Vind je de kleur paars mooi of mis je het nog in je tuin dan hebben we goed nieuws voor je. We zijn namelijk opzoek gegaan naar planten die paarse bloemen hebben als ze in bloei staan. Hieronder vind je een lijst met onze favoriete paarse bloemen.
Welke tuinplanten hebben paarse bloemen?
We geven meer uitleg over bovenstaande planten. We leggen onder andere uit wanneer de planten in bloei staan, of ze wel of niet winterhard zijn, of ze in de zon of schaduw moeten staan en hoe groot de planten worden. Daarnaast vind je een nog grote lijst met planten die paarse bloemen hebben. We leggen ook uit waar de kleur paars voor straat.
Een van onze favoriete is lavendel. De plant staat tussen juni en juli in bloei en geeft dan prachtige paarse bloemen. De bladeren van de plant zijn gedurende het hele jaar zilvergrijs. In bloei komt er een heerlijke geur van de plant af, die voor velen als rustgevend ervaren worden. Lavendel doet het goed in de zon, kan goed tegen droogte en heeft daardoor ook niet veel aandacht nodig. De plant is zowel winterhard als wintergroen. Dus ook als lavendel niet in bloei staat kun je genieten van de zilvergrijze bladeren. Wat extra mooi is meegenomen is dat de plant vlinders en bijen aantrekt. Wanneer je de plant niet snoeit wordt deze ongeveer 80 cm groot.
Salie staat in de maanden juni, juli en augustus in bloei. In deze maanden kun je genieten van de mooie paarse bloemen. Salie lijkt een kwa eigenschappen wel wat op lavendel. Net als lavendel kan salie goed tegen de zon, kan die goed tegen droogte en heeft de plant niet veel aandacht nodig. De plant is ook winterhard maar in tegenstelling tot lavendel niet wintergroen. De plant wordt ongeveer 90 cm groot en neemt best wat ruimte in beslag in je tuin.
In een perk, bloempot of bloembak komt de petunia wat ons betreft het beste tot zijn recht. De plant bloeit in mei, juni, juli en augustus en staat het liefst in de zon. In tegenstelling tot de eerder beschreven planten is petunia niet winterhard. De plant heeft wel wat aandacht nodig, zo moet deze regelmatig water krijgen en in de winter beschermd worden tegen de kou. Het liefst zet je de plant daarom ook binnen waar het een temperatuur heeft tussen de 5 °C en 10 °C . Snoei de plant tot 20 cm terug als je het volgende jaar er nog van wil genieten. Snoei je de plant niet dan wordt deze ongeveer 30 cm groot.
De Latijnse naam klinkt imposant, de Nederlandse helaas wat minder. Maar dit zegt gelukkig helemaal niks over de plant zelf. De sierui is een echte eyecatcher wanneer die in bloei staat, dit is in de maand mei, juni en juli. In bloei heeft de plant namelijk prachtige bloemen in de vorm van een grote bol. Zet de plant het liefst in de zon of halfschaduw hierin doet de plant het namelijk erg goed. De plant bevat veel nectar wat resulteert in het aantrekken van bijen en vlinders. Sierui is winterhard en wordt maar liefst 100 cm hoog.
Asters komen in veel verschillende kleuren én de bloeiperiode kan erg verschillen. Chinese asters zijn natuurlijk paars wanneer ze in bloei staan, dit is in de maanden juli, augustus, september en oktober. Het hart van de bloem heeft een gele kleur wat zorgt voor een mooi contrast. Een mooi voordeel is dat de Chinese aster bijen en vlinders aantrekt. Je kunt de plant tevens ook gebruiken als snijbloem. Helaas kan je maar één jaar van deze de plant genieten aangezien deze niet winterhard is. Zet de plant in de zon of halfschaduw en zorg voor een normale/vochtige bodem. De hoogte van de plant is tussen de 50 cm en 70 cm.
Er zijn wel meer dan 70 verschillende soorten krokussen. De Nederlandse krokus is een van de paarse varianten. Tussen februari en april kun je van de Nederlandse krokus genieten. Plant de bollen tussen september en oktober en doe dit op een plek waar de zon schijnt of waar halfschaduw is. Je kunt het beste na een jaar de bollen opgraven en nieuwe bollen planten. Je zult merken dat een bol de tweede keer minder goede en mooie plantjes geeft.
In juni, juli en augustus staat de monnikskap in bloei. De plant heeft de naam te danken aan de bloemen die de vorm hebben van een monnikskap. Je kunt de monnikskap het beste in halfschaduw zetten. De plant is winterhard en doet het goed in elke goede tuingrond. Monnikskap kan aardig hoog worden namelijk tussen de 100 cm en 120 cm.
Deze 1-jarige plant komt in vele verschillende kleuren, waaronder natuurlijk paars. De plant is veelvoudig gekweekt en er zijn inmiddels meer dan 100 varianten. Het leuke hieraan is dat de oorspronkelijk kleur van de plant pronkerwt paars is. Tussen juni en september staat de plant in bloei. Zet deze in de zon en zorg voor goede tuingrond. De plant heeft geen bijzondere zorg nodig en wordt behoorlijk hoog. De plant wordt namelijk tussen de 180 cm en 250 cm hoog.
Waarom deze plant niet Gallery Blue Purple heet weten we niet. Wat we wel weten is dat de Lupinus in bloei zowel blauwe als paarse bloemen heeft. De plant is winterhard maar niet wintergroen. In de winter zal deze dus zijn blad verliezen. Tussen mei en juni is de gallery blue op z’n mooist dit omdat die dan in bloei staat. De plant doet het goed in iedere goede tuingrond en je kunt deze het beste in de zon plaatsen. De gallery blue is een makkelijke plant die weinig extra aandacht nodig heeft. De plant wordt tussen de 80 cm en 90 cm hoog.
Naast bovenstaande paarse planten zijn er nog veel meer paarse planten. Welke dat zijn lees je hieronder:
Echinacea (Zonnehoed)
Cosmea (Cosmos bipinnatus)
Aster amellus (Italiaanse Aster)
Viola (Viooltje)
Cyclamen persicum (Alpen viooltje)
Chamelaucium (Waxflower )
Anemone cylindrica (Anemoon)
Campanula poscharskyana (Klokjesbloem)
Sisyrinchium Angustifolium (Blauw ogengras)
Nepeta nervosa (Kattenkruid)
Clematis (Clematis)
Aquilegia vulgaris (Wilde akelei)
Iris pumila (Zwaardlelie)
Fuchsia (Bellenplant)
Geranium 'Rozanne' (Ooievaarsbek)
Syringa vulgaris (Lila wonder of Gewone sering)
Rhododendron (Dwerg Rhododendron)
Scabiosa Columbaria (Schurftkruid of duifkruid)
Verbena Bonariensis (Verbena)
Camassia Leichtlini (Prairielelie)
Wisteria sinensis (Blauwe regen)
Platycodon Grandiflorus (Astra Blue)
Ophrys apifera (Bijenorchis)
Erica Cinerea (Dopheide)
Dianthus (Badenia of Steenanjer)
Digitalis (Vingerhoedskruid)
Gladiolus (Gladiool)
Heliotropium Arborescens (Heliotroop)
Althaea rosea (Stokroos)
Hydrangea (Hortensia)
Agapanthus (Lily of the Nile)
Liatris Spicata (Liatris)
Lupinus angustifolius (blauwe lupine)
Eryngos (Kruisdistel)
Kleuren hebben een psychologische betekenis, staan ergens voor, en worden bewust voor bepaalde doeleinden gebruikt. Zo worden kleuren bijvoorbeeld gebruikt om ons koopgedrag te beïnvloeden. Maar waar staat de kleur paars nou eigenlijk voor? Bij de paarse kleur denkt men aan iets wat magisch is, mysterieus is, spiritueel en rijp. De kleur vind je veel terug in de katholieke kerk, daar zie je het bijvoorbeeld terug komen in stoffen. Paars staat tevens voor extravagant en voor het ongrijpbare. In verschillende soorten licht kan paars er heel anders uit zien, het schommelt altijd tussen roodachtig en blauwachtig.
Zoals je hebt gelezen is er meer dan genoeg keuze aan paarse bloemen. Het mooie is dat er veel aanbod is en het per plant verschilt wanneer ze in bloei staan. Kun je geen genoeg krijgen van de kleur paars in je tuin dan weet je wat je te doen staat.