7 vragen beantwoord over de vuurkorf

14 augustus 2022
2 min leestijd

In deze blog beantwoorden we veel gestelde vragen over de vuurkorf. Zie hieronder welke vragen we allemaal beantwoorden. 

 • Hoe verwijder je vuurkorf geur?
 • Hoe ver moet je van een vuurkorf zitten?
 • Hoeveel stoelen kan ik plaatsen om een vuurkorf?
 • Welke stoelen kan ik om een vuurkorf plaatsen?
 • Kan je bij een vuurkorf zitten als je zwanger bent?
 • Kan ik eten bereiden op een vuurkorf?
 • Waarom leg je zand onderin een vuurkorf?

Hoe verwijder je vuurkorf geur?

Met de geur van een vuurkorf wordt rooklucht bedoeld. Bij het aansteken van de vuurkorf komt altijd een rookgeur vrij wat niet te voorkomen is. De lucht kan in huis komen en in je kleren trekken. Hieronder lees je hoe je de geur wegkrijgt. 

Vuurkorf geur uit huis krijgen

De belangrijkste tip die we kunnen geven is om voordat je de vuurkorf aansteekt alle ramen en deuren te sluiten. Op deze manier komt de geur zo min mogelijk je huis in. Licht eventueel ook de buren in zodat zij hier geen last van ondervinden. 

De rooklucht in huis zal op den duur helemaal wegtrekken. Onderstaande methodes zorgen dat dit proces versnelt of dat je de rook niet ruikt omdat een andere geur dit overheerst:

 • Zet de dag na gebruik alle deuren en ramen open en laat het huis goed doorluchten
 • Zet de afzuiger van de keuken aan
 • Steek wierook aan
 • Steek een geurkaars aan
 • Plaats een aantal mandarijnen, sinaasappels of citroenen met kruidnagel erin in huis
 • Plaats een aantal schaaltjes in huis met daarin azijn

Vuurkorf geur uit kleding krijgen

Een avondje bij de vuurkorf zitten zorgt er voor dat je kleding de dag erna niet meer te dragen is door de rooklucht. Hieronder vind je een aantal methodes hoe je de rooklucht uit je kleding krijgt:

 • De makkelijkste en snelste methode is door gewoon je kleren te wassen. Het water en de geur van het wasmiddel neutraliseren de rooklucht.
 • Hang je kleding buiten op. Handig om vooral rookgeur uit je jas te krijgen aangezien je deze niet snel in de wasmachine stopt. 
 • Gebruik een neutralisatie spray of bijvoorbeeld de Dry Was Spray van Robijn. Deze neutraliseert onder andere rookgeur maar verzacht de stoffen en hersteld de vorm van je kleding ook meteen. 
 • Meng schoonmaakazijn met water (1 deel schoonmaakazijn 3 delen water), doe dit in een plantenspuit en spuit dit over je kleding. Azijn neutraliseert namelijk de rook geur. Hang nadat je de kleding hebt ingespoten de kleding buiten om te drogen. 

Gelukkig kun je een aantal dingen doen om rook zoveel mogelijk te beperken. Meer hierover lees je in onze blog Hoe zorg je dat een vuurkorf niet rookt? (makkelijke methodes)

Hoe ver moet je van een vuurkorf zitten?

Bij het aansteken van een vuurkorf is veiligheid een belangrijk aspect waar rekening mee moet worden gehouden. De afstand tussen jou en de vuurkorf moet niet te klein zijn zodat het gevaarlijk wordt maar ook niet te ver weg dat je de warmte niet meer voelt. 

Een goede afstand tussen jou en de vuurkorf is 1,5 tot 2 meter bij een normaal vuur. Hoe groter het vuur hoe meer afstand je moet nemen. Meer informatie hierover en omtrent het veilig aansteken van de vuurkorf vind je in onze blog Hoe steek je de vuurkorf veilig aan? (uitgebreide uitleg)

Hoeveel stoelen kan ik plaatsen om een vuurkorf

Verschillende aspecten spelen een rol bij hoeveel mensen er om een vuurkorf kunnen zitten. Dit zijn de afstand tot het vuur, de afstand tussen de stoelen, de grote van de stoelen en de ruimte die beschikbaar is achter de stoelen. 

Het is belangrijk om voldoende afstand te houden tussen de personen en de vuurkorf. Bij een normaal vuur is dat ongeveer 1,5 tot 2 meter. Bij deze afstand kunnen tussen de 8 en 12 stoelen geplaatst worden. 

Hoe meer afstand je houdt tussen de stoelen en het vuur hoe meer stoelen je automatisch kan plaatsen. Hoe groter de stoelen hoe minder stoelen je kan plaatsen. Hoe minder afstand tussen de stoelen hoe meer stoelen je kan plaatsen. Je merkt het al, door de verschillende factoren kan niet gezegd worden hoeveel stoelen er precies omheen kunnen staan. 

Let op!

Zorg dat er altijd wat ruimte tussen de stoelen zit en dat er ergens een looppad is tussen de stoelen. In geval van gevaar kan je via deze weg snel handelen. Zorg tevens voor voldoende ruimte achter de stoelen voor genoeg veiligheid.

Welke stoelen kan ik bij een vuurkorf plaatsen?

In principe kan je allerlei soorten stoelen rondom een vuurkorf plaatsen. Het makkelijkste is als je hiervoor gewoon tuinstoelen gebruikt aangezien deze toch al buiten staan. Maar ook bijvoorbeeld stoelen die in de keuken staan kun je gebruiken. Heb je klapstoeltjes over of een laag krukje dan kun je deze ook gewoon gebruiken. 

Het belangrijkste waar je rekening mee moet houden is de eventuele bekleding op de stoelen en de stoelkussens. Aangezien er altijd wat vonken uit de vuurkorf kunnen komen kunnen de stoffen beschadigd raken of vlam vatten als de vonken deze raken. Hetzelfde geldt voor materialen zoals hout en plastic. 

Gelukkig kun je vonken beperken tot een minimum en jezelf en materialen beschermen hiertegen. Meer hierover lees je in onze blog Zo voorkom je vonken bij een vuurkorf.

Kan je bij een vuurkorf zitten als je zwanger bent?

Er zal altijd rooklucht vrijkomen als een vuurkorf wordt aangestoken en als deze eenmaal brand. De rooklucht is schadelijk voor mens, dier en milieu. Het is bekend dat houtrook ook ongezond is voor de ontwikkeling van de foetus

Kies je ervoor om bij een vuurkorf te gaan zitten als je zwanger bent dan kun je het beste pas aanschuiven als deze eenmaal aan staat. Bij het aansteken van de vuurkorf kan best veel rook vrijkomen. 

Let tevens goed op de richting van de wind. Als deze jou kant op staat komt er automatisch ook meer rook jou kant op. Kies er dan voor om ergens anders te gaan zitten.

Meer informatie om rook zo veel mogelijk te beperken lees je in onze blog Hoe zorg je dat een vuurkorf niet rookt? (makkelijke methodes)

Gelukkig zijn er ook een hoop leuke alternatieven voor een vuurkorf. Zo kun je in de avond warm blijven terwijl je buiten zit door bijvoorbeeld onder een deken te gaan zitten of door een kop warme thee te drinken. Meer hierover lees je in onze blog Wat is het alternatief als je geen vuurkorf in de tuin wil?

Kan ik eten bereiden op een vuurkorf?

Het is mogelijk om eten te bereiden op de vuurkorf. Het populairste eten dat bereid wordt op de vuurkorf zijn marshmellows. Vooral kinderen vinden het leuk om een marshmallow aan een stok te rijgen en deze boven het vuur te braden.

Er zijn ook speciale roosters die je op de vuurkorf kunt plaatsen. Hiermee tover je als het ware je vuurkorf om tot een barbeque. 

Waarom leg je zand onderin een vuurkorf?

Je legt zand (het liefste los zand) onder een vuurkorf of vuurschaal zodat de ondergrond niet beschadigd raakt. Hiermee bescherm je bijvoorbeeld je tuintegels, houten vlonders of je gazon. 

Brandend as en vonken kunnen op de grond komen en de ondergrond beschadigen. Door zand neer te leggen vallen de vonken en het brandend niet direct op de ondervloer. Daarnaast is zand heel goed in het absorberen van hitte. 

Meer informatie hierover vind je in onze blog Wat is de beste ondervloer voor een vuurkorf?

Conclusie

Mocht je meer informatie willen over de vuurkorf dan kun je op een van de links klikken in deze blog. Hier gaan we dieper in op verschillende onderwerpen. Wil je al onze blogs lezen over de vuurkorf? Klik dan hier

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen