Zo maak je jouw tuin slim. Een lijst met handige producten

19 november 2020
12 min leestijd

Er zijn allerlei manieren om slim te tuinieren. We gaan het in deze blog echter hebben over slimme producten (domotica) die er voor zorgen dat tuinieren een stuk gemakkelijk wordt. Denk bijvoorbeeld aan een robotgrasmaaier die je gazon maait, sensoren die aangeven wanneer je tuin gesproeid moet worden of slimme tuinverlichting die aanspringt zodra je thuis komt. Alle mogelijkheden om je tuin slim te maken bespreken we in deze blog. 

Je kunt je tuin slim maken door:

 • Bewateringsystemen die automatisch planten water geeft
 • Tuinverlichting die aanspringt als het donker wordt
 • Robotgrasmaaier die je gazon maait
 • Slimme beveiligingscamera’s
 • Slimme plantsensoren 
 • Slimme vijverproducten
 • Zelf te besturen terrasverwarmers
 • Zonnewering die automatisch uitschuift

Wil je meer uitleg over wat domotica is en wat de voordelen zijn? Scroll dan snel door. Daarnaast behandelen we in deze blog ook wat domotica kost, of het ingewikkeld is en gaan we dieper in op de verschillende mogelijkheden die hierboven genoemd zijn. 

Wat is domotica?

Domotica staat voor het automatiseren van processen en handelingen in en rondom het huis. Het aansturen van domotica doe je veelal met je smartphone of met een scherm die aan de muur wordt bevestigd. Doordat je van alles kan instellen in producten worden deze producten als het ware slim. Enkele voorbeelden vind je hieronder:

Slimme thermostaat
Je kunt de thermostaat de instructie geven om 7:00 uur de verwarming beneden aan te zetten. Als jij om 07:15 uur beneden komt is je huis al verwarmt. Een slimme thermostaat detecteert door bewegingssensoren ook of jij wel of niet thuis bent. Merkt die dat je niet thuis bent dan zet hij automatisch de verwarming uit om energie te besparen.

Robotstofzuiger
Nooit meer zelf je huis stofzuigen met een robotstofzuiger. De robotstofzuiger gaat om de zoveel tijd door je huis heen om de boel schoon te maken. Je kunt de stofzuiger ook zo instellen dat die gaat stofzuigen als jij niet thuis bent.

Slimme verlichting
Je kunt met behulp van GPS je slimme verlichting aan laten gaan als je bijna thuis bent. Zo hoef je bij de voordeur bijvoorbeeld niet te zoeken naar het sleutelgat als het donker is.

Slimme speakers
Waarom nog een liedje aanzetten op je smartphone als je gewoon tegen de speaker kan praten? Grote bedrijven zoals Apple, Google en Amazon hebben speakers op de markt gebracht die dit soort functionaliteiten hebben. 

Domotica systemen
Voor al deze slimme producten worden speciale domotica systemen gebouwd. Met deze systemen kan je meerdere producten vanuit een systeem aansturen. Je kunt ook slimme producten met behulp van deze systemen samen laten werken. Denk bijvoorbeeld aan een slimme rookmelder die verbonden is met de slimme thermostaat en slimme verlichting. Als de slimme rookmelder koolstofmonoxide detecteert gaat de rookmelder af, wordt er een signaal naar de thermostaat gestuurd die de HR-ketel afsluit én worden de lampen aangezet zodat je veilig je huis uit kan komen.

De voordelen van domotica

Domotica in en rondom het huis brengt vele voordelen met zich mee. Hieronder lees je welke dit zijn.

Gemak
Een sensor op het toilet zodat je niet meer op de lichtschakelaar hoeft te drukken, tijd overhouden omdat je niet meer zelf hoeft te stofzuigen, de verwarming aanzetten op de weg naar huis zodat je huis is opgewarmd zodra je thuis bent. Domotica maakt het leven op allerlei manieren een stuk makkelijker.

Minder fysieke belasting
Vooral wanneer je een groot gazon hebt is het maaien een tijdrovende klus én een belasting voor je lichaam. Handig dat ook een robotgrasmaaier het zware werk voor je kan doen. Ben je moe en heb je geen energie meer om de tuin te sproeien? Gelukkig zijn er speciale bewateringsystemen die de planten voor jou water kunnen geven. Genoeg slimme apparaten om jouw lichaam te ontlasten van fysieke belastingen handig voor als het veel werk is, je al wat ouder bent, je lichamelijke klachten hebt of omdat je er gewoon geen zin in hebt.

Energiebesparing en het klimaat
Veel domotica systemen zorgen voor veel energiebesparing. Denk aan verlichting met led lampen. Een thermostaat die uitgaat als je niet thuis bent en  zonwering die naar beneden gaat als de zon hard schijnt met als gevolg dat je huis koeler blijft. Minder energieverbruik is goed voor het klimaat, domotica draagt zijn steentje daar zeker aan bij. 

Veiligheid
Beveiligingscamera’s, speciale sloten, een deurbel met camera, domotica biedt veel oplossingen om je huis te beveiligen tegen inbrekers. Door slimme domotica ga jij gewoon met een gerust hart gaan slapen. 

Geld besparing
Je vergeet voor het slapen je lampen uit te doen. Gelukkig heb je in je domotica systeem ingesteld dat de lichten altijd uit moeten staan om 01:00 uur. Detectoren in je tuin die aangeven wanneer het nodig is om water te geven zodat je niet extra water verspild. Veel domotica apparatuur zorgen voor bijvoorbeeld lagere energie- en waterrekening.

Wat kost domotica?

Welke domotica je kiest en hoeveel domotica je wil hebben heeft invloed op de kosten. Je kunt als je wil je hele huis en tuin zo inrichten dat bijna alles geautomatiseerd is, hier hangt natuurlijk een flink prijskaartje aan. Het ene merk is duurder dan het ander en het ene product is duurder dan het ander. Zo betaal je meer geld voor een robotstofzuiger dan een set slimme tuinlampen. Het voordeel van domotica is dat je zelf kan bepalen wat je wel en niet belangrijk vind. Daarnaast kan je klein beginnen en steeds verder uitbreiden. 

Is domotica ingewikkeld?

Veel mensen denken dat domotica erg ingewikkeld is door de slimme techniek die in de apparaten is verwerkt. Echter is het installeren van de (meeste) apparaten een fluitje van een cent. Fabrikanten van de producten hebben namelijk erg goed nagedacht over hoe ze de systemen zo gebruiksvriendelijk kunnen maken. Neem bijvoorbeeld slimme tuinverlichting. Je sluit de lamp aan zoals een gewone lamp. Installeert een speciale app op je telefoon, de app vindt automatisch de door jou geïnstalleerde lampen en je bent klaar om ze te gaan gebruiken. 

Er zijn ook bedrijven die zich volledig richten op het installeren van domotica in en rondom het huis. Handig voor als je het zelf niet wil doen of als je graag hulp hebt. Fabrikanten maken vaak ook uitgebreide video’s met uitleg die op YouTube te vinden zijn. 

Hopelijk hebben je een goed inzicht kunnen geven over wat domotica precies is. Maar dan nu de vraag voor tuinierders, welke domotica oplossingen zijn er allemaal voor je tuin? Wij hebben voor je uitgezocht. 

Tuin bewateren

Je gazon en planten slim water geven kan op een aantal verschillende manieren.

Zwenksproeiers, cirkelsproeiers en turbinesproeiers
Deze producten ken je waarschijnlijk al, ze zijn namelijk al jaren op de markt, misschien heb je er zelf een of heb je ze bij iemand in de tuin zien staan. Hoewel je ze niet kan aan of uitzetten met een app of kan besturen zorgen deze sproeiers er wel voor dat je tuin automatisch water krijgt. Je hoeft zelf niet meer in de tuin te staan en alle planten langs te gaan. Dit kan je op jaarbasis een hoop tijd schelen. De sproeiers zijn er in verschillende maten en merken. De prijzen variëren van € 10,- tot wel € 140,-

Watertimer
Ook de watertimer is al enige tijd op de markt en hoeft niet perse met een app bestuurd te worden. Je kunt een watertimer ideaal combineren met automatische sproeiers en druppelsystemen. Stel simpelweg in hoe lang je de tuin wil sproeien (dit kan vaak vanaf 5 minuten tot 120 minuten) en laat de apparaten z’n werk doen. Een degelijke watertimer heb je al vanaf €10,- tot €15,-. 

Druppelsysteem
Waarom nog zelf de tuin sproeien als een druppelsysteem het werk voor je kan doen. Een druppelsysteem bestaat uit leidingen met kleine gaatjes erin of leidingen met sproei uiteinden. Je verdeelt de leidingen eenmalig door je tuin zodat het druppelsysteem vervolgens water geeft aan je planten in de tuin.

Het voordeel is dat de planten een constante, geleidelijke toevoer van water krijgen. Het nadeel is echter dat je het systeem niet kan gebruiken voor planten in tuin potten of je gazon.

Een druppelsysteem kan je al aanschaffen voor €30,-. De grootte van je tuin speelt echter een grote rol in het bedrag dat je kwijt zal zijn.

Regenmeter
Erg handig om te weten of je het gazon wel of niet moet sproeien. Wanneer het niet regent moet het gazon elke week tweemaal 10 tot 15 mm water krijgen. Met een regenmeter weet je hoeveel neerslag er valt en voorkom je dat het gras uitdroogt maar ook dat je niet te veel water verspilt. Goed voor het milieu en je portemonnee. 

Slimme complete bewatering systemen
Verschillende fabrikanten zoals Gardena hebben complete slimme bewateringsystemen gemaakt. De bewateringsystemen bestaan uit verschillende onderdelen. Sensoren meten de grond en sturen een signaal door naar de beregeningscomputer die is aangesloten op je tuin kraan. Het water gaat stromen door de verschillende leidingen die je in de tuin hebt geplaatst. De leidingen kunnen druppelsystemen zijn of uitkomen op je zwenk, cirkel of turbinesproeier.

Tuinverlichting

Nooit meer zelf de lamp aanzetten in de tuin omdat deze automatisch aangaat zodra het donker wordt. Meer sfeer in je tuin door lampen een warmere kleur te geven. Niet meer je planten kapot lopen omdat je het pad goed kan verlichten met helder licht. Allemaal mogelijkheden als je kiest voor slimme verlichting in je tuin.

Er zijn verschillende merken die slimme verlichting hebben ontwikkeld. De bekendste is waarschijnlijk Philips die een speciale lijn heeft ontwikkeld genaamd Hue. Voor zowel binnen als buiten heeft Philips verschillende soorten lichten ontwikkeld. Ze hebben ondere andere normale peertjes, ledverlichting, ledstrips, wandlampen en plafondlampen.

Verschillende soorten lampen kun je gebruiken in verschillende delen van je tuin. Zo heb je speciale verlichting voor aan de muur, voor paden (zowel boven de grond als in de grond), voor bij het terras, bij de deur en bij de ingang van de poort. Het mooie is dat je al deze lampen met elkaar kan laten samenwerken. Gaat door een sensor bijvoorbeeld de lamp bij je poort aan dan springen ook gelijk de lampen bij je paden aan.

Verlichting voor tuinpaden
Je kunt zowel sokkellampen als vloerverlichting gebruiken om je tuinpaden te verlichten. Het ziet er niet alleen sfeervol uit het is ook super handig. Je zult nooit meer over je mooie planten lopen.

Verlichting voor aan de wand
Of je nu een schutting in de tuin hebt of een gemetselde muur er zijn genoeg opties als het gaat om wandverlichting. Voor elke tuinstijl is er wel iets passends te vinden.

Verlichting voor je terras
Met allerlei verschillende lampen kan je jouw terras sfeer geven. Wil je in alle rust een boek lezen? Zet dan de verlichting op lees stand. Komen je vrienden langs voor een drankje? Zet dan je verlichting op ontspannen.

Verlichting bij de deur
Een sensor die ervoor zorgt dat de lamp aangaat zorgt ervoor dat jij nooit meer in het donker moeite hebt met het vinden van het sleutelgat. Daarnaast is het ook fijn om verlichting bij de deur te hebben tegen inbrekers.

Verlichting bij de poort
Verlichting bij de poort is niet alleen handig om zelf de weg te vinden in het donker het werkt ook goed tegen inbrekers. Als deze lamp aangaat wordt er veel licht geproduceerd wat erg goed opvalt. Een inbreker staat niet graag in de spotlight en zal snel de benen nemen als de lamp bij je poort aanspringt. 

Draagbaar licht
Naast alle bovengenoemde lampen bestaan er ook draagbare lampen zoals de Philips myGarden Abelia en de Lucide Joe. Super handig voor als je geen slimme tuinverlichting hebt of om bijvoorbeeld op tafel te zetten in je tuin.

Feestjes
De verschillende kleuren in de lampen zijn eindeloos. Je kunt kiezen uit het warmste rood, het koudste blauw en alles er tussen in. Je kunt je lampen zelfs synchroniseren met slimme speakers. Aan de hand van de muziek veranderen de kleuren constant. Hiermee kan je jouw feestje extra leuk maken. 

Gazon maaien

Heb je een speelgazon, sportgazon of misschien een siergazon? Er zijn verschillende soorten gazonnen, per gazon verschilt het hoe vaak deze gemaaid moet worden. Een siergazon moet in het voorjaar een keer per week gemaaid worden, in de zomer twee keer en in het najaar weer een keer per week. In de winter hoef je niet te maaien. Ja het maaien van je gazon neemt als je alles bij elkaar op telt behoorlijk wat tijd in beslag. Gelukkig hoef je tegenwoordig niet meer zelf achter de grasmaaier aan te lopen. 

Waarom zou je al dat werk nog gaan doen als een robotgrasmaaier deze taak van jou kan overnemen? Sinds een aantal jaar is de robotgrasmaaier steeds populairder geworden. 

Twee verschillende soorten
Er zijn twee verschillende robotgrasmaaiers namelijk robotgrasmaaiers met begrenzingsdraad en zonder begrenzingsdraad. De meeste robotgrasmaaiers werken met een begrenzingsdraad en zijn vaak goedkoper dan de maaiers die deze niet nodig hebben. Het draad leg je over het gazon en verbind je met het laadstation van de maaier. Op deze manier weet je robotgrasmaaier precies waar er wel en niet gemaaid moet worden. Een robotgrasmaaier die zonder begrenzingsdraad werkt detecteert met slimme sensoren waar wel en geen gras groeit. 

Slimme sensoren
In de robotgrasmaaier zitten verschillende slimme sensoren. Rijdt de maaier bijvoorbeeld tegen een plantenbak aan dan gaan de botssystemen aan. De grasmaaier draait om en kiest een nieuwe weg. Rolt de grasmaaier per ongeluk om dan gaat het kantelsysteem aan. De messen stoppen gelijk met draaien zodat er geen ongelukken gebeuren. Daarna zal de robot met speciale armen zichzelf weer goed zetten en weer verder gaan met maaien.

Maaifrequentie en maaiduur
De robotgrasmaaier werkt op een schema en zal, als dat nodig is, elke dag een deel van je tuin maaien. Je kunt zelf de tijden bepalen wanneer er gemaaid wordt. De meeste grasmaaiers kunnen een uur maaien voordat de accu leeg is. Als de accu bijna leeg is gaat de maaier terug naar het laadstation. Na ongeveer een uur kan de maaier weer een uur aan de slag. De grote van je gazon bepaalt hoe lang de maaier moet maaien, je kunt de robotgrasmaaier niet sneller laten rijden. 

Per robotgrasmaaier verschilt het hoe je deze kan instellen Zo zijn sommige te bedienen met een speciaal gemaakte app voor je smartphone en zijn andere te bedienen met een paneel op de grasmaaier.

Robotgrasmaaiers zijn vrij prijzig, er een aanschaffen voor een klein gazon is daarom niet heel rendabel. Heb je een gazon van meer dan 250m2 dan is het aanschaffen van een robotgrasmaaier zeker het overwegen waard.

Beveiliging

Niet alleen in je huis staan dure spullen, in je schuur kan duur gereedschap staan, een tuinset of bijvoorbeeld apparatuur van je vijver. Of je hebt een vijver met dure koi karpers. Een goed beveiligde tuin zorgt er tevens voor dat criminelen meer moeite hebben om überhaupt bij je huis in de buurt te komen. Zoals je leest zijn er genoeg redenen te bedenken om je tuin te beveiligen. 

Buiten IP-camera’s
Het aanbod aan beveiligingscamera’s is tegenwoordig enorm groot. Veel mensen kiezen voor slimme camera’s. Met een IP-camera kan je op je smartphone live meekijken. Slimme IP-camera’s herkennen het verschil tussen mensen, dieren en auto’s. Voor deze camera’s zijn speciale apps ontwikkeld die je installeert op je smartphone. Herkent de camera een mens dan krijg je een melding van de app. Super handig voor als je niet thuis bent. Je kunt gelijk de politie bellen als er iemand staat die je niet vertrouwd. 

Sommige buitencamera’s zijn in een lamp ingebouwd die aangaat zodra de camera een mens detecteert. Er bestaan ook camera’s met spraaksysteem. Je kunt door middel van de app live praten tegen de camera. De speaker in de camera spreekt jouw boodschap direct uit. Dit werkt erg goed om criminelen weg te jagen. 

Als je dat nog niet genoeg vindt kun je zelfs nog een stapje verder gaan. Er zijn tegenwoordig slimme camera’s met infrarood. Hiermee kun je mensen zien lopen ook al is het volledig donker. Op deze manier kan een crimineel zelfs niet meer in het donker opereren.

Buitenverlichting met sensoren
Met het installeren van goede tuinverlichting en sensoren kun je er al voor zorgen dat sommige criminelen snel de benen nemen. Een crimineel werkt namelijk graag in het donker. Een sensor bij de poort die ervoor zorgt dat het licht in de tuin aanspringt kan je al een hoop narigheid voorkomen. 

Slimme sloten
Een goed slot op je poort en tuinhuisje zorgen ervoor dat een crimineel veel moeite moet doen om spullen te kunnen stelen. Er zijn tegenwoordig ook slimme sloten die je met je smartphone kunt bedienen. Ben je op vakantie en heeft een familielid iets nodig uit je tuin, dan kun je op afstand de sloten ontgrendelen. Ook kun je iemand met een smartphone toegang geven op de sloten zodat ze met hun eigen telefoon de sloten kunnen ontgrendelen. Handig als je tuinman bijvoorbeeld de tuin komt onderhouden terwijl je zelf op je werk bent.

Planten

Voor zowel binnen- als buitenplanten zijn er slimme sensoren die verschillende eigenschappen kunnen meten. Zo zijn er sensoren voor kamerplanten die meten hoe het ervoor staat qua zonlicht, luchttemperatuur, aarde en mest. Staat een plant te veel in de zon dan krijg je een berichtje via een app op je smartphone. 

Verschillende slimme buiten sensoren kun je koppelen aan een bewateringsysteem. Een sensor stuurt een signaal naar de bewateringscomputer als de grond bij de wortels te droog zijn. Vervolgens gaat het bewateringsysteem aan om de planten te voorzien van de juiste hoeveelheid water. 

Wil je gebruik maken van slimme buiten sensoren dan zul je hier wel wat geld voor over moeten hebben. De kosten van een sensor liggen rond de €100,-. Daarnaast heb je nog andere apparatuur nodig zoals een bewateringscomputer en een druppelsysteem. Slimme binnenplant sensoren kun je al kopen voor €25,-. Heb je moeite met het onderhouden van de ene plant die je zo mooi vind dan is zo’n sensor de ideale uitkomst. 

Vijver

Ook voor de vijver zijn er slimme producten op de markt. Hieronder lees je welke dit zijn.

Voerautomaat
Waarom zelf elke keer naar de vijver lopen om de vissen te voeren als je het ook met een voerautomaat kan doen. Een voerautomaat is extra handig voor als je op vakantie bent. Zo hoef je niet iemand anders te vragen om je vissen te voeren. Je weet zeker dat je vissen genoeg voeding krijgen omdat je dit zelf kunt instellen. Daarnaast kan je de voedingsfrequentie instellen zodat je vissen niet te vaak voeding krijgen. 

De voerautomaten zijn niet dusdanig slim dat je deze met een smartphone kunt bedienen. Je programmeert van te voren het apparaat en hangt deze vervolgens met behulp van een bijgeleverde montagebeugel boven de vijver.

Bescherm je vissen
Veel vissen in jouw vijver zijn een lekker hapje voor bijvoorbeeld reigers. Gelukkig zijn er slimme producten op de markt om dieren weg te jagen bij je vijver. 

Een van deze producten is de laser guard. De laser guard ziet ongewenste dieren aankomen vanaf 12 meter onder een hoek van 100∘. Op drie verschillende manieren kunnen de dieren worden weggejaagd. 

 1. Met flitslichten
  De laser guard geeft licht met variabele frequentie het gevolg is een onaangename onrustige omgeving voor de indringers
 2. Groene laserstralen
  De groene laserstalen worden door reigers gezien als een bedreiging. Hierdoor blijven ze uit de buurt van je vijver. 
 3. Geluiden
  Blaffende honden, een soortgenoot in nood, en de angstaanjagende kreet van een pijlgifkikker kunnen door de speakers van de laser guard worden afgespeeld. Het werkt effectief alleen is deze optie niet fijn als je zelf in de tuin zit. 

Terrasverwarmers

Veel slimme apparaten kun je aan elkaar koppelen en naadloos laten samenwerken. De slimme terrasverwarmers die nu op de markt zijn hebben deze functies nog niet. Je kunt de terrasverwarmer bijvoorbeeld niet aan laten gaan als een slimme thermometer detecteert dat het onder de 15 °C is. De terrasverwarmers zijn slim aangezien je ze met je smartphone kan instellen. Zo kan je instellen wanneer deze aan en uit moet gaan, hoe lang deze moet branden en kan je natuurlijk de temperatuur regelen.

Zonnewering

Je kunt een slimme zonwering dusdanig instellen dat deze automatisch uitschuift als de zon te fel gaat schijnen. Hierdoor zit je lekker in de schaduw en warmt je huis minder op door de zon. Ook als je niet thuis bent kan de zonwering gewoon in en uitschuiven. Maar wat als het plotseling gaat regenen? Beschadigd het doek dan niet zul je misschien denken. Gelukkig niet want de sensoren kunnen ook water detecteren. Zodra het begint te druppelen schuift je slimme zonwering gewoon weer in. 

Barbeque

Alleen de heerlijke geur al zorgt ervoor dat mensen blijven barbecuen met kolen. Voor sommige mensen blijft het echter een gevecht om de kolen aan te krijgen, de barbeque op de juiste temperatuur te krijgen en vinden ze het opruimen naderhand maar niets. Daarnaast is het perfect bereiden van een stukje vlees of vis op de barbeque een hele opgave.

Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook slimme barbeques. Neem bijvoorbeeld de Weber Pulse 2000. Met deze elektrische barbeque loop je nooit meer te hannesen met kolen en vuur. Je kunt het garingsproces van twee stukken vlees nauwkeurig volgen met je smartphone door middel van een bluetooth verbinding. Je voert in hoe warm het vlees moet zijn en zodra dit het geval is geeft je telefoon een melding. Op deze manier zal het vlees perfect zijn. 

De kosten van een slimme barbeque beginnen bij € 449,-. Dit is veel geld maar met de gedachte dat je vlees, vis of andere maaltijd nooit meer zal mislukken een goede investering. 

Speakers

Niet zo zeer een product wat specifiek voor je tuin bedoelt is maar wel super leuk om te gebruiken in je tuin. Vandaag de dag zijn er ontzettend veel slimme speakers op de markt die je met je smartphone kan bedienen. Veel daarvan zijn draagbaar en kun je overal waar je maar wil neer zetten. Zo kun jij in de tuin genieten van jouw favoriete muziek, luisterboek of podcast.  

Extra handig zijn de slimme speakers waterdicht zijn. Handig voor als je hem een keer per ongeluk buiten laat staan en het toevallig is gaan regenen. 

Draagbare speakers zijn in verschillende pijsklasses te vinden. Zo heb je een goede draagbare, waterdichte speaker al voor een bedrag rond de €45,-

Conclusie

Zoals je hebt gelezen zijn er ontzettend veel mogelijkheden om je tuin slimmer te maken. Het leuke van domotica is dat je zelf kunt kiezen wat je wel en niet slim wilt maken in je tuin. Je kunt helemaal los gaan en verschillende producten aan elkaar koppelen voor optimaal gemak of bijvoorbeeld alleen kiezen voor slimme tuinverlichting. 

Waar sommige producten puur dienen voor gemak zorgen andere producten voor een lagere energierekening, minder lichamelijke belasting of meer veiligheid. Ga jij na het lezen van deze blog slimme producten kopen voor je tuin?

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen