Welke tuinplanten zijn giftig voor katten: Een beknopte gids

12 juni 2023
1 min leestijd

Giftige tuinplanten kunnen een ernstig gevaar vormen voor katten, aangezien zij van nature nieuwsgierige dieren zijn die graag hun omgeving verkennen en aan planten knabbelen. Het is belangrijk om te weten welke plantensoorten giftig zijn voor katten, zodat je jouw huisdier kunt beschermen tegen ongewilde vergiftiging. In deze blog bespreken we verschillende tuinplanten die gevaarlijk kunnen zijn voor je kat.

Er zijn talloze tuinplanten die giftige stoffen bevatten, en de effecten op katten kunnen variëren. Sommige planten kunnen slechts milde klachten zoals braken of diarree veroorzaken, terwijl andere een ernstige bedreiging voor de gezondheid van jouw kat kunnen vormen en zelfs fataal kunnen zijn. Het is essentieel om te leren welke planten een potentieel risico inhouden en speciale aandacht te besteden aan het vermijden van deze planten in je tuin.

Bovendien is het handig om je kat te observeren, zodat je tijdig kunt ingrijpen als je vermoedt dat jouw huisdier in contact is geweest met een giftige plant. Als jouw kat symptomen van vergiftiging vertoont, is het belangrijk om direct contact op te nemen met de dierenarts voor passende medische zorg.

Algemene informatie over giftige tuinplanten

Het is belangrijk om te weten welke tuinplanten giftig zijn voor katten, omdat katten vaak nieuwsgierig zijn en geneigd zijn om op planten te kauwen. Sommige planten kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken of zelfs fataal zijn voor katten.

Symptomen van vergiftiging bij katten

De symptomen van vergiftiging bij katten kunnen variëren, afhankelijk van de ingenomen plant en de hoeveelheid. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Braken
 • Diarree
 • Kwijlen
 • Spiertrillingen
 • Geen of weinig energie
 • Ademhalingsmoeilijkheden
 • Verlies van eetlust
 • Verhoogde hartslag

Meest voorkomende vergifstoffen bij katten

Er zijn verschillende soorten giftige planten, maar sommige komen vaker voor dan andere. Enkele van de meest voorkomende zijn:

 1. Lelies (Lilium spp.): Alle delen van de plant zijn giftig voor katten en kunnen leiden tot acuut nierfalen.
 2. Azalea (Rhododendron spp.): Deze plant bevat grijzeanotoxine, dat braken, diarree en problemen met het zenuwstelsel kan veroorzaken.
 3. Klimop (Hedera helix): Klimop bevat triterpeensaponinen, die braken, diarree en ademhalingsmoeilijkheden kunnen veroorzaken.
 4. Dieffenbachia: Deze plant bevat calciumoxalaatkristallen, die irritatie van de mond, keel en maag kunnen veroorzaken.
 5. Tulpen (Tulipa spp.): De bollen van tulpen bevatten lactonen, die braken, diarree en spiertremoren kunnen veroorzaken.

Als je denkt dat de kat in contact is gekomen met een giftige plant, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Specifieke giftige tuinplanten voor katten

Leliefamilie

De leliefamilie is bijzonder gevaarlijk voor katten. Het eten van slechts een klein deel van deze plant kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals nierfalen. Voorbeelden van planten in de leliefamilie zijn:

 • Echte lelie (Lilium)
 • Daglelie (Hemerocallis)
 • Klimlelie (Gloriosa)

Het is raadzaam om deze planten zo veel mogelijk buiten het bereik van katten te houden.

Oleander

De oleander (Nerium oleander) is een veelvoorkomende tuinplant en staat bekend om zijn prachtige bloemen. Echter, alle delen van de oleander zijn giftig voor katten. De plant bevat giftige stoffen die het hart kunnen beïnvloeden. Symptomen van een vergiftiging kunnen zijn: braken, diarree, overmatig kwijlen en hartritmestoornissen.

Klimop

Klimop (Hedera helix) is een populaire klimplant in veel tuinen. Hoewel het voor mensen relatief onschadelijk is, kan klimop ernstige problemen veroorzaken bij katten. Inname kan leiden tot symptomen zoals braken, diarree, buikpijn en koorts.

Hortensia

Hortensia's (Hydrangea) zijn veelvoorkomende tuinplanten die bekend staan om hun prachtige, grote bloemen. Ze bevatten echter ook stoffen die giftig zijn voor katten, zoals cyanogene glycosiden. Hoewel vergiftiging door hortensia's zeldzaam is, kunnen symptomen bij inname zijn: braken, diarree, lethargie en zwakte.

Vingerhoedskruid

Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) is een aantrekkelijke vaste plant met opvallende bloemen. Het bevat echter ook giftige stoffen, zoals digoxine en andere hartglycosiden. Deze stoffen kunnen bij inname door katten gevaarlijke veranderingen in het hartritme en de bloeddruk veroorzaken. Symptomen van vergiftiging zijn: braken, diarree, zwakte, onregelmatige hartslag en verlies van bewustzijn.

Het is belangrijk om te weten welke planten in je tuin giftig zijn voor katten en om voorzorgsmaatregelen te nemen om vergiftiging te voorkomen. Raadpleeg altijd een dierenarts bij vermoeden van vergiftiging bij jouw huisdier.

Deze blog vind je wellicht ook interessant...

Hoe voorkom je dat je kat in de tuin poept: effectieve tips en trucs

Preventie en behandeling

Hoe giftige planten te vermijden

Het vermijden van giftige planten is de eerste stap in het beschermen van jouw kat. Zorg ervoor dat je bewust bent van de planten in je tuin en verwijder eventuele giftige soorten. Houd de planten op een plaats waar je kat geen toegang heeft, zoals in hangende potten of op verhoogde planken. Leer je kat om planten te vermijden door het gebruik van afweermiddelen of door het plaatsen van fysieke barrières om toegang tot de planten te ontmoedigen.

Lees vooral ook onze blog Welke tuinplanten zijn niet giftig voor katten. Hier vind je een handig overzicht van planten die je in de tuin kan plaatsen zonder dat je kat daar gevaar kan oplopen. In deze blog lees je tevens ook waar je nog meer rekening mee moet houden om de tuin veilig te houden voor katten.

Eerste hulp

Als je vermoedt dat jouw kat in aanraking is gekomen met een giftige plant, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts. Zorg ervoor dat je informatie hebt over de specifieke plant waar jouw kat aan is blootgesteld, inclusief de delen die hij misschien heeft gegeten. Voer vooral zelf enkele behandeling uit zonder eerst met de dierenarts te overleggen.

Medische behandeling

De medische behandeling voor een kat die is blootgesteld aan giftige planten, varieert afhankelijk van het type plant en de ernst van de vergiftiging. De dierenarts kan braken opwekken, maagspoeling uitvoeren of medicijnen toedienen om de symptomen te behandelen. Het is van cruciaal belang om snel te handelen en nauw samen te werken met de dierenarts om het welzijn van jouw kat te waarborgen.

Conclusie

In deze blog hebben we een aantal voorbeelden gegeven van planten die giftig zijn voor katten. Wil je andere planten in de tuin dan is het raadzaam om altijd zelf extra onderzoek te doen. Raadpleeg Google, vraag het na bij het lokale tuincentrum bij jou in de buurt of vraag het eventueel aan de dierenarts. Doe dit voor elk soort plant welke je in de tuin wil plaatsen. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen