Wanneer het weer warmer buiten wordt wil je lekker genieten in de tuin. Binnen no-time zijn ze daar weer hoor, die irritante muggen. Ze kunnen het bij veel mensen behoorlijk op de zenuwen werken met dat irritante gezoem en gesteek (eigenlijk bijten ze). In deze blog leggen we uit hoe je muggen weg kunt houden uit de tuin én wat je kunt doen als ze toch je tuin weten te bereiken. Deze blog staat vol met allerlei verschillende methodes. Lees snel verder om erachter te komen welke dit zijn.
Muggen weg houden uit de tuin kun je op de volgende manieren doen:
Plant de volgende planten tegen muggen:
Gebruik de volgende spullen tegen muggen:
Natuurlijk hebben we nog veel meer te vertellen over muggen. Wanneer je verder leest geven we allereerst uitgebreid uitleg over de bovenstaande methodes. Maar er komt meer aan bod: Wanneer komen muggen nou eigenlijk? Waar komen ze op af? Zijn muggen alleen maar vervelend of zijn ze ook nog ergens goed voor?
Het mooiste is natuurlijk om muggen uit de tuin te weren met planten. Hoe mooi is het dat de planten dan niet alleen dienen als opfleuring voor je tuin. Hieronder vind je een aantal planten die je in de tuin kunt plaatsen om muggen weg te houden:
Citroengras, citroenmelisse, citroentijm en citroengeraniums
Je raad het wellicht al, muggen houden niet van de geur van citroen. Van bovengenoemde planten komt een sterke citroengeur af. Het ruikt niet alleen lekker maar werkt dus ook nog eens tegen muggen. Tevens kun je citroengras, citroenmelisse en citroentijm ook gebruiken in gerechten, een win-win dus!
Kattenkruid
Zet kattenkruid het liefst in een grote pot in de volle zon. De plant die bekend staat als een woekerende plant is zeer geschikt om muggen mee te weren. Wanneer de plant in bloei staat heeft hij kleine paarse bloemetjes. Extra mooi meegenomen is dat katten van de plant houden. Heb je een kat of wil je katten naar je tuin trekken dan zit je met deze plant goed.
Rozemarijn
Nog zo’n multifunctionele plant! De plant kun je niet alleen gebruiken om muggen weg te houden, je kunt het kruid natuurlijk ook gebruiken voor in je gerechten. De plant is zowel wintergroen als winterhard, hierdoor kun je er altijd gebruik van maken en heb je altijd kleur in de tuin. In de zomer krijgt de plant paarse bloemen waar vlinders en bijen maar wat graag op af komen. Zet de plant het liefst op een wat beschutte plek in halfschaduw.
Lavendel
Als je meerdere blogs op onze site hebt gelezen zul je vast weten dat lavendel een van onze favoriete planten is. Dit heeft naast het feit dat ze mooi zijn ook te maken met hoe gemakkelijk en multifunctioneel ze zijn. De plant die het liefst in de volle zon staat (bijvoorbeeld in een border) verspreid een heerlijke geur. Wij mensen houden van deze geur, muggen vinden het daarentegen verschrikkelijk en blijven er het liefst zo ver mogelijk vandaan.
Tabaksplant
Al van oudsher wordt de plant gebruikt om muggen weg te houden. De geur maskeert namelijk de geur die wij mensen hebben. In bloei kunnen de bloemen van een tabaksplant verschillende kleuren hebben zoals roze/rood, geel en wit. De plant staat het liefst in de volle zon en bloeit tot in de herfst, je kunt er dus extra lang van genieten. Helaas is het een éénjarige plant, dit houdt in dat hij geen vorst kan verdragen en je elk jaar nieuwe moet kopen.
Munt
Nog zo’n multifunctionele plant! Naast dat je het kruid (de bladeren) voor je eten en drinken kunt gebruiken houdt de geur van munt ook muggen tegen. Zet de plant het liefst in een pot aangezien die anders aardig kan gaan woekeren. De plant doet het zowel goed in de zon als halfschaduw.
Goudsbloem
De laatste in onze lijst is de goudsbloem. De plant die het liefst in de zon of halfschaduw staat geeft in bloei (in de zomer) prachtige gele/oranje bloemen. Naast dat die hele mooie bloemen heeft houdt die ook nog de muggen op een afstandje. Helaas is de goudsbloem een éénjarige plant.
Heb je een tuin met weinig ruimte voor planten of ben je niet zo handig met planten dan zijn er gelukkig nog tal van andere mogelijkheden. Al decennia lang wordt er van alles bedacht om muggen te bestrijden. Hieronder staat de beste oplossingen beschreven:
DEET
Een van de meeste gebruikte oplossingen is het smeren van DEET. Je hebt ze in de vorm van sprays, lotions én gels, kies vooral wat jij fijn vindt. De geur die van DEET afkomt (een sterke citroengeur) houdt de muggen gegarandeerd op afstand (ze zullen bij jou uit de buurt blijven maar waarschijnlijk wel de tuin in komen). Enig nadeel is dat je huid er geïrriteerd door kan raken bij veelvuldig gebruikt. Lees daarom voor gebruik de bijsluiter.
Een vuurkorf of barbeque
Wanneer je lekker in de tuin zit te barbecueën of de vuurkorf aan hebt gezet voor extra warmte veroorzaakt dit rook. Laat het nou net zijn dat muggen hier niet van houden.
Wierook
Je zet het niet snel buiten neer maar ook het rook van een wierook houdt muggen tegen. Het is minder effectief dan een vuurkorf of barbeque omdat het simpelweg minder rook produceert. Het kan echter wel helpen en er komt ook nog eens een fijne geur vanaf.
Muggenlamp
Niet de mooiste oplossing maar wel effectief is de muggenlamp. De muggenlamp is voorzien van UV-licht waar je muggen op af komen. Als ze dichtbij genoeg komen worden ze geraakt door het rooster wat om de lamp zit. Deze is voorzien van elektriciteit wat zorgt voor een snelle door van de mug. Het nadeel van de muggenlamp is dat het licht niet heel fraai is.
Citronella kaars
De meningen dat de citronella kaars zou werken zijn verdeeld. Van de kaars komt een sterke citroengeur die de muggen niet fijn vinden. Wanneer je de kaarsen buiten neerzet en het wat waait is de geur echter wel snel weer weg. Maar op zomerse avonden als er weinig wind staat kan de kaars wel degelijk zijn werk doen. Plaats er meerdere op en rondom de tuintafel en de muggen zullen niet snel op je afkomen. Wat mooi meegenomen is dat het er ook nog gezellig van wordt!
Mochten de muggen ondanks de getroffen maatregelen toch bij je in de buurt komen dan kun je altijd onderstaande methodes gebruiken om te voorkomen dat je gestoken wordt.
Vliegenmepper
Natuurlijk is de vliegenmepper ook een geschikt wapen tegen muggen. Met name de vliegenmeppers die voorzien zijn van elektriciteit. De kleine stroomstoot die van de vliegenmepper afkomt zorgt voor een snelle dood van de mug.
Kleding met lange mouwen
Muggen kunnen je overal op je blote huid steken. Door een shirt met lange mouwen te dragen wordt de kans al een stuk kleiner dat een mug steekt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor je benen, draag bijvoorbeeld een lange broek of ga in de zomer onder een deken zitten in de tuin (natuurlijk alleen in de avond als het afkoelt).
Zoet eten en drinken
Natuurlijk wil je gezellig buiten zitten met lekker eten en drinken. Let echter wel op dat je het goed opruimt en niet knoeit. De geur van het zoete eten en drinken ruiken de muggen goed en ze komen daar maar wat graag op af.
Het meeste last van muggen heb je in de zomer. Vrouwtjes muggen hebben elke drie dagen bloed nodig. Het bloed hebben ze nodig voor de eiwitten die erin zitten. Meer hierover lees je verderop in deze blog bij het kopje “Waarom steken muggen”.
De meeste muggen kunnen met een keer steken (ze bijten eigenlijk) genoeg bloed opzuigen maar soms komt het voor dat ze twee keer nodig hebben (en dat is extra vervelend voor ons).
In de nacht worden muggen het meest actief en heb je het meeste last van de muggen. De lucht is dan vochtiger wat muggen fijner vinden. Overdag is de lucht droger, daar zijn muggen gevoeliger voor.
Naarmate het kouder wordt buiten merk je dat het aantal muggen afneemt. Dat komt omdat muggen dan minder actief zijn. In de winter gaan ze in winterslaap en heb je helemaal geen last meer van ze. Als ze steken is dat maximaal een keer per maand en doen dit om de noodzakelijke lichaamsprocessen op peil te houden.
Hoe kan het nou dat elk jaar de muggen weer op je tuin afkomen? Is het iets in jou tuin wat ze aantrekt of komen ze sowieso naar je tuin?
Stilstaand water
Vrouwtjes muggen komen op stilstaand water af. Dit kan bijvoorbeeld een emmer met water zijn, een vogelbadje of een vijver. Het water gebruiken ze om hun eitjes in te leggen. Een vrouwtjes mug kan wel 200 eitjes in een keer leggen.
Geuren
Muggen komen af op de CO2 die we uitademen. Van grote afstand kunnen muggen dit al ruiken. Als ze eenmaal dichterbij zijn kiezen ze de mensen uit die ze het lekkerst vinden ruiken. Zweet kan ook een rol spelen waarom muggen op je afkomen. Pas ook op met te sterke zoete parfums want ook hier worden muggen tot aangetrokken.
Veel mensen denken dat muggen op licht afkomen maar dat is een fabeltje. Muggen zijn namelijk nachtdieren en kunnen zich niet goed oriënteren in het licht van je lamp. Je ziet vaak wel muggen rondom je lamp maar dit komt door de warmte die de lamp uitstraalt.
Warmte
Het staat hierboven al vernoemd maar muggen komen ook op warmte af. Als een mug meerdere mensen ziet zal het sneller naar iemand gaan die een hogere lichaamstemperatuur heeft.
Kleuren
Sommige soorten muggen komen op felgekleurde kleuren af. Draag je graag kleding met felle kleuren dan kan het zijn dat jij eerder wordt gestoken dan iemand anders.
In Nederland komen meer verschillende muggen voor dan je wellicht denkt. Maar liefst twintig verschillende soorten! Veel daarvan zul je weinig in de tuin en in huis treffen. Eigenlijk zijn er maar twee waar je echt veel te maken mee krijgt en dat zijn de huissteekmug en de wintersteekmug. De huissteekmug herken je aan zijn bruine kleur en is vrij klein van stuk. Het meeste zal je deze mug echter herkennen aan het irritante gezoem als je ligt te slapen. De wintersteekmug is wat groter, heeft spikkels op z’n lijf en de witte ringen op zijn donker gekleurde poten zijn goed zichtbaar.
Een aantal andere muggen die in Nederland voorkomen zijn:
Je zal al snel denken dat muggen nutteloos zijn. Gelukkig is dat niet helemaal waar. Muggen zijn namelijk een belangrijke voedselbron voor andere dieren. De larven zijn een voedselbron voor amfibieën zoals kikkers, vissen en waterkevers. Daarnaast zijn er muggensoorten die zorgen voor het bestuiven van planten. Met name waterplanten en planten die in een natte bodem staan hebben belang bij de insecten die wij zo vervelend vinden.
De vrouwtjes muggen steken je om de volgende reden: in je bloed zitten eiwitten die nodig zijn voor de voortplanting van muggen. Deze eiwitten hebben ze nodig voor de ontwikkeling van de eitjes. Gelukkig steken lang niet alle muggen alleen mensen. Veel muggen steken alleen zoogdieren, vogels, reptielen en andere soorten. Er zijn meer dan 3500 soorten muggen en gelukkig steken ze lang niet allemaal. Veel soorten leven namelijk van het nectar en andere vruchtensappen.
Sommige mensen worden meer dan andere gestoken door muggen. Hier zijn veel verschillende redenen voor. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de hoeveelheid kooldioxide in je adem, de geur van je zweet maar ook de kleding van je kleur heeft hier zelfs invloed op. Veel mensen denken dat ze meer worden gestoken omdat ze zoet bloed hebben. Dit is een fabel aangezien zoet bloed helemaal niet bestaat.
Ja muggen steken ook dieren. Je hond, je kat, konijn of andere huisdieren zullen de muggenbeten ook niet ontgaan. Er zijn zelfs muggen die vissen bijten voor hun bloed.
Muggen zelf zijn niet schadelijk voor andere insecten. Het feit dat mensen verschillende bestrijdingsmiddelen toepassen om muggen te doden zorgt er echter voor dat ook andere insecten dood gaan. Wanneer men bijvoorbeeld giftige anti-muggenspray gebruikt kunnen ook andere insecten hier aan dood gaan. Indirect zijn muggen dus wel schadelijk voor andere insecten.
Allereerst moet je zeker weten of het gaat om een muggenbeet.
Als je bent gestoken door een mug zul je dit herkennen aan een rode, licht opgezette plek op je huid. Je herkent het daarnaast ook aan de jeuk, wanneer je er aan krabt of wrijft wordt het tevens erger.
Dit doe je als je gestoken bent door een mug.
(Bron: Rode Kruis)
Zelf heb ik meerdere planten die muggen weren in de tuin gezet. Ik heb ervoor gekozen om ze op verschillende plekken in de tuin te zetten. Op deze manier wordt als het ware de hele tuin “beschermd” tegen de muggen. Op de tuintafel heb ik wat extra potjes gezet met munt en rozemarijn én steek ik op zomerse avonden ook nog een paar citronella kaarsen aan. Hopelijk wordt ook jij straks minder of helemaal niet meer gestoken als je een of meerdere van bovenstaande methodes toepast.