Al je vragen over bodemvochtigheidssensoren beantwoord

7 maart 2021
4 min leestijd

Al eerder schreven we een blog in de categorie ‘de slimme tuin’ over het slim water geven van je tuin. In deze blog gaven we een lijst met producten die je kunt gebruiken om de tuin automatisch water te geven. Een van de producten in deze lijst is de bodemvochtigheidssensor. In deze blog gaan we een aantal belangrijke vragen beantwoorden die veel mensen hebben over dit product. Na het lezen van deze blog weet jij alles wat je wilt weten over dit handige product.

Let op!

We bespreken hier de bodemvochtigheidssensor van Gardena. Deze heeft onze voorkeur omdat deze erg gemakkelijk in gebruik is, samen werkt met veel andere producten van Gardena en op veel plekken te verkrijgen is.

De belangrijkste vragen die we in deze blog behandelen zijn:

  • Hoe werkt een bodemvochtigheidssensor?
  • Hoe installeer ik een bodemvochtigheidssensor?
  • Welke producten heb ik nog meer nodig?
  • Hoe duur zijn de sensoren?
  • Waarom Gardena?

Lees snel verder als je antwoord wil op de hierboven genoemde vragen. Tevens leggen we ook uit wat de voordelen van de sensor zijn, waar je ze kunt kopen, hoe duur ze zijn en hebben we uitgezocht of er ook nog andere merken zijn. 

Hoe werkt een bodemvochtigheidssensor?

Aan het einde van de pin zit een sensor met een metalen punt die is omsloten door vilt. Deze warmt op en berekent de bodemvochtigheid op basis van de afkoeltijd. Je kunt een of meerdere sensoren in je tuin installeren. Deze zijn aangesloten op de bewateringscomputer. Op deze bewateringscomputer stel je in hoe vochtig de grond moet zijn per deel in je tuin. Je kunt uit drie verschillende mogelijkheden kiezen. Zodra de sensor meet dat het vochtgehalte in de grond te laag is stuurt deze een signaal naar je bewateringscomputer. Andersom werkt het ook; als het gaat regenen blijft het vochtgehalte voldoende in de grond. De sensor geeft een signaal naar de bewateringscomputer dat er geen water naar de grond hoeft te komen

Voorbeeld 1
In een van je plantenborders heb je een druppelslang en bodemvochtigheidssensor geplaatst. De sensor meet dat de vochtigheid in de grond te laag is en stuurt een signaal naar je bewateringscomputer. Je bewateringscomputer schakelt aan en stuurt water naar de druppelslang. Zodra er voldoende vocht in de grond zit stuurt de sensor wederom een signaal naar de bewateringscomputer. Deze schakelt vervolgens de druppelslang weer uit. 

Voorbeeld 2
Doordat er regen is gevallen heeft je gazon voldoende water. De sensor detecteert dit en zorgt ervoor dat de bewateringscomputer geen water pompt naar de zwenksproeier. 

Hoe installeer ik een bodemvochtigheidssensor?

Het installeren van de sensoren is super simpel. Hieronder leggen we stapsgewijs uit hoe je dit doet:

Stap 1.
Draai de bovenkant van de sensor open en plaats twee AA 1,5V batterijen. Een groen led lampje gaat branden wat betekent dat de sensor aan staat. (De batterijen gaan ongeveer een jaar mee)

Stap 2.
Sluit de kabel aan op de watercomputer

Stap 3. 
Steek de pin van de sensor tot aan de bovenkant van de pin helemaal in de grond. Alleen de bovenkant steekt nu nog boven de grond uit.

Stap 4. 
Bewater met ca. 1 liter water

Stap 5.
Sluit de kabel aan op de bewateringscomputer.

Stap 6.
Op je bewateringscomputer stel je in hoeveel water er naar de grond gepompt moet worden als deze te droog is. Je hebt drie verschillende standen die zorgen dat er weinig, normaal of veel water naar toe gaat. Dit hangt af van het soort grond dat je hebt. 

Meer weten over verschillende grondsoorten die bij jou in de tuin kunnen voorkomen lees je in deze blog.

De voordelen van een bodemvochtigheidssensor?

  1. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je planten te weinig water krijgen
  2. Super handig voor als je op vakantie bent. Je hoeft je buren niet meer te vragen om de tuin te sproeien
  3. De sensoren geven aan wanneer er voldoende water in de grond zit, hierdoor verspil je geen water. Dit is zowel goed voor het milieu als je portomonee
  4. Ze zijn gemakkelijk te installeren
  5. Ze zijn klein van stuk waardoor ze niet opvallen
  6. Wanneer je er een plaatst in je gazon kan de grasmaaier er makkelijk overheen rijden zonder dat deze beschadigd raakt

Wat heb ik nog meer nodig voor een bodemvochtigheidssensor?

Om ervoor te zorgen dat je tuin automatisch water krijgt heb je naast de bodemvochtigheidssensor nog een paar andere producten nodig. Je hebt namelijk ook nog een bewateringscomputer nodig en een product dat ervoor zorgt dat er ook daadwerkelijk water bij de grond komt. Dit kan bijvoorbeeld een druppelslang, sprinklersysteem, micro-drip-systeem of zwenksproeier zijn. 

Let op!

Niet alle bewateringscomputers kun je koppelen aan de sensor. De volgende watercomputers kun je aansluiten:

Water Control Bluetooth (Artikelnr. 1889-20)
Besproeiingscomputer Flex (Artikelnr. 1890-20)
Besproeiingscomputer Select (Artikelnr. 1891-20)
Besproeiingscomputer Master (Artikelnr. 1892-20)
Beregeningsventiel 9 V Bluetooth (Artikelnr. 1285-20)

De bewateringscomputer is aangesloten op je buitenkraan en schakelt aan zodra die een signaal krijgt van de sensor. Hij is ook aangesloten op het door jou gekozen product dat water naar de grond brengt. 

Wanneer je meerdere sensoren hebt geplaatst wil je dat deze onafhankelijk van elkaar kunnen werken en wil je niet telkens slangen verlengen in de tuin. Je kunt daarom een waterverdeler koppelen en daar verschillende producten op aan sluiten. Hoe dit precies zit lees je in onze blog Sproei nooit meer zelf de tuin met slimme bewateringsystemen.

Hoe duur zijn bodemvochtigheidsensor?

De sensoren kosten € 49,99 per stuk. Gelukkig zijn er vaak aanbiedingen of zijn er voordeelverpakkingen. Je kunt ze dan per drie kopen waardoor je minder betaald. 

Met alleen een sensor ben je er natuurlijk niet. Je hebt ook nog een bewateringscomputernodig, een tuinslang en een door jou gekozen product om je te voorzien van water. Om het geheel te laten werken ben je minimaal € 120,- kwijt. 

Waarom Gardena?

De reden waarom wij voor de producten van Gardena hebben gekozen is omdat ze veel verschillende producten hebben die goed met elkaar samenwerken. Daarnaast is het erg gemakkelijk om de producten te installeren en aan elkaar te koppelen. Gardena producten zijn tevens zowel online als in tuincentra en doe-het-zelf centra te koop. Tot slot zit er op de producten van Gardena een garantie van twee jaar. 

Zijn er ook nog andere merken

We hebben online gezocht naar andere merken maar kunnen deze helaas niet vinden. Gardena heeft wel nog een andere sensor namelijk de Gardena Smart Sensor 19040-20. Dit is een variant die op bluetooth werkt, meer mogelijkheden heeft en deel maakt van de Gardena smart sensor control set. 

Waar zijn ze te koop

Gelukkig kun je de bodemvochtigheidssensoren zowel online als in doe-het-zelf zaken en tuincentra kopen. We hebben uitgezocht of het scheelt waar je deze koopt en zijn tot de conclusie gekomen dat dit niet veel uitmaakt. De prijzen liggen allemaal dicht bij elkaar. Het is daarom vooral persoonlijke voorkeur waar je ze wilt kopen. 

Conclusie

We hopen dat we al je vragen over de bodemvochtigheidssensor hebben kunnen beantwoorden. Mochten er na het lezen van deze blog nog vragen hebben dan raden wij aan om de handleiding goed door te nemen, de winkel waar je het product hebt gekocht raad te plegen of ons een mailtje te sturen met je vraag. We helpen je namelijk graag verder! 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen