Welke tuinplanten zijn niet giftig voor konijnen?

10 januari 2022
2 min leestijd

Veel mensen kiezen ervoor om hun konijn in de tuin los te laten lopen (met name in de lente en zomer). Je konijn heeft daardoor veel meer bewegingsvrijheid en is lekker in de buitenlucht. Om te zorgen dat je konijn veilig door de tuin kan lopen zul je ook rekening moeten houden met welke planten je plaatst. Wij hebben daarom voor je uitgezocht welke planten niet giftig zijn voor konijnen.

De volgende tuinplanten zijn niet giftig voor konijnen:

 • Dille
 • Salie
 • Zonnebloem
 • Zonnehoed
 • Munt
 • Rozemarijn
 • Goudsbloem
 • Kamille
 • Grassoorten (niet alle)
 • Aardbeiplanten
 • Bosviolen
 • Madeliefjes
 • Vlinderstruik 
 • Steenbreek
 • Klokjesbloem
 • Heide
 • Bamboe
 • Varens

Zoals je ziet zitten er een aantal eetbare planten tussen zoals dille, salie, munt, rozemarijn en aardbeiplanten. Wanneer je konijn hier bij kan zal die deze maar wat graag eten. Indien je benieuwd bent welke konijnvriendelijke planten wij het liefste in de tuin zouden zetten raden we je aan om vooral verder te lezen. In deze blog komt tevens aanbod wat je nog meer moet doen om een veilige tuin te creëren voor je konijn.  

Onze top 7 konijnvriendelijke tuinplanten

Rozen
Het leuke aan rozen is dat ze in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. Rozen staan het liefste in de zon en houden van een briesje op z’n tijd. Zet ze daarom vooral niet ergens in de hoek van je tuin. De grond waar de roos in staat mag niet te nat zijn maar ook niet te droog. Bemest je rozen zodat ze beter bestand zijn tegen ongedierte, ziekte en plagen. Een roos is winterhard maar als er een zeer strenge vorst is kun je ze het beste beschermen door ze in te pakken. Benieuwd hoe je dit doet? Lees dan eens onze blog Zo bescherm je jouw planten tegen de vorst (plus handige tips).

Vlinderstruik
Vlinderstruiken zijn er in verschillende variaties, vele geven prachtige paarse bloemen als ze in bloei staan. De meest bekende vlinderstruik is de Buddleja en bloeit tussen juli en oktober. De plant staat het liefst in halfschaduw tot volle zon en in grond die vocht goed doorlaat. Bij een droge zomer is het belangrijk om regelmatig goed water te geven. In het voorjaar kun je ervoor kiezen om de vlinderstruik wat extra voeding te geven zodat deze gedurende de bloeiperiode mooi blijft. Een vlinderstruik is winterhard waardoor je er elk jaar weer opnieuw van kunt genieten. 

Extra leuk aan een vlinderstruik is natuurlijk dat deze in de zomer prachtige vlinders aantrekt. Zo geniet je niet alleen van je konijn in de tuin maar ook van de mooie vlinders. 

Rozemarijn, munt, dille en andere kruidenplanten
Kruidenplanten zijn erg multifunctioneel. In hun bloeiperiode kunnen er mooie bloemen verschijnen (zoals bij rozemarijn), je kunt ze gebruiken voor in gerechten en thee én ze zijn ook nog eens veilig voor konijnen. Een ander groot voordeel van kruidenplanten is dat vele zowel wintergroen als winterhard zijn. Wanneer het kouder wordt en veel planten hun bladeren verliezen is dit bij kruidenplanten minder snel het geval. Op deze manier behoudt je tuin altijd wat kleur. 

Varens
Met name als je wat meer ruimte in de tuin hebt zou onze keuze als snel vallen op varens. Heb je minder ruimte in de tuin dan kun je er ook nog voor kiezen om ze in een pot te zetten. Een van de redenen dat varens in onze lijst staat met favoriete tuinplanten voor konijnen is omdat de plant zowel winterhard als wintergroen is. Ze geven gedurende het hele jaar veel kleur aan je tuin, wie wil dat nou niet? Varens doen het erg goed in de schaduw, zelfs op plekken waar nooit zon komt zal een varen het goed doet. Kwa grondtype maakt het niet heel erg uit waar je een varen in plaatst. 

Bamboe
Nog zo’n multifunctionele plant die je in de tuin kunt plaatsen is bamboe. Bamboe is zowel winterhard als wintergroen en is daardoor onder andere ideaal om wat meer privacy in de tuin te creëren. Het is tevens ook geschikt om als afscheiding in de tuin te gebruiken. Dit als je bijvoorbeeld de tuin in twee verschillende compartimenten wil verdelen. De plek waar je bamboe neerzet maakt niet veel uit. De plant doet het goed in de zon, halfschaduw als volle schaduw. Wat betreft de grond doet bamboe het goed in elke goede tuingrond. 

Klokjesbloem (Campanula)
Wanneer je van paarse bloemen houdt is de klokjesbloem een goede keuze voor jou. De bloem bloeit tussen juni en juli en toont dan prachtige kleine paarse bloemetjes. De plant blijft in de winter groen waardoor je altijd wat kleur in de tuin behoudt. Het liefst staan Campanula’s in de volle zon en doen ze het goed in elke goede tuingrond. De plant wordt tussen de 15 cm en 25 cm hoog en komt het beste tot zijn recht als er meerdere bij elkaar staan in een border. 

Steenbreek (Saxifraga)
Zelf hebben we deze plant ook in de tuin staan, wij hebben ervoor gekozen om deze in een grote pot te zetten. Steenbreek bloeit lekker lang namelijk van mei tot augustus. Het liefst staat de plant in de zon of in halfschaduw en heeft die goed doorlatende grond. Net als vele andere planten uit onze top 7 is steenbreek zowel winterhard als wintergroen. 

Wat verder belangrijk is

Niet alleen konijnvriendelijke planten maken de tuin veiliger er zijn nog een aantal andere zaken waar je rekening mee moeten houden. Welke dit zijn lees je hieronder. 

Voorwerpen en gereedschap
Wanneer je konijn vrolijk door de tuin loopt is hij zich niet bewust van eventuele gevaren. Het is daarom belangrijk dat je voorwerpen waar hij zich aan kan bezeren goed opruimt. Denk bijvoorbeeld aan tuingereedschappen als een hark of snoeischaar. Wanneer dit op de grond blijft liggen en je konijn gaat hier op staan kan hij zich lelijk verwonden. Let ook extra goed op als je bijvoorbeeld per ongeluk een glas of pot hebt laten vallen in de tuin. Zorg er extra goed voor dat alle scherven goed zijn opgeruimd zodat je konijn veilig door de tuin kan lopen. 

Ontsnap mogelijkheden
Konijnen kunnen goed graven en weten zich gemakkelijk door smalle gaten en kieren te krijgen. Let daarom extra goed op dat er geen ontsnap mogelijkheden zijn. Denk bijvoorbeeld aan een schutting waarbij een stuk plank aan de onderkant kapot is, hier gaat een konijn zonder gemak doorheen. Let ook op dat je konijn niet ergens onderdoor kan graven. 

Slakken
Niet alleen je planten zullen last ondervinden van slakken. Konijnen kunnen er ook behoorlijk last van hebben. Een slak kan bijvoorbeeld het buitenhok van je konijn binnengaan. Eenmaal daar is de kans groot dat de slak over het voer van je konijn beweegt. In het slijm van de slak kunnen wormeitjes zitten die worden achtergelaten op het voer. Als je konijn het besmette voer eet kan die ziek worden. 

Het verschil tussen een konijn in het wild en een tam konijn

Veel mensen denken dat konijnen uit zichzelf weten welke planten ze wel en niet kunnen eten. Voor een konijn in het wild geldt dit maar voor een tam konijn helaas niet. Een wild konijn leert namelijk van zijn moeder welke planten wel en niet eetbaar zijn. Het is niet zo dat een konijn op instinct weet wat hij wel of niet kan eten. 

Wat als je het niet zeker weet?

Wanneer je niet zeker weet of een plant wel of niet veilig is voor je konijn is het raadzaam om een specialist in te schakelen. Bel bijvoorbeeld met je dierenarts en vraag het na. Een andere mogelijkheid is om een bezoekje te brengen aan je plaatselijke tuincentrum. De medewerkers kunnen jou vertellen welke planten wel en niet geschikt zijn voor in de tuin.

De voordelen van een konijn in de tuin

Naast dat het natuurlijk leuk is dat je konijn door de tuin loopt brengt het nog een ander voordeel met zich mee. De kans is namelijk groot dat hij in de tuin poept waardoor er op verschillende plekken konijnenkeutels komen te liggen. De konijnenkeutels zijn gratis bemesting voor je planten waardoor ze beter gaan groeien. Een echte win-win situatie! 

Conclusie

Gelukkig zijn er genoeg tuinplanten die veilig zijn voor je konijn. Het is echter raadzaam om altijd een oogje in het zeil te houden. Zoals al eerder vermeldt is het verstandig om altijd een extra controle te doen als je niet zeker weet of de planten die in je tuin staan veilig zijn voor je konijn. Je kunt onze blog Welke tuinplanten zijn giftig voor konijnen lezen om erachter te komen welke tuinplanten je niet kunt plaatsten. Een bezoekje aan een tuincentrum of het bellen van de dierenarts is natuurlijk ook een goede optie.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen