst 200 cm hoog kan deze struik worden. Je zult merken dat wanneer de heester in bloei staat hier een heerlijke geur vanaf komt. 

Narcissus (Narcis)

Nog een gele tuinplant die heel erg bekend is en die je heel veel ziet in tuinen, de Narcis. Tussen maart en april staat de Narcis in bloei en is dan ongeveer 30 cm hoog. Deze plant wil het liefste in de zon of halfschaduw staan in combinatie met normale potgrond. Wil je meer geel in de tuin dan zit je met de Narcis wel goed, de plant is winterhard en je kunt er elk jaar opnieuw van genieten. Let wel op, laat de plant na de bloei eerst helemaal afsterven voor je het loof verwijdert. 

Rudbeckia (Zonnehoed of ‘Little Goldstar’)

Wil je graag genieten van de kleur geel in de herfst dan kan de Zonnehoed niet ontbreken in je tuin. Deze staat namelijk in bloei tussen augustus en oktober. Het mooie aan deze plant is dat het een zwart hart heeft, hierdoor vallen de gele bladeren nog beter op. De Zonnehoed heeft voldoende aan normale potgrond en wil het liefste een plekje in de zon. De plant is winterhard en heeft geen speciale aandacht nodig. Als de Zonnehoed volledig is uitgegroeid is deze tussen de 35 cm en 40 cm hoog.  

Fritillaria imperialis (Keizerskroon)

Wil je een plant met een sierlijke uitstraling dan is de Keizerskroon een goede keuze voor jouw tuin. In de maand april staat de Keizerskroon in bloei, dan komen de mooie gele kleuren het best tot zijn recht, dit in klokvormige bloemen die op z’n kop hangen. Je plant de knollen eenmaal om er vervolgens jaar in jaar uit van te kunnen genieten. De Keizerskroon is daarentegen niet wintergroen. Zorg ervoor dat je deze plant in de zon of halfschaduw zet en kies voor normale potgrond. Op deze plek en met deze potgrond wordt de plant tussen de 80 cm en 100 cm groot. 

Forsythia viridissima (Chinees klokje)

De tweede heester in onze lijst met gele bloemen. Wederom een plant waar je wat ruimte voor moet reserveren. De plant wordt namelijk tussen de 2 meter en 3 meter hoog. In tegenstelling tot de eerder genoemde planten bloeit deze heester in het voorjaar namelijk in de maanden maart en april. Het Chinees klokje zet je in goede tuingrond waar zowel de zon schijnt als waar halfschaduw is. Deze winterharde plant vergt wel enige aandacht. Na de bloei moet je deze namelijk kort snoeien zodat je het jaar erop weer volop kunt genieten van de gele bloemenzee.

Pompondahlia (Dahlia Deepest Yellow)

Plant de knollen van de Dahlia tussen maart en juni en doe dit op een plek waar de zon goed schijnt. Tevens kun je de knollen het beste planten in goed doorlatende tuingrond (het liefst vruchtbare tuingrond). Wanneer je dit doet kan je tussen juni en september genieten van de gele bloemen. De plant is niet winterhard maar je kunt de knollen na de bloei opnieuw gebruiken. Hiervoor zul je de knollen moeten rooien en ze vervolgens op een droge plek bewaren. Dahlia’s worden tussen de 80 cm en 100 cm hoog. 

Nelumbo Lutea (Gele waterlotus)

We hebben ook aan onze lezers gedacht die een vijver in de tuin hebben. Wil je graag meer kleur toevoegen aan je vijver dan is de Gele waterlotus wellicht iets voor jou. Het mooie aan de waterlotus is dat deze, hoe vies je vijver ook is altijd als

schone bloem boven het water verschijnt. Dit komt door het zogeheten ‘lotus effect’. De plant beschikt namelijk over hydrofobe eigenschappen wat betekent dat vuil en modder zich niet kunnen hechten aan de bladeren. Met een beetje geluk krijgt de bloem een doorsnede van 22 cm. Echter is een doorsnede tussen de 18 cm en 20 cm meer gangbaar. 

Nog meer tuinplanten met gele bloemen

 • Begonia Grandiflora (Begonia)
 • Ranunculus (Boterbloem)
 • Viola (Viooltje)
 • Rudbeckia hirta (Ruige rudbeckia)
 • Rosa Fisser Faustinia (Gele rozen)
 • Yellow Carnation
 • Dendranthema 'Apricot' (Chrysant)
 • Hyacinthus (Hyacint Gele Koniging)
 • Zinnia elegans (Zinnia ‘Zonnig geel’)
 • Calendula Officinalis (Goudsbloem)
 • Achillia (Duizendblad, Moonshine)
 • Helleborus (Nieskruid, Kersroos)
 • Tulipa (Gele tulpen)
 • Primula vulgaris (Stengelloze sleutelbloem
 • Iris Germanica (Baardiris)
 • Paeonia (Pioenroos Geel Bartzella Itoh)
 • Tanacetum vulgare (Boerenwormkruid)
 • Solidago (Guldenroede)

De kleur geel

De kleur geel is niet alleen een opvallende kleur. De kleur staat ook voor energie en optimisme. Wanneer je naar de kleur geel kijkt wordt je brein gestimuleerd op mentale activiteit. Daarnaast staat de warme kleur geel (die wat meer naar oranje neigt voor vrolijkheid, vrijheid en levenslust. Naast dat je met de kleur een mooie tuin creëert staat het dus ook ergens voor en kan het zelfs invloed hebben op je.  

Conclusie

Ga je na het lezen van deze blog een aantal van bovenstaande planten toevoegen aan je tuin of had je ze misschien al in de tuin staan? Het leuke aan tuinplanten met gele bloemen is dat ze mooi afsteken tegen de groene bladeren en stengels. Hierdoor vallen ze eigenlijk nog meer op. Welke planten je ook kiest, je zult er zeker vrolijk door gaan voelen. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen