Zo bescherm je een olijfboom tegen vorst

8 november 2021
2 min leestijd

Steeds meer mensen in Nederland hebben een of meerdere olijfbomen in de tuin staan. Olijfbomen zijn prachtig en passen in veel verschillende tuinstijlen. Olijfbomen zijn erg prijzig, zeker wanneer je een wat grotere koopt. Natuurlijk wil je dat de olijfboom in jouw tuin zolang mogelijk mee gaat. Vooral wanneer het buiten gaat vriezen moet je goed voorbereid zijn anders kan het zijn dat de boom het niet overleeft. Wij hebben voor je uitgezocht hoe je een olijfboom beschermt tegen vorst. 

Een olijfboom tegen vorst beschermen kan op verschillende manieren. De gemakkelijkste manier is door deze in te pakken in een speciale vorstwerende beschermhoes voor planten. De andere manier is om de boom in een vorstvrije ruimte te zetten. Dit kan bijvoorbeeld de garage zijn of een geïsoleerde schuur.

Wanneer je verder leest gaan we dieper in op de twee bovengenoemde oplossingen. Je hebt misschien ook nog wel andere vragen over olijfbomen. Denk bijvoorbeeld aan hoeveel graden vorst een olijfboom kan hebben, hoeveel water je een olijfboom moet geven in de winter, wat er met de boom gebeurt in de winter én wat je moet doen als de boom bladeren verlies of deze bruin worden.

Je olijfboom beschermen tegen vorst door deze in te pakken.

De gemakkelijkste methode om een olijfboom tegen vorst te beschermen is door deze in te pakken met een vorstwerende beschermhoes. Deze beschermhoes is te verkrijgen in verschillende maten. Zo kun je een hoes kopen van 100 cm, 150 cm, 250 cm en 300 cm. De hoes beschermt de olijfboom in de winter niet alleen tegen vorst maar ook tegen andere weersinvloeden zoals regen, sneeuw en wind. De beschermhoes kun je gemakkelijk openen met een rits waarna je vervolgens deze over de boom heen trekt. Daarna is het alleen nog maar een kwestie van de rits dichtmaken en het touw aan de onderkant vastknopen aan de stam van de boom. 

Wanneer er langdurig strenge vorst optreedt is het van belang de stam extra in te pakken. Je gebruikt hiervoor bijvoorbeeld vliesdoek, jute of een oude deken. Deze wikkel je simpelweg om de stam. 

Tip

Maak zo nu en dan even de rits open. Op deze manier voorkom je dat het te vochtig wordt in de beschermhoes. Wanneer het te lang vochtig is bestaat de kans dat er schimmel ontstaat. 

Wanneer verwijder je de beschermhoes?

Wanneer het kwik ‘s nachts weer boven de 0 graden komt kun je de beschermhoes en de eventuele bescherming om de stam weer weghalen. Laat de hoes niet te lang zitten als je temperaturen weer boven 0 graden zijn. Hoe langer je het laat zitten hoe groter de kans is dat de boom verstikt. 

Je olijfboom beschermen tegen vorst door deze binnen te zetten.

De tweede methode is ook erg gemakkelijk maar niet voor iedereen mogelijk. Wanneer je olijfboom in een pot staat kun je deze op een vorstvrije plek zetten. Denk bijvoorbeeld aan de schuur of garage. Op deze manier staat de olijfboom ook nog eens uit de wind waardoor deze niet uitdroogt. Het is echter wel van belang dat de boom licht krijgt. Natuurlijk geef je de boom ook regelmatig water aangezien de boom geen regenwater opvangt. Hoeveel water je geeft lees je verderop in deze blog.

Let op!

In sommige garages en schuren kan het alsnog erg koud worden en het kwik onder 0 komen. In dat geval gaat deze methode niet op. 

Hoeveel graden vorst kan een olijfboom hebben?

Het verschilt per olijfboom hoeveel graden vorst deze kan verdragen. Dit zit hem in de leeftijd van de boom. Een jonge olijfboom kan niet meer dan -5 graden aan terwijl een oudere boom daar net wat beter tegen is bestand. Dit heeft te maken met de dikte van de stam. Zakt de temperatuur onder -10 graden dan moeten ook oudere bomen tegen de kou beschermd worden.

Tip

Neem geen onnodige risico en bescherm je olijfboom liever te snel dan te laat. Hiermee bedoelen we dat als het gaat vriezen je het beste de boom al in kunt pakken. 

Hoeveel water geef je een olijfboom in de winter?

Naast het beschermen van de boom is het geven van water ook een belangrijke factor. In de herfst en de winter hoef je echter de boom veel minder water te geven dan in de zomer, dit komt omdat de boom in rust gaat. Zorg er met name voor dat de bodem niet volledig uitdroogt. In de zomer geef je twee tot drie keer water per week als de boom geen regenwater opvangt. Zorg ervoor dat als de grond voor driekwart droog is je opnieuw water geeft. 

Wat gebeurt er met een olijfboom in de winter?

Zoals je hierboven al hebt gelezen gaat in de herfst en winter een olijfboom in rust. Het groeiproces loopt daardoor terug of stopt zelfs helemaal. Wat ook voor kan komen is dat de boom bladeren gaat verliezen of dat deze bruin worden. 

Wat moet ik doen als mijn olijfboom bruine bladeren heeft of bladeren verlies?

Je kunt controleren of de boom weer nieuw blad gaat aanmaken na de vorstperiode. Je doet dit door een kleine inkerving te maken met een mesje in een van de kale takken of twijgen. Wanneer het gedeelte eronder groen is zullen er nieuwe bladeren komen. Het is van belang dat je de takken zonder bladeren of met bruine bladeren snoeit. Je snoeit deze met ongeveer ⅔ terug. Wanneer je dit doet stimuleer je namelijk nieuwe groei. Pas echter op dat je dit niet te enthousiast doet en laat takken en overhangende twijgen minimaal 20 tot 25 cm lang. 

In maart of april kun je de boom wat extra helpen door de grond te bemesten. Vanaf dat moment zul je wat geduld moeten hebben. Het kan tot wel 3 maanden duren dat de boom is hersteld van de opgelopen schade. Pas in mei of juni zul je zien dat er weer nieuwe bladeren aan de takken en twijgen beginnen te komen.

Conclusie

Het beschermen van je olijfboom bij vorst is gelukkig helemaal niet moeilijk en kost daarnaast ook maar weinig tijd. Houdt het weer goed in de gaten en zorg dat je actie onderneemt zodra het kwik onder 0 komt. Het zou immers eeuwig zonde zijn als dat pronkstuk in de tuin schade oploopt of kapot gaat. Mocht het zijn dat de boom toch bladeren verlies of dat deze bruin worden dan weet je gelukkig nu wat je moet doen om de boom weer in ere te herstellen. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen