Welke tuinplanten zijn niet giftig voor kippen?

15 juni 2022
2 min leestijd

Heb je ervoor gekozen om kippen te houden in de tuin? Dan bestaat de kans dat ze ook zo nu en dan (of misschien wel altijd) vrij in de tuin mogen lopen. Maar hoe zit het dan met de planten in de tuin, zijn deze wel veilig voor je kippen? In deze blog leggen we uit welke planten niet giftig zijn voor kippen. 

De volgende tuinplanten zijn niet giftig voor kippen:

 • Lavendel
 • Rozen
 • Hortensia’s
 • Vlinderstruik
 • Mexicaanse salie
 • Vlierbes
 • Limoengras
 • Kornoelje
 • Berberis
 • Bosbessenstruik
 • Oregano
 • Zonnebloem
 • Munt
 • Salie
 • Peterselie

Bovenstaande lijst is niet compleet maar is bedoelt om je op weg te helpen in het kiezen van de juiste planten voor je tuin. Lees vooral verder als je benieuwd bent wat onze favoriete planten zijn van deze lijst. In deze blog leggen we ook uit of kippen weten welke planten wel en niet giftig zijn, waar je nog meer rekening mee moet houden om een veilige tuin te maken én wat je moet doen als je het niet zeker weet of de planten veilig zijn. 

Onze top 8 kipvriendelijke tuinplanten

Lavendel
Lavendel is een van onze favoriete planten en mag daarom niet ontbreken in deze lijst. Deze plant heeft niet veel aandacht nodig, kan goed tegen droogte en zon én is ook nog eens winterhard. Wanneer lavendel in bloei staat (dit is tussen juni en augustus) komt er een heerlijke geur vanaf en heeft de plant mooie kleine paarse bloemetjes. Lavendel komt vooral tot zijn recht als je er wat meer naast elkaar zet. 

Wist je dat lavendel niet alleen veilig is voor kippen maar ook voor honden en katten! Heb je slakken in de tuin dan kun je deze plant ook gewoon plaatsen. Slakken eten hier namelijk niet van

Rozen
Nog een plant die wederom veilig is voor kippen maar ook voor honden en katten. Wat wij leuk vinden aan rozen is dat er veel verschillende varianten zijn, dit met name in het kleuraanbod. Door de variaties in kleuren past een roos wat ons betreft in elke tuin. De meeste rozen bloeien van half juni tot september.

Een ander voordeel is dat een roos winterhard is. Dat betekend dat je er elk jaar weer opnieuw van kan genieten. Mocht je een hele strenge winter verwachten dan is het belangrijk om de roos in te pakken.

Vlinderstruik
Er zijn veel verschillende variaties te vinden van de vlinderstruik. Je kunt dus wel stellen dat er voor ieder wat wils is. De vlinderstruik staat van juli tot oktober in bloei. Zelfs als de dagen korter beginnen te worden kun je dus genieten van de mooie bloemen en kleuren die deze plant heeft. Extra mooi meegenomen is dat wanneer de plant in bloei staat hier prachtige vlinders op afkomen. 

Let op!

Bij een erg droge zomer is het belangrijk om regelmatig goed water te geven. 
Salie

Munt, Salie, Peterselie, Oregano
Deze kruiden planten kunnen niet ontbreken in onze lijst met kipvriendelijke tuinplanten. Ze kunnen niet ontbreken omdat dit multifunctionele planten zijn. Je kan ze namelijk alle drie gebruiken in gerechten. Daarnaast zien munt, salie en oregano in bloei er ook nog eens prachtig uit. 

Alle drie de planten zijn overigens ook winterhard en wintergroen. Wanneer veel planten hun blad verliezen zorgen deze drie voor wat extra groen in de winterperiode. 

Hortensia’s
Wederom een plant die veel verschillende variaties kent. De bloemen komen namelijk in allerlei kleuren. Denk aan blauw, lila, roze, rood en wit. Als je grotere delen van je tuin in een keer wil vullen dan zijn hortensia’s de juiste keuze. Gemiddeld worden hortensia’s wel twee meter breed en kunnen ze ook deze hoogte behalen. Er zijn echter ook soorten die kleiner worden. 

Hortensia’s bloeien tussen juni en september (dit verschilt per soort). Een hortensia is niet wintergroen wat betekent dat die in de winter zijn blad verliest. Wel zijn ze winterhard wat betekent dat ze de winter zullen overleven. Bescherm een hortensia echter wel als er een zeer strenge winter is. 

Weten kippen welke planten ze wel en niet kunnen eten?

Omdat er ontzettend veel verschillende rassen zijn kan hier geen eenduidig antwoord op worden gegeven. Dit heeft ook te maken met het feit dat sommige rassen te veel zijn doorgefokt. Over het algemeen weten kippen echter wel welke planten ze wel en niet kunnen eten. Bewust van een giftige plant pikken zullen ze daarom niet snel doen. Toch kan het gebeuren dat kippen giftige planten eten. Bijvoorbeeld als dit per ongeluk tussen voer terecht komt, als ze geen ander eten meer hebben en honger krijgen of als de planten in de ren staan.

Wat is nog meer gevaarlijk voor kippen in de tuin?

Een veilige omgeving voor je kippen creëer je niet alleen door veilige planten te plaatsen. Het is belangrijk om ook met het volgende rekening te houden:

Vossen
Met name als je in een wat natuur rijker gebied woont bestaat er gevaar van vossen. Het is belangrijk om voor de kippen een veilige ren en nachthok te maken. Doe je kippen altijd s’nachts in de ren aangezien vossen dan op jacht gaan. 

Bestrijdingsmiddelen
Heb je last van een insectenplaag dan is het belangrijk om goed op te passen welke bestrijdingsmiddelen je hiervoor gebruikt. In veel bestrijdingsmiddelen zitten namelijk stoffen die giftig zijn voor kippen. Wanneer je kippen planten eten die bespoten zijn hiermee kan je kip (ernstig) ziek worden of zelf dood gaan. Kies daarom altijd voor milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen en lees altijd goed de productomschrijving en gebruiksaanwijzing. 

Bepaalde etensresten
Kippen eten bijna alles, hoe handig is dat als je van je etensresten af moet. Echter kun je niet alle etensresten. Voer het volgende niet aan je kippen:

 • Uien
 • Avocado’s
 • Appelpitten
 • Citrusvruchten
 • Gedroogde, rauwe bonen
 • Chocolade en zoete dingen
 • Zout voedsel
 • Beschimmeld voedsel
 • Planten die behoren tot de nachtschade familie (onder andere aardappelen*, tomaten* en aubergine

*Wel veilig als ze eerst gekookt zijn. 

Scherpe voorwerpen en gereedschappen
Pas op met scherpe voorwerpen en gereedschappen in de tuin als je kippen vrij laat rond lopen. Ruim deze goed op na gebruik. Je wil namelijk niet dat een kip hier per ongeluk met z’n pootjes in gaat staan. Heb je bijvoorbeeld een feestje gehad en is er een glas gevallen wees dan extra alert met opruimen van de scherven. 

Wat als je het niet zeker weet?

Wanneer je niet zeker weet of je een veilige omgeving voor je kippen hebt gecreëerd is het verstandig hulp te vragen. Vraag bijvoorbeeld om advies bij iemand anders die kippen in de tuin heeft, neem contact op met een dierenarts of dierenspeciaalzaak of doe kennis op via het internet. 

Conclusie

Je weet nu welke tuinplanten veilig zijn voor je kippen. Sterker nog sommige veilige planten kunnen de kippen zelfs eten. Heb je planten in de tuin waarvan je niet zeker weet of ze veilig zijn vraag dan om advies bij iemand die wel kippen heeft, een dierenspeciaalzaak of dierenarts.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen