Hoe houdt je katten uit de tuin? Effectieve tips en oplossingen

13 juni 2023
1,5 min leestijd

Het is een bekend probleem voor veel tuinliefhebbers: katten die zonder toestemming jouw tuin betreden en daar hun behoeften achterlaten, planten beschadigen of vogels en andere dieren verjagen. In deze blog bespreken we enkele effectieve manieren om katten uit jouw tuin te houden, zodat je weer ongestoord kunt genieten van je mooie tuin.

Allereerst is het van belang te begrijpen waarom katten jouw tuin aantrekkelijk vinden. Dit kan te maken hebben met zaken als geuren, de aanwezigheid van goede schuil- en rustplekken, of de mogelijkheid om gemakkelijk op jacht te gaan. Door inzicht te krijgen in de redenen waarom een kat jouw tuin bezoekt, kan je gerichter maatregelen treffen.

In deze blog delen we verschillende methoden en tips die je kan toepassen om katten op een diervriendelijke manier uit de tuin te weren. Hiermee hopen we je te helpen de tuin weer vrij van ongewenste dieren te maken, zodat je met volle teugen kunt blijven genieten van de tuin.

Katten uit de tuin houden - waarom is het belangrijk?

Als tuinliefhebber wil je graag je prachtige tuin beschermen tegen ongewenste bezoekers zoals katten. Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is katten uit je tuin te houden.

Ten eerste kan de aanwezigheid van katten leiden tot beschadiging van je planten en bloemen. Katten hebben de neiging om te graven en te krabben, wat je tuin kan beschadigen.

Ten tweede kunnen katten ziektes bij zich dragen die schadelijk kunnen zijn voor zowel andere dieren in je tuin als voor je eigen gezondheid. Voorbeelden hiervan zijn toxoplasmose en kattenkrabziekte.

Ten derde kunnen katten een bedreiging vormen voor de lokale fauna, zoals vogels en knaagdieren. Katten zijn van nature jagers en kunnen je tuin aantrekkelijk vinden als jachtgebied.

Tot slot kunnen katten vervelend zijn voor jou en je buren. Katten kunnen namelijk luidruchtig zijn, vooral tijdens de paartijd, en onaangename geuren achterlaten door hun territorium af te bakenen met urine.

Het is dus belangrijk om effectieve methoden te gebruiken om katten uit je tuin te weren en zo je geliefde tuin en de daar aanwezige flora en fauna te beschermen.

Natuurlijke afschrikmiddelen voor katten

Geuren

Katten hebben een gevoelige neus, dus het gebruik van sterke geuren kan ze op afstand houden. Je kan bijvoorbeeld citrusvruchten, zoals sinaasappels en citroenen, in de tuin plaatsen. Een andere effectieve geur is koffiedik. Strooi het rond de planten en katten zullen waarschijnlijk niet in de buurt komen. Eucalyptusolie kan ook helpen; besprenkel het op verschillende plekken in de tuin.

Planten

Er zijn specifieke planten die katten kunnen afschrikken vanwege hun geur of prikkelbare aard. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Coleus canina (Kattenschrik)
  • Ruta graveolens (Wijnruit)
  • Lavendel
  • Citroenmelisse

Plant deze rondom de tuin om katten op een natuurlijke manier af te schrikken.

Geluiden

Hoewel ze niet zo effectief als geuren of planten zijn, kunnen bepaalde geluiden katten toch ontmoedigen om jouw tuin te betreden. Aangezien katten gevoelig zijn voor ultrageluid, kan je overwegen om ultrasone afschrikmiddelen te gebruiken. Deze apparaten zenden hoge frequenties uit die onhoorbaar zijn voor het menselijk oor, maar onaangenaam voor katten. Plaats ze strategisch rondom de tuin en kijk of hier het gewenste effect mee behaald kan worden.

Zorg er altijd voor dat je op een verantwoorde en diervriendelijke manier met katten omgaat. Gebruik natuurlijke middelen om katten op afstand te houden zonder ze te schaden of je tuin te beschadigen.

Fysieke barrières

Om katten uit je tuin te houden, kan je verschillende fysieke barrières aanbrengen. Hieronder benoemen we enkele opties.

Tuinomheining

Een effectieve manier om katten op afstand te houden, is door een solide en hoge tuinomheining te plaatsen. Kies voor een glad materiaal, zoals hout of metaal, zodat katten er niet gemakkelijk op kunnen klimmen. Voeg eventueel een schuine overhang toe om de kans op succes te vergroten.

Netten

Netten zijn een andere optie om het voor katten moeilijk te maken jouw tuin te betreden. Zorg ervoor dat de gaten (mazen) klein genoeg zijn, zodat katten niet met hun kop vast komen te zitten. Gebruik stevig materiaal, zoals gevlochten draad of kunststof, en bevestig het goed aan de omheining om te voorkomen dat nieuwsgierige katten eronderdoor kunnen glippen.

Water

Katten houden over het algemeen niet van water. Daarom kan het gebruik van waterbakken, vijvers of sprinklersystemen helpen om hen uit de tuin weg te houden. Zorg ervoor dat deze waterbronnen voldoende voor hen afschrikwekkend zijn, maar veroorzaak geen wateroverlast in de tuin. Het toevoegen van bewegingsgeactiveerde sprinklers kan een effectieve, diervriendelijke oplossing zijn om katten af te schrikken.

Gedragsmatige benaderingen

Katten trainen

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je zelf een kat hebt en wil dat hij niet in de tuin blijft rondhangen maar de buurt in gaat. Het trainen van je kat kan effectief zijn in het voorkomen dat ze in jouw tuin blijven. Begin met het observeren van je kat en beloon haar voor goed gedrag. Wanneer je kat in je tuin blijft, leidt haar dan af met speelgoed of lekkernijen. Het is belangrijk om consistent te zijn met deze training.

Betrokkenheid eigenaar

Als eigenaar kan je een cruciale rol spelen bij het beheren van het gedrag van je kat. Hier zijn enkele stappen die je kan nemen om jouw kat uit de tuin te houden:

  • Zorg ervoor dat jouw kat op de juiste tijdstippen naar buiten mag. Dit kan helpen om ongewenst gedrag te verminderen.
  • Besteed voldoende tijd en aandacht aan je kat. Dit kan helpen bij het verminderen van stress en verveling, waardoor ze minder geneigd is om in de tuin te blijven.
  • Overweeg je kat een speciale buitenruimte te geven. Dit kan een afgesloten veranda of een omheinde tuin zijn waar je kat veilig kan rondzwerven en spelen, zonder toegang te krijgen tot de rest van de tuin.

Door gedragsmatige benaderingen toe te passen, kan je jouw kat succesvol trainen om uit de tuin te blijven en een betere relatie met jouw huisdier opbouwen.

Veelgestelde vragen

Hoe katten verjagen uit de tuin?

Om katten te verjagen uit uw tuin kunt u diverse methoden gebruiken. Denk aan ultrasone apparaten, waterplanten en geurstoffen zoals koffieprut of azijn. Wees vriendelijk voor de dieren en maak geen gebruik van gewelddadige methoden.

Welk middel helpt tegen katten in de tuin?

Er zijn verschillende middelen die helpen tegen katten in de tuin. Zo zijn er korrels, sprays, zogenaamde kattenverjagers en ultrasone apparaten. Daarnaast kun je ook door de juiste planten te plaatsen katten uit de tuin houden.

Hoe katten uit de tuin houden met schutting?

Een manier om katten uit je tuin te houden, is door een schutting te plaatsen. Zorg ervoor dat de schutting hoog genoeg is en eventueel voorzien van klimwerende maatregelen, zoals een gladde bovenrand.

Welke winterharde planten weren katten?

Er zijn een aantal winterharde planten die katten kunnen weren uit je tuin, zoals de wijnruit (Ruta graveolens), de citroenverbena (Aloysia citriodora) en lavendel (Lavandula). Plant deze kruiden in je tuin om katten op een natuurlijke manier op afstand te houden.

Wat zijn de regels omtrent kattenoverlast?

De regels omtrent kattenoverlast verschillen per gemeente. In sommige gemeenten is het toegestaan om overlastmeldingen te doen bij dierenwelzijnsorganisaties. Probeer altijd eerst met de eigenaren van de katten te praten en probeer samen tot een oplossing te komen.

Conclusie

Door met bovenstaande tips en oplossingen aan de slag te gaan wordt de kans op katten in de tuin een stuk kleiner. Of je hiermee honderd procent garantie hebt is de vraag. Om de kansen te vergroten kun je meerdere oplossingen hanteren en daarmee als het ware de krachten bundelen. Wil het echt niet lukken om de katten uit de tuin te houden, dan kun je altijd nog proberen contact te krijgen met de eigenaar. Samen met de eigenaar van de kat kun je kijken naar een geschikte oplossing. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen