Zo zorg je dat de afvalcontainer uit het zicht is (8 methodes)

17 september 2022
2 min leestijd

Waarschijnlijk is iedereen het er wel over eens dat de GFT-bak niet het mooiste object is wat in je tuin staat. Deze wil je eigenlijk het liefst uit het zicht hebben.

Grote kans dat je naast de GFT-bak ook nog een container hebt voor ander huisvuil en wellicht ook zelfs een container voor plastic en/of papier. In deze blog leggen we aan je uit hoe je de GFT-bak en andere containers uit het zicht krijgt. 

Op deze manier zijn je afvalcontainers uit het zicht:

 • Maak of koop een afvalcontainer kast
 • Plaats een deel van een schutting
 • Plaats een heg
 • Plaats hoge planten
 • Plaats een hoge plantenbak
 • Plaats een tuin divider
 • Maak een verticale tuin
 • Zet ze in je tuinhuis, garage of schuur

Wanneer je verder leest geven we meer uitleg over bovenstaande manieren om de containers uit het zicht te werken. Daarnaast leggen we ook uit wat de voordelen hiervan zijn. 

8 methodes om containers uit het zicht te krijgen

Maak of koop een afvalcontainer kast

Deze heb je wellicht al eens bij iemand in de tuin zien staan. De afvalcontainer kast is steeds populairder omdat het een mooie manier is om de containers uit het zicht te krijgen. 

De afvalcontainer kast komt in verschillende grote en stijlen. Zo heb je varianten voor één, twee en zelfs drie containers. Gelukkig zijn ze verkrijgbaar in verschillende stijlen waardoor er altijd een geschikte variant is die in jouw tuin past. Veelal zijn de kasten gemaakt van hout of kunststof. 

Een afvalcontainer kast kan aan de bovenkant open (het dak kan omhoog). Dit zodat je niet telkens de container uit de kast hoeft te halen om er iets in te gooien. Er zijn daarnaast ook varianten die geen dak hebben. 

Aan de voorkant zitten deuren zodat je de containers er gemakkelijk in en uit kan halen. 

Wanneer je zelf handig bent kun je ook je eigen variant maken. Het voordeel hiervan is dat je zelf bepaalt hoe groot deze wordt en hoe deze eruit komt te zien. 

Andere namen voor de afvalcontainer kast zijn een containerberging, containerombouw of kliko-ombouw. 

Plaats een deel van een schutting

Een makkelijke manier om de containers uit het zicht te werken is door een deel van een schutting in de breedte van je tuin te plaatsen. De beste plek om dit te doen is ergens in de hoek. 

Doordat de kans groot is dat je al een schutting in de tuin hebt is dit een ideale oplossing. Je hebt wellicht nog wel een deel over om te gebruiken. Wanneer je al een schutting hebt kun je het deel wat in de breedte komt te staan bevestigen aan de schutting die in de lengte staat. 

Plaats een heg

Maak ruimte in de tuin voor een heg. Doe dit bijvoorbeeld in een hoek waarbij daarachter nog voldoende ruimte is om de container(s) te plaatsen. 

Let op!

Hiervoor wil je het liefst een heg hebben die wintergroen is. Indien niet het geval is bestaat de kans dat je lange tijd van het jaar de container(s) toch in het zicht staan. 

Voorbeelden van heggen die wintergroen:

 • Laurier
 • Taxus
 • Coniferen
 • Hulst
 • Vuurdoorn
 • Kardinaalsmuts haag
 • Japanse hulst haag
 • Olijfwilg haag
 • Klimop

Plaats hoge planten

Reserveer een hoek in de tuin waar je GFT-bak en de andere containers kunnen staan. Nu is het kwestie om in de plantenbak of borders die voor deze hoek staan hoge planten te plaatsen. Je kan eventueel ook grote tuin potten kopen en hier hoge planten in plaatsen. 

Dit is een erg gemakkelijke manier om de containers uit het zicht te krijgen. Tevens behoudt je hiermee ook voldoende groen/planten in de tuin.

Let op!

Zorg ervoor dat je planten plaatst die wintergroen zijn. Door wintergroene planten te plaatsen voorkom je dat de containers in de winter alsnog zichtbaar zijn. Deze planten behouden namelijk hun bladeren. 

Voorbeelden van wintergroene hoge planten:

 • Viburnum (sneeuwbal)
 • Rhododendron
 • Zegge
 • Leliegras*
 • Choisa
 • Vetkruid*
 • Zenegroen*
 • Bijvoet*

*Kun je het beste plaatsen in hoge bloempotten

Wist je trouwens dat je in elke maand van de winter planten in bloei kan hebben staan? Klik op een van de maanden om erachter te komen welke planten in de desbetreffende maand bloeien. 

Plaats een hoge plantenbak

Er bestaan plantenbakken die hoger of even hoog zijn dan je containers. Het is een kwestie van deze plantenbak voor de container te plaatsen en deze te vullen met de bloemen die jij mooi vindt. 

Hoge plantenbakken komen in verschillende grote, stijlen en prijzen. Hierdoor is er voor elke tuin wel een geschikte variant te vinden. 

Plaats een tuin divider

Een tuin divider kan om allerlei verschillende redenen gebruikt worden. Het is in principe bedoeld om de tuin op te splitsen in verschillende delen. Denk bijvoorbeeld aan één gedeelte waar planten staan en je gazon ligt en één gedeelte waar de tuintafel met stoelen staat. 

De tuin divider kan ook gebruikt worden om je GFT-bak en andere containers achter te plaatsen. 

Het grote voordeel van tuin dividers is dat deze in allerlei verschillende maten, soorten en prijzen komt. Denk bijvoorbeeld aan een moderne variant met mooi afgewerkte horizontale planken of een variant waar je planten tegen aan kan laten groeien. Ook kwa prijs en grote is er voor elke tuin wel een geschikte variant te vinden. 

Een ander voordeel van een tuin divider is dat deze makkelijk te plaatsen is. Veelal staat deze stevig op vier poten of is deze makkelijk in de grond in te graven. 

Maak een verticale tuin

Doordat je de containers in de tuin plaats verlies je ruimte voor planten. Door een verticale tuin te maken win je wat ruimte terug en heb je gelijk een afscheiding gecreëerd. Hierachter kun je mooi de containers plaatsen en ze hiermee uit het zicht werken. 

Je kan een verticale tuin helemaal zelf maken of deze kant-en-klaar kopen bij een tuincentra, bouwmarkt of online webshop. 

Het voordeel van deze zelf maken is dat je hem precies de lengte, breedte en hoogte kan geven die jij wil. Er zijn echter ook genoeg kant-en-klare varianten maar je zal even je best moeten doen voor je de geschikte hebt gevonden die in jouw tuin past. 

Zet ze in je tuinhuis, garage of schuur

Als je in het bezit bent van een tuinhuis, garage of schuur dan kun je ervoor kiezen om hier je containers te plaatsen. Je levert hier wel wat ruimte voor in maar de klus is hiermee wel snel geklaard. 

Het grote voordeel van het plaatsen van de containers in een van deze ruimtes is dat ze volledig in de schaduw staan. Met name de GFT-bak wil je het liefst in de schaduw hebben staan. Dit verkleint namelijk de kans op nare luchtjes uit de GFT-bak. Meer informatie hierover vind je in onze blog Dit kun je doen tegen een stinkende GFT-bak (10 makkelijke methodes)

De voordelen van het wegwerken van de containers

De kans is groot dat als je de containers uit het zicht werkt dat ze in de schaduw komen te staan of een langere tijd in de schaduw komen te staan. 

Met name voor de GFT-bak is dit een groot voordeel. Hierdoor wordt de container namelijk minder snel warm. Hoe minder warm deze wordt hoe minder snel etensresten gaan rotten en stinken. 

Wanneer je een tuin divider, verticale tuin, schutting of hoge plantenbak gebruikt gaat je tuin tevens groter ogen. Met name als je een kleine tuin hebt zorgt een groot object ervoor dat deze groter lijkt. 

Tot slot zorgt het er natuurlijk voor dat je niet meer tegen de containers aan hoeft te kijken. 

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel mogelijkheden om de GFT-bak en andere containers uit het zicht te krijgen. We hopen dan ook dat je na het lezen van deze blog een van de varianten gaat kiezen om dit probleem op te lossen. Kwa materiaal, grote, stijl en prijs is er genoeg diversiteit. Hierdoor moet er een variant tussen zitten die bij jouw tuin past. 

Ben je benieuwd naar meer blogs over de GFT-bak en containers? Klik dan hier voor een overzicht met alle blogs.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen