Hoe kun je het beste een regenton repareren? (makkelijke methode)

1 november 2022
2 min leestijd

Wanneer je in het bezit bent van een regenton wil je hier natuurlijk het liefst zo lang mogelijk gebruik van maken. Het is dan ook erg vervelend als deze kapot gaat. In deze blog leggen we aan je uit hoe je het beste een regenton kan repareren zodat je geen nieuwe hoeft te kopen. 

Zo repareer je het beste een regenton:
Een regenton kun het beste worden gerepareerd met siliconenkit. Maak hiervoor eerst het oppervlakte goed schoon en droog. Spuit vervolgens het scheurtje of gat dicht. Een groot gat kan het beste met twee componenten kneedpasta (epoxy) worden gerepareerd. Doorloop hiervoor dezelfde stappen en vervang de siliconenkit voor de epoxy.

Wanneer je verder leest geven we uitgebreide informatie over bovenstaande methodes. Je leest in deze blog tevens hoe een regenton kapot kan gaan en hoe je kan kans daarop kan verkleinen. 

Repareren van een regenton (stap voor stap)

Lees hieronder hoe je stap voor stap een regenton kan repareren. 

Allereerst is het belangrijk dat je de juiste materialen hebt om deze klus uit te kunnen voeren. Je hebt het volgende nodig:

  • Handdoek
  • Vaatdoek
  • Sopje met afwasmiddel
  • Siliconenkit of twee componenten kneedpasta (epoxy)
  • Kitspuit
  • Handschoenen indien je epoxy gaat gebruiken

Stap 1
De eerste stap is nagaan waar de lek in de regenton precies zit. Je kunt dit makkelijk achterhalen door te kijken waar het water uit de regenton stroomt. 

Indien je geen water ziet stromen kun je het beste even zelf een emmer water toevoegen aan de regenton. Je ziet dan vanzelf waar het water eruit begint te stromen.

Stap 2
Maak nu met een vaatdoek eerst de plek waar het scheurtje of gaatje zit goed schoon. Het liefst doe je dit zowel aan de binnen- als de buitenkant.

Stap 3
Maak nu met de handdoek de plek waar het scheurtje of gaatje zit goed droog. (stap 2 en 3 zijn belangrijk omdat deze ervoor zorgen dat de siliconenkit goed zal hechten. 

Stap 4
Spuit nu met de siliconenkit het scheurtje of gaatje dicht. Ga met een natte vinger over de siliconenkit heen zodat deze mooi wordt afgestreken.

Stap 5
Wacht tot de siliconenkit is uitgehard voordat je er weer regenwater in laat stromen.

Stap 6 (eventueel)
Stip het plekje waar het scheurtje heeft gezeten bij met verf in de kleur van de regenton. Hierdoor zie je niet het kleurverschil van de siliconenkit en de regenton.

Indien je een groter gat of scheur in de regenton hebt zitten kun je het beste twee componenten pasta (epoxy) gebruiken. De werkwijze is precies zoals hierboven staat alleen vervang je de siliconenkit voor de epoxy. 

Lees vooral goed de gebruiksomschrijving op de verpakking en draag bij het uitvoeren van de klus handschoenen. 

Houten regenton repareren

Wanneer je een houten regenton hebt en deze moet repareren is het vooral belangrijk dat je hiervoor de juiste materialen gebruikt. Gelukkig is het repareren van een houten regenton niet moeilijk.

Gaatjes dichten in een houten regenton kun je het beste doen met vloeibaar rubber. Dit is zowel in bouwmarkten als online te verkrijgen. Het handige hieraan is dat deze in tubes zitten die je in je kitspuit kan plaatsen. Het enige wat je moet doen is dezelfde stappen als hierboven doorlopen en de siliconenkit vervangen voor het vloeibaar rubber. 

Wanneer je een grotere scheur of gat hebt zal het niet lukken om deze te dichten met vloeibaar rubber. In dit geval kun je het beste vijverfolie gebruiken. Dit is te koop in bouwmarkten, tuincentra maar ook online. Bevestig dit aan de binnenkant van de regenton over de plek waar de scheur of het gat zit.

Zorg er hierbij voor dat de regenton eerst helemaal leeg is. Leg het liefst de regenton op z’n kant zodat je gemakkelijker te werk kan gaan. Zorg dat de vijverfolie strak over het gat of scheur zit en bevestig deze bijvoorbeeld met een nietpistool.

Hoe gaat een regenton kapot?

Een regenton kan om verschillende redenen kapot gaan. Welke redenen dat zijn vind je hieronder. Verderop in deze blog lees je hoe je kunt voorkomen dat de regenton kapot gaat. 

Het water in de regenton bevriest
Een van de meest voorkomende oorzaken waardoor de regenton kapot kan gaan is door bevroren water. Wanneer je het water in de winter in de regenton laat zitten kan het water ijs worden door de kou. Het ijs zet uit waardoor er scheurtjes of zelfs grote barsten in de regenton kunnen komen. Hierdoor kan de regenton dusdanig schade oplopen dat deze niet meer te repareren is. 

De regenton valt om
Wanneer een regenton niet stevig staat en als deze leeg is kan deze makkelijk omwaaien. Doordat de regenton op een verhoging staat kan deze behoorlijk hard vallen als het waait. Wanneer de regenton op de bestrating in je tuin terecht komt kan dit ertoe leiden dat er een scheur, barst of deuk in terecht komt. 

Slijtage
Doordat een regenton (meestal) buiten staat wordt deze blootgesteld aan allerlei verschillende weerselementen. Door de warmte van de zon, sneeuw, regen, hagel en wind zal deze op den duur slijten. 

Een kunststof regenton zal echter veel minder snel slijten dan een houten of metalen regenton.

Hoe voorkom je dat een regenton kapot gaat

Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat de regenton kapot gaat. Welke dat zijn lees je hieronder:

Water uit de regenton laten lopen voor de winter
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is bevroren water in de regenton een van de grootste oorzaken van een kapotte regenton. Om te voorkomen dat dit gebeurd is het belangrijk de regenton te legen voordat er strenge vorst optreed. 

Hoe je dit doet lees je in onze blog Wat moet je met een regenton doen in de winter?

De regenton goed vast zetten
Om te voorkomen dat de regenton omvalt of omwaait is het verstandig om de regenton goed vast te zetten. Vaak wordt een regenton geleverd met een bijbehorende voet. Gebruik deze om te voorkomen dat die omvalt. 

Heb je een regenton zonder voet dan moet je zorgen dat de regenton op een andere manier stevig zal blijven staat. Plaats bijvoorbeeld een aantal bakstenen of tegels om de regenton. 

Tip

Gedurende de lente, zomer en de herfst kun je het beste altijd wat water in de regenton laten zitten. Hierdoor heeft deze voldoende gewicht en kan de wind er niet voor zorgen dat die omwaait.

Zet de regenton op de juiste plek
Om slijtage te beperken is het belangrijk om de regenton op de juiste plaatst te zetten. Dit geldt met name voor een houten en metalen regenton. Meer informatie over waar je deze het beste neer kunt zetten lees je onze blog Waar plaats je een regenton?

Regenton die niet kapot kan gaan

Met name door bovenstaande methodes goed toe te passen zal een regenton van kunststof niet snel kapot gaan. Doordat kunststof erg stevig en duurzaam materiaal is zal het lang duren voordat deze door slijtage kapot gaat. 

Let op!

Vorstbestendige regentonnen bestaan niet. Er bestaan wel wintervaste regentonnen. Dit betekent dat wanneer er water onder het kraantje zit en het gaat vriezen dit niet tot vorstschade kan lijden. 

Een regenton van hout of metaal gaat sneller kapot omdat deze last kunnen hebben van allerlei verschillende weerselementen.

Houten regentonnen gaan kapot omdat hout kan krimpen en uitzetten door kou en warmte. Een metalen regenton gaat kapot omdat deze gaat roesten. Beide hebben daarom meer onderhoud nodig dan een regenton van kunststof. 

Meer informatie over de verschillende materialen waarvan een regenton gemaakt is lees je in onze blog Welke soorten regentonnen zijn er? (maar liefst 10 verschillende)

Conclusie

Je weet nu hoe je een regenton moet repareren. Misschien wel belangrijker; je weet nu hoe je kunt voorkomen dat een regenton kapot gaat. De gezegde voorkomen is beter dan genezen is hier dan ook op z’n plaats. 

Uiteindelijk kan elke regenton kapot gaan. Dit door slijtage. Wil je een regenton die zo lang mogelijk mee gaat, dan kun je er het beste een kopen van kunststof.

Ben je benieuwd naar meer informatie over regentonnen? Klik dan hier voor een overzicht van al onze blogs over dit onderwerp.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen