Welke tuinplanten hebben zwarte bloemen? Een handig overzicht

3 mei 2023
1,5 min leestijd

Je ziet ze waarschijnlijk niet veel, zwarte bloemen in de tuin. Ze kunnen een prachtige aanvulling op je tuin zijn. Omdat de kleur niet zo veel voorkomt ogen ze wat mysterieus en exotisch. In deze blog leggen we uit welke tuinplanten zwarte bloemen hebben. 

Tuinplanten met zwarte bloemen:

 • Alcea Rosea ‘Nigra’ - Stokroos
 • Afrikaanse lelie
 • Helleborus ‘Onyx Odyssey’
 • Zwarte Tulpen
 • Zantedeschia ‘Black Forrest’
 • Vleermuisbloem
 • Heuchera ‘Obsidiaan’
 • Zwart Viooltje
 • Primula ‘Silver-Lace’
 • Zwarte Calla
 • Solenostemon ‘Black Prince’
 • Colocasia esculenta ‘Black Magic’ Olifanteoor
 • Dahlia ‘Arabian night’
 • Bloemriet ‘Tropicanna Black’
 • Zwarte vlier Black Beauty ‘Elderberry’
 • Wine & Roses (Weigela florida)

Benieuwd welke onze favorieten zijn? Lees dan vooral snel verder. Per plant leggen we uit wanneer ze in bloei staan, welke standplaats ze hebben, hoe groot de plant wordt en of ze winterhard en wintergroen zijn. 

Er komt echter nog meer aan bod in deze blog. We leggen bijvoorbeeld uit met welke kleur je zwart kan combineren in de tuin en geven we meer uitleg over de kleur zwart in de natuur. 

Afrikaanse Lelie

De Afrikaanse Lelie, (Latijnse naam Agapanthus) bloeit tussen juli en september. Je kunt deze plant het beste op een plek in de volle zon zetten. Zorg ervoor dat de Afrikaanse Lelie en voedingsrijke grond staat. Geef eventueel wat extra kunstmest. 

De plant wordt ongeveer 90 cm hoog en is te herkennen en staat erg mooi als je deze in een pot zet. De plant heeft lange stengels met daarop veel bloemen in de vorm van een bol. 

Zachte winters kan een Afrikaanse Lelie overleven. Bij een strenge winter krijgt de plant het een stuk lastiger. Zorg er daarom het liefste voor dat deze altijd vrij is van vorst. 

Zwarte tulpen

Met deze plant steggelen we eigenlijk een beetje. Er bestaan namelijk geen tulpen die zwart zijn. De zwarte tulp is heel donker paars waardoor deze zwart lijkt. 

Deze tulp bloeit in het voorjaar, meestal tussen maart en mei. Echter spelen factoren als soort en het weer een grote rol waarin ze precies in bloei staan. Zet tulpen in de volle zon en zorg voor doorlatende grond. Een tulp wordt tussen de 15 en 70 cm hoog.

Tulpen zijn niet wintergroen. De bollen moeten in de herfst worden geplant.

Bloemriet ‘Tropicanna Black’

Deze plant valt vooral op door zijn kleurcontrast. De bloemen van de plant zijn rood en de bladeren groen, donkergroen en delen die zo goed als zwart zijn. 

Deze plant bloeit van juli tot oktober. Door het weer kan het sterk variëren wanneer ze in bloei staan. De plant heeft een plek in de tuin nodig waar de zon goed schijnt en waar goed doorlatende grond is. De plant wordt ongeveer 120 cm hoog. 

Bloemriet ‘Tropicanna Black’ is niet winterhard en ook niet wintergroen. Haal de plant naar binnen in de winter zodat je deze het jaar daarop weer opnieuw in de tuin kan plaatsen. 

Zwart viooltje

Net als dat er geen zwarte tulp bestaat, bestaat er ook geen zwart viooltje. Een zwart viooltje is namelijk donkerpaars waardoor deze zwart lijkt. Ze komen wat ons betreft het beste tot z’n recht als je er meerdere bij elkaar plaatst.

Tussen maart en mei kun je genieten van deze kleine bloemen. Zet zwarte viooltjes in de volle zon of halfschaduw en zorg dat ze in voedingsrijke grond staan. De grootte van de viooltjes kan wat variëren. Ze worden tussen de enkele centimeters tot 15 centimeter hoog. 

De plantjes zijn niet wintergroen, wat betekent dat je geen groen van ze zal hebben in de winter. De meeste soorten zijn ook niet winterhard. Omdat ze zichzelf opnieuw uitzaaien, hoef je niet telkens opnieuw plantjes te planten. 

Het plantje kan beschadigd raken door strenge vorst maar kan wel goed tegen koude temperaturen. 

Dahlia ‘Arabian Night’

De Dahlia ‘Arabian Night’ is een plant die niet volledig zwart is. Met name de kern van de bloem is zwart, daaromheen kleurt deze donkerrood. Echter vinden wij dat deze niet mag ontbreken in onze favorietenlijst, de bloem ziet er namelijk erg sierlijk uit. 

Dahlia ‘Arabian Night’ bloeit van juli tot aan de eerste vorst. Zet de plant het liefst op een zonnige plek in voedzame grond. De plant wordt tussen de 90 en 120 centimeter hoog. 

Deze plant is niet wintergroen en ook niet winterhard. Wanneer je elk jaar van deze plant wil genieten zul je de plant uit moeten graven en moeten bewaren op een vorstvrije plek. 

Primula ‘Silver-Lace’

De Primula ‘Silver-Lace’ mag wat ons betreft niet ontbreken in de lijst met favoriete zwarte planten. Wij vinden dit een erg vrolijk plantje. Deze is niet alleen zwart maar ook wit en geel. De kern is geel, de randen zijn wit en de bladeren zijn zwart. 

Zet deze plant op een plek in halfschaduw of volledige schaduw. Zorg tevens voor vochtige grond. De plant wordt ongeveer 20 cm hoog. De plant kan winters die niet zo streng zijn overleven. Primula ‘Silver-Lace’ is echter niet wintergroen waardoor de bladeren in de winter zullen uitvallen.

Tip

Zet meerdere planten bij elkaar voor een extra mooi effect. 

Solenostemon ‘Black Prince’

Tot slot hebben we de ‘Solenostemon ‘Black Prince’ op onze lijst staan met favoriete zwarte bloemen. Deze plant bloeit van juli tot september. Het weer heeft invloed op de bloeiperiode. De plant valt op aan zijn grote zwarte bladeren. Wanneer je veel zwart in de tuin wil moet je zeker voor deze plant kiezen. 

Plaats Solenostemon ‘Black Prince’ op een plek in halfschaduw of schaduw en zorgt voor een goede vochtige grond die doorlatend is. De plant, die donkerpaarse tot zwarte bladeren heeft kan een hoogte bereiken van 50 centimeter. 

De plant heeft wat onderhoud en aandacht nodig. Doordat deze niet winterhard is moet je deze in de winter naar binnen halen. Doe je dit niet dan is de kans groot dat die de winter niet overleeft. In de winter verliest de plant tevens zijn bladeren waardoor hij dus niet wintergroen is. 

De kleur zwart combineren in je tuin

Het mooie aan zwarte bloemen is dat je deze met alle andere kleuren kan combineren. Zwarte bloemen zijn vrij uniek en vallen door de kleur erg op. Andere kleuren zoals rood, geel en oranje zullen naast de zwarte bloemen extra goed opvallen en soms zelfs kleurrijker lijken. 

Persoonlijk zouden we niet verschillende zwarte bloemen bij elkaar zetten. Met andere kleuren zoals blauwe bloemen kan dit bijvoorbeeld wel.

Wil je toch meerdere verschillende zwarte bloemen bij elkaar plaatsen, dan is het goed om rekening te houden met de bloeiperioden. Het kan zomaar zijn dat deze ver uit elkaar liggen waardoor je niet het effect krijgt wat je wil. 

Deze blog vind je misschien ook interessant…

Welke tuinplanten hebben gele bloemen (dit zijn onze 11 favoriete)

De kleur zwart in de natuur

Zwarte bloemen in de natuur zijn vrij uniek. Wanneer je in tuinen kijkt zul je deze kleur niet snel aantreffen. De bloemen van deze planten vallen daardoor extra op. Zoals je in de intro al hebt kunnen lezen hebben zwarte kleuren in de natuur iets mysterieus en exotisch. Wil je dit gevoel creëren in de tuin, dan kies je dus een of meerdere van de bovenstaande bloemen. 

Conclusie

We hopen dat je voldoende inspiratie hebt opgedaan betreft zwarte bloemen. Één ding is zeker, wanneer je zwarte bloemen in de tuin plaatst zullen deze zeker opvallen. Vooral omdat alle andere kleuren veel meer voorkomen dan zwart. Al eerder in deze blog gaven we het aan - als je meerdere zwarte bloemen in de tuin wil is het verstandig om rekening te houden met de bloeiperiode. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen