Hoe sluit ik mijn tuinslang aan op de keukenkraan?

16 oktober 2020
2 min leestijd

Gelukkig hebben wij thuis zowel aan de voor- als achterzijde van het huis een buitenkraan. Hierdoor hoeven we niet met gieters te sjouwen en is het sproeien van de tuin zo gepiept. Maar wat kan je het beste doen als je geen buitenkraan hebt? Gelukkig zijn er producten op de markt die dit probleem kunnen oplossen. Welke dat zijn lees je in deze blog. 

Hoe sluit ik mijn tuinslang aan op de keukenkraan?

De tuinslang aansluiten op de keukenkraan kan met een speciale adapter of met een waterdief. Deze plaats je gemakkelijk tussen de keukenkraan en de tuinslang. Aangezien keukenkranen verschillende formaten hebben verschilt het welke adapter of waterdief je nodig hebt. Voor elke keukenkraan is er gelukkig een oplossing.

Wil je weten welke oplossingen er allemaal zijn en hoe je deze installeert lees dan vooral verder. Daarnaast bespreken we in deze blog nog een aantal andere zaken waar je rekening mee moet houden als je een adapter aanschaft. 

De tuinslang aansluiten op de keukenkraan

Zoals je al hebt gelezen zijn er twee verschillende manieren om een tuinslang aan te sluiten op de keukenkraan, namelijk met een speciale adapter of met een zogeheten waterdief. In deze blog behandelen we de twee bekendste merken namelijk Gardena en Hozelock. Dit doen we omdat deze in veel verschillende winkels en online shops te vinden zijn. Per aansluiting leggen we uit hoe je deze aansluit en wat de voor- en nadelen zijn. 

Wanneer je ervoor kiest om met een speciale adapter te gaan werken is het belangrijk om eerst je kraan op te meten. Bij het meten meet je het uiteinde van de kraan op (de kraankop). Je moet de maten van je kraankop weten omdat niet elke adapter geschikt is voor alle kranen.

Een van de mogelijkheden is het gebruiken van de Gardena Adapter voor binnenkranen. Deze adapter is geschikt voor kranen met M 22 binnendraad en M24 buitendraad. Met andere woorden voor een kraankop van 22mm breed of 24mm breed. (Voor de 24mm brede kranen is een extra ringetje meegeleverd).

Allereerst moet je de pelatorstraalkop (het uiteinde van de kraankop) van de kraan vervangen, deze is bij de adapter meegeleverd net als het montagemateriaal.

Je draait de huidige kraankop er van af en de meegeleverde pelatorstraalkop er op. Vervolgens bevestig je de adapter op de zojuist aangesloten pelatorstraalkop.

De adapter is gemaakt van kunststof, voelt stevig aan en is van goede kwaliteit. Je hebt niet perse een Gardena tuinslang nodig om deze aan te sluiten op de adapter wat natuurlijk een voordeel is. Daarnaast kan je de pelatorstraalkop gewoon laten zitten. Is het nog niet helemaal gelukt om de adapter te installeren? Bekijk dan eens de handige instructievideo hoe stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de adapter installeert. 

De Mixer Tap Connector van Hozelock is in Nederland tegenwoordig gemakkelijk verkrijgbaar. Deze is bijvoorbeeld te koop bij bol.com. Het voordeel van deze adapter is dat die op zowel ronde, ovale als vierkante kranen past. Bij deze adapter hoef je niet de pelatorstraalkop van je kraan te vervangen. Bij de Mixer tap connector zijn namelijk drie rubberen tussensetjes meegeleverd.

De Mixer Tap Connector kan aangesloten worden op een kraan met een kopdikte van 34mm en een maximale hoogte van 43mm. Hierin zit het nadeel van de Mixer Tap Connector. Wanneer je een kraan hebt met een hoge hals is de adapter niet te bevestigen.

Benieuwd hoe je deze adapter op jouw kraan monteert? Kijk dan onderstaande instructievideo. 

Zowel Hozelock als Gardena hebben verschillende waterdieven gemaakt. De Hozelock heeft een ronde mengkraanaansluiting voor een maximale diameter van 24mm gemaakt. Deze waterdief is onder andere bij de Praxis te verkrijgen. De waterdief is gemaakt van kunststof en voelt stevig aan. Het voordeel van deze waterdief is dat hij direct op de kraan kan worden aangesloten en dat je alle andere tuinslangen die niet van het merk Hozelock zijn erop kan aansluiten. Ondanks dat de waterdief stevig op de kraan wordt gemonteerd beschadigd hij de kraan niet. Helaas geven sommige mensen in reviews op sites als Bol.com aan dat de waterdief  niet op hun kraan blijft zitten. 

Ook Gardena heeft verschillende waterdieven gemaakt voor verschillende kraan diameters. Net als bij de de waterdief van Hozelock zijn ze aan te sluiten op gladde kranen en beschadigen ze de kraan niet. De waterdieven van Gardena zijn aan te sluiten op andere tuinslangen. 

Naast de producten van Gardena en Hozelock zijn er nog tal van andere waterdieven op de markt. Dit kan een handige uitkomst zijn als de producten van bovenstaande merken niet op jouw kraan passen. Deze producten vind je hier.

Hieronder vind je een schema met verschillende adapters en waterdief maten.

MerkAfmeting
Gardena Adapter22mm tot 24mm breedte
Mixer Tap Connectortot 34mm breedte en tot 43mm hoogte
Hozelock ronde kraanaansluiting Waterdieftot 24mm breedte
Gardena Waterdief14mm tot 17mm
Gardena Waterdief15mm tot 20mm
Universele Waterdief16mm tot 19mm

Waar moet ik nog meer op letten?

Het belangrijkste waar je nog meer op moet letten is de lengte van de tuinslang. Wanneer je keuken zich aan de achterzijde van het huis bevindt betekent dit automatisch dat je tuinslang een langere afstand moet afleggen om bij de voortuin te komen. Het klinkt misschien een beetje flauw maar het zou zonde zijn als je net niet alle planten in de tuin water kan geven. 

Heb je een fonteintje op je toilet dan zou je eventueel ook hier je adapter op aan kunnen sluiten. Koop een extra pelatorstraalkop en je kan zomaar je tuinslang aansluiten op twee verschillende punten in huis. Op deze manier hoef je misschien geen nieuwe tuinslang te kopen. 

Ook de laatste tip is misschien logisch maar we willen het toch maar even benoemen. Wanneer je een buitenkraan gewend bent komt het nog wel eens voor dat je eerst de kraan opendraait en dan pas je de sproeikop van de tuinslang pakt. Soms staat de sproeikop nog open en loopt het water er al uit. Wanneer je binnen deze fout maakt is dit toch minder prettig dan wanneer dit buiten gebeurt. 

Welke alternatieven zijn er?

Het beste alternatief als je geen buitenkranen hebt is een regenton. Regentonnen zijn te verkrijgen in verschillende formaten. Zo zijn er al regentonnen met een inhoud van 100 liter maar ook van 500 liter. Het mooie is dat je hier ook je tuinslang op kan aansluiten. Meer hierover lees je in onze blog Hoe sluit ik mijn tuinslang aan op een Quooker, regenton en meer.

Het mooie van een regenton is dat je kwa stijl veel verschillende kanten op kan. Je kan kiezen voor een regenton van kunststof of van hout. De kunststof varianten zijn in verschillende kleuren zoals groen en blauw te verkrijgen. Het grootste voordeel van het gebruik van een regenton is natuurlijk dat het beter is voor het milieu. Daarnaast scheelt het ook nog eens in de portemonnee, een win-win situatie dus. 

Heb je geen ruimte voor een regenton en wil je niet met een adapter werken dan zit er niets anders op om toch met een gieter te werken. Aangezien dit nogal veel werk is en een hoop energie kost kan je bijvoorbeeld ervoor kiezen om in de ochtend de voortuin te sproeien en in de avond de achtertuin. Op die manier is het water geven van je planten misschien net iets aangenamer. 

Toch kiezen voor een buitenkraan

Wil je toch liever een buitenkraan? Dan kan je deze laten installeren door een loodgieter. De kosten voor het aansluiten van een buitenkraan liggen tussen de €150 en €400. De prijzen variëren omdat het per huis verschilt hoeveel werk er moet worden verricht. Dit heeft onder andere te maken met het boren van de gaten in de fundering of de spouwmuur. 

Ben je na het lezen van deze blog overtuigt om een adapter of waterdief te kopen voor je binnenkraan? Of is je keuze toch gevallen op een regenton of het installeren van een buitenkraan? We wensen je in ieder geval veel succes met het sproeien van je tuin. 

Conclusie

Gelukkig hoef je niet persé een buitenkraan te hebben om de tuinplanten water te geven. Het probleem is dus simpel op te lossen met een speciale adapter of waterdief welke je plaatst tussen je keukenkraan en de tuinslang.

Benieuwd naar meer blogs over de tuinslang? Klik dan hier voor een overzicht.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen