Welke werkzaamheden moet je uitvoeren in de herfst in de tuin?

30 augustus 2022
2 min leestijd

Wanneer de herfst aanbreekt zul je een aantal werkzaamheden moeten uitvoeren. Dit houdt niet alleen in dat de bladeren moeten worden opgeruimd. Denk bijvoorbeeld ook aan een laatste maaibeurt van je gazon en het opbergen van spullen. In deze blog leggen we aan je uit wat je allemaal moet doen. 

Deze werkzaamheden moet je uitvoeren in de herfst in de tuin

  • Onderhoud van het gazon
  • Bladeren opruimen
  • Onderhoud aan planten
  • Bollen planten 
  • Werkzaamheden aan de vijver
  • Tuingereedschap schoonmaken
  • Inpakken of wegzetten van spullen
  • Afsluiten van de buitenkraan

Wanneer je verder leest geven we uitleg over bovenstaande werkzaamheden. 

Werkzaamheden in de tuin in de herfst

Onderhoud van het gazon

Indien je een gazon hebt is het verstandig deze nog een keer voor de winter te maaien. Je kunt ditmaal het gras iets hoger afmaaien dan je normaal doet. Zet de grasmaaier op ongeveer 8 cm in plaats van 4 cm. 

Door het gras niet te kort te maaien voorkom je dat er onkruid gaat groeien op je gazon. Om te zorgen dat je een sterk gazon hebt kun je deze het beste in het najaar een keer bemesten. Doe dit (wat ons betreft) het liefst met organische meststof. Innogreen is de meststof die wij hiervoor gebruiken aangezien deze specifiek is bedoelt voor het najaar. 

Door te bemesten zorg je dat het gras sterke wortels krijgt en dat het gezond blijft. Hiermee is het gazon klaar voor de vorst en neerslag die zal komen de aankomende maanden. 

Tip

Maak na de laatste maaibeurt meteen je grasmaaier schoon. Je wil niet dat het gras gedurende de hele winter blijft zitten. Dit zorgt ervoor dat de messen minder scherp worden.

Bladeren opruimen

Er zal een deel van de bladeren die van de bomen valt in jouw tuin terecht komen. Het ligt eraan waar de bladeren terecht komen of je ze moet opruimen of niet. 

Bladeren die in plantenbakken, borders en op het gazon komen kun je, als het er niet te veel zijn gewoon laten liggen. Dit zorgt voor een goede, voedzame grond. Bij teveel blad moet je het echter opruimen omdat het anders verstikkend kan werken. 

Bladeren die op de tuintegels komen wil je liever gelijk opruimen omdat deze, als ze nat worden, vlekken kunnen veroorzaken.

Meer informatie over of je bladeren moet opruimen of kan laten liggen lees je in onze blog Bladeren in de tuin laten liggen of opruimen?

Benieuwd hoe je ze kan opruimen? Lees dan eens onze blog Hoe ruim je bladeren op in de tuin? (6 verschillende manieren)

Onderhoud aan planten

Een van de werkzaamheden die aan bod komt is het onderhouden van de planten. Je bent met name met de volgende werkzaamheden bezig:

  • Verwijderen van uitgebloeide eenjarige planten
  • Terugsnoeien van vaste planten die zijn uitgebloeid
  • Snoeien van hagen zoals de buxus, taxus en de beukenhaag maar ook heesters die niet in de winter of het voorjaar in bloei staan
  • Verplaatsen van planten die te groot zijn geworden of op een verkeerde plek staan.
  • Eventueel beschermen van planten die niet volledig winterhard zijn.

Let op!

Er kan nogal verschil zitten tussen wat er precies met een plant wel en niet moet gebeuren. Weet je niet wat je moet doen dan kun je het beste het internet raadplegen aangezien over elke plant genoeg snoei informatie te vinden is. 

Bollen planten

In de herfst kun je alweer nieuwe bollen planten zodat je in het voorjaar weer veel mooie bloemen in de tuin hebt. Je kunt dit doen totdat het gaat vriezen. 

Zet deze bijvoorbeeld in borders, plantenbakken maar ook in bloempotten. Plaats de bollen op een plek waar de zon veel zal schijnen. 

Tip

Om bloembollen te beschermen tegen vorst kun je ze beschermen door een laagje stro of oude bladeren op de grond te strooien. Dit dient als een extra isolatie leeg. 

Vroeg in het jaar, rond februarie, kun je alweer nieuwe bloemen verwachten. 

Een aantal bloembollen die je in de herfst kan planten:

  • Sneeuwklokjes
  • Hyacint
  • Sierui
  • Tulpenbollen
  • Narcissen
  • Sterhyacint
  • Krokus
  • Dwergiris
  • Sneeuwroem
  • Krokussen (niet alle)

Werkzaamheden aan de vijver

Ligt er een vijver in je tuin dan zal je ook hier wat werkzaamheden aan moeten verrichten. 

Allereerst is het belangrijk om plantafval uit de vijver te halen. Doe je dit niet dan zal dit afval naar de bodem zakken met als gevolg dat je meer last krijgt van algen. Dit afval is namelijk perfect voor algen om te groeien. Het gevolg van veel algen is dat je in het voorjaar groen en troebel water zal hebben. 

Wat je ook verwijdert is draadalg. Dit soort groeit ook in de wintermaanden. Wanneer je het niet verwijdert zal ook dit zorgen voor een groenere en meer troebele vijver. 

De waterhardheid is een oon factor waar rekening mee moet worden gehouden om te zorgen dat het water niet troebel wordt. Door het neerslag dat valt in de herfst en winter kan dit afnemen. Je kunt de waterhardheid verhogen met producten als GH-Extra en KH-Extra. Hiermee pas je de GH- en KH-waarde aan. Kijk goed op de gebruiksaanwijzing op de producten hoe je dit het beste kan doen. 

Tot slot is het ook belangrijk om verlichting en pompen uit de vijver te halen. Daarnaast mag ook de UV-filter uit de vijver worden gehaald. 

Tuingereedschap schoonmaken

Tuingereedschap kun je het beste meteen schoonmaken nadat je deze gebruikt hebt. Dit zorgt dat het langer mee gaat. Door snoeischaren schoon te maken voorkom je tevens dat je tijdens het snoeien planten infecteert. 

Na het tuinieren wil het schoonmaken en onderhouden van je tuingereedschap nog wel eens vergeten worden. Wanneer de herfst aanbreekt en de spullen een tijdje opgeborgen worden is dit een mooi moment. 

Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van grasresten bij de messen van je grasmaaier, het ontsmetten van je snoeischaren en het schoonmaken van het blad van de schoffel. 

Zorg er tevens voor dat je al het tuingereedschap goed opbergt. Doe dit op een plek waar het gereedschap droog ligt. Denk bijvoorbeeld aan je tuinhuisje, schuurtje, garage of bijkeuken. Op deze manier voorkom je dat gereedschap met ijzer gaat roesten. 

Inpakken of wegzetten van spullen

In de herfst verwachten we natuurlijk heel wat regen, wind en zal de eerste vorst weer optreden. Al deze weerselementen kunnen spullen in de tuin doen beschadigen. Denk bijvoorbeeld aan de vuurkorf, tuintafel en de barbeque die gaan roesten. 

Om te voorkomen dat deze beschadigd raken is het verstandig deze op te ruimen of ze in te pakken.

Zet spullen zoals de vuurkorf, tuinstoelen en de barbeque het liefst binnen als hier plek voor is. Een tuintafel kun je het beste beschermen met een beschermhoes. Deze zorgt dat de tuintafel niet nat wordt waardoor het hout niet kan beschadigen of het ijzer niet kan gaan roesten. 

Indien je geen plek hebt om tuinstoelen, een vuurkorf en dergelijke binnen op te bergen kun je hier ook een beschermhoes voor kopen. 

Afsluiten van de buitenkraan

Grote kans dat je in de herfst niet meer de buitenkraan gaat gebruiken. In dit geval kun je deze alvast afsluiten. Hiermee voorkom je dat de leiding of de kraan kapot gaat wanneer het hard gaat vriezen. 

Het afsluiten van de kraan is gelukkig heel eenvoudig en in drie simpele stappen te realiseren:

  1. Als eerst draai je de afsluitkraan tussen de buitenkraan en de hoofdkraan dicht. 
  2. Zet nu de buitenkraan en de aftapkraan open en laat het resterende water wat in de leiding zit eruit lopen. 
  3. Draai nu de aftapkraan dicht en zorg dat de buitenkraan open blijft staan.

Beschik je niet over een afsluitkraan dan kun je de buitenkraan beschermen door deze in te pakken. Meer hierover lees je in onze blog Zo bescherm je de buitenkraan tegen vorst. We leggen hierin ook uit hoe je eventuele leidingen die langs de muur lopen beschermd kunnen worden. 

Conclusie

Je weet nu welke werkzaamheden je allemaal moet uitvoeren in de herfst. Door dit te doen zorg je onder andere dat de tuin netjes blijft en dat spullen niet beschadigd raken. 

Indien je een grote tuin hebt of veel werk hebt te verrichten kun je het werk wellicht het beste spreiden over meerdere dagen. Op deze manier kost het minder energie en ben je er niet een hele dag van je weekend aan kwijt. Veel succes bij deze klus! 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen