Wil je een tuindouche? Dit is wat je erover moet weten

11 januari 2021
4 min leestijd

Steeds meer mensen nemen een douche in de tuin. Een buitendouche brengt verschillende voordelen met zich mee. Met name als je een zwembad, jacuzzi of sauna in de tuin hebt. Een douche nemen voordat je gebruik maakt van een van een van deze drie verkleint de kans dat de sauna of het water vies wordt. Waar het nog meer goed voor is en waar je rekening mee moet houden bespreken we in deze blog.  

Dit zijn de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij aanschaf en plaatsing van een tuindouche:

  • Locatie
    Zorg voor privacy en plaats op de juiste plek 
  • Budget
    Hoeveel wil je besteden, in elke prijsklasse is namelijk iets te vinden
  • De ondergrond
    Zorg dat deze niet te glad is en dat het water kan weglopen
  • Installeren
    Laat je een loodgieter het werk doen of kun je het zelf

Wanneer je verder leest gaan we dieper in op bovengenoemde zaken. Zo bespreken we bijvoorbeeld de prijsverschillen tussen de douches en waar je deze het beste kunt plaatsen. Daarnaast bespreken we ook waar je de tuindouche allemaal kunt kopen. 

Waarom een tuindouche?

In de intro van deze blog bespraken we al kort waarom men een douche in de tuin neemt. Voornamelijk doe je dit net als bij een normale douche voor hygiëne. Met name als je een jacuzzi of zwembad in de tuin hebt is een buitendouche erg handig. Door te douchen voor je in het water gaat voorkom je dat het water vies wordt. De filters van je jacuzzi of zwembad hoeven dan minder werk te verrichten en gaan langer mee. Heb je jezelf ingesmeerd met zonnebrandcrème dan wil je dit ook graag eerst wegspoelen voor je het water in gaat. 

Ook wanneer je een sauna hebt wil je natuurlijk fris aan je ontspanningssessie beginnen. Een douche naast je sauna is extra handig omdat je dan tussen warme sessies een koude douche kunt nemen. Het nemen van een koude douche nadat je in de sauna hebt gezeten of tussen sessies door is onder andere goed voor de bloedsomloop. Benieuwd naar meer voordelen, bekijk deze dan eens op de site van Abisco.

Tegenwoordig kan het in Nederland in de zomer erg heet worden. Niks lekkerders is een verkoelende douche nemen. Ook dit is een van de redenen waarom je er een in je tuin zou willen plaatsen. 

Waar plaats je een tuindouche?

Je wilt de douche op een logische plek zetten. Is de douche bedoeld voor de sauna dan plaats je deze het liefst zo dicht mogelijk bij de sauna. Stel dat je in de winter een douche wilt nemen tussen een sauna sessie door dan wil je niet nog naar de andere kant van de tuin lopen. 

Is de douche bedoeld voor de jacuzzi of het zwembad dan maakt de plek waar je deze neerzet minder uit. Douche je voor je het zwembad of de jacuzzi ingaat dan kun je het beste wel meteen slippers dragen. Op deze manier voorkom je dat er nog zand onder je voeten komt terwijl je naar het water loopt. 

Wanneer je van plan bent om naakt te douchen en je hebt buren moet je goed rekening houden met de plaatsing van de douche. Je wil het liefst zo veel mogelijk privacy, probeer de douche daarom op een plek te zetten buiten het zicht van de buren. Je kunt eventueel ook een douchecabine maken van bijvoorbeeld hout. Staat de douche tegen de schutting dan is een paneel van houten planken wellicht al genoeg. 

Wat kost een tuindouche?

Net als bij veel andere producten kun je met een tuindouche verschillende kanten op. Je kunt gaan voor low-budget, meer kwaliteit en zelfs voor totaal aangeklede tuindouches met achterpanelen. De prijzen verschillen daardoor enorm.  

De goedkoopste buitendouche vind je al voor iets minder dan €30,-. Je krijgt hiervoor een afneembare telescopische sproeilans met een instelbare hoogte van 147 cm tot 190 cm, de douchekop is 180° verstelbaar. Maar je hebt ook douches die meer dan € 1000,- kosten. Bijvoorbeeld de RVS buitendouche Fatboy gemaakt van RVS staal die een hoogte heeft van 212 cm. Op deze variant zit onder andere een mengkraan, een handkraan en een douchekop en een houten plateau waar je op kunt staan. 

Het voordeel van het brede aanbod is dat er in elke prijscategorie wel iets te vinden is. Of je nu veel of weinig te besteden hebt een douche in de tuin kan altijd.

Welke ondergrond is het meest geschikt?

Net als bij een normale douche wil je dat de ondergrond stevig is en niet te glad. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de ondergrond iets schuin weg loopt zodat het water naar het afvoerputje kan stromen. 

Heb je gladde tegels in de tuin liggen die in combinatie met water ervoor kunnen zorgen dat je uitglijd dan is het verstandig om een antislipmatje neer te leggen. Heeft de steen wat meer structuur dan kan deze gewoon als ondergrond dienen. 

Een andere simpele oplossing is het neerleggen van een houten vlonder. Het voordeel is dat je panelen kant en klaar kunt kopen en dat je vaak al genoeg hebt aan een paneel.  

Waar kun je ze kopen?

Net als dat er veel verschillende soorten zijn kun je ze ook op veel verschillende plaatsen kopen. Bij tuincentra, bouwmarkten en online webshops. Grote online warenhuizen zoals Amazon en Bol.com bieden ze aan maar je kunt ze ook kopen bij sanitairwinkels zoals sanitairwinkel.nl of sanitairkamer.nl. 

Het voordeel van het kopen bij een tuincentra of bouwmarkt is dat je de producten in levende lijve kunt bekijken. Zo kun je beter beoordelen of je het product mooi vind en of de kwaliteit goed genoeg is. Het voordeel van online kopen is dat je de douche tegen een scherpe prijs kunt kopen gezien de grote concurrentie.  

Tuindouche installeren

Het ligt er geheel aan welke variant je aanschaft betreft het wel of niet zelf installeren. De goedkope varianten sluit je namelijk aan op de tuinslang waardoor je dit gemakkelijk zelf kunt doen. Moet er een leiding worden gelegd en de douche worden opgehangen aan een achterwand dan kun je wellicht beter een loodgieter vragen. Wanneer je een loodgieter het werk laat doen heb je de garantie dat alles goed wordt aangesloten. 

Tuindouche zelf maken

Ben je erg handig en wil je vrij zijn in de stijl die je wil dan kun je ervoor kiezen om de douche zelf te maken. Het materiaal, de kleuren en de douche kun je allemaal zelf kiezen waardoor het geheel naar eigen smaak gemaakt kan worden. Wil je inspiratie opdoen kijk dan eens op deze Pinterest pagina.

Dit moet je niet vergeten

Maak je gedurende winter geen gebruik van je tuindouche dan moet je ervoor zorgen dat je de waterleiding leeg laat lopen. Gelukkig is dit geen lastige klus:

  1. Draai eerste de afsluitkraan tussen de douchekraan en de hoofdkraan dicht.
  2. Draai nu de douchekraan en aftapkraan open.
  3. Draai de aftapkraan dicht en zorg dat de douchekraan open blijft staan.

Conclusie

Nu weet je waar je allemaal aan moet denken bij de aanschaf en plaatsing van een tuindouche. Ga je voor een hoogwaardige kwaliteit of voor low-budget of ga je misschien wel je eigen variant helemaal zelf maken. Wat het ook mag worden, een ding is zeker, je gaat er een hoop plezier aan beleven en het is een echte toevoeging aan jouw tuin. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen