De hark, welke soorten zijn er en waarvoor gebruik je ze?

30 januari 2021
2 min leestijd

Eerder behandelde wel al welke soorten scheppen er zijn en wat de verschillen zijn. Dit keer is het de beurt aan de hark. Net als bij de schep is de kans groot dat deze bij veel mensen in de schuur zal staan. Je kent waarschijnlijk veel verschillende harken zoals de tuinhark, bladhark, handhark en het gazonhark. Maar wat zijn nou precies de verschillen. Wij hebben voor je uitgezocht welke harken er allemaal zijn en leggen uit waarvoor je deze gebruikt. 

Welke soorten harken zijn er?

  • Tuinhark
  • Bladhark
  • Gazon- of grashark
  • Handhark
  • Rozenhark
  • Grindhark
  • Egaliseerhark
  • Verticuteerhark
  • Verstelbare harken

Wanneer je verder leest leggen we uit waar je bovenstaande varianten voor gebruikt. We leggen uit welke breedte het werkblad heeft en hoeveel tanden deze hebben. Ook leggen we uit welke verschillende soorten stelen er zijn, of er bekende merken zijn en hoe je ze het beste kunt opbergen. 

Tuinhark

De meest bekende en meest verkochte hark is de tuinhark. De tuinhark wordt gebruikt om grond mee te harken, denk bijvoorbeeld aan de grond van een perkje. Je gebruikt deze hark ook voor het opharken van grove stukken grond. 

De gemiddelde lengte van de werkbreedte is tussen de 25 cm en 30 cm. Dit is afhankelijk van het aantal tanden dat de hark heeft. Een tuinhark met een werkbreedte van 25 cm heeft 10 tanden, de 30 cm variant heeft 12 tanden. Er zijn echter ook varianten van rond de 15 cm met 6 tanden. Deze worden voornamelijk gebruikt voor smallere ruimtes. Over het algemeen is het werkgedeelte vaak gemaakt van staal. 

Bladhark

Ook de bladhark zal door veel mensen zijn aangeschaft. Zodra het herfst wordt en de bladeren weer van de bomen beginnen te vallen zal de bladhark veelvuldig gebruikt worden. De bladhark komt in verschillende varianten. Ze verschillen in breedte en het materiaal kan verschillen. De meest voorkomende variant heeft een breedte tussen de 40 cm en 50 cm en heeft tussen de 8 en 22 tanden. Het verschilt wat voor materiaal wordt gebruikt. Dit kan kunststof, metaal of hout zijn. Al deze soorten zijn buigbaar wat er voor zorgt dat je al het blad goed kan opvegen. 

Gazon- of grashark

Wanneer je vuil en dode grasresten van je gazon wil halen gebruik je een gazonhark. Wat gelijk opvalt bij een gazonhark is dat de tanden dichter bij elkaar staan en dat deze breder. De werkruimte is vaak rond de 70 cm en telt rond de 40 tanden. Op de bovenkant van het blad zijn vaak twee extra randen bevestigd. Deze zorgen voor stevigheid en zorgen ervoor dat het gras niet weg kan. De werkruimte van een gazonhark is gemaakt van staal. 

Handhark

De laatste in deze lijst die veel mensen in bezit hebben, de handhark. Deze komt in vele verschillende soorten en maten. Het is eigenlijk een miniatuur variant van de grote versies. Deze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om de grond te verticuteren, om bedden en grenzen te reinigen of om de grond los te maken en te beluchten. Doordat ze voor verschillende werkzaamheden gebruikt worden verschilt het ook van welke materialen ze zijn gemaakt. 

Rozenhark

De rozenhark ziet er wat anders uit dan andere varianten. Deze heeft namelijk gebogen tanden die wijd uit elkaar staan. Je gebruikt hem voor het harken van perken. De reden dat de tanden gebogen zijn is om te voorkomen dat je planten beschadigd. Het werkblad is 25 cm breed en heeft 10 tanden. 

Grindhark

Deze variant wordt gebruikt om grind mee te egaliseren. Het werkblad heeft korte scherpe tanden die wat verder uit elkaar staan dan bij andere harken. Deze staan verder uit elkaar om te voorkomen dat grind blijft steken. Het werkblad is rond de 55 cm breed en is gemaakt van staal. 

Egaliseerhark

Deze hark gebruik je natuurlijk om de grond mee te egaliseren. Het werkblad is rond de 60 cm breed en heeft rond de 30 gebogen tanden. De bovenkant heeft 16 tanden en een egaliseerstrip. 

Verticuteerhark

Om je gazon gezond te houden is het belangrijk om minimaal een keer per jaar te verticuteren. Hiermee voorkom je dat de grond verstikt raakt door mos, gras- en plantresten. Door te verticuteren zorg je dat er weer lucht, vocht en voedingsstoffen in de bodem kunnen komen. De verticuteer hark heeft een werkblad van 35 cm en heeft 11 tanden. De tanden zijn gebogen en breder. Onder aan de tanden zit een extra scherpe rand.

Verstelbare harken

Er bestaan bladharken die je kunt verstellen in breedte tussen de 30 cm en 50 cm. Hiermee kun je gemakkelijk grasresten en bladeren opvegen. Heb je smalle stukken waar bladeren tussen zijn gevallen dan komt een verstelbare hark zeker van pas. De 22 platte tanden zijn gemaakt van licht metaal die meebuigen wanneer je meer druk zet. Ideaal omdat ze hierdoor extra stevig zijn en je gemakkelijk alles kan opvegen.

De steel

Naast het werkblad zijn er nog andere belangrijke onderdelen aan de hark. Een daarvan is de steel. De steel komt in verschillende lengtes en materialen. Veelvoorkomende materialen die gebruikt worden voor de steel zijn essenhout en glasvezel. Essenhout is erg sterk, licht en kan buigen. Je wilt wel dat een steel van essenhout geïmpregneerd is. Hiermee voorkom je dat de zon, regen en andere weersomstandigheden het hout beschadigen. 

Glasvezel heeft dezelfde eigenschappen als essenhout. Het grote voordeel ten opzichte van essenhout is dat glasvezel van zichzelf al bestand is tegen de verschillende weersomstandigheden. 

Let op!

Sommige harken worden aangeboden zonder steel. Let hier vooral op wanneer je online een aankoop doet. Tevens moet je ook niet vergeten dat de doorsnede van de steel niet te dun of te dik is. Deze moet natuurlijk wel op het werkblad passen.

De lengte van de steel
Om de werkzaamheden goed uit te kunnen voeren is het belangrijk dat de steel lang genoeg is. Wanneer deze te kort is kun je lichamelijke klachten krijgen. Je kunt dan met name last van je rug krijgen. Een te korte steel zorgt er namelijk voor dat je voorover gaat buigen. De meest voorkomende maten zijn 120 cm, 140 cm en 160 cm. 

Handvatten

Vaak komt een hark niet met een speciaal handvat. Je hebt dus gewoon het einde van de steel in je handen. Echter zijn er varianten die aan het einde een speciaal handvat hebben, deze zorgen voor betere grip. Sommige handvatten hebben ook een speciaal ophanggat. Handig wanneer je de hark wil opbergen, je kunt hem hiermee makkelijk aan een haak hangen. 

Bekende merken

De twee meest bekende merken die je zowel online als in de winkel zult vinden zijn Gardena en Wolf Garten. Deze twee hebben het meest uitgebreide assortiment en staan voor goede kwaliteit. Er zijn echter ook vele huismerken zoals Gamma en OK (De goedkopere lijn van Gamma) en Intratuin. Met deze huismerken is niks mis. Je betaald een normale prijs voor een, over het algemeen, goed product. 

Prijzen

Doordat er veel verschillende varianten harken zijn, er verschil zit in materialen én in kwaliteit lopen de prijzen erg uiteen. Zo kun je al een tuinhark kopen voor € 5,- maar kun je voor een gazonhark ook € 80,- betalen.Je zult echter merken dat goedkoop duurkoop zal zijn. Voor kwaliteit betaal je wat meer maar dit betaald zich op de lange termijn goed terug. Met name wanneer je veel in de tuin werkt raden wij aan om voor kwaliteit te gaan. Werk je maar af en toe in de tuin dan kun je ook met een goedkoper model uit de voeten. 

Waar kun je het beste een hark kopen

Je kunt op veel verschillende plekken een hark kopen. Bij tuincentra, bouwmarkten en sommige dierenspeciaalzaken zijn ze te vinden. Voordeel hiervan is dat je de hark goed kan bekijken en de kwaliteit beter kan beoordelen. Online kun je natuurlijk ook je aankoop doen. Voordeel hiervan is dat er veel concurrentie is tussen bedrijven en daarom de prijzen scherper zijn. 

Opbergen

Al je gereedschap wil je goed opbergen, voor je hark(en) geldt dat niet anders. Met name wanneer er metalen en houten materialen gebruikt worden. Deze kunnen namelijk slijten of roesten. Berg daarom na gebruik je gereedschap op in een droge plek. Zorg er tevens voor dat metalen materialen niet de grond raken. Wanneer dit wel het geval is kunnen deze gaan roesten. 

Conclusie

Je weet nu welke verschillende soorten harken er allemaal zijn en waar je ze voor gebruikt. Je weet ook hoe breed de werkbladen zijn en hoeveel tanden deze hebben. Hopelijk hebben we je ook wat kunnen leren over de steel, handvatten maar ook over hoe je ze opbergt.Sommige varianten gebruik je veel vaker dan de andere. Met name de tuin-, blad- en handhark komen erg goed van pas en zijn onmisbaar bij iedere tuinierder. 

* Niet elke hark heeft een even breed werkblad of evenveel tanden. Bovengenoemde zijn gemiddelde's.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen