Zo bescherm je de buitenkraan tegen vorst

11 oktober 2021
2 min leestijd

Veel huizen hebben zowel aan de voor- als achterzijde een buitenkraan. Super handig wanneer je de tuin moet voorzien van water. In de winter kunnen buitenkranen echter kapot vriezen hetzelfde geldt voor de leidingen van de buitenkraan. In deze blog leggen we uit wat je kunt doen om je buitenkraan te beschermen tegen vorst. 

Je kunt de buitenkraan beschermen tegen vorst op de volgende manieren:

  • De buitenkraan afsluiten
  • De buitenkraan vorstbestendig maken
  • Een vorstvrije buitenkraan (laten) installeren 

Wanneer je verder leest geven we uitgebreid uitleg hoe je bovenstaande oplossingen toepast. Tevens leggen we uit wanneer je actie moet ondernemen, hoe je ook buitenleidingen kunt beschermen én wat je moet doen als je buitenkraan toch bevroren is. 

De buitenkraan afsluiten

De beste en tevens goedkoopste manier om de buitenkraan tegen vorst te beschermen is door deze af te sluiten. Hier bedoelen we niet simpelweg de kraan afsluiten. Hiermee bedoelen we om het water uit de kraan en leiding te laten lopen. Gelukkig is dit heel eenvoudig en in drie stappen te doen:

  1. Draai eerst de afsluitkraan tussen de buitenkraan en de hoofdkraan dicht.
  2. Draai nu de buitenkraan en de aftapkraan open
  3. Draai de aftapkraan dicht en zorg dat de buitenkraan open blijft staan

Doordat er geen water meer in de kraan en leiding zit kan deze ook niet bevriezen. Het kan echter ook voorkomen dat je niet beschikt over een afsluitkraan. In dat geval zul je de buitenkraan vorstbestendig moeten maken of een vorstvrije buitenkraan moeten (laten) installeren. Lees snel verder als je wil weten hoe je dit doet. 

De buitenkraan vorstbestendig maken

Wanneer het niet lukt om de buitenkraan af te sluiten zijn er gelukkig nog tal van andere alternatieven om de buitenkraan te beschermen tegen vorst. Een van deze manieren is door de buitenkraan in te pakken. Hieronder vind je een aantal manieren hoe je dit kunt doen:

Vorst beschermhoes kraan

Deze zwarte beschermhoes plaats je om de kraan zodra de eerste nachtvorst komt. Het bevestigen en het verwijderen van de beschermhoes is super simpel en binnen een handomdraai gedaan. De beschermhoes is gemaakt van Oxford doek en gevuld met imitatie Silk Floss materiaal. Dit hoogwaardig materiaal is uiterst geschikt tegen koud en nat weer. 

Buitenkraan beschermer (set van 2)

Deze buitenkraan beschermer werkt nagenoeg hetzelfde als de variant die hierboven staat beschreven. Het verschil is alleen dat deze groen van kleur is en dat dit een set van twee stuks is. Super handig want hiermee kun je zowel de kraan aan de voor- als achterzijde beschermen tegen vorst.



DIY

Heb je nog een oude doek die je niet meer gebruikt en wat bubbelplastic dan kun je deze twee gebruiken voor het beschermen van je buitenkraan. Je wikkelt eerst de bubbelplastic om de kraan en vervolgens de oude doek. Zorg dat deze goed blijven zitten door het geheel bijvoorbeeld vast te knopen met een stuk touw. 

Een vorstvrije buitenkraan (laten) installeren

Wil je nooit meer risico lopen en geen gedoe, kies er dan voor om een vorstvrije buitenkraan te (laten) installeren. Wanneer je een vorstvrije buitenkraan dicht draait druppelt deze nog wat na. Dit is het resterende water wat in de kraan en het begin van de leiding zit. De vorstvrije buitenkraan kan dus niet bevriezen omdat bij het dichtdraaien altijd al het resterende water wegloopt. 

De Bonfix luxe vorstvrije buitenkraan heeft wat ons betreft de voorkeur. Dit omdat deze kraan geleverd wordt met handige installatie- en gebruikersinstructie. Daarnaast heeft de Bonfix ook nog als eigenschap dat er geen water afgetapt kan worden. De draaiknop kan namelijk afgenomen. Je kunt vervolgens de kraan open en dicht draaien met de meegeleverde kunststof bedieningssleutel.  


Buitenleidingen beschermen

Niet alleen de buitenkraan moet beschermd worden tegen vorst. Het kan voorkomen dat de leiding van de buitenkraan niet direct in de muur loopt maar bijvoorbeeld eerst langs de buitenmuur naar beneden (dit is in ons geval zo bij de buitenkraan in de achtertuin). Wanneer dit het geval is én je de leiding niet leeg laat lopen zul je deze moeten beschermen tegen vorst. 

Gelukkig zijn hiervoor verschillende producten beschikbaar. Zo kun je een verwarmingslint gebruiken. Deze wikkel je eenvoudig om de leiding heen en je stopt vervolgens de stekker in het stopcontact. Het lint wordt warm en zorgt ervoor dat de leiding niet kan bevriezen.

Bij minder strenge vorst kun je er ook voor kiezen om buisisolatie van schuim te monteren. Buisisolatie kun je in vrijwel elke doe-het-zelf winkel kopen en is een goedkope oplossing. 

Wat doe je als de buitenkraan is bevroren?

Je kunt de kraan ontdooien als deze is bevroren, dit doe je met een verwarmingslint. Het bevestigen van een verwarmingslint is erg eenvoudig, je wikkelt deze om de verwarming en doet vervolgens de stekker in het stopcontact. Het verwarmingslint wordt warm en de kraan ontdooid. 

Het is echter belangrijk om te kijken of er ook geen leidingen (deels) zijn bevroren en of er geen lekkage is. In het geval van een lekkage is het belangrijk om meteen actie te ondernemen. Ons advies betreft lekkages is om een loodgieter te contacteren. Bij waterschade wil je het liefst dat een vakman dit oplost. 

Wanneer buitenkraan vorstbestendig maken?

Het is belangrijk om de buitenkraan op tijd vorstbestendig te maken. Doe dit het liefst al bij de eerste nachtvorst. Met name buitenkranen die in de wind staan kunnen dan al erg veel te lijden hebben. 

Je kent nu alle verschillende mogelijkheden om te voorkomen dat je buitenkraan bevriest. Wanneer de winter aantreed zijn er echter nog tal van andere werkzaamheden die je moet verrichten in de tuin. Wil je weten wat je nog meer allemaal moet doen? Lees dan ook eens onze blog De tuin winterklaar maken een complete checklist met uitleg. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen