Boomwortel verwijderen: Beste methoden en tips

27 november 2023
2 min leestijd

Boomwortel verwijderen is een belangrijke taak voor zowel tuinliefhebbers als professionals in de groenvoorziening. Deze activiteit zorgt voor een gezond en veilig groenmilieu. Maar waarom is het belangrijk om boomwortels te verwijderen en hoe pak je dit aan? In dit artikel werpen we een licht op de beste methodes en technieken om boomwortels te verwijderen en hoe je ervoor zorgt dat je tuin of groengebied er veerkrachtiger en mooier uitziet.

Wanneer bomen worden gekapt of omvallen door sterke wind, blijven de wortels meestal in de grond achter. Dit kan leiden tot problemen zoals oneffenheden in de bodem, schade aan nabijgelegen bouwwerken en zelfs nieuwe scheuten die uit de achtergebleven wortels kunnen groeien. Daarom is het belangrijk om, nadat een boom is verwijderd of verplaatst, ook de wortels zorgvuldig te verwijderen. Dit zorgt voor een effectievere, permanente oplossing.

Er zijn diverse technieken voor het verwijderen van boomwortels, van handmatige methodes tot het gebruik van gespecialiseerde machines. Het meest geschikte hulpmiddel hangt onder andere af van de grootte van de wortels en de specifieke situatie in jouw tuin of groengebied. In de volgende alinea's bespreken we drie veelvoorkomende methodes en wanneer je deze het beste kunt toepassen.

Methoden voor het verwijderen van boomwortels

Boomwortels kunnen problemen veroorzaken voor je bestrating en leidingen. In dit artikel bespreken we enkele effectieve methoden voor het verwijderen van boomwortels. We focussen op het gebruik van gereedschappen, chemische methoden en het inschakelen van professionals.

Het gebruik van gereedschappen

Er zijn verschillende gereedschappen die je kunt gebruiken om boomwortels te verwijderen:

 1. Spade en wortelzaag: Graaf rondom de boomstronk met een spade om de wortels bloot te leggen en snijd ze door met een wortelzaag.
 2. Stobbenfrees: Een stobbenfrees is een machine die speciaal is ontworpen voor het uitgraven van boomstronken. Deze machine maalt de wortels tot aan de grond af.
 3. Kettingzaag: Gebruik een kettingzaag om de wortels onder de boomstronk af te zagen.
 4. Graafmachine: Als de boomwortels erg groot zijn, kan een graafmachine nodig zijn om ze uit te graven.

Chemische methoden

Chemische methoden kunnen ook worden gebruikt om boomwortels te verwijderen:

 • Zout: Meng zout met water en giet dit mengsel in geboorde gaten rondom de boomstronk. Het zout zal de wortels uitdrogen, waardoor ze gemakkelijker te verwijderen zijn.
 • Chemicaliën: Er zijn verschillende chemicaliën, zoals zoutzuur, die specifiek zijn ontworpen om boomwortels te doden. Volg de instructies van de fabrikant om deze producten veilig te gebruiken.

Let op: Het gebruik van chemicaliën kan schadelijk zijn voor het milieu en omringende planten. Gebruik deze methode enkel als laatste redmiddel.

Gebruik van een professional

Als je niet over het juiste gereedschap of de kennis beschikt, kun je het verwijderen van boomwortels het beste overlaten aan een professional, zoals een hovenier of tuinman. Zij hebben de ervaring en middelen om boomwortels veilig en efficiënt te verwijderen.

Een professional kan ook beoordelen of het nodig is om een stronkenfrees of graafmachine in te zetten, en kan je helpen bij het verkrijgen van eventuele benodigde vergunningen.

In dit artikel hebben we verschillende methoden besproken voor het verwijderen van boomwortels, waaronder het gebruik van gereedschappen, chemische methoden en het inschakelen van professionals. Overweeg de stappen zorgvuldig en kies de methode die het beste past bij jouw situatie.

Het belang van boomwortels verwijderen

Het verwijderen van boomwortels is een essentieel proces voor het onderhouden van je tuin en het voorkomen van verdere schade aan de omliggende structuur. In dit gedeelte zullen we de redenen bespreken waarom het belangrijk is om boomwortels en -stronken te verwijderen, en de mogelijke gevolgen van achtergebleven wortels.

 • Schade: Boomwortels kunnen schade veroorzaken aan leidingen, riolering, trottoirs en funderingen. Ze kunnen ook mededingende vegetatie belemmeren of het gazon en andere beplanting beschadigen.
 • Stabiliteit: Het verwijderen van een boomstronk kan helpen om de stabiliteit van de overgebleven bomen te waarborgen. Hierdoor wordt het risico op omvallen tijdens stormen of sterke wind verminderd. Daarnaast draagt het verwijderen van een boomstronk met wortels bij aan een betere groei van omliggende bomen en planten.
 • Esthetiek: Achtergebleven boomwortels kunnen lelijk zijn en de algehele uitstraling van je tuin aantasten. Bovendien kunnen achtergebleven wortels een struikelgevaar vormen, vooral op loop- of speelplaatsen.

Het is belangrijk om te weten welke methode voor het verwijderen van boomwortels het beste past bij jouw situatie. Er zijn verschillende methoden, zoals chemische behandelingen, handmatig uitgraven of het gebruik van een boomstronkverwijderingsmachine. Kies de optie die het meest geschikt is voor jouw behoeften en de locatie van de boomwortels.

In summary, het verwijderen van boomwortels is van groot belang voor het behoud van een gezonde en esthetisch aantrekkelijke tuin. Het proces helpt schade te voorkomen, stabiliteit te waarborgen en zorgt ervoor dat je tuin er op zijn best uitziet.

Kosten en overwegingen

Bij het verwijderen van boomwortels zijn er belangrijke kosten en overwegingen waarmee je rekening dient te houden. Laten we enkele van deze factoren bespreken: kosten, offerte, offertes aanvragen, zwaar werk, materialen en vakmanschap.

De belangrijkste factor bij boomwortel verwijderen zijn de kosten. Deze kunnen variëren afhankelijk van de grootte en diepte van de wortels, de locatie en de gebruikte methoden. Over het algemeen lopen de kosten op naarmate de complexiteit van de klus toeneemt. Het is daarom verstandig om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven om een goed beeld te krijgen van de marktprijzen.

In de offertes moet je letten op de gedetailleerde informatie over de uit te voeren werkzaamheden en materialen. Professionele bedrijven zullen normaliter duurzame en efficiënte materialen gebruiken, wat een invloed kan hebben op de uiteindelijke prijs. De keuze van materialen is belangrijk, omdat dit zowel de levensduur van het werk als het visuele aspect van de tuin beïnvloedt.

Het verwijderen van boomwortels kan een zwaar werk zijn, vooral als de wortels diep en vast in de grond zitten. Hierbij is de keuze van een bedrijf met voldoende ervaring en vakmanschap cruciaal. Een vakbekwame professional zal de klus snel en efficiënt uitvoeren, waardoor jouw tuin zo min mogelijk schade oploopt.

In samenvatting, zijn er verschillende factoren om te overwegen bij het laten verwijderen van boomwortels. Door de juiste offertes aan te vragen, materialen te onderzoeken en vakmanschap als prioriteit te stellen, kun je ervoor zorgen dat jouw tuin op de best mogelijke manier wordt behandeld.

Nazorg en onderhoud

Na het boomwortel verwijderen en de stronk uit de tuin te hebben gehaald, is het belangrijk om de juiste nazorg en onderhoud uit te voeren. Het onderhouden van de tuin helpt bij het bevorderen van de groei van nieuwe beplanting en het behouden van een gezonde bodem.

Allereerst is het aan te raden om de grond goed los te maken, zodat er voldoende lucht en vocht kan doordringen. Hierdoor kunnen vervolgens nieuwe planten en bomen, zoals een fruitboom, succesvol geplant worden.

Vervolgens kan je de bodem verrijken met compost of mulch. Dit draagt bij aan een ecologisch verantwoord tuinonderhoud en stimuleert een gezond bodemleven. Zowel composteren als het gebruik van mulch zijn uitstekende manieren om de bodem te verbeteren na het verwijderen van boomwortels en vormen een belangrijk onderdeel van het nazorgproces.

Bij het plannen van de tuinaanleg en tuinontwerp is het essentieel om rekening te houden met de groei van nieuwe wortels en het onderhoud van bestaande beplanting. Om boomwortels in de toekomst te beheersen en te voorkomen dat ze schade aanrichten, kan je bijvoorbeeld kiezen voor planten en bomen met minder agressieve wortelgroei.

Tot slot is het aan te raden om regelmatig tuinonderhoud uit te voeren en te kiezen voor professionele boomverzorging indien nodig. Hiermee zorg je ervoor dat jouw tuin altijd in optimale conditie blijft en eventuele problemen met boomwortels tijdig worden aangepakt.

Veel gestelde vragen

Vraag: Hoe kan ik boomwortels verwijderen?

Er zijn verschillende methodes om boomwortels te verwijderen. Enkele voorbeelden zijn het gebruik van een graafmachine, een stobbenfrees of handmatige methodes zoals het uithakken met een houweel. De gekozen methode is afhankelijk van de situatie en de grootte van de boomwortels.

Vraag: Hoe kan ik voorkomen dat er boomwortels onder het terras doorgroeien?

Het plaatsen van een verticale barrière langs de randen van het terras kan helpen om de groei van boomwortels te beperken. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een wortelscherm of betonnen platen geplaatst in de grond.

Vraag: Wat doe ik met de boomstronk na het verwijderen van de boomwortels?

De boomstronk kan op verschillende manieren verwijderd worden:

 • Stobbenfrees: gebruik een machine om de stronk te vermalen tot houtsnippers.
 • Handmatig: hak de stronk uit met een bijl of een houweel.
 • Chemisch: gebruik een stikstofrijke meststof om het rottingsproces te versnellen.
 • Natuurlijk: laat de stronk verrotten en beschimmelen door vocht en natuurlijke micro-organismen.

Vraag: Wie is aansprakelijk voor schade door boomwortels van de buren?

Als de boomwortels van de buren schade veroorzaken aan je eigendom, kun je in gesprek gaan met de buren om tot een oplossing te komen. Als dit niet lukt, kun je juridische stappen ondernemen. Meer informatie over aansprakelijkheid is te vinden op gespecialiseerde websites of door juridisch advies in te winnen.

Vraag: Hoe reinig ik mijn terras na het verwijderen van boomwortels?

Het terras kan gereinigd worden met behulp van een hogedrukreiniger. Dit helpt om achtergebleven vuil en wortelresten te verwijderen. Let wel op dat je de druk van de hogedrukreiniger niet te hoog instelt om schade aan je terras te voorkomen.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen