In deze blog beantwoorden we veel voorkomende vragen over de tuinslang.
Op de volgende vragen geven we antwoord:
Hier kan geen eenduidig antwoord op worden gegeven omdat er veel verschillende factoren meespelen.
In veel gevallen raden we het drinken van water uit een tuinslang af. Deeltjes van het materiaal waar sommige tuinslangen van gemaakt zijn kunnen in het water terecht komen. Een van deze stoffen is BPA, een chemische stof die voorkomt in plastic. Deze stof is ongezond voor het menselijk lichaam.
Er kunnen bacteriën in het water komen wanneer het water een lange tijd in de slang heeft gezeten. Met name als een slang met water een lange tijd in de zon heeft gelegen en is opgewarmt. Van de bacteriën in het water kan men ziek worden.
Veel mensen hebben de tuinslang aangesloten op een regenton. Het is niet verstandig om dit water te drinken. Dit komt omdat het water in een regenton vaak lange tijd heeft stilgestaan. Hierdoor kunnen er bacteriën in komen waar je ziek van kan worden.
In enkele scenario’s is het mogelijk om het water uit de tuinslang te drinken. Bijvoorbeeld als de slang gemaakt is van rubber, nog nooit eerder is gebruikt en is aangesloten op bijvoorbeeld de keukenkraan.
Echter kun je beter geen risico nemen en het water uit een tuinslang niet opdrinken. Wanneer je een heel klein beetje in de mond krijgt is dit echter nog geen reden tot paniek.
Ja een tuinslang kan gebruikt worden voor warm water. Zolang er gewoon normale temperaturen door de slang gaan (tot 35 graden) is dit geen enkel probleem.
Temperaturen boven de 60 graden kunnen ook door een tuinslang echter moet je dit niet te lang doen. Temperaturen boven de 95 graden zorgen dat een tuinslang kapot gaat of dat er deeltjes los raken.
Warm water door een tuinslang is bijvoorbeeld handig als je een zwembad wil vullen of als je een buitendouche wil. Meer informatie over een douche in de tuin lees je in deze blog.
Hoe zorg je voor warmwater in een tuinslang
Veel tuinslangen zijn aangesloten op een buitenkraan welke alleen voorzien is van koud water. Gelukkig kan je de tuinslang ook snel en gemakkelijk aansluiten op een keukenkraan of andere kraan naar wens. Meer informatie hierover lees je in onze blogs Hoe sluit je de tuinslang aan op een keukenkraan en Hoe sluit je de tuinslang aan op een Quooker, regenton en meer.
Veel mensen hebben geen buitenkraan aan de voor- en of achterzijde van het huis. De tuin bewateren met alleen een gieter is geen goede optie, dit zal je namelijk veel tijd en energie kosten.
Gelukkig kun je toch met een tuinslang uit de voeten aangezien je deze niet alleen perse op een buitenkraan aangesloten hoeft te worden. Met het juiste hulpmiddel is het erg gemakkelijk om een tuinslang aan te sluiten op bijvoorbeeld een keukenkraan (ook op een Quooker), wc-kraan, badkraan maar ook op een regenton of wasmachinekraan.
Hoe je een tuinslang aan een keukenkraan koppelt lees je in deze blog. Hoe je deze aan andere kranen koppelt lees je in deze blog.
Wanneer de tuinslang lekt bestaan er twee mogelijkheden. Het kan zijn dat de tuinslang op dusdanig veel plekken lekt of dat de scheur zo groot is dat deze niet meer te repareren is. Het kan echter ook zijn dat het maar één of een paar kleine gaatjes zijn. In dit geval kun je de tuinslang repareren.
Zo repareer je een tuinslang
Hiervoor heb je een bandenplakset en schuurpapier nodig.
Alternatief voor bandenplakset
Heb je geen bandenplakset dan kun je een klein gaatje ook tijdelijk even dichtplakken met duct tape.
Uitgebreide uitleg en meer methodes over hoe je een lekkende tuinslang repareert lees je in onze blog Hoe repareer je een tuinslang (4 makkelijke methodes).
Je kan ook het resterende deel wat heel is gebruiken en koppelen aan een andere tuinslang. Hoe je dat doet lees je in onze blog Verleng de tuinslang in 5 makkelijke stappen.
Ja je kan een tuinslang ingraven maar deze kan daardoor op den duur wel beschadigd raken. Het is daarom beter om een PVC-buis in de grond te leggen en daar de tuinslang door heen te trekken. Hierdoor zorg je dat de tuinslang niet direct wordt blootgesteld aan water, grond en eventueel vorst. De PVC-buis werkt dus als een extra beschermlaag.
Waarom een tuinslang ingraven?
Je vraagt je misschien af waarom je een tuinslang in zou willen graven. Mensen doen dit vooral omdat ze niet willen dat de tuinslang in de weg ligt. Je kan bijvoorbeeld in het midden van je gazon een sproeikop plaatsen die via de grond is aangesloten.
Benieuwd hoe je voorkomt dat een tuinslang bevriest? Lees dan eens onze blog Hoe voorkom je dat een tuinslang bevriest en hoe ontdooi je hem?
Tuinslangen zijn vandaag de dag op veel verschillende plekken te koop. In een tuincentrum, bouwmarkt maar ook in sommige dierenspeciaalzaken. Natuurlijk kun je er ook online een aanschaffen.
Met name als je kwalitatief goede tuinslang wil kopen is het verstandig om deze online te kopen of te wachten op een goede aanbieding in een bouwmarkt of tuincentrum. Doe jezelf een plezier en speur het internet goed af of wacht op een aanbieding, dit kan je vele euros schelen.
Mensen die last hebben van molshopen in de tuin steken in het gat nog wel eens een tuinslang om vervolgens de kraan open te draaien. Dit heeft echter geen zin omdat het water heel snel de grond in trekt. De mol heeft zo een ander gat gegraven en schrikt hier tevens ook niet van af. Benieuwd hoe je mollen wel kan bestrijden? Lees dan eens onze blog Mollen bestrijden in de tuin (8 handige methodes).
Ben je op vakantie en heb je toevallig een tuinslang nodig dan zal men je niet snel begrijpen als je hier het Nederlandse woord voor zal gebruiken. Hieronder vind je de vertaling van het woord tuinslang in 5 verschillende talen.
Engels
Hose, Garden hose of water hose
Frans
Tuyau d’arrosage
Duits
Gartenschläuche
Spaans
Manguera de jardin
Italiaans
Tubo da giardino