Zelf een vuurkorf maken (6 leuke ideeën)

20 augustus 2022
1,5 min leestijd

Het aanbod van verschillende soorten vuurkorven is enorm. Echter kun je ook helemaal zelf een vuurkorf maken. In deze blog geven we een aantal leuke ideeën om inspiratie op te doen. 

6 leuke ideeën voor het maken van een vuurkorf

 • Vuurkorf van een oude wastrommel
 • Vuurkorf van oude velgen
 • Vuurkorf van een oud olievat
 • Vuurkorf maken met stenen
 • Vuurkorf maken met beton
 • Vuurkorf in de grond maken

Wanneer je verder leest geven we meer tekst en uitleg over de hierboven genoemde ideeën. Daarnaast leggen we ook uit wat de voordelen zijn wanneer je zelf een vuurkorf maakt.

Vuurkorf maken van een oude wastrommel

Wanneer je wasmachine het heeft begeven is dit een mooi moment om deze een tweede leven te geven. De wastrommel is namelijk erg geschikt als vuurkorf. 

Dit komt omdat in de trommel allemaal kleine gaatjes zitten. Hierdoor voel je de warmte goed en is het vuur goed zichtbaar. De gaatjes zorgen tevens dat het vuur snel en goed brand, deze zorgen namelijk dat er voldoende zuurstof bij het vuur kan komen. 

Lees hieronder hoe je stap voor stap een vuurkorf maakt van een oude wastrommel.

Wat heb je nodig

 • Een oude wasmachine met wastrommel
 • Boormachine
 • Schuurmachine
 • Schuurpapier (grof en fijn)
 • Mondkapje, gezicht- en gehoorbescherming
 • Oude doek
 • Oude kranten
 • Hittebestendige lak

Stap 1
De eerste stap is de wastrommel uit de wasmachine halen. Je doet dit door met de boormachine de wasmachine te demonteren. 

Stap 2
Schuur met een grove korrel schuurpapier de wastrommel helemaal op. Dit doe je om eventuele scherpe randjes van de wastrommel af te schuren. Doe jezelf een plezier en draag hierbij een mondkapje, gezicht- en gehoorbescherming. Om te voorkomen dat de spray op je handen komt kun je ook latex-handschoenen dragen.

Stap 3
Schuur nogmaals de wastrommel helemaal op maar nu met de fijne korrel schuurpapier. Dit doe je zodat de hittebestendige lak straks goed kan hechten

Stap 4
Maak met de oude doek de wastrommel nu helemaal stofvrij.

Stap 5
Plaats de wastrommel op wat oude kranten en spray deze met de hittebestendige lak helemaal in. Hittebestendige lak is te koop bij alle bouwmarkten.

Stap 6 (optioneel)
Las 3 of 4 stalen pootjes onder aan de wastrommel zodat hij hierop kan rusten.

Vuurkorf van een oude velgen

Ben je in het bezit van oude velgen dan kun je hier een mooi vuurkorf mee maken.

Het volgende heb je nodig:

 • 2 oude velgen
 • Lasmachine
 • Slijptol
 • Hittebestendige lak
 • Mondkapje, gezicht- en gehoorbescherming
 • Oude doek
 • Sopje

Stap 1
Maak met een oude doek en een sopje de twee velgen goed schoon. Zorg dat er geen vuil en vetresten meer opzitten.

Stap 2
Wanneer de velgen zijn opgedroogd plaats je deze op oude kranten en spray je beide helemaal in met de hittebestendige lak. Draag hierbij een mondkapje en eventueel latex-handschoenen.

Stap 3
Plaats de twee velgen op elkaar. Zorg ervoor dat bij de de bovenste velg het buitenste gedeelte naar boven wijst. Bij het onderste gedeelte wijst de buitenkant van de velg naar onder. Hierdoor heb je in het midden een groot hol gat.

Stap 4
Las nu met de lasmachine de twee velgen aan elkaar.

Stap 5
Maak met een slijptol een gat in het midden. Doe dit zodat je makkelijk nog met je armen erin kan om houtblokken toe te voegen en het vuur goed kan aansteken.

Stap 6 (optioneel)
Las eventueel 3 of 4 pootjes aan de onderkant zodat hij hier mooi op kan rusten.

Vuurkorf van een oud olievat

Vuurkorven gemaakt van olievaten zijn te koop in de winkel maar kun je zelf ook maken als je er eentje hebt. Je kan er een mooi groot vuur in stoken waar je met veel mensen gezellig omheen kan staan. 

Het olievat omtoveren tot vuurkorf kan op veel verschillende manieren. De makkelijkste manier is om de buitenkant eerst in te sprayen met hittebestendige lak. 

Leg voordat je begint oude kranten op de grond zodat deze niet vies kunnen worden. Draag eventueel een mondkapje en latex-handschoenen. 

Spray van de binnenkant het bovenste kwart in met de hittebestendige lak. 

Vul vervolgens het vat met los zand tot ongeveer drie kwart.

Je kunt nu een warm en sfeervol vuurtje maken. 

Let op!

Deze methode van een vuurkorf maken met een olievat zorgt wel dat je het vat niet meer goed kan verplaatsen. Vul het zand daarom op de plek waar je de vuurkorf wil hebben staan.

Tip

Bewaar altijd de deksel. Deze kun je gebruiken om het vuur te doven. Zorg dat ook deze is ingesprayed met de hittebestendige lak. 

Vuurkorf maken met stenen

Het mooie van een vuurkorf maken met stenen is dat je hier veel verschillende stijlen mee kan maken. Je kan variëren in de vorm, kleur en de grote van de stenen. Je kan zelf ook bepalen hoe groot de vuurkorf moet worden. 

Wanneer je eenmaal je keuze hebt gemaakt betreft de stenen kun je de vuurkorf gaan maken. 

Je stapelt de stenen op elkaar in een cirkel (of eventueel een andere vorm) waarbij je zorgt dat er voldoende ruimte in het midden blijft om de houtblokken te plaatsen. Je kan zelf kiezen hoe hoog je de stenen stapelt maar let op dat je de stapel niet te hoog maakt. Indien de stapel te hoog is voel je de warmte niet meer en zie je de vlammen niet goed.

Je kan ervoor kiezen om de vuurkorf “permanent te maken”. Hiermee bedoelen we dat je de stenen met cement aan elkaar vast maakt. 

In dit geval is het belangrijk om de vuurkorf te maken op de plek waar je deze wil hebben staan. Hij wordt namelijk erg zwaar en is lastig te verplaatsen als alle stenen eenmaal aan elkaar vast zitten. 

Vuurkorf maken van beton 

Een vuurkorf van beton kan je in allerlei verschillende vormen maken. Denk aan een ronde, vierkante of zelfs in de vorm van een ster. 

Een vuurkorf van beton maak je door eerst een mal te maken van houten planken. Zie het voorbeeld hieronder hoe een houten mal eruit kan zien. 

Houten mal voor vuurkorf van beton

Bron: homemade-modern.com

Deze mal vul je vervolgens met beton. Je wacht totdat het beton hard is om daarna de houten planken weg te halen. Je houdt hierna de vorm die je gemaakt hebt over van beton. Meer informatie hierover vind je hier.

Een vuurkorf maken van beton vergt wat tijd en energie maar geeft een heel mooi resultaat. 

Let op!

Een betonnen vuurkorf wordt ontzettend zwaar en is lastig te verplaatsen. Je kunt deze dan ook het beste bouwen op de plek waar hij moet komen te staan. 

Vuurkorf in de grond maken

Een vuurkorf in de grond maken is de makkelijkste, snelste en goedkoopste variant. Het enige wat je nodig hebt is een schep. 

Je graaft simpelweg een gat in de tuin, het mooiste is als dit in de vorm van een schaal is. Zorg ervoor dat het gat minimaal 30 cm diep is en een goede doorsnede heeft zodat er voldoende houtblokken in passen.

Met je hand of een tuinschepje kan je eventueel kleine oneffenheden uit het gat weghalen.

Klaar! Het enige wat je nu nog moet doen is een vuurtje stoken. 

Voordelen van zelf een vuurkorf maken

Je bespaart geld
Doordat je geen nieuwe vuurkorf koopt maar er zelf een maakt met tweedehands materialen bespaar je geld. 

Spullen krijgen een nieuw leven
Waar je anders misschien de spullen weg zou gooien krijgen ze nu een tweede leven. 

Heel veel variatie
Wanneer je bijvoorbeeld zelf een vuurkorf maakt van stenen kan je zelf de stenen uitkiezen. Zo kun je kiezen welke vorm, kleur en grootte ze moeten hebben. Op deze manier kan je de vuurkorf in een stijl maken die jij mooi vindt en die bij jouw tuin past. 

Je bent creatief bezig
Door zelf een vuurkorf te maken ben je creatief bezig. 

Conclusie

Heb je nog een van bovenstaande materialen liggen en ga je na het lezen van deze blog aan de slag om zelf een vuurkorf te maken? We hopen in ieder geval dat je voldoende inspiratie hebt opgedaan en wellicht oude materialen een tweede leven gaat geven. Wil je toch liever een vuurkorf aanschaffen? Lees dan vooral eens onze blog Welke soorten vuurkorven zijn er? (maar liefst 18 verschillende)

Wil je meer informatie over onderwerpen die betrekking hebben tot de vuurkorf?

Lees dan bijvoorbeeld eens onze blog Hoe steek je de vuurkorf veilig aan? (uitgebreide uitleg) of 13 handige tips en tricks voor de vuurkorf.

Al onze andere blogs over de vuurkorf vind je hier.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen