Die irritante bladluizen, ze zijn in veel tuinen in grote getalen te vinden. Je wil hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf aangezien ze je planten kapot kunnen maken. Gelukkig zijn daar allerlei verschillende manieren voor, welke dat zijn hebben we voor je uitgezocht. Wanneer je dit goed aanpakt voorkom je dat de planten in jouw tuin niet te erg beschadigd raken en het zullen overleven.
Bladluizen kun je op de volgende manieren bestrijden:
Benieuwd naar meer informatie over de methodes die hierboven staan, lees dan vooral verder. In deze blog komt nog meer aanbod, we leggen bijvoorbeeld uit waarom de bladluizen op de planten komen, wat ze eten en waarom ze op de onderkant van je blad gaan zitten. Tot slot leggen we uit dat de bladluizen ook ergens goed voor zijn (al zul je dat je misschien niet kunnen voorstellen).
De tuin sproeien
Een van de gemakkelijkste methodes om van bladluizen af te komen is door de tuin te sproeien met water. De harde druppels water zorgen dat de bladluizen dood gaan en worden weggespoeld. Enig nadeel is dat veel bladluizen onder bladeren verstopt zitten waardoor het kan zijn dat ze hier en daar blijven zitten.
Zet lieveheersbeestjes uit in de tuin
Lieveheersbeestjes zien er niet alleen leuk uit, ze zijn ook ontzettend handig om van je bladluizen af te komen. Lieveheersbeestjes eten de bladluizen maar al te graag (een larf eet er wel 600 per dag en een lieveheersbeestje zo’n 100). Nu zul je misschien denken hoe je aan genoeg lieveheersbeestjes komt. Dat is heel simpel, je kunt namelijk larven van lieveheersbeestjes kopen en deze uitzetten in de tuin.
Plaats geurende planten
Voorkom bladluizen in de tuin door geurende planten te plaatsen. Bladluizen houden niet van planten waar een sterke geur vanaf komt. Denk aan de volgende planten tegen bladluizen:
Spray met een ecologisch bestrijdingsmiddel
In tuincentra en veel doe-het-zelf zaken zijn allerlei verschillende soorten bestrijdingsmiddelen te vinden tegen bladluizen. Onze voorkeur gaat sterk uit naar een variant die niet schadelijk is voor het milieu. Kies daarom voor een ecologisch bestrijdingsmiddel zoals ECOstyle LuisVrij tegen luizen. Door een ecologische variant te gebruiken voorkom je dat het bodemleven wordt aangetast. Dit heeft een positieve invloed op zowel je grond in de tuin als de planten.
Leg bananenschillen om de aangetaste planten
Je kunt bananenschillen om de aangetaste planten leggen. De zoete sterke geur die er vanaf komt trekt de bladluizen aan. Ze gaan in de schil zitten, zit de schil eenmaal vol dan gooi je deze weg. Het nadeel is dat je aardig wat bananenschillen hiervoor nodig hebt en dat deze ook andere insecten kunnen aantrekken.
Lok de goede insecten naar je tuin
Probeer de natuurlijke vijand van de bladluizen naar de tuin te lokken.
Sluipwespen, gaasvliegen en de al eerder genoemde lieveheersbeestjes eten bladluizen maar wat graag. Door bijvoorbeeld Afrikaantjes te plaatsen komen dit soort insecten naar je tuin en gaan ze voor jou aan de slag met het opruimen van de bladluizen.
Wachten tot het gaat regenen
Niet de beste methode maar wel een van de makkelijkste en goedkoopste. De regendruppels komen met een enorme vaart op de bladluizen terecht waardoor ze dood gaan. Ze spoelen tevens meteen van je planten af. Net als bij de tuin sproeien bestaat de kans dat er bladluizen onder de bladeren blijven zitten. Daarnaast werkt deze methode niet als het lang droog blijft. Ga niet wachten tot het gaat regenen want het kan zomaar zijn dat je plant dan al ernstig beschadigd is.
Bladluizen voeden zich met sap wat in de plant zit. Dit doen ze in grote getalen waardoor er veel van het sap uit de plant wordt gedronken. Het sap heeft de plant nodig om te overleven. Besluit je de bladluizen hun gang te laten gaan dan zullen de bladeren al snel geel worden en kunnen er gaten in ontstaan. De kans bestaat ook dat de bladluizen de planten infecteren met verschillende ziektes en schimmels. Wanneer je de geïnfecteerde planten niet behandeld kunnen ze dood gaan. Besluit je de bladluizen op de plant te laten zitten dan zal deze vroeg of laat dood gaan.
Van het ene op het andere moment zitten je planten ineens helemaal vol met bladluizen. Waar zijn ze zo snel vandaan gekomen zul je jezelf wellicht afvragen.
In sommige gevallen zitten de eitjes al een hele winter op je planten zonder dat je dit in de gaten hebt (ze zitten op een beschutte plek). Zodra het warmer wordt komen de eitjes uit en zitten ze ineens overal.
Vrouwtjes luizen leggen vervolgens nieuwe eitjes die in een rap tempo uitkomen. Deze cyclus herhaald zich erg snel aangzien in de eitjes die uitkomen ook weer vrouwtjes zitten. Binnen een hele korte periode kan er daarom een hele kolonie bladluizen ontstaan die de planten kapot maken.
Bladluizen zitten op verschillende plekken van een plant. De meeste zul je aantreffen onder de bladeren maar je vindt ze ook op de stengels en bloemen. Op deze plekken voeden ze zich met het sap wat uit de plant komt. Aangezien er in het sap veel suikers zitten en weinig eiwitten moeten de bladluizen veel van het sap drinken. De kleine insecten hebben de eiwitten nodig om zich voort te kunnen planten.
Bladluizen komen het liefst op planten af die niet meer in de beste gezondheid verkeren. Deze planten hebben een sterkere geur waardoor die makkelijker te vinden is door de insecten. Doordat de plant een slechte weerstand heeft is het voor de luizen ook makkelijker om zich te nestelen.
Bladluizen zitten aan de onderkant van de bladeren aangezien het daar een stuk veiliger voor ze is. Door aan de onderkant van het blad te zitten zijn ze beschut tegen de warmte van de zon. Nog belangrijker is dat ze op deze manier beschermd zijn tegen regendruppels. Regendruppel komen met een enorme vaart uit de lucht gevallen, zo hard zelfs dat een bladluis dat niet overleefd.
Aangezien ze aan de onderkant van de bladeren zitten is het belangrijk om regelmatig je planten te checken. Het kan zomaar zijn dat de luizen zich al enige tijd verschuilen onder de bladeren zonder dat je dit in de gaten hebt.
Bladluizen in de tuin is natuurlijk super vervelend en je wil hier zo snel mogelijk vanaf af. Maar is het misschien zo dat bladluizen ook nog ergens goed voor zijn? Je zult het wellicht niet verwachten maar de minuscule insecten die altijd in grote getalen komen dragen wel degelijk iets bij. Bladluizen staan namelijk ver onderaan in de voedselketen. Insecten als lieveheersbeestjes en mieren eten ze maar ook vogels zoals mussen, pimpelmeesjes, koolmeesjes en merels.
Andere insecten zoals sluipwespen gebruiken de luizen weer om een andere reden. Sluipwespen leggen eitjes in de luizen wat ook wel parasiteren wordt genoemd. Uit de luizen komen op een gegeven moment weer nieuwe sluipwespen.
Honingdauw
Zoals je hebt gelezen bij Wat eet de bladluis, een stukje terug in deze blog, eet de bladluis veel sap uit de planten. In het sap zitten voornamelijk suikers en maar weinig eiwitten (laatst genoemde heeft de bladluis vooral nodig). De overtollige suikers scheidt de bladluis af. Deze afscheiding wordt ook wel honingdauw genoemd.
Met het honingdauw kunnen bijen zelfs honing maken, deze honing heet honingdauwhoning. Sommige mensen noemen het ook wel wald- blad- of bladluizen honing. Onze voorkeur gaat toch uit naar honingdauwhoning, dat klinkt toch wat lekkerder!
Wil je van bladluizen afkomen dan zijn daar gelukkig genoeg methodes voor. Zoals al eerder gezegd gaat onze voorkeur uit naar een methode die niet schadelijk is voor het milieu. Met de genoemde methodes moet dat daarom zeker goed komen. Vergeet niet dat bladluizen ook wel degelijk van waarde zijn, je wilt alleen niet dat ze jouw planten kapot maken.