Wildgras in gazon: hoe te bestrijden? (plus preventietips)

20 december 2023
1,5 min leestijd

Wildgras in je gazon kan het esthetische uiterlijk van jouw zorgvuldig onderhouden groene oase verstoren, omdat het vaak ongewenste plantensoorten introduceert. Het is van belang om te weten welke maatregelen je kunt nemen om dit probleem effectief aan te pakken en de verspreiding van onkruidgras te voorkomen.

In de strijd tegen wildgras zijn er verschillende benaderingen en methoden om uit te kiezen, van preventieve maatregelen tot gerichte behandelingen. Kennis van de kenmerken van wildgras en het begrijpen van de invloed ervan op jouw gazon, is essentieel voor het kiezen van de juiste werkwijze. Het is ook belangrijk om te weten hoe en wanneer wildgras geëlimineerd kan worden zonder schade toe te brengen aan het bestaande gazon.

Naast het begrijpen van wildgrassoorten, ligt er in deze blog ook een focus op duurzame en milieuvriendelijke oplossingen. Op deze manier zorgen we ervoor dat de impact op de omgeving zo klein mogelijk blijft, terwijl we tegelijkertijd effectief zijn in het beheersen van ongewenst wildgras in je gazon.

Identificatie van wild gras in jouw gazon

Het identificeren van wild gras in jouw gazon is essentieel om het op een effectieve manier te bestrijden en de gezondheid van jouw gazon te behouden. In dit gedeelte wordt uitgelegd hoe je het verschil tussen wild gras en gazon gras kunt herkennen en welke veelvoorkomende wilde grassoorten er zijn.

Verschil tussen wild gras en gazon gras

Het belangrijkste verschil tussen wild gras en gazon gras is de structuur en het groei patroon. Terwijl gazon gras meestal fijn, dicht en kort groeit, zijn wilde grassen vaak grover, groeien ze in plukken en kunnen ze hoger worden.

Hier is een lijst met kenmerken waarmee je wilde grassen kunt identificeren:

 1. Onregelmatige groeipatronen
 2. Afwijkende kleur of textuur
 3. Grover blad en stijvere structuur

Veelvoorkomende wilde grassoorten

Er zijn veel soorten wild gras, maar er zijn enkele die vaker voorkomen in gazons. Hier is een overzicht van de meest voorkomende soorten:

 • Crabgrass: Deze grassoort groeit laag bij de grond en verspreidt zich door lange, dikke stengels. De bladeren zijn lichtgroen en hebben een opvallende middennerf.
 • Nutsedge: Nutsedge heeft driehoekige stengels en lange, smalle bladeren die een V-vormige structuur vormen. Het groeit ook hoger dan het omliggende gazon gras.
 • Foxtail: Foxtail heeft heldergroene bladeren en een kenmerkende pluimvormige bloeiwijze aan de uiteinden. Het is een snelgroeiend wild gras dat zich snel kan verspreiden.
 • Dallisgrass: Dit wild gras groeit in dichte plukken en heeft brede bladeren met lichtgekleurde aderen. De bloeiwijzen staan op rechtopstaande stelen.
 • Bermudagrass: Bermudagrass groeit laag en heeft kruipende stengels die wortelen op knooppunten. De bladeren zijn kort, smal en puntig, waardoor het gras dicht en fijn aanvoelt.

Elke wild grassoort heeft zijn eigen specifieke kenmerken om het gemakkelijker te maken om ze te identificeren. Door het type wild gras dat in jouw gazon groeit te herkennen, kun je gerichte actie ondernemen en de gezondheid van jouw gazon beschermen.

Preventie en onderhoud van het gazon

Maaitechnieken

Het juiste maaien van het gazon is essentieel voor het voorkomen van wildgras. Zorg altijd voor scherpe maaibladen, want botte bladen kunnen het gras beschadigen en ruimte bieden voor ongewenste groei. Maai het gras op de aanbevolen hoogte:

GrassoortAanbevolen maaihoogte
Fijn speelgazon2-2,5 cm
Speelgazon3-4 cm
Siergazon3-5 cm

Houd bij het maaien rekening met het volgende:

 • Maai regelmatig, maar niet te vaak.
 • Verwijder het gemaaide gras om ophoping te voorkomen.

Bemesting en watergeven

Voeding en water zijn cruciaal voor een gezond gazon. Bemest het gazon één tot twee keer per jaar met een geschikte meststof. Gebruik goed uitgebalanceerde meststoffen die de juiste hoeveelheid nutriënten bevatten.

Daarnaast is water geven belangrijk, vooral tijdens droge periodes. Houd rekening met de volgende richtlijnen:

 • Geef jouw gazon één tot twee keer per week water.
 • Sproei bij voorkeur vroeg in de ochtend of laat in de middag om verdamping te minimaliseren. Geef dieper water om sterke wortelgroei aan te moedigen.
 • Let op de neerslag om overbewatering te voorkomen.

Gebruik van vooropkomende herbiciden

De toepassing van preemergence herbiciden kan helpen om wildgras in het gazon onder controle te houden. Deze chemische producten werken door de kieming van onkruidzaden te remmen voordat ze tot volwassen planten kunnen uitgroeien.

Volg deze richtlijnen bij het gebruik van vooropkomende herbiciden:

 • Breng het product aan volgens de aanwijzingen van de fabrikant en de aanbevolen tijdsintervallen.
 • Vermijd overdosering, aangezien dit schadelijk kan zijn voor het gazon en het milieu.
 • Zorg voor een gelijkmatige verspreiding om maximale effectiviteit te garanderen.

Door deze preventie- en onderhoudstips toe te passen, kan je wildgras in jouw gazon effectief verminderen en een gezonde, groene oase creëren.

Bestrijding van wilde grassen

Wilde grassen kunnen een doorn in het oog zijn voor gazonliefhebbers. Maar wees gerust, er zijn effectieve methoden om deze ongewenste planten onder controle te houden. In deze sectie bespreken we drie populaire methoden: handmatig verwijderen, chemische controle en gerichte behandelingen.

Handmatig verwijderen

De meest arbeidsintensieve en milieuvriendelijke methode is het handmatig verwijderen van wilde grassen. Dit kan door middel van:

 • Handwieden: Pak de grasplant bij de basis vast en trek deze voorzichtig uit de grond. Probeer zo veel mogelijk van de wortels mee te nemen om hergroei te voorkomen.
 • Uitgraven: Gebruik een scherp voorwerp, zoals een schop of mes, om de wilde grassen samen met hun wortels uit te graven.

Voor het beste resultaat kun je handmatig verwijderen combineren met het regelmatig maaien van het gazon. Hierdoor wordt de groei van wilde grassen ontmoedigd.

Chemische behandeling

Als je een snellere en efficiëntere methode zoekt, zijn chemische middelen een goede optie. Hieronder enkele tips voor het veilig gebruiken van herbiciden:

 • Kies voor selectieve herbiciden die specifiek gericht zijn op de bestrijding van wilde grassen, zoals glyphosaat.
 • Lees altijd zorgvuldig de aanwijzingen op de verpakking en volg ze nauwgezet.
 • Pas herbiciden toe tijdens een periode van droog en rustig weer om verstoring van hun effectiviteit te voorkomen.

Gerichte behandelingen

Gerichte behandelingen zijn een ideale tussenoplossing voor het beheersen van wilde grassen, zonder ál het gazon te beïnvloeden. Er zijn twee populaire methoden:

 1. Spotbehandeling: Breng een post-emergent herbicide, zoals glyphosaat, direct aan op de wilde grasplanten. Dit kan met behulp van een kwast of een gerichte spuit.
 2. Kokend water: Giet voorzichtig kokend water op de ongewenste grassen, waarbij je beschermmiddelen draagt om jezelf tegen brandwonden te beschermen. Let op: deze methode kan omliggende planten beschadigen, dus richt je aandacht alleen op de wilde grassen.

Met deze strategieën kun je jouw gazon ontdoen van ongewenste wilde grassen en het uiterlijk ervan verbeteren. Kies de methode die het beste bij je behoeften en mogelijkheden past, en geniet van een gezond en weelderig gazon.

Levenscyclus en ecologische impact

Groei en voortplanting van wilde grassen

De levenscyclus van wilde grassen varieert tussen verschillende soorten, zoals eenjarig (annual weeds), meerjarig (perennial weeds) en tweejarig (biennial weeds). Eenjarige onkruiden voltooien hun levenscyclus in één groeiseizoen en verspreiden zich door zaden. Meerjarige onkruiden daarentegen kunnen meerdere jaren leven en zich voortplanten via wortelstokken (rhizomes) en uitlopers (stolons).

Tabel 1: Levenscyclus types wilde grassen

SoortLevenscyclusVoortplanting
Eenjarig1 seizoenZaden
Meerjarig>1 jaarWortelstok, uitloper
Tweejarig2 jarenZaden

De groei van hoog gras (tall grass) in gazons wordt bevorderd door verstoring van de grond en een verminderde concurrentie met andere planten. Als het gazon niet regelmatig wordt gemaaid en onderhouden, krijgen hoog gras en andere onkruiden de kans om zich te vestigen en te groeien.

Natuurlijke schoonheid en biodiversiteit

De aanwezigheid van wilde grassen in gazons kan bijdragen aan de natuurlijke schoonheid van het landschap en een omgeving creëren die rijk is aan biodiversiteit. In plaats van alleen maar een strak gazon met één grassoort te hebben, kan men door het toelaten van wilde grassen en andere plantensoorten een aantrekkelijkere en ecologisch rijkere omgeving creëren. Deze diversiteit biedt verschillende voordelen, zoals:

 • Ondersteuning van lokale fauna: Vele insecten, vogels en kleine dieren zijn afhankelijk van de diversiteit aan planten voor voedsel, beschutting en nestgelegenheid.
 • Verbetering van de bodemgezondheid: De aanwezigheid van meerdere plantensoorten kan gunstig zijn voor het bodemvoedselweb en kan de vruchtbaarheid en structuur van de bodem verbeteren.
 • Weerstand tegen ziekten en plagen: Door het hebben van verschillende plantensoorten, is het gazon minder vatbaar voor ziekten en plagen die zich vaak richten op specifieke soorten.
 • Afname van chemisch gebruik: Door een grotere biodiversiteit kan het gebruik van pesticiden en herbiciden verminderd worden.

Het in stand houden van ecologische rijkdom in gazons, alsook het aantrekken en ondersteunen van lokale dieren, kan een positieve invloed hebben op het milieu en de natuurlijke schoonheid van de omgeving waarin het gazon zich bevindt.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen