In Nederland kan het in de winter erg koud worden. Zo koud zelfs dat planten hieraan kapot gaan of erg beschadigd raken. Natuurlijk wil je dit het liefst voorkomen en zo lang mogelijk van je planten kunnen genieten. In deze blog leggen we uit hoe je jouw planten het beste kunt beschermen tegen vorst.
Planten kun je op de volgende manieren beschermen tegen vorst:
Vaste grote planten kun je het beste inpakken met luchtdoorlatende materialen. Denk aan jute, vliesdoek, compost, een oud kleed of zelfs oude kleding. Steek bamboestokken om de stam van de plant en wikkel daar de bovengenoemde materialen om heen. Omring rietmat om kleinere planten en vul dit op met bladeren of stroo, hiermee isoleer je de plant. Wanneer een plant in een pot staat en deze niet te groot is kun je de plant verplaatsen naar een plek waar het warmer is. Denk bijvoorbeeld aan een goed geïsoleerde schuur of garage.
Hierboven staat de beknopte uitleg over het beschermen van je planten. Wanneer je verder leest leggen we dit nog eens uitgebreider uit. Tevens leggen we uit of je ook winterharde en wintergroene planten moet beschermen én of het mogelijk is en welke alternatieven er nog meer zijn voor het beschermen van planten die in een pot staan.
Het beschermen tegen kou werkt bij planten eigenlijk een beetje hetzelfde als hoe je jezelf beschermt tegen kou, je kunt de planten namelijk inpakken. Materialen die je hiervoor kunt gebruiken zijn:
Deze materialen hebben allemaal de eigenschap dat ze lucht door kunnen laten. Dit is erg belangrijk aangezien de plant moet kunnen blijven ademen. Wanneer
Een grote plant volledig inpakken
Om een grote plant volledig te beschermen heb je de volgende materialen nodig:
Steek de bamboestokken in de grond om de plant en breng de bovenkanten naar elkaar toe. Op deze manier creëer je als het ware een tipi. Vervolgens wikkel je de juten of een van de andere materialen om de bamboestokken. Je kunt vervolgens het geheel nog eventueel opvullen met bladeren, stro of compost. Zorg dat je niet teveel van het laatste gebruikt (houdt het luchtig).
De stam van een plant inpakken
Niet in alle gevallen hoef je grote planten volledig in te pakken. Een stamroos of palmboom bijvoorbeeld hebben vaak al genoeg aan het inpakken van de stam. Hiervoor heb je nodig:
Plaats de bamboestokken om de stam van de boom, je kunt eventueel wat ruimte eromheen vrijhouden. Wikkel om de bamboestokken de juten, vliesdoek of een van de andere door jou gekozen materialen. Vul het geheel eventueel, luchtig op met bladeren, stro of compost.
Lage planten beschermen tegen vorst
Lage planten kun je het beste beschermen door er rietmat omheen te zetten. Je kunt het geheel opvullen met bijvoorbeeld bladeren, stro of compost. Let op dat je dit niet te veel aandrukt. Het moet namelijk wel kunnen blijven ademen.
Hoe het niet moet
Tot op de dag van vandaag denken mensen nog steeds dat bubbelplastic geschikt materiaal is. Dit is het echter niet omdat het geen “ademend materiaal” is. Door het plastic kan geen lucht komen waardoor de plant kan verstikken tevens kunnen er ook schimmels gaan groeien.
Een olijfboom beschermen tegen vorst
We krijgen vaak de vraag hoe je een olijfboom het beste kunt beschermen. We hebben hier speciaal een blog aan gewijd namelijk Zo bescherm je een olijfboom tegen vorst.
Gezien het feit dat er ontzettend veel verschillende soorten planten zijn kan hier geen eenduidig antwoord op worden gegeven. Het beste is om bij aankoop van de plant na te vragen of de plant tegen vorst kan. Op internet is hier per plant ook genoeg informatie over te vinden. Naast vorst zijn er nog andere belangrijke factoren die meespelen. Een daarvan is de standplaats van de plant. Wanneer de plant veel wind vangt zal deze het een stuk zwaarder hebben dan wanneer deze meer beschut staat. Wat ook meespeelt is waar je in Nederland woont. Zo wordt het met name in het oosten van Nederland een stuk kouder. Woon je in het oosten dan zul je nog net iets meer je best moeten doen om de plant te beschermen.
Bij de term winterhard en wintergroen denk je al snel dat de planten elke winter zullen overleven, helaas is dit niet helemaal waar. De planten met de status winterhard of wintergroen kunnen bij extreme en langdurige vorst ook kapot gaan. De planten krijgen de status winterhard of wintergroen aan de hand van “normaal winters”. Hierin worden extreme winters niet meegenomen. In Nederland komen winters met extreem koud weer niet vaak meer voor maar als ze voorkomen kan het zijn dat je ook je winterharde en wintergroene planten moet beschermen. Weet je niet zeker of je dit moet doen dan kun je dit altijd navragen bij je plaatselijke tuincentrum.
Ben je benieuwd naar welke winterharde en wintergroene planten er allemaal zijn én wil je weten wat het verschil tussen deze twee is? Dan raden we je aan om onze blog Wat is het verschil tussen winterhard en wintergroen te lezen.
Planten in de pot zijn sneller kwetsbaar voor vorst. Dit komt omdat de kou eerder bij de wortels kan komen dan wanneer planten in de volle grond zit. Gelukkig zijn er genoeg manieren om planten in een pot te beschermen tegen vorst. Welke dit zijn lees je hieronder.
Zet de plant binnen
De meest gemakkelijke manier is om de plant met pot en al binnen te zetten. Dit kun je doen wanneer de pot niet te groot en zwaar is en je genoeg ruimte hiervoor hebt.
Haal de pot van de grond
Vaak trekt kou via de bodem van de pot de plant in. Bij minder strenge vorst kan het daarom al voldoende zijn om de pot bijvoorbeeld op een pallet te zetten.
Verplaats de pot
Bij minder strenge vorst kun je de pot ook op een andere plek zetten. Wanneer je de pot op een plek zet waar het minder waait kan dit ontzettend veel schelen.
Isoleer de pot
Voordat je een plant in de pot plaatst kun je deze isoleren. Zo kun je de binnenkant bijvoorbeeld met jute bekleden. Op deze manier komt de kou minder snel in de pot binnen en minder snel bij de plant.
Gelukkig zijn er verschillende manieren om je planten te beschermen tegen vorst. Wanneer je bovenstaande methodes toepast zul je merken dat je planten het vaak zullen overleven. Hierdoor kun je langer genieten van de planten in je tuin. Twee andere voordelen zijn dat je geen nieuwe planten hoeft te plaatsen en dat je geen nieuwe planten hoeft aan te schaffen.