Boomwortels verwijderen doe je zo (plus handige tips)

12 december 2023
1,5 min leestijd

Boomwortels verwijderen is een belangrijke taak in het onderhoud van tuinen en groene ruimtes. Het verwijderen van boomwortels helpt niet alleen bij het behouden van het esthetische aanzicht van jouw buitenruimte, maar speelt ook een cruciale rol in het voorkomen van mogelijke schade aan bestrating, leidingen en funderingen. Deze blog biedt waardevolle informatie en tips over hoe je op een effectieve en veilige manier boomwortels kunt verwijderen.

De groei van boomwortels kan onvoorspelbaar zijn en zich uitstrekken tot enkele meters buiten de stam van de boom. Dit kan problemen veroorzaken in jouw tuin, zoals oneffen terrein, scheuren in paden en schade aan ondergrondse leidingen. Tevens kan de aanwezigheid van boomwortels leiden tot waterconcurrentie met andere planten in de omgeving.

Voordat je begint met het verwijderen van boomwortels, is het belangrijk de juiste methoden en gereedschappen te kennen om de klus efficiënt uit te voeren. De te volgen aanpak hangt af van de grootte en het type boom, evenals de locatie en mogelijke risico's voor de omgeving. In de volgende secties zullen verschillende technieken worden besproken, van handmatig uitgraven tot het gebruik van zwaarder materieel, om het verwijderen van boomwortels op een doeltreffende en veilige manier te garanderen.

Methoden voor het verwijderen van boomwortels

Bij het verwijderen van boomwortels zijn er verschillende methoden die je kunt kiezen. De drie meest populaire methoden zijn: het gebruik van een stobbenfrees, uitgraven met een graafmachine en handmatige verwijdering. In deze blog bespreken we kort de voor- en nadelen van deze methoden.

Gebruik van stobbenfrees

Een stobbenfrees is een krachtige machine die speciaal is ontworpen om boomwortels en stobben te verwijderen. Deze methode is snel en efficiënt en zorgt voor een minimale impact op de omliggende tuin. Echter, een stobbenfrees kan duur zijn om te huren en vereist enige ervaring om veilig en effectief te bedienen.

Voordelen:

 • Snel en efficiënt
 • Minimale impact op de tuin

Nadelen:

 • Kosten voor het huren van de stobbenfrees
 • Ervaring vereist voor veilig gebruik

Uitgraven met graafmachine

Het uitgraven van boomwortels met behulp van een graafmachine is een ander veelgebruikte methode. Deze optie is ideaal voor grotere bomen met uitgebreide wortelsystemen, waarbij handmatige verwijdering te arbeidsintensief zou zijn. Houd er rekening mee dat graafmachines kostbaar zijn om te huren en mogelijk schade aan jouw tuin kunnen veroorzaken.

Voordelen:

 • Geschikt voor grote bomen
 • Snellere verwijdering dan handmatig

Nadelen:

 • Kosten voor het huren van de graafmachine
 • Mogelijke schade aan de tuin

Handmatige verwijdering

De derde methode, handmatige verwijdering, is een geschikte optie voor kleinere bomen met een minder uitgebreid wortelsysteem. Dit proces omvat het gebruik van handgereedschap zoals een schop en een lier om de wortels voorzichtig los te maken en uit te graven. Hoewel minder duur dan de andere methoden, kan handmatige verwijdering van boomwortels arbeidsintensief en tijdrovend zijn.

Voordelen:

 • Goedkoper dan het huren van machines
 • Betere controle over het proces

Nadelen:

 • Arbeidsintensief
 • Tijdrovend

Bij het kiezen van een methode voor het verwijderen van boomwortels, is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de grootte van de boom, het beschikbare budget en de hoeveelheid tijd die je aan het project wilt besteden. Weeg zorgvuldig de voor- en nadelen van elke methode af voordat je een beslissing neemt.

Waarom boomwortels verwijderen?

Schade aan bestrating en tuin

Boomwortels kunnen aanzienlijke schade veroorzaken aan bestrating en tuin. Ze dringen door onder verhardingen zoals opritten, terrassen en trottoirs, waardoor deze onstabiel worden en verzakken. Dit kan leiden tot ongelijke oppervlakken en gevaarlijke situaties. Bovendien kunnen wortels planten in je tuin verdringen, waardoor hun groei wordt belemmerd en het tuinontwerp wordt verstoord.

Voorkomen van schimmel en rot

Het verwijderen van boomwortels helpt ook bij het voorkomen van schimmel en rotting. Als boomwortels afsterven en beginnen te rotten, kunnen schadelijke schimmels en bacteriën zich in de grond ontwikkelen. Dit kan niet alleen schadelijk zijn voor andere planten in je tuin, maar ook voor de gezondheid van jou en je gezin.

Nazorg na boomverwijdering

Wanneer een boom wordt verwijderd, blijven de wortels vaak achter in de grond. Het verwijderen van deze achtergebleven wortels voorkomt nieuwe scheuten en zorgt voor een nette en veilige tuin. Bovendien kunnen overgebleven boomwortels ongewenste insecten en ongedierte aantrekken, wat kan leiden tot verdere schade aan je tuin.

Het is duidelijk dat het verwijderen van boomwortels belangrijk is om een gezonde, veilige en aantrekkelijke tuin te behouden. Of het nu gaat om het beschermen van je bestrating, het voorkomen van schimmel en rot, of het verzorgen na het verwijderen van een boom, het aanpakken van boomwortelproblemen is van cruciaal belang.

Doe-het-zelf of uitbesteden aan vakmensen?

Benodigde materialen en gereedschap

Het verwijderen van boomwortels is een zwaar werk, waarbij de keuze tussen zelf doen of uitbesteden aan professionals belangrijk is. Voor de doe-het-zelver zijn er verschillende materialen en gereedschappen nodig:

 • Epsomzout: Een effectief middel om boomwortels op een natuurlijke manier te bestrijden.
 • Schop of spade: Om de grond rond de wortels weg te scheppen.
 • Zaag of bijl: Voor het doorsnijden van de wortels.

Overwegingen voor zelf doen versus professional inschakelen

Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen tussen zelf doen of uitbesteden aan een vakman:

 1. Tijd: zelf doen kan tijdrovender zijn dan het inschakelen van een professional.
 2. Moeilijkheidsgraad: als het gaat om diepere of complexe wortelsystemen, is het inschakelen van een professional met gespecialiseerd gereedschap en vakmanschap meestal de beste keuze.
 3. Kosten: hoewel zelf doen kosten kan besparen, kunnen sommige ingewikkelde situaties leiden tot hogere kosten als gevolg van beschadigde materialen of gereedschappen.

Bij het overwegen van zelf doen of uitbesteden, is het belangrijk om de eigen vaardigheden en middelen te beoordelen, evenals de specifieke situatie waarin de boomwortels zich bevinden.

Kosten en offertes aanvragen

Factoren die de kosten beïnvloeden

Bij het verwijderen van boomwortels zijn er verschillende factoren die de kosten kunnen beïnvloeden. Allereerst speelt de grootte en dikte van de wortels een rol - hoe groter en dikker, hoe moeilijker het is om ze te verwijderen, wat leidt tot hogere kosten. Daarnaast speelt de locatie van de boomwortels een rol. Wanneer de wortels zich op een moeilijk bereikbare plek bevinden, kan dit de werkzaamheden bemoeilijken en de kosten verhogen.

Het inschakelen van een hovenier of andere professional heeft invloed op de prijs. De kosten van een hovenier kunnen variëren, afhankelijk van ervaring en expertise. Voor een professionele aanpak is het aanbevolen om meerdere offertes aan te vragen, zodat je kunt vergelijken welke hovenier het beste bij jouw situatie en budget past.

Offertes vergelijken

Om de beste keuze te maken voor het verwijderen van boomwortels, is het verstandig om meerdere offertes te vergelijken. Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden bij het aanvragen en vergelijken van offertes:

 • Vraag offertes aan bij minimaal 3 verschillende hoveniers of professionals.
 • Zorg ervoor dat je in de offerte-aanvraag duidelijk aangeeft wat de situatie is en welke werkzaamheden je verwacht.
 • Let op eventuele extra kosten of voorwaarden die in de offerte zijn opgenomen.
 • Controleer ervaring en referenties van de hovenier

Als je jouw offertes hebt ontvangen, is het tijd om ze te vergelijken. Kijk niet alleen naar de totale prijs, maar ook naar de specificaties van de diensten die worden aangeboden. Dit kan variëren tussen hoveniers en het is belangrijk om te kiezen voor een professional die aan jouw verwachtingen voldoet.

Bij het verwijderen van boomwortels kunnen de kosten en offertes dus variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Door aandacht te besteden aan de hierboven genoemde aspecten en het vergelijken van offertes, kun je een weloverwogen keuze maken voor de juiste hovenier of professional om jouw boomwortels te verwijderen.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen