Welke tuinplanten zijn niet giftig voor cavia’s

23 juni 2022
1,5 min leestijd

Net als konijnen kun je ook cavia’s in de tuin houden. Je hebt hier een goed nachthok en een ruime ren voor nodig. Grote kans dat je de cavia’s ook vrij in de tuin wil laten rondlopen als je zelf in de tuin bent. Natuurlijk wil je dat dit veilig is voor je cavia’s en dat ze niet ziek worden als ze per ongeluk een verkeerde plant hebben gegeten. Wij hebben daarom voor je uitgezocht welke tuinplanten niet giftig zijn voor cavia’s.

De volgende tuinplanten zijn niet giftig voor cavia’s

 • Lavendel
 • Rozen
 • Kattenkruid
 • Vlinderstruik
 • Klimkers
 • Goudsbloem
 • Zonnebloem
 • Alcea
 • Bernagie
 • Steenraket
 • Geranium maculatum
 • Kruidenplanten (zoals kamille, tijm, dille, rosemarijn, munt, citroenmelisse en oregano)
 • Venkel
 • Echte Marjolein

Lees vooral verder als je benieuwd bent wat onze favoriete cavia vriendelijke tuinplanten zijn. In deze blog leggen we tevens ook uit waar je nog meer op moet letten om een veilige tuin te creëren voor je cavia. 

Onze top 7 cavia vriendelijke tuinplanten

Lavendel
Niet alleen een plant die goed tegen droogte kan maar ook een plant die veilig is voor je cavia. Sterker nog, kijk er niet raar van op als je cavia er van zit te eten. Lavendel is namelijk erg goed voor je cavia. Er zitten stofjes in die goed zijn voor zijn maag en lever. 

In de zomer, als de plant in bloei staat komt er ook nog eens een heerlijke geur vanaf en heeft deze prachtige paarse bloemen. Lavendel mag eigenlijk niet ontbreken als je jouw cavia in de tuin vrij laat rondlopen. 

Goudsbloem
Een andere plant die niet mag ontbreken in deze lijst is de goudsbloem. Wanneer de plant in bloei staat heeft deze prachtige geel/oranje bloemen (wat wel wat weg heeft van goud) met een prachtige fluwelen oranje hart. 

De plant mag niet alleen ontbreken in deze lijst omdat hij mooi is. Het is namelijk net als lavendel een plant die door je cavia gegeten kan worden. De stoffen die in de bloem zitten helpen je cavia tegen ontstekingen in de buik en helpt bij de bestrijding tegen parasieten. 

Kamille
Niet alleen een plant waar je zelf iets aan hebt (je kan er bijvoorbeeld thee van maken) maar ook een plant die nuttig is voor je cavia. De stoffen in kamille zorgen voor een verlichting van spanning en pijn. Het verminderd daarnaast ook spijsverteringsproblmeen en een opgeblazen gevoel (ja, net als jij kan ook je cavia daar last van hebben). Daarnaast werkt het stimulerend voor de eetlust. 

Het oog wil natuurlijk ook wat. Wanneer de plant in bloei staat kun je genieten van de vrolijke bloemen die witte blaadjes hebben en een gele kern. 

Vlinderstruik
De vlinderstruik trekt in de tijd dat deze in bloei staat (juli - oktober) allerlei insecten aan. Met name de vlinders die er op af komen zijn een genot om naar te kijken. 

Je zal tevens ook genieten van de prachtige paarse bloemen die een vlinderstruik heeft. Indien je elk jaar op het juiste moment de plant snoeit is deze winterhard en kan je er elkaar opnieuw van genieten. 

Kruidenplanten
Al eerder noemde we kamille omdat we deze wat speciale aandacht wilde geven. Andere kruidenplanten mogen echter ook niet ontbreken aangezien ze multifunctioneel zijn. Kruiden planten zijn namelijk ook veilig voor katten, honden en konijnen.

Natuurlijk kun je de kruiden zelf gebruiken voor gerechten of thee, van genieten als ze in bloei staan maar je cavia kan er ook van eten. In rozemarijn zit namelijk vitamine A en C maar ook ijzer en calcium. 

Let op!

Zorg ervoor dat je cavia er niet te veel van eet aangezien dit gezondheidsproblemen kan opleveren. 

Rozen
Onze mening is dat er in elke tuin rozen niet misstaan, dit omdat er een groot scala is aan soorten. Kies jij bijvoorbeeld voor witte, roze of rode rozen in jouw tuin? Om die reden én omdat deze veilig zijn voor je cavia mogen rozen niet ontbreken in deze lijst. 

De meeste soorten staan van half juni tot september in bloei. Een ander voordeel van rozen is dat deze winterhard zijn. Tijdens zachte winters behouden veel soorten tevens hun blad. Hierdoor heb je ook als de dagen korter zijn wat groen in de tuin. 

Steenraket
De laatste plant in onze lijst is de steenraket. Tijdens de bloei (mei tot september) kleuren de bloemen van steenraket lila/paars. Met name als je er meerdere bij elkaar zet komt deze plant pas echt tot zijn recht. Hiermee creëer je namelijk een explosie aan kleur in de tuin. 

De plant is niet alleen winterhard maar ook wintergroen. Waar veel andere planten hun blad verliezen doet steenraket dit dus niet. Het gehele jaar heb jij met deze plant wat groen in de tuin. 

Let bij cavia’s in de tuin ook hierop

Een veilige tuin creëer je niet alleen door veilige tuinplanten te plaatsen. Er zijn nog een aantal zaken waar je goed op moet letten. 

Warmte
Het kan natuurlijk ook dat je af en toe je cavia vrij laat rondlopen in de tuin zonder dat je een nachthok en ren hebt. In dit geval is het belangrijk dat er een plek is waar je cavia in de schaduw kan zitten. Op warme dagen waarbij de zon volop schijnt moet je cavia af kunnen koelen. 

Scherpe voorwerpen
Je wil niet dat je cavia zich kan bezeren aan scherpe voorwerpen die in de tuin liggen. Het is daarom belangrijk om gereedschap na gebruik goed op te ruimen, denk bijvoorbeeld aan een heggenschaar of hark. Veeg de tuin extra goed als je per ongeluk iets van glas hebt laten vallen. Als je cavia per ongeluk in iets gaat staan wat scherp is kan hij zich hier lelijk aan verwonden. 

Ontsnap mogelijkheden
Als je cavia uit de ren mag wordt zijn leefomgeving ineens een stuk groter. Hierdoor wordt de kans dat je cavia kan ontsnappen ook een stuk groter. Zorg er daarom voor dat er geen plekken zijn waar dit mogelijk is. Vergis je daarbij niet hoe gemakkelijk een cavia zich ergens door heen kan wurmen. 

Slakken
Slakken kunnen het nachthok van je cavia in gaan en daar over het voer van je cavia lopen. Indien je cavia vervolgens het voer eet kan hij daar ziek van worden. In het slijm van slakken kunnen eitjes zitten die worden achtergelaten op het voer, iets waar cavia’s niet tegen kunnen.

Conclusie

Je weet nu welke tuinplanten veilig zijn voor cavia’s, gelukkig zijn dat er genoeg. Grote kans dat je ook planten in de tuin hebt staan die niet in bovenstaande lijst voorkomen. Controleer daarom extra goed of deze veilig zijn voor je cavia. Indien je het niet zeker weet kan je altijd langsgaan bij je plaatselijke tuincentrum, de dierenarts bellen of eventueel het internet raadplegen. Op deze manier zul je met een gerust hart je cavia in de tuin kunnen laten rondlopen. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen