Wespen bestrijden in de tuin (10 makkelijke manieren)

22 juni 2022
2 min leestijd

Zodra het buiten warmer wordt wil je natuurlijk in je tuin lekker kunnen genieten. Wanneer je dan last hebt van wespen is de lol er al snel vanaf. Je wil niet dat je constant op je hoede moet zijn dat je gestoken kan worden. We hebben daarom voor je uitgezocht hoe je makkelijk wespen kan bestrijden.

Wespen bestrijden in de tuin doe je zo:

 • Hang een nep nest op
 • Plaats planten waar ze niet van houden
 • Plaats geurende voorwerpen waar ze niet van houden
 • Lok ze weg met oud fruit
 • Spuit water met een plantenspuit
 • Hang een waterzak op
 • Koop of maak een wespenval  
 • Hang een wespenvangzak op
 • Gebruik wespenpoeder of wespenspray
 • Schakel een professional in

Bonus tip: voorkom dat wespen naar je tuin komen door etensresten goed op te ruimen. Meer hierover lees je verderop in deze blog.

Wil je meer uitleg over de verschillende methodes die hierboven genoemd zijn dan raden we je aan om vooral verder te lezen. In deze blog komt echter nog meer aan bod. Zo leggen we onder andere uit waar wespen op afkomen, wat het kost om wespen te laten bestrijden maar ook wat het nut is van deze insecten. 

Meer uitleg over de verschillende bestrijdingsmethodes

Hieronder geven we meer uitleg over de verschillende methodes. Hierbij willen we benadrukken dat wij groot voorstander zijn van het voorkomen en verjagen van wespen. In het geval van een wespennest kun je deze, als je er geen last van hebt laten zitten. Indien je er wel last van hebt kun je deze het beste (laten) verwijderen.

Hang een nep nest op
In het kader van voorkomen is beter dan genezen is een nep nest ophangen wat ons betreft de beste methode. Wespen blijven namelijk ver uit de buurt van een nest wat ze niet kennen, dit omdat het territoriale insecten zijn. Door een dummy nest op te hangen denken wespen dat er al een nest is en zullen ze op zoek gaan naar een andere geschikte plek. 

Hand het nep nest op in het begin van de lente. Dit kan bijvoorbeeld in de tuin, bij je huis, onder de veranda maar ook op zolder. 

Plaats planten waar ze niet tegen kunnen
Er zijn een aantal planten waar wespen niet van houden. Dit komt door de geur die er vanaf komt. Door deze in de tuin te plaatsen houd je wespen op afstand.

Planten waar wespen niet tegen kunnen: 

 • Lavendel
 • Geraniums
 • Kattenkruid
 • Rozemarijn
 • Munt
 • Goudsbloem
 • Citroenmelisse
 • Tomatenplant

Last van slakken? Dan kun je lavendel, kattenkruid, rozemarijn, munt en citroenmelisse ook planten. Dit zijn namelijk planten die slakken niet eten.

Plaats geurende voorwerpen waar ze niet van houden

Naast planten waar ze niet van houden kun je ook andere geurende voorwerpen plaatsen in de tuin.

Geuren waar wespen niet van houden:

 • Potje(s) met kruidnagel
 • Wierrook
 • Citroen
 • Koffiedrap
 • Geurkaarsen met citroengeur
 • Schijfjes komkommer
 • Olijfolie
 • Aromatische oliën (bijvoorbeeld citroen, lavendel, pepermunt of kaneel)

Lok ze weg met oud fruit
Zet een schaaltje met oud fruit neer ver weg van de plek waar je zelf zit. Doordat wespen een hele sterke geur hebben zullen ze hier maar wat snel op afkomen. Hierdoor heb jij op het moment dat je buiten zit geen last van de wespen.

Spuit water met een plantenspuit
Dit werkt vooral erg goed als wespen dicht bij je in de buurt komen. Door een wesp nat te spuiten denken ze dat het regent. Hierdoor zullen ze terugkeren naar het nest. Dit is wat ons betreft het allerbeste alternatief voor de vliegenmepper.

Hang een waterzak op
Deze methode werkt alleen als de zon schijnt: hang een doorzichtige zak vol met water dicht bij de plek waar jij gaat zitten op. Wanneer de zon hier op schijnt ontstaan flikkeringen. Hier houden wespen niet van en vliegen daarom ergens anders heen.

Koop of maak een wespenval
Vul een wespenval met een beetje limonade en bier. De wespen kruipen in de val en kunnen hier vervolgens niet meer uit. De reden dat je bier toevoegt is om te voorkomen dat er ook bijen op af komen. 

Bekijk hieronder hoe je een wespenval zelf gemakkelijk kan maken

Wespenvangzak
Hang een wespenvangzak op een plek ver van waar je zelf gaat zitten. In de vangzak zit een lokmiddel vermengt met water waar wespen op afkomen. De wesp kruipt in de zak en komt vervolgens in het water terecht. In dit water verdrinkt hij. 

Wespenspray of wespenpoeder
Wespenspray of wespenpoeder gebruik je om een wespennest te bestrijden. Dit spuit je in het gat waardoor de wespen dood gaan. Wees hierbij wel extra voorzichtig want je bedreigd de wespen hiermee. Het gevolg daarvan is dat ze je aan kunnen vallen. Lees altijd voor gebruik van deze middelen goed de gebruiksaanwijzing door. 

Schakel een professional in
Wanneer het je zelf niet lukt of je geen tijd hebt om de wespen te bestrijden kun je er altijd voor kiezen om een professional in te schakelen. Zij gaan vakkundig met professioneel apparatuur aan de slag en krijgen gegarandeerd de klus geklaard.

Waar komen wespen op af?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om zo min mogelijk last te hebben van wespen. 

Wespen komen af op:

 • Op eten en drinken (vooral waar suiker in zit)*
  Met name als je buiten eet is het belangrijk om na het eten alles goed op te ruimen en de tafel schoon te maken. Zorg er ook voor dat etensresten die op de grond zijn gevallen worden opgeruimd.
 • Op de vuilnis- en gftbak*
  In de vuilnis- en gftbak komen allerlei etensresten terecht. Zorg ervoor dat je deze goed sluit na gebruik.
   
 • Op planten
  Hier valt helaas niet veel aan te doen. Je kan wel planten die aantrekkelijk zijn verder weg planten van de plek waar jij gaat zitten. Plant deze bijvoorbeeld niet naast je veranda of tuintafel.
 • Op een nest
  Heb je een nest dan komen de wespen hier vanzelfsprekend ook op af. Laat deze verplaatsen of verwijderen door een professional.  

* Door goed op te ruimen voorkom je tevens dat ander ongedierte zoals mieren en muizen. 

Wespen laten verwijderen

Je kunt er ook voor kiezen om een professional in te huren voor de klus. Ongediertebestrijders weten precies hoe ze snel en effectief een nest moeten verplaatsen, verwijderen of bestrijden. 

Het inhuren van een professional kost tussen de €50 en €75 voor een nest. 

Wat is het nut van wespen

Op het moment dat je last hebt van wespen zal het je misschien niet veel interesseren maar wespen zijn gelukkig ook ergens goed voor. 

Wespen zijn erg goed in jagen. Zo jagen ze op andere insecten als vliegen, muggen, mieren en spinnen. Hierdoor ben jij dankzij de wespen af van deze insecten. Daarnaast eten wespen ook kadavers en helpen hierdoor mee aan het opruimen van de natuur. 

Net als bijen en hommels dragen wespen ook bij aan de bestuiving van planten.

Een wesp is tevens ook onderdeel van de voedselketen en is voor andere dieren een lekker hapje. In Nederland kennen we alleen hoornaars die wespen eet. Andere dieren (die in andere landen voorkomen) zoals leguanen en zangvogels eten ook wespen. 

Conclusie

Gebruik een of meerdere methodes om de wespen weg te krijgen uit jouw tuin. 

Graag willen we nogmaals benadrukken dat we groot voorstander zijn van het voorkomen en verjagen van wespen. Dit omdat wespen een belangrijke bijdragen leven aan de natuur. Als je er echt veel hinder aan ondervind (vaak in het geval van een wespennest) kun je deze beter laten verwijderen. Hopelijk kan je snel weer ongestoord genieten in je tuin!

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen