Mede door klimaatveranderingen heeft Nederland steeds meer te maken met aanhoudende droogte. De tuin sproeien kost veel water en om water te besparen kan je kiezen om een of meerdere tuinplanten te nemen die goed tegen de droogte kunnen. Gelukkig zijn er veel tuinplanten die daarvoor in aanmerking komen. Een aantal daarvan bespreken we in deze blog.
De volgende planten kunnen goed tegen droogte:
Als je meer wil weten over bovengenoemde planten lees dan verder. Wat ook nog aan bod komt is hoe je efficiënter met water om kan gaan, hoe je regenwater kan opslaan en op welke plekken in Nederland de meeste droogte is.
Naast de latijnse naam van de planten vermelden we nu ook de ‘normale’ naam. Wel zo handig als je naar het tuincentrum gaat, deze namen zijn vaak wat makkelijker te onthouden.
Lavandula (Lavendel)
Een van onze favorieten is de lavendel. Lavendel is een struik die het erg goed doet op een droge, schrale grond, lavendel kan tevens erg goed tegen de zon. Omdat de lavendel een mooie paarse kleur heeft is hij erg geliefd in de tuin. De geur die van lavendel komt werkt ontspannend.
Dictamnus albus (Vuurwerkplant)
De bloemen van vuurwerk planten zijn heel erg mooi. Het ziet er namelijk uit als een bouquet van een vuurpijl. De plant bloeit in mei en juni met witte, lila en roze bloemen. De hoogte van de plant is tussen de 40 en 80 centimeter.
Buddleja (Vlinderstruik)
Vlinderstruiken zijn er in veel verschillende varianten en dus ook in veel verschillende kleuren. Het mooie van deze plant is dat de nectar in de bloemen in de lente en zomer vlinders aantrekt.
Verbena bonariensis (Stijf ijzerhard)
Deze plant heeft prachtige paarse bloemen die tussen juli en september bloeien. De plant wordt vaak tussen de 100 cm en 150 cm hoog. Het is een tweejarige plant maar doordat hij zichzelf opnieuw uitzaait kan je er vaak langer van genieten.
Epimedium (Elfenbloem)
Er zijn 25 verschillende soorten elfenbloemen. Een van de soorten komt zelfs voor in de Nederlandse en Belgische natuur. De bloem wordt ongeveer 30 cm groot en bloeit in april en mei. De kleuren van elfenbloemen zijn lila en wit.
Erigeron (Fijnstraal)
De fijnstraal bloeit in een periode van mei tot oktober. De bloem heeft een geel hart met daaromheen bladeren in de kleuren lila, geel, roze en wit. De bladeren van deze plant zijn licht behaard.
Anthemis (Schubkamille)
Deze plant heeft grote felle gele bloemen en vallen in de tuin gelijk op. De anthemis heeft als bijnaam de plantendokter. Dit komt omdat er wordt gezegd dat hij een helende werking heeft op de planten in zijn omgeving.
Perovskia (Blue Spire / Reuzenlavendel)
De naam van de plant zegt eigenlijk al hoe die eruit ziet. Als lavendel maar dan in het groot. Net als de kleine variant komt er een heerlijke geur vanaf.
Stachys byzantina (Ezelsoor)
In de periode van juni tot augustus verschijnen bij deze plant de bloemen op de rechtopstaande stengels de tot 40 cm hoog kunnen worden. De kleur van de bloemen is roze. De plant dankt zijn naam aan de bladeren, de zilvergrijs harige bladeren hebben veel weg van ezelsoren.
Euphorbia myrsinites (Wolfsmelk)
Deze plant heeft blauw groene bladeren en de bloemen hebben een geelgroene kleur. Het is een bodembedekkende plant die graag in de zon staat. Vaak wordt deze plant in borders gezet.
Santolina Chamaecyparissus (Heiligenbloem)
Deze plant is afkomstig van het Middellandse zeegebied, logisch dat deze plant dus goed tegen droogte kan. De plant zit vol met minuscule haartjes die zorgen voor een grijsgroene kleur. In de maanden juli en augustus bloeien de bloemen in een mooie gele kleur.
Helianthemum (Zonneroosje)
In de maanden mei en juni openen de bloemen en verschijnen er licht roze bladeren, in het midden zit een geel hart. De plant houdt van de zomer en de zon maar groeit ook door in de winter.
Allium Gladiator (Sierui)
Deze plant heeft niet alleen een imposante naam maar ook super mooie, paarse bloemen in de vorm van een bol. In mei en juni kan je van deze mooie paarse bollen genieten. Het is een van onze favoriete planten uit deze lijst.
Allium Globemaster (Sierui)
Deze nog grote variant van de Allium Gladiator
Eryngium (Kruisdistel)
Deze plant doet het erg goed op het zuiden en wordt veel gebruikt als borderplant. Kruisdistel is een vaste plant en wanneer hij bloeit verschijnen er blauwe bloemen. Kruisdistel wordt ongeveer 120 cm hoog.
Stipa (Vedergras)
Dit grassoort heeft een haarachtige structuur en kleurt groen en lichtbruin. De sprieten worden ongeveer 40 tot 50 cm hoog en bloeien in juni en augustus.
Deschampsia flexuosa (Bochtige smele)
Deze plant komt veel voor in de Nederlandse natuur en veel mensen kiezen ervoor om deze plant ook in de tuin te plaatsen. De plant wordt ongeveer 70 cm hoog en bloeit in de maanden juni en juli.
Miscanthus (Prachtriet)
Prachtriet wordt ook wel olifantengras genoemd. Deze naam heeft de plant te danken aan de enorme omvang die het kan krijgen namelijk tussen de 100 cm en 300 cm. Niet altijd bloeit deze siergras maar als dit wel het geval is gebeurt dit in het najaar en verschijnen er roze bloeipluimen.
Pittosporum tobira (Kleefzaad)
Deze groenblijvende heester komt uit China en Japan. Deze struik kan tot 250 cm hoog worden. Wanneer kleefzaad van mei tot juli bloeit verschijnen creme kleurige bloemen die later verkleuren naar wit.
Yucca filamentosa (Palmlelie)
Eind juni, begin juli bloeit de Palmlelie. De prachtige grote, hangende witte klokken worden tussen de 50 cm en 70cm. Omdat de plant lange stengels heeft kunnen ze een hoogte van 140 cm tot 160 cm bereiken.
Gypsophila paniculata (Pluimgipskruid)
De bladeren van deze plant zijn grijsgroen en wanneer de plant tussen juni en juli bloeit verschijnen roze bloemen. Een groot voordeel is dat deze plant weinig zorg nodig heeft.
Zoals je hebt gelezen is er een groot aanbod aan tuinplanten die tegen droogte kunnen. Er zitten vast een of meerdere tuinplanten tussen die in jouw tuin passen.
We hebben een aantal tips voor je om efficiënter met water om te gaan.
Steeds vaker in Nederland hebben we last van lange periodes van droogte. Droogte in Nederland heeft verschillende nadelige gevolgen. Vooral de agrarische sector heeft veel last van de droogte. Om te zorgen dat de gewassen goed blijven groeien zijn boeren in periodes van droogte genoodzaakt om veel water bij te sproeien. De droogte in Nederland is oneerlijk verdeeld. Op de kaart die hieronder staat weergeven zie je dat vooral in het oosten van Nederland droogte meer voorkomt. Vooral voor mensen die in het oosten wonen kunnen de eerder genoemde planten bijdragen aan het minder gebruiken van water.
Gaat je tuin een kleine metamorfose krijgen na het lezen van deze blog? Ga je nieuwe tuinplanten aanschaffen die goed bestand zijn tegen droogte? Of wie weet ga je wel een regenton aanschaffen. We hopen in ieder geval dat weer ietsjes wijzer bent na het lezen van deze blog.