Zo maak je een kindvriendelijke tuin (plus handige tips)

26 november 2020
12,5 min leestijd

Om een kindvriendelijke tuin te creëren moet je met een aantal verschillende zaken rekening houden. Op de eerste plaats wil je natuurlijk dat de tuin een veilige plek is. Een kindvriendelijke tuin is ook een tuin waarin de kinderen kunnen spelen. Er zijn altijd manieren te bedenken om kinderen te vermaken in de tuin ongeacht of de tuin groot of klein is. Maar waar moet je nou rekening mee houden als je een kindvriendelijke tuin wil? In deze blog behandelen we alle aspecten die belangrijk zijn. Zo leggen we uit hoe je een tuin veilig maakt maar ook hoe je de tuin leuk maakt.

Houdt met de volgende zaken rekening als je  een kindvriendelijke tuin wilt maken:

 • Kies veilige planten en plaats ze verstandig
 • Maak de vijver veilig door deze bijvoorbeeld te verhogen
 • Neem een “speelgazon” 
 • Ruim tuingereedschap goed op
 • Sluit de poort goed
 • Let op voor insecten (beten en steken)
 • Zwembad in de tuin, blijf alert!
 • Zorg voor voldoende schaduwplekken
 • Plaats een speeltoestel

Wil je meer weten over de bovengenoemde punten? Lees dan verder. Tevens komt in deze blog ook aanbod hoe je een kindvriendelijke tuin maakt als je een kleine tuin hebt, onze top 5 spellen voor in de tuin en hoe je de kinderen kan laten meehelpen in de tuin. 

Welke planten kies je en waar plaats je ze

Het is verstandig om goed na te denken over welke planten je wil en waar je deze plaatst. Dit voor de veiligheid van je kinderen maar ook zeker voor de planten. Gelukkig kun je voor heel veel planten kiezen aangezien de meeste niet giftig zijn.

Degene waar je beter voor kunt oppassen staan hieronder vermeld.

 • Hortensia’s
  De stof cyanide die in de plant zit zorgt er bij zowel mensen als dieren voordat je gaat braken of diarree krijgt als je het binnen krijgt. Daarnaast kan het effect hebben op je bloedsomloop.
 • Gevlekte scheerling
  Coniine is de stof die in deze plant zit en is erg gevaarlijk. De gevlekte scheerling is een van de giftigste planten van Europa. Je kunt het beste deze plant maar helemaal uit je tuin halen.
 • Lelietje-van-dalen of meiklokje
  Je gaat braken, krijgt diarree of buikpijn. In hele zeldzame gevallen krijg je zelfs hartritmestoornissen als je deze plant eet. Het hele plantje (stengels, bladeren, bloemen en bessen) zijn giftig).
 • Narcissen
  Heb je per ongeluk een narcis gegeten? Dan is de kans groot dat je hiervan gaat braken, diarree of buikpijn krijgt.
 • Oleander
  Plaats deze plant liever niet in je tuin als je nog kinderen hebt. Vooral bij kinderen kan het effect na het eten van de plant heftiger zijn. Buikpijn, hoofdpijn, braken en zelfs effect op het hart kunnen de gevolgen zijn bij inname van deze plant.
 • Ricinusboom
  Ook deze plant kun je beter vermijden als je kinderen hebt. De zaadjes zijn namelijk heel erg giftig.
 • Rabarber
  De bladeren zijn in tegenstelling tot de stengels giftig. Bij het eten van de bladeren krijg je de stof oxaalzuur in je lichaam. Hierdoor kun je last krijgen van je nieren.
 • Taxus
  De taxus zie je in veel tuinen in Nederland ondanks dat de zaden en bessen van deze haag heel erg giftig zijn. Je zult zien dat vogels de besjes wel eten, voor mensen zijn ze echter erg gevaarlijk.
 • Vingerhoedskruid
  De blaadjes van deze plant worden gebruikt voor het maken van medicijnen voor mensen met hartproblemen. Als je hart goed functioneert werkt de inname van deze blaadjes juist averechts.
 • Wisteria of blauweregen
  In deze plant zitten kleine boontjes/pitjes die bij inname leiden tot braken, misselijkheid en buikpijn. Met name kinderen zullen hier eerder last van hebben aangezien hun weerstand lager is dan bij volwassen.

Bron

Niet alleen planten die giftig zijn kun je beter vermijden in de tuin. Denk bijvoorbeeld ook aan een roos. De doorns die aan de roos zitten kunnen lelijke verwondingen veroorzaken.

Weet je niet helemaal zeker of een plant in je tuin wel of niet giftig is? Vraag dit dan aan een specialist bij jouw dichtstbijzijnde tuincentrum. 

Je wil natuurlijk niet dat de kinderen de planten per ongeluk kapot maken. Daarom kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld verticaal te tuinieren of hoge plantenbakken te maken. Op deze manier kunnen de kinderen niet per ongeluk over de planten heen lopen. Een hekje plaatsen om je borders voorkomt ook al dat planten worden kapot getrapt. Wil je dat de planten echt veilig zijn dan kun je er ook voor kiezen om hangpotten te nemen die je aan het balkon bevestigd. Gegarandeerd dat ze deze planten niet kapot zullen trappen.

Zo maak je de vijver veilig voor kinderen

Heb je een vijver in de tuin dan moet je wellicht extra maatregelen treffen om de tuin kindvriendelijk te maken. Vooral kleine kinderen zijn erg nieuwsgierig naar alle leuke visjes die in de vijver zwemmen. Een combinatie van kinderen die nog niet kunnen zwemmen en de gevaren niet kennen zorgen ervoor dat je extra moet op letten. 

Gelukkig zijn er genoeg oplossingen om de vijver veiliger te maken. Welke dit zijn lees je hieronder.

Plaats een hekje
Een houten hekje plaatsen om de vijver is met een middagje gedaan en hoeft niet veel geld te kosten. Hierdoor is de vijver nog steeds goed te zien door de kinderen en kunnen ze niet meer in het water vallen.

De vijver afdekken
Het is niet de mooiste oplossing maar werkt wel goed. Er zijn verschillende soorten afdeknetten te koop die je over de vijver kan spannen. Je kunt de vissen nog wel goed zien en de kinderen zijn veilig. 

Verhoogde vijver
Als je een vijver gaat aanleggen kan je ervoor kiezen om een verhoogde vijver te maken. Kleine kinderen kunnen hierdoor veel minder snel in het water vallen aangezien ze eerst op de verhoging moeten kunnen klimmen.

Verlichting
Zorg dat er voldoende verlichting is rondom de vijver. Op deze manier is de kans kleiner dat kinderen in het water vallen als het donker is. Dit geldt overigens niet alleen voor de kinderen. 

Zorg er tevens voor dat je er altijd bij bent als de kinderen naar de vissen willen kijken of de vissen willen voeren. Op deze manier kun je een val in de vijver voorkomen. Ga zelf een boekje lezen of aan de slag in de tuin als de kinderen in de tuin aan het spelen zijn. Op deze manier kun je altijd een oogje in het zeil houden.

Kies het juiste gazon

Een gazon in de tuin heeft misschien wel de grootste invloed op een kindvriendelijke tuin. Je kunt het gazon namelijk multifunctioneel gebruiken. Let wel op dat je het juiste gazon kiest. Er zijn verschillende soorten gras voor verschillende soorten gazons.

De drie meest voorkomende gazons in de tuin zijn:

Siergazon
De naam van dit gazon geeft eigenlijk al weg dat het niet geschikt is voor kinderen. Het gazon mag namelijk zo min mogelijk betreden worden. Het gras wat gekozen wordt voor een siergazon is heel erg fijn en moet van de lente tot halverwege de herfst een a twee keer per week gemaaid worden.

Speelgazon
Ideaal om te gebruiken voor een kindvriendelijke tuin. Speelgazon bestaat uit verschillende soorten gras en kan wel tegen een stootje. Kinderen kunnen lekker hun gang gaan op het gras zonder dat het snel beschadigd. Bijkomend voordeel is dat dit gazon maar een keer per week gemaaid hoeft te worden.

Sportgazon
Je kunt ook kiezen voor een sportgazon in de tuin. Een sportgazon kan ook intensief betreden worden en is ideaal als je de kinderen bijvoorbeeld graag voetballen of hockeyen in de tuin. Dit gaat extra goed op een sportgazon omdat je het gras korter maait dan bij een speelgazon. Hoe korter het gras hoe makkelijker de bal rolt. 

Je kunt het beste een speelgazon nemen voor een kindvriendelijke tuin. Zoals we al eerder benoemde kun je een gazon multifunctioneel gebruiken. Een speelgazon is hier het best voor geschikt. Hieronder een aantal mogelijkheden wat je allemaal kunt doen. 

Speeltoestellen
Een glijbaan, schommel of wipwap, speeltoestellen kun je makkelijk op een speelgazon plaatsen. Heb je een glijbaan die je kunt verplaatsen dan is het aan te raden deze niet te lang op dezelfde plek te laten staan. Het gras kan namelijk verstikken op de plekken waarop de glijbaan rust. 

Zandbak
Een zandbak zoals de bekende schelp zandbak kun je gemakkelijk kwijt op het speelgazon. Let er wel op dat je deze niet te lang op een plek laat staan. Je voorkomt verstikking van het gras door regelmatig de zandbak te verschuiven. 

Balsporten
Het gras hoeft natuurlijk niet perse zo kort te zijn als op een echt voetbalveld. Op een speelgazon kun je veel balsporten spelen. Zorg ervoor dat het gras niet te lang is als je kinderen er bijvoorbeeld op willen hockeyen.

Tikkertje
Lekker achter elkaar aan rennen en tikkertje spelen. Een speelgazon kan spelletjes zoals tikkertje, waarbij veel gerend wordt, gemakkelijk aan. 

Jeus de boules
Ook wanneer de zware Jeus de boules ballen keer op keer op het gras vallen zul je merken dat het speelgras goed tegen een stootje kan.

Ruim tuingereedschap op

Nadat je klaar bent met het werken in de tuin is het belangrijk om je tuingereedschap goed op te bergen. Gereedschap dat blijft rondslingeren in de tuin kan gevaarlijk zijn voor kinderen. Omdat een heggenschaar of schoffel scherpe randen heeft wil niet zeggen dat dit de enige gevaarlijke tuingereedschap zijn. Aan een gieter, schep of hark kan een kind zich ook bezeren. Het is daarom belangrijk om je tuingereedschap na gebruik goed op te ruimen. Je kunt je tuingereedschap bijvoorbeeld in je schuur, tuinhuisje of garage leggen maar ook bijvoorbeeld op een schap in de tuin waar de kinderen niet bij kunnen.

Praat met je kinderen
Naast dat je het gereedschap goed opruimt is het ook belangrijk om met je kinderen te praten over het tuingereedschap. Het kan zomaar zijn dat je in de tuin aan het werken bent terwijl je kinderen in de tuin aan het spelen zijn. Als je net even een pot naar de hoek van de tuin tilt heb je niet het volledige overzicht van wat er allemaal gebeurt. Je kunt ook niet constant het tuingereedschap opbergen als je even iets anders moet doen. Leg daarom aan je kinderen uit dat ze niet met het tuingereedschap mogen spelen en er voorzichtig mee moeten zijn.

Cijfers
Uit cijfers van veiligheid.nl blijkt dat van alle ongevallen bij kinderen 5% plaats vindt in de tuin. Dit komt onder andere door een val van een speeltoestel of door rondslingerend tuingereedschap. 

EHBO
Er zijn speciale EHBO cursussen te volgen die gericht zijn op eerste hulpverlening bij kinderen. Het geeft een gerust gevoel als je weet hoe te handelen als een kind zich heeft bezeerd. Tijdens deze speciale cursussen, die zowel klassikaal als digitaal te volgen zijn, leer je onder andere wat te doen bij hoofdwonden, bloedingen, letsel aan botten, spieren en gewrichten en insectensteken. Meer informatie over deze cursussen vind je op de website van het Rode Kruis.

Sluit de poort

Kinderen zullen voornamelijk in de achtertuin spelen. Wanneer kinderen eenmaal bij de deurklink kunnen komen gaan ze maar wat graag uitproberen om deur te openen. Let er daarom goed op dat de poort op slot zit als de kinderen achter in de tuin aan het spelen zijn. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om een extra schuifslotje te plaatsen bij de bovenkant van de deur. Als je een keer de poort niet op slot hebt gedaan heb je dit extra slot nog achter de hand. 

Let op voor insecten (beten en steken)

Met name in het voorjaar en in de zomer zijn er meer insecten te vinden in de tuin. De kans is dan ook groter dat ze gestoken worden door een wesp of mug. Waar een muggenbeet vooral vervelend is kan een wespensteek veel pijn doen. 

Let er bij kinderen goed op dat ze niet te veel knoeien met zoetigheden. Hier komen wespen namelijk graag op af. Als een kind bijvoorbeeld geknoeid heeft met een ijsje en er zit nog ijs op de arm is de kans groter dat een wesp dicht in de buurt komt. 

Zwembad in de tuin? Blijf alert!

Een zwembad in de tuin is voor de kinderen op en top vermaak tijdens warme zomerdagen. Let er goed op dat de kinderen goed zijn ingesmeerd als ze in het water gaan. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om ze een zwemshirt aan te doen die beschermt tegen UV-straling. Zo nu en dan even de parasol uitklappen naast het zwembad kan ook nooit kwaad. 

Of het zwembad nu groot of klein is en of de kinderen pas 2 jaar zijn of 12 jaar zijn, ons advies is om altijd bij het zwembad te blijven. Op deze manier kun je snel actie ondernemen als dit nodig is. 

Zorg voor voldoende schaduwplekken

Tegenwoordig wordt het in Nederland warmer en warmer. Wanneer de kinderen in de zomer de hele dag in de tuin aan het spelen zijn kunnen ze het erg warm krijgen. Het is daarom belangrijk dat je voldoende schaduwplekken in de tuin creëert. De kinderen hoeven natuurlijk niet constant in de schaduw te spelen maar let er op dat ze ook niet te lang, aan een stuk door, in de zon aan het spelen zijn. Je kunt in de tuin op verschillende manieren schaduwplekken creëren. Hieronder hebben we een aantal mogelijkheden beschreven. 

Parasol
Misschien wel de makkelijkste methode, het gebruiken van een parasol. De meeste mensen beschikken hier wel over. Deze kun je bij de plek zetten waar de kinderen aan het spelen zijn.

Zonnescherm
De kans is groot dat onder het zonnescherm je tuinset staat. Toch kun je af en toe de kinderen hier even laten spelen of uitrusten. 

Tipi
Je kunt zelf een tipi maken of er een kopen. Kinderen vinden het leuk om in te spelen en ze zitten in de schaduw. 

Overkapping
Heb je een overkapping van bijvoorbeeld je dakterras dan is dit een ideale plek voor de kinderen om te spelen. Schuif de eventuele loungeset wat naar achter om meer ruimte te creëren. 

Schaduwdoeken
Creëer met schaduwdoeken op elke gewenste plek in de tuin een schaduwplek. Het voordeel van schaduwdoeken is dat je zelf kan bepalen hoe groot de schaduwplek moet worden en waar je deze wil hebben.

Plaats een of meerdere speeltoestellen

In een kindvriendelijke tuin kunnen kinderen lekker spelen. Met een of meerdere speeltoestellen vermaken de kinderen zich elke dag weer. Gelukkig zijn er veel verschillende speeltoestellen. Welke dit zijn vind je hier onder.

Schommel
Zowel voor de allerkleinsten als wat grotere kinderen is de schommel razend populair. Voor kleine kinderen kun je ervoor kiezen om de schommel vast te maken je terrasoverkapping. Heb je een boom in de tuin dan kun je wellicht aan een dikke tak de schommel ophangen. Let er bij een schommel goed op dat er voldoende ruimte aan de voor-, achter- en zijkanten is. Zorg dat bij een schommel van bijvoorbeeld 2,5 meter hoogte ook 2,5 meter ruimte vrij is rondom de schommel. Op deze manier kunnen de kinderen veilig schommelen.

Glijbaan
Glijbanen zijn in verschillende soorten te verkrijgen. Ze variëren in grootte, materiaal en kleur. Het voordeel hiervan is dat er voor elk formaat tuin wel een glijbaan te vinden is. Zo zijn er kleine gekleurde glijbanen van plastic die je makkelijk kunt verplaatsen. Deze glijbanen hebben vaan een lengte tussen de 75 cm en 150 cm. Maar je hebt ook grote glijbanen van 300cm die van ijzer zijn en waar je zelf nog een stellage omheen kunt bouwen. 

Zandbak
Het leuke aan een zandbak is dat je zelf kunt bepalen hoe groot deze wordt. Het gaat kinderen er niet zo zeer om dat een zandbak heel groot hoeft te zijn. Veel kinderen vermaken zich namelijk ook al goed in een schelp zandbak. Heb je meerdere kinderen dan zul je echter wel voor een wat grotere zandbak moeten kiezen.

Trampoline
De trampoline is al weer een aantal jaar erg populair bij kinderen. Trampolines zijn ideaal voor kinderen die veel energie hebben. Handig is dat je ze in verschillende formaten kunt kopen. De meest voorkomende maten zijn 183cm, 305cm, 366cm en 427cm. 

Je kunt ervoor kiezen om een gat te graven en daar de trampoline in te plaatsen. Wanneer je gras om de trampoline hebt liggen kunnen de kinderen niet hard vallen. Veel trampolines zijn ook te verkrijgen met een net eromheen. Vooral wanneer de trampoline op verharde ondergrond staat is het zeer aan te raden om een trampoline met net te kiezen. Het springgedeelte van de trampoline staat namelijk op 90cm hoogte.

Boomhut
Als je een boom in de tuin hebt is deze wellicht wel geschikt voor een boomhut. Kinderen vinden een boomhut vaak ontzettend leuk en spannend om in te spelen. Je kunt deze zelf maken of laten maken. Op Pinterest staan veel voorbeelden ter inspiratie en uitleg over hoe je deze kunt maken. Indien je geen boom in de tuin hebt kun je nog steeds een boomhut maken. Er zijn namelijke complete speeltoestellen waar van alles op en aan zit. Zo kan er onder andere een glijbaan, schommel, touwladder en een hut op het speeltoestel zitten.

Wipwap
Net als bij de glijbaan is de wipwap in verschillende soorten te verkrijgen. Een kleine plastic wipwap is al voor € 35,- euro te koop. Maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een grote wipwap gemaakt van plastic met een metalen buisconstructie die zelfs geschikt is voor vier kinderen. Ook wanneer je kind alleen is kun je ze laten vermaken met een wipwap. Er zijn verschillende varianten te verkrijgen, zo heb je er veel waarbij een veer aan de onderkant is gemonteerd. Maar ook simpele varianten van plastic die op de grond staan. 

De hoeveelheid ruimte in je tuin

Zowel een kleine als een grote tuin kun je een kindvriendelijke maken. Wanneer je een grote tuin hebt zijn de mogelijkheden echter minder beperkt. Je kunt bijvoorbeeld makkelijk kiezen voor een groter gazon met trampoline, een schommel of klimtoestel. 

Een kleine tuin
Wanneer je een kleine tuin hebt moet je goed bedenken wat je allemaal met de tuin wil doen. Wil je dat de tuin kindvriendelijk wordt dan zul je hier en daar wellicht wat concessies moeten doen. Kies bijvoorbeeld voor een groter gazon en minder plantenbakken om meer speelruimte te creëren. Hieronder vind je een aantal handige tips om efficiënt met de ruimte om te gaan in je tuin:

Verticale tuinieren
Verticaal tuinieren is al enige tijd ontzettend populair. Wanneer je een kleine tuin hebt kun je door middel van verticaal tuinieren veel ruimte winnen. Op deze manier kun je veel planten en kruiden kwijt en kun je ruimte vrij maken voor een gazon, zandbak, glijbaan of andere speelmogelijkheden.

Rubbere tegels
Kies voor een terras met rubberen tegels. Als je kinderen willen spelen zet je de tuintafel en tuinstoelen aan de kant. Rubberen tegels zijn een stuk zachter dan stenen tegels dus als je kinderen vallen zullen ze hier een stuk minder last van hebben. 

Inklapbare tafel en stoelen
Ideaal om te combineren met de rubbere tegels. Op deze manier win je snel meer ruimte in je tuin en kunnen de kinderen heerlijk spelen. 

Boomhut
Als je een boom in de tuin hebt is deze ideaal om een boomhut in te maken. Door in de hoogte te werken hou je in de tuin extra ruimte over. Gegarandeerd dat de kinderen zich uren zullen vermaken in de boomhut.

Schommel
Als je een terrasoverkapping hebt kun je voor kleine kinderen hier een schommel aan bevestigen. Wanneer je de schommel niet gebruikt maak je hem los van de terrasoverkapping en berg je hem op. Let op dat je geen schommel voor oudere kinderen aan je terrasoverkapping hangt. Oudere kinderen hoog schommelen waardoor er meer belasting komt op je terrasoverkapping. Daarnaast bestaat de kans dat ze tegen de achterkant van je terrasoverkapping aankomen. 

Combineren
Geef de kinderen een stukje tuin die ze zelf mogen onderhouden. Ze mogen zelf bepalen welke planten, kruiden, fruit en/of groente er komen te staan. Je kinderen kunnen op deze manier tuinieren/spelen en je tuin blijft hierdoor meer ‘tuin’. 

Top 5 spellen voor in de tuin

Naast speeltoestellen is er een enorme waslijst aan speelgoed dat is gemaakt om mee buiten te spelen. Hieronder vind je onze top 5

 1. Tuingereedschap
  Deze moet bij ons natuurlijk op 1 staan. Zelf heb je de schuur waarschijnlijk vol met veel verschillende soorten tuingereedschap. Veel daarvan is ook te verkrijgen als speelgoed. Denk aan schepjes, harkjes, een bezem, grasmaaier en een gietertje. Wanneer de kinderen je druk bezig zien in de tuin dan kunnen ze spelenderwijs met je mee doen. Zo kunnen ze alvast leren tuinieren en straks het stokje van je overnemen.
 2. Ontdekken
  Een loep, een kompas, insectenpotje en een verrekijker. Er zijn veel verschillende speelgoed die bedoeld zijn om de kinderen van alles te laten ontdekken. Super spannend om te doen en ook nog eens leerzaam.
 3. Ballen
  Wanneer je genoeg ruimte in de tuin hebt en een gazon hebt kan een bal in de tuin niet missen. Of het nu om een voetbal, hockeybal of basketbal gaat kinderen weten zich altijd goed te vermaken met verschillende balsporten.
 4. Waterspellen
  Vooral als het warm is buiten vinden kinderen het leuk om met water te spelen. Watergevecht met supersoakers en waterballonnen, in een badje spelen of een waterglijbaan maken. Er zijn genoeg leuke waterspellen te bedenken voor veel vermaak en heerlijke verkoeling.
 5. Acrobaten
  Jongleren, diabolo en bijvoorbeeld balk lopen zijn spellen die niet alleen leuk zijn om te doen maar ook nog eens goed zijn voor kinderen. Spelenderwijs werken ze op deze manier onder andere aan hun hand oog coördinatie en conditie.

Kinderen laten meehelpen in de tuin

Niet alleen spelen in de tuin is vermaak voor de kinderen ze kunnen je ook helpen met tuinieren. Als kinderen oud genoeg zijn zijn er veel klusjes die ze kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan de volgende klusjes:

 • Het vegen van de tuin
  Bladeren vegen vinden kinderen super leuk om te doen. Dit komt omdat ze al snel resultaat zien van hun harde werk. Vooral in de herfst als er veel bladeren van de bomen vallen is dit een leuk klusje. Wanneer er veel bladeren op een hoop liggen bestaat de kans dat ze in de berg willen duiken.
 • Planten water geven
  Zowel met de tuinsproeier als met een gieter is de planten water geven een leuk klusje. Kinderen zijn vaak gefascineerd door water en voeren daarom dit klusje maar al te graag uit.
 • Bloembollen planten en zaadjes zaaien
  Niets is leuker dan kinderen zelf bloembollen laten planten of zaadjes te laten zaaien. Het proces van zaadje/bloembol tot plant is interessant en ook nog eens leerzaam.
 • Onkruid wieden
  Veel kinderen kunnen dit klusje al uitvoeren als ze drie jaar of ouder zijn. Zo leren ze snel welke planten wel en niet in de tuin thuishoren. Blijf wel goed opletten want voor je het weet trekken ze ook de goede planten uit de tuin.
 • Groente en fruit oogsten
  Verbouw je groente en/of fruit in de tuin dan kan je de kinderen deze laten oogsten. Met de handen de grond in op zoek naar wortels of aardappelen of appels van de appelboom halen en daar later samen jam van maken. Niet alleen super leuk maar ook nog eens gezond en leerzaam.
 • Opruimen
  Kinderen helpen graag bij alles dus ook bij het opruimen van de tuin. Ruim tuingereedschap dat scherp is zoals een snoeischaar liever zelf op. De gieter of emmer op z’n plek zetten, de tuinkussens in de schuur leggen, er zijn genoeg opruimklusjes te bedenken die je kinderen graag doen. 

Als je kinderen wat ouder worden is de kans groter dat ze liever iets anders doen dan helpen in de tuin. Door ze te stimuleren om te helpen kan je er een zakcentje voor geven. Het scheelt dat oudere kinderen bovenstaande werkzaamheden beter zullen uitvoeren dan kleine kinderen die het voor niets doen. Je krijgt dus gegarandeerd waar voor je geld. 

Hopelijk hebben we je een geheel beeld kunnen geven waar je aan moet denken bij het maken van een kindvriendelijke tuin. Of je tuin nu groot of klein is er zijn altijd manieren te bedenken om hem kindvriendelijk te maken. Het belangrijkste aan de tuin is dat deze veilig is voor de kinderen. Tuinieren en een mooie kindvriendelijke tuin gaat wel degelijk samen. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen