Witte vliegjes in beukenhaag bestrijden (beste aanpak)

15 december 2023
1,5 min leestijd

De witte vlieg is een veelvoorkomend probleem voor beukenhagen en andere plantensoorten. Deze kleine, vliegende insecten kunnen aanzienlijke schade toebrengen aan jouw beukenhaag en het is belangrijk om snel te handelen om de verspreiding van de plaag te beperken. In deze blog bespreken we de oorzaken van witte vliegjes op beukenhagen, evenals de meest effectieve bestrijdingsmethoden om je haag weer gezond en groen te krijgen.

Witte vliegjes (Trialeurodes vaporariorum) zijn kleine, vliegende insecten die zich voeden met het sap van planten. Ze zijn vooral actief tijdens warme, vochtige perioden en kunnen een hele reeks planten aantasten, waaronder beukenhagen. De insecten scheiden een kleverige substantie af, honingdauw genaamd, die op de bladeren van de beukenhaag achterblijft. Dit leidt tot de groei van roetdauw, een zwarte schimmel die de fotosynthese van de plant verstoort en kan leiden tot bladverlies en verminderde groei.

Om witte vliegjes in je beukenhaag te bestrijden, is het belangrijk om de juiste methode te kiezen. Er zijn zowel chemische als biologische bestrijdingsmiddelen beschikbaar, maar het is essentieel om een geïnformeerde keuze te maken en rekening te houden met de impact op andere nuttige insecten en het milieu. In de volgende secties zullen we de verschillende bestrijdingsopties verder bespreken en aanbevelingen doen om de gezondheid van jouw beukenhaag te behouden.

Herkenning van witte vliegjes in de beukenhaag

Symptomen en tekenen

Witte vliegjes zijn kleine insecten die zich voeden met het sap van beukenhagen. Ze leggen eieren en hun larven kunnen de gezondheid van je beukenhaag aantasten. Het eerste teken van een witte vliegjesinfectie is vaak het verschijnen van kleine, gele stipjes op de beukenbladeren. Naarmate de infectie vordert, kunnen de bladeren verkleuren, verwelken en afvallen.

Een ander symptoom van witte vliegjes op je beukenhaag is de aanwezigheid van honingdauw. Dit is een plakkerige, zoete afscheiding die door de witte vliegjes wordt geproduceerd wanneer ze zich voeden met het plantensap. Zowel de witte vliegjes als hun larven kunnen honingdauw produceren.

Oorzaken van infestatie

Er zijn verschillende oorzaken van witte vliegjesinfestatie in de beukenhaag:

 1. Beukenbladluis: Dit is een andere veelvoorkomende plaag in beukenhagen. Beukenbladluizen zuigen ook sap uit de planten en kunnen witte vliegjes aantrekken.
 2. Hoge luchtvochtigheid: Witte vliegjes gedijen het beste bij hoge luchtvochtigheid, waardoor de infectie kan toenemen.
 3. Overbemesting: Een overschot aan stikstof in de bodem kan de groei van witte vliegjes bevorderen, omdat het de planten minder resistent maakt tegen plagen.

Naast beukenbladluis heeft de aanwezigheid van honingdauw op de bladeren van de beukenhaag nog andere negatieve gevolgen. Het kan namelijk schimmels aantrekken, zoals roetdauw, die zich voeden met de honingdauw en de bladeren bedekken met een zwarte, poederachtige laag. Dit kan de fotosynthese belemmeren en de groei van de beukenhaag vertragen.

De witte vliegjes zelf zijn bedekt met een laagje witte wasdraden, wat ze een kenmerkend wit uiterlijk geeft. Dit maakt het gemakkelijk om ze te onderscheiden van andere insecten die je beukenhaag kunnen aantasten.

Ter bestrijding van witte vliegjes is het belangrijk om de oorzaken van de infestatie te begrijpen en deze aan te pakken. Dit kan door de omgevingscondities te verbeteren, het verminderen van de populatie beukenbladluizen en het gebruik van natuurlijke vijanden van witte vliegjes, zoals roofmijten en sluipwespen.

Natuurlijke en chemische bestrijdingsmethoden

Witte vliegjes beukenhaag, ook bekend als kaswittevlieg, kunnen een groot probleem zijn voor tuinliefhebbers. Gelukkig zijn er zowel natuurlijke als chemische manieren om ze te bestrijden. In dit gedeelte worden de verschillende methoden besproken om je op weg te helpen de juiste oplossing voor jouw situatie te vinden.

Chemische behandeling

Er zijn verschillende chemische bestrijdingsmiddelen beschikbaar om witte vliegjes effectief te bestrijden. Een bekend chemisch bestrijdingsmiddel is een insecticide dat bestaat uit een mix van zeep, azijn en water. Meng het volgende in een spuitfles:

 • 1 liter water
 • 1 theelepel afwasmiddel
 • 2 eetlepels azijn

Het inspuiten van aangetaste planten met deze oplossing kan helpen bij het verwijderen van de witte vliegjes. Echter, zorg ervoor dat je de oplossing niet te sterk maakt, want het kan de planten beschadigen.

Biologische oplossingen

Er zijn ook verschillende natuurlijke methoden om witte vliegjes te bestrijden. Hieronder vind je enkele van de meest voorkomende biologische oplossingen:

 • Natuurlijke vijanden: Sommige insecten zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen zijn natuurlijke vijanden van witte vliegjes en kunnen helpen bij het bestrijden ervan.
 • Neemolie: Biologische neemolie is een effectief natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen witte vliegjes. Meng 5 ml neemolie met 1 liter water en breng het aan op de aangetaste planten.
 • Gele vangplaten: De gele kleur trekt witte vliegjes aan, waardoor ze vast komen te zitten op de plaat. Plaats de vangplaten dicht bij de aangetaste planten.

Door het combineren van verschillende natuurlijke en chemische bestrijdingsmethoden, is het mogelijk om witte vliegjes effectief te bestrijden en een gezonde beukenhaag te behouden.

Preventieve maatregelen en algemene zorg

Tuinierpraktijken

Een effectieve methode om witte vliegjes bij beukenhaag te voorkomen, is het hanteren van goede tuinierpraktijken.

 • Houd de plantenrijkdom in je tuin divers. Hierdoor worden natuurlijke vijanden van witte vliegjes aangetrokken, wat helpt bij de bestrijding.
 • Zorg ervoor dat de grond rondom de planten goed gedraineerd is en niet constant nat blijft, omdat dit de groei van witte vliegjes kan bevorderen.
 • Snoei regelmatig de bladeren van je beukenhaag om dichtbevolkte plekken te vermijden, waardoor het moeilijker wordt voor witte vliegjes om zich te nestelen en verspreiden.
 • Kies voor biologisch tuinieren, wat betekent dat je geen chemische pesticiden gebruikt die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en nuttige insecten.

Planten weerstand verhogen

Naast goede tuinierpraktijken is het belangrijk om de weerstand van je planten te verhogen. Gezonde planten zijn beter bestand tegen witte vliegjes en andere plagen.

 1. Voed de planten regelmatig met organische meststoffen, zoals compost, om de groei te bevorderen en de weerstand te verhogen.
 2. Geef ze voldoende water, maar zorg ervoor dat de bladeren niet te nat worden. Een goede manier om dit te doen is door langs de basis van de plant te gieten.
 3. Zorg voor de juiste groeiomstandigheden voor je planten, zoals de juiste hoeveelheid zonlicht, temperatuur en luchtvochtigheid. Hierdoor zullen ze sterker en beter bestand zijn tegen witte vliegjes.
 4. Plant groenten en bloemen die sterker zijn en meer bestand tegen witte vliegjes, zodat ze minder vatbaar zijn voor aantasting.

Heb je nog meer last van insecten/ongedierte in de tuin? Kijk dan eens hier voor een overzicht met handige blogs.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen