Hoe sluit ik mijn tuinslang aan op een Quooker, regenton en meer

17 juli 2022
2 min leestijd

In een eerdere blog hebben we al uitgelegd hoe je een tuinslang aansluit op de keukenkraan. Maar hoe zit het als je de tuinslang op je Quooker of regenton wil aansluiten? Kan dit op dezelfde manier? Wij hebben voor je uitgezocht waar je de tuinslang op kunt aansluiten en leggen uit waar je dit mee doet. 

In deze blog leggen we uit hoe je de tuinslang aansluit op een:

  • Quooker
  • Regenton
  • Wasmachinekraan
  • WC-kraan
  • Kraan zonder schroefdraad

Wanneer je verder leest geven we meer informatie over hoe je de tuinslang hoe je dit doet en wat je daar voor nodig hebt. Ook leggen we uit wat het kost als je toch een buitenkraan (laat) installeren.

Tuinslang aansluiten op Quooker

Quooker profileert zichzelf als “de kraan die alles kan” maar kan je ook je tuinslang er op aansluiten. Doordat de kraankoppen van Quooker kranen breder zijn dan normale kranen (tussen de 32mm en 35mm) kan hier geen normale waterdief of koppelstuk op worden geïnstalleerd, simpelweg omdat deze allemaal niet groot genoeg zijn. De waterdieven en koppelstukken die in bouwmarkten te koop zijn gaan vaak maar tot 25mm.  

Gelukkig is er een bedrijf dat speciaal een koppelstuk heeft gemaakt die wel op de Quooker geplaatst kan worden. Hierdoor kun je ook op je Quooker de tuinslang aansluiten. 

Het aansluiten is simpel: je plaatst het koppelstuk (daar waar de metalen klem zich bevindt ofwel het zwarte gedeelte) over de kraan en draait deze met de metalen klem strak. Aan de andere kant bevestig je de tuinslang. 

Tuinslang aansluiten op Quooker met slangklem
Tot slot zijn er ook nog slangklemmen die je kan gebruiken aangezien deze kwa maatvoering passen. Wij raden het gebruik van slangklemmen echter af. Je kan hier namelijk de kraankop mee beschadigen, de kans dat de slang losschiet door de druk van het water is groot én het monteren en demonteren van de slangklem is lastig. 

Tuinslang aansluiten op regenton

Niks is mooier dan met opgevangen regenwater de tuin besproeien. Als je in het bezit bent van een regenton kan je dit jaarlijks heel wat liters kraanwater besparen. 

Om goed te tuin te kunnen besproeien met het water uit de regenton heb je een regenton, regentonpomp en natuurlijk een tuinslang nodig. De regentonpomp zorgt voor voldoende druk zodat je de tuin goed kan besproeien. Zonder dit apparaat heb je te weinig druk en komt er maar een heel klein straaltje uit de slang. 

Gelukkig is het installeren hiervan een fluitje van een cent. Je hangt het gedeelte met de telescopische buis in de regenton en sluit het koppelstuk aan op je tuinslang. Tot slot hoef je alleen nog maar de stekker in het stopcontact te doen en het apparaat aan te zetten. 

Tuinslang aansluiten op wasmachinekraan

Staat je wasmachine in de keuken-, bijkeuken, garage of schuur en heb je geen buitenkraan dan kun je ervoor kiezen om de tuinslang aan te sluiten op de wasmachinekraan. 

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe breed de aansluiting is van het buitendraad van de wasmachinekraan. Het is echter zo dat de meeste wasmachine kranen die te verkrijgen zijn in bouwmarkten een buitendraad hebben van ¾ inch ofwel 19.05mm. 

Het meest geschikte koppelstuk om de tuinslang aan te sluiten op de wasmachinekraan is een variant met schroefdraad aangezien deze strak bevestigd kan worden op de kraan. Hiermee weet je zeker dat deze niet los zal schieten tijdens het sproeien. 

Het installeren ervan is niet moeilijk, je draait het koppelstuk over het schroefdraad van de wasmachinekraan. Aan de andere kant van het koppelstuk bevestig je de tuinslang.

Let op!

Aangezien de wasmachine binnen staat is het verstandig om altijd een emmer bij de hand te hebben als je de slang gaat ontkoppelen. Er kan namelijk altijd nog wat resterend water in de slang zitten. Dit geldt voor zowel het ontkoppelen van de tuinslang als de wasmachine slang.

Tuinslang aansluiten WC-kraan

De toilet is vaak te vinden aan de voor- of achterkant van je woning en dus dicht bij de tuin. Om die reden is het makkelijk als je de tuinslang kan aansluiten op het kraantje bij het toilet. 

Om dit te realiseren is het verstandig om eerst de kraankop op te meten. Wanneer je de maat weet kun je hier een bijpassend verbindingsstuk voor kopen. Veelal is het mogelijk de tuinslang op de WC-kraan aan te sluiten met een waterdief, speciale adapter van Gardena of de Hozelock Mixer Tap Connector

Let op!

De speciale adapter van Gardena is geschikt voor kranen met M22 binnendraad en M24 buitendraad. Dit houdt in dat deze is geschikt voor een kraanknop tussen de 22mm en 24mm. Voor kranen van 24mm is een extra ringetje meegeleverd zodat de adapter gemonteerd kan worden.

Let op!

De Hozelock Mix Tap Connector is alleen aan te sluiten op kranen die een maximale hoogte hebben van 43mm. Dit komt omdat dit koppelstuk boven op de kraan wordt bevestigd. 

Tuinslang aansluiten kraan zonder schroefdraad

De meeste kranen die in huis te vinden zijn hebben geen schroefdraad. Zo zullen je keukenkraan, WC-kraan en de kraan van je bad dit niet hebben. 

Gelukkig kun je ook op kranen zonder schroefdraad je tuinslang aansluiten. Het is daarbij belangrijk om eerst de maat van de kraankop op te meten. Deze informatie heb je nodig aangezien je hierdoor weet welk koppelstuk je op de kraan kan plaatsen. 

Je hebt voor kranen zonder schroefdraad drie verschillende manieren om de tuinslang aan te sluiten. Namelijk met een speciale adapter van Gardena, een waterdief of de Hozelock Mixer Tap Connector

Let op!

De speciale adapter van Gardena is geschikt voor kranen met M22 binnendraad en M24 buitendraad. Dit houdt in dat deze is geschikt voor een kraanknop tussen de 22mm en 24mm. Voor kranen van 24mm is een extra ringetje meegeleverd zodat de adapter gemonteerd kan worden.

Let op!

De Hozelock Mix Tap Connector is alleen aan te sluiten op kranen die een maximale hoogte hebben van 43mm. Dit komt omdat dit koppelstuk boven op de kraan wordt bevestigd. 

Een buitenkraan installeren

Het installeren van een buitenkraan is een complexe klus, om te voorkomen dat je waterschade oploopt is het daarom verstandig om dit te laten doen door een loodgieter. De kosten hiervan liggen tussen de €150 en €400* voor één kraan. Het kan zijn dat het installeren van een tweede kraan juist goedkoper of duurder wordt. Dit ligt bijvoorbeeld aan waar de leidingen in je woning liggen. 

*De prijzen liggen ver uiteen omdat het per huis verschilt hoeveel uur het kost om de kraan te installeren. 

Conclusie

Niet getreurd als je geen buitenkraan hebt, zoals je hebt kunnen lezen zijn er namelijk genoeg alternatieven waar de tuinslang op aangesloten kan worden. 

Groot voordeel is dat deze alternatieven een stuk goedkoper zijn dan het laten installeren van een buitenkraan. De prijsverschillen zijn namelijk enorm, een waterdief heb je bijvoorbeeld al voor €15 waar het laten installeren van een buitenkraan je tussen de €150 en €400 kost. Waar je ook voor kiest, we wensen je succes bij het besproeien van je tuin. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen