De voor- en nadelen van een tuin op het noorden

30 november 2022
2 min leestijd

In deze blog leggen we aan je uit wat de voor- en nadelen zijn van een tuin die op het noorden ligt. Veel mensen denken dat hier vooral nadelen aan kleven maar is dat ook zo? Lees snel verder om erachter te komen. 

De belangrijkste voor- en nadelen van een tuin die op het noorden ligt zijn:

Voordelen

 • Minder sproeien
 • De tuin aan de andere zijde van het huis ligt op het zuiden
 • Het huis wordt minder snel warm

Nadelen

 • Weinig zon
 • Weinig licht
 • Het kan koud worden
 • Het huis warmt minder op
 • Meer stoken
 • Last van vocht, algen en mos
 • Tuinkussens blijven langer vochtig en gaan schimmelen

Wanneer je verder leest gaan we dieper in op de boven genoemde voor- en nadelen. In deze blog leggen we ook uit hoe je erachter komt wat de ligging van je tuin is, waarom een huis met een tuin op het noorden minder waard is en je vindt een lijst met planten die het goed doen in een tuin die op het noorden ligt. 

De voordelen van een tuin op het noorden

Gelukkig kleven er niet alleen maar nadelen aan een tuin die op het noorden ligt. Hieronder vind je meer informatie over alle voordelen van een tuin die op het noorden ligt. 

Minder sproeien
Doordat er minder zon in je tuin schijnt hoef je ook minder de planten te sproeien. Dit komt omdat de tuin een stuk vochtiger blijft. Indien de hele dag de zon zou schijnen zou de warmte hiervan al het vocht uit de tuin doen verdampen. 

De tuin aan de andere zijde van het huis ligt wel op het zuiden
Dit gaat natuurlijk alleen op als je zowel een tuin aan de voor- als achterzijde van je huis hebt. In dit geval heb je dus een tuin die op het noorden ligt en een die op het zuiden ligt. 

Idealiter wil je natuurlijk een achtertuin die op het zuiden ligt en dat de voortuin op het noorden ligt. Je gaat immers minder snel in de voortuin zitten dan in de achtertuin in verband met de hoeveelheid privacy die je daar hebt.

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om het ook in de voortuin comfortabel te maken met genoeg privacy. Je wil waarschijnlijk niet de hele tijd in het zicht zitten zodat andere je kunnen zien. 

Het is daarom belangrijk om privacy te creëren. Je kan dit op de volgende manieren doen:

Maak een zitkuil
Een zitkuil is niks meer dan een grote kuil in de grond. Je kan deze bestraten en de muren van de zitkuil metselen. Hierin plaats je vervolgens je tuinmeubel en eventueel wat decoratie om het extra gezellig te maken. Mensen zullen je niet zien zitten omdat ze simpelweg over je heen kijken. 

Plaats een heg
Door een heg in de voortuin te plaatsen kun je in de voortuin zitten en genieten van je privacy. Zorg natuurlijk dat de heg niet te hoog wordt. Je loopt anders de kans dat deze de zon zal tegenhouden. Een mooie hoogte voor de heg is tussen de 120cm en 150cm. Een heg met deze hoogte zorgt ervoor dat als je in de tuin zit niet gezien wordt door mensen die over straat lopen

Plaats hoge plantenbakken
Plaats een aantal hoge plantenbakken in de tuin met daarin planten met veel volume. In het midden van deze plantenbakken kun je jouw tuinmeubel plaatsen. Wanneer je in de tuin zit zul je een stuk minder snel opvallen. 

Het huis word minder snel warm
Met name in de zomer kan het een voordeel zijn dat je tuin op het noorden staat. Hierdoor zal je huis namelijk minder snel opwarmen. Dit zorgt ervoor dat het koeler in huis blijft en dat je bijvoorbeeld minder stroom kwijt bent aan het koelen van je woning. 

De nadelen van een tuin op het noorden

Helaas kleven er meer nadelen aan een tuin op het noorden dan voordelen. Welke nadelen dit zijn lees je hieronder: 

Weinig zon
Een van de grootste nadelen van een tuin op het noorden is dat je veel minder zonlicht hebt. Dit zorgt ervoor dat het ook een stuk koeler is in je tuin en het daardoor minder comfortabel is. Zo ga je in het voor- en najaar minder snel buiten zitten omdat het minder warm wordt doordat er geen zon is. Bij een tuin op het zuiden is het ook aangenamer in de tuin in de maanden april en september. 

Het wordt minder snel warm
Doordat de zon dus minder in de tuin schijnt wordt het ook minder snel warm. De zon zorgt natuurlijk voor de warmte en als deze niet in de tuin kan schijnen zal de warmte ook niet je tuin kunnen bereiken. 

Planten groeien minder goed
Het is voor veel planten belangrijk dat ze voldoende zonlicht krijgen. Dit hebben ze nodig om te kunnen groeien en gezond te blijven. Wanneer je tuin op het noorden ligt moet je daarom goed nadenken over welke planten je plaatst. Verderop in deze blog leggen we uit welke planten het goed doen met minder zonlicht.

Er is meer vocht in de tuin en je hebt meer kans op mos en algen
Wanneer je tuin op het noorden ligt betekent dit dat je minder zon en licht hebt en meer kou en vocht. Dit resulteert in planten die minder snel groeien en meer algen en mos op de bestrating. Dit resulteert uiteindelijk in meer onderhoud aangezien je de bestrating vaker schoon moet maken. 

Tuinkussens blijven langer vochtig en gaan schimmelen
Doordat er minder zonlicht is, meer kou en meer vocht, gaan tuinkussens eerder schimmelen. Dit komt omdat ze langer vochtig zijn. Het is daarom ook belangrijk om de tuinkussens niet buiten te laten liggen en soms in de zon te laten drogen als ze te vochtig zijn. 

Benieuwd hoe je het beste je tuinkussens kan opbergen? Lees dan onze blog Hoe kan ik het beste mijn tuinkussens opbergen? Zit er toch vocht en schimmel in je tuinkussens lees dan onze blog Hoe maak ik mijn tuinkussens schoon? om hier snel vanaf te zijn. 

Welke planten doen het goed in een tuin die op het noorden ligt

Een tuin op het noorden heeft minder zon en is daardoor vochtiger en koeler. Je had al gelezen dat veel planten zon nodig hebben om goed te kunnen groeien. Gelukkig zijn er ook genoeg planten die het goed doen zonder zon. Hieronder vind je een lijst:

 • Kerstroos 
 • Varen
 • Elfenbloem 
 • Monnikskap 
 • Ooievaarsbek 
 • Kruipend zenegroen 
 • Longkruid 
 • Gebroken hartje 
 • Hartlelie 
 • Kaukasisch vergeet-me-nietje 
 •  Salomonszegel 
 • Goudaardbei 
 • Schuimkaars 
 • Mansoor
 • Dikkemanskruid 
 • Siergrassen
 • Akelei 

Je kan ook altijd bij je plaatselijke tuincentrum jezelf laten informeren over welke planten geschikt zijn in een tuin met veel schaduw. 

Waarom heeft een tuin op het noorden minder zon?

Een tuin op het noorden heeft minder zon omdat je huis het zonlicht blokkeert. Pas als de zon hoger aan de hemel staat bereikt het zonlicht je tuin. 

Hoe kom ik erachter wat de ligging van mijn tuin is?

Een gemakkelijke methode om erachter te komen welke ligging je tuin heeft is door je smartphone te gebruiken. Hieronder lees je dit kan doen met een iPhone en Android telefoon:

iPhone

 1. Open de app ‘Kaarten’. 
 2. Rechtsboven in de hoek zie je een klein kompas waarop je kunt zien waar het noorden ligt. 
 3. Draai met de telefoon naar het noorden toe, wanneer de tuin zich achter je bevindt heb je een tuin op het zuiden. 

Android telefoon

 1. Open je de de app ‘Maps’ van Google. 
 2. Rechtsonder klik je op het icoontje met een cirkel waar een gevuld cirkeltje in zit. Er verschijnt een nieuw cirkeltje bovenin het scherm met een compass icoontje. Het rode pijltje is het noorden en het grijze pijltje is het zuiden.

Computer
Ga naar Google Maps op je computer en voer je adres in. Klik op het icoontje met een cirkel waar een gevuld cirkeltje in zit. Wanneer je dit doet verschijnt er een kompas icoontje. Het rode pijltje is het noorden en het grijze pijltje het zuiden.

Nieuwe woning
Wanneer je een nieuwe woning koopt kun je de makelaar vragen welke ligging de tuin heeft. Vaak staat dit al in de omschrijving beschreven. 

Is een huis met een tuin op het noorden minder waard?

Een huis waarbij de achtertuin op het noorden ligt is veelal minder waard dan wanneer de achtertuin op het zuiden ligt. Doordat we veel regenachtige dagen kennen is het aantal dagen dat de zon schijnt niet heel groot. Op de dagen dat ze zon schijnt wil je hier natuurlijk zo veel mogelijk van genieten. Dit kan nou eenmaal het beste in een achtertuin omdat je hier meer privacy hebt. 

Factoren als de grootte van de tuin, of deze netjes is onderhouden en of je bijvoorbeeld een schuurtje hebt hebben ook invloed op de waarde van je woning. 

Conclusie

Je kent nu alle verschillende voor- en nadelen van een tuin die op het noorden ligt. Helaas zijn er meer nadelen als voordelen. Met name dat je minder zon hebt en meer last van vocht, maken het dat een tuin op het noorden minder aangenaam is. Gelukkig zijn er wel genoeg planten die het goed doen in zo’n tuin.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen