Hoe voorkom je dat een hond uit de tuin ontsnapt? 6 effectieve tips

1 juni 2023
2 min leestijd

Wanneer je ervoor kiest om jouw hond in de tuin te laten is het belangrijk dat hij niet kan ontsnappen. Niet alleen voor de veiligheid van de hond zelf maar ook voor de omgeving. Honden kunnen zich in gevaar brengen of schade toebrengen wanneer ze uit de tuin weten te ontsnappen. In deze blog geven we handige tips die ervoor zorgen dat jouw hond niet uit de tuin kan ontsnappen.

6 effectieve tips om te voorkomen dat jouw hond ontsnapt

  • Houdt de schuttingdeur dicht
  • Controleer de schuttingen en hekken
  • Maak gebruik van een hondvriendelijk tuinontwerp
  • Zorg voor een goed hondenhok in de tuin
  • Leer hem basis gedrachtstrainingen
  • Leer hem wat de tereingrenzen zijn

Wanneer je verder leest, geven we meer informatie over bovenstaande tips. In deze blog komt echter meer aan bod. Zo leggen we uit waarom een hond eventueel wil ontsnappen, wat er kan gebeuren als een hond ontsnapt en wat je kan doen als een hond ontsnapt. 

Maatregelen om ontsnapping te voorkomen

Houdt de schuttingdeur dicht

Wanneer je even niet oplet en je de schuttingdeur niet goed sluit kan dit de reden zijn dat jouw hond ontsnapt. Wanneer de deur op een kier staat is het voor een hond ook gemakkelijk om te ontsnappen. Met zijn lichaamsgewicht maakt hij de deur verder open zodat hij de tuin uit kan. 

Schuttingen en hekken controleren

Zorg ervoor dat de schuttingen en hekken in goede staat verkeren en hoog genoeg zijn om te voorkomen dat jouw hond eroverheen springt. Controleer regelmatig op eventuele gaten, rotte plekken of losse onderdelen die gerepareerd moeten worden.

Vergeet ook niet dat honden goed kunnen graven. Plaats onder de grond eventueel een hek zodat jouw hond niet onder de schutting of het hek door kan kruipen. 

Gebruik van hondvriendelijke tuinontwerpen

Bij het ontwerpen van je tuin kan je rekening houden met de hond door specifieke elementen op te nemen die ontsnapping ontmoedigen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Paden: Honden houden ervan om op paden te lopen, dus zorg voor duidelijke routes rond je tuin.
  • Beplanting: Dichte beplanting kan een natuurlijke barrière vormen om te voorkomen dat jouw hond wegloopt.
  • Waterpartijen: Honden zijn vaak terughoudend om watergebieden over te steken, dus het aanleggen van een vijver of stroompje kan helpen.

Aanwezigheid van hondenhok

Zorg voor een comfortabel hondenhok in je tuin waar de hond zich veilig en beschermd voelt. Dit kan voorkomen dat de hond geneigd is om de tuin te verlaten op zoek naar een veiligere plek. Let bij het kiezen van een hondenhok op de volgende aspecten:

  • Grootte: Zorg ervoor dat het hondenhok groot genoeg is voor de hond om comfortabel in te liggen, maar niet te groot zodat het zijn warmte vasthoudt.
  • Materiaal: Kies een hondenhok gemaakt van duurzaam, isolerend materiaal zoals hout of kunststof.
  • Locatie: Plaats het hondenhok op een beschutte plek in de tuin, uit de buurt van tocht en direct zonlicht.

Door deze maatregelen te treffen, kan je ervoor zorgen dat de tuin een veilige en aantrekkelijke omgeving is voor de hond, waardoor de kans op ontsnapping wordt verkleind.

Gedragstraining voor jouw hond

Basis gehoorzaamheidstraining

Gedragstraining voor jouw hond is essentieel om te voorkomen dat de hond uit de tuin ontsnapt. Begin met de basis gehoorzaamheidstraining, zoals zit, blijf en kom. Dit zal de hond helpen beter te luisteren en te begrijpen wat er van hem wordt verwacht.

Gebruik positieve bekrachtiging, zoals beloningen en complimenten, om deze basiscommando's aan te moedigen. Wees consistent met de training en oefen regelmatig om ervoor te zorgen dat de hond de commando's onthoudt. Zorg ervoor dat alle gezinsleden betrokken zijn bij de training, zodat de hond aan iedereen gehoorzaamt.

Je kan de hond dit zelf leren maar natuurlijk ook naar een hondentraining gaan. Hier leer je stapsgewijs alle benodigde skills.

Africhting terreingrenzen

Naast basis gehoorzaamheidstraining is het belangrijk om jouw hond te leren om binnen de grenzen van de tuin te blijven. Hier zijn enkele tips om jouw hond te trainen om binnen de gestelde grenzen te blijven:

  1. Markeer de grenzen: Gebruik duidelijke fysieke markeringen, zoals hekken, touwen of vlaggen, om de grenzen van je tuin aan te geven. Dit helpt jouw hond te begrijpen waar hij wel en niet mag komen.
  2. Oefen aan de lijn: Loop met jouw hond aan de lijn langs de grenzen van je tuin. Beloon en prijs jouw hond wanneer hij binnen de grenzen blijft. Geef een correctie en leid de hond terug naar het toegestane gebied als hij de grens overschrijdt.
  3. Gebruik commando's: Geef commando's, zoals "blijf" of "terug" wanneer jouw hond in de buurt van de grenzen komt. Dit helpt hem te begrijpen dat hij niet verder moet gaan.
  4. Geleidelijke verandering: Na verloop van tijd kan je geleidelijk de fysieke markeringen verwijderen en de hond zonder lijn oefenen, waarbij je dezelfde commando's en beloningen blijft gebruiken.

Blijf geduldig en consistent tijdens het trainingsproces. Het kan enige tijd duren voordat jouw hond volledig begrijpt en de terreingrenzen respecteert. Door te investeren in gedragstraining en het volgen van deze tips, kan je de kans verkleinen dat jouw hond uit de tuin ontsnapt.

Deze blog vind je wellicht ook interessant…

Welke tuinplanten zijn niet giftig voor honden? 

Veelgestelde vragen

Veilige omheining kiezen

Bij het kiezen van een veilige omheining voor je tuin, moet je rekening houden met de grootte, kracht en behendigheid van jouw hond. Kies voor een omheining die hoog genoeg is om te voorkomen dat de hond er overheen springt en stevig genoeg om te voorkomen dat hij erdoorheen breekt. Materialen zoals hout, metaal of duurzaam kunststof zijn geschikt voor omheiningen.

Effectieve afrastering

De effectiviteit van de afrastering hangt af van de installatie en het onderhoud. Zorg ervoor dat de afrastering stevig in de grond staat en controleer regelmatig op zwakke plekken of beschadigingen. Overweeg om een ondergrondse omheining te plaatsen om te voorkomen dat jouw hond onder de afrastering door graaft.

Training en gehoorzaamheid

Train jouw hond om te luisteren naar je commando's en hem op een positieve manier te motiveren om in de tuin te blijven. Leer jouw hond het commando "blijf" en beloon hem als hij naar je terugkeert. Socialiseer jouw hond ook met andere honden om te voorkomen dat hij wegrent om met hen te spelen.

Minimale uitgangspunten

Minimaliseer de kans op ontsnapping door het aantal uitgangspunten in je tuin te beperken. Plaats bijvoorbeeld een slot op je tuinpoort en zorg ervoor dat er geen gaten of openingen zijn waardoor jouw hond kan ontsnappen.

Buitenruimte verrijken

Een verrijkte buitenruimte zorgt ervoor dat jouw hond zich minder snel verveelt en de neiging heeft om te ontsnappen. Zorg voor voldoende speelgoed, schaduw en water in de tuin. Zorg ook voor voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie door regelmatig met jouw hond te wandelen en te spelen.

Deze blog vind je wellicht ook interessant…

Wat zijn de voor- en nadelen van een hond in de tuin?

Waarom wil een hond uit de tuin ontsnappen

Je weet nu hoe je kan voorkomen dat jouw hond uit de tuin ontsnapt. Echter is er ook een andere belangrijke vraag die je jezelf moet stellen, namelijk waarom de hond zou willen ontsnappen. 

Sommige honden kunnen uit verveling, angst, of om sociale redenen uit de tuin willen ontsnappen. Door te achterhalen wat de motivatie is van jouw hond kun je gerichter maatregelen treffen om een ontsnapping te voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende lichaamsbeweging, mentale stimulatie en gezelschap voor jouw hond om verveling en eenzaamheid tegen te gaan.

Wat kan er gebeuren als een hond uit de tuin ontsnapt

Wanneer een hond ontsnapt uit de tuin zijn er veel verschillende scenario’s die zich voor kunnen doen. Jouw hond kan zichzelf bijvoorbeeld bezeren, een ander dier of mens bezeren of iets vernielen. De kans op een verkeersongeval neemt ook toe als jouw hond vrij rond loopt. Daarnaast behoort het ook tot de mogelijkheden dat jouw hond vermist raakt.

Wat als jouw hond toch ontsnapt

Is jouw hond toch ontsnapt ondanks alle maatregelen dan is het de bedoeling om hem zo snel mogelijk terug te vinden. Ga daarom gelijk naar hem opzoek zodra je erachter bent gekomen dat die is ontsnapt. 

GPS-Halsband

Om jouw hond snel terug te vinden kan je ervoor kiezen om hem een GPS-halsband om te doen. Met behulp van het GPS-systeem in de halsband kan je de exacte locatie van jouw hond achterhalen. Je kan hem hiermee zelfs realtime volgen. Sommige systemen sturen een signaal naar je telefoon als hij de tuin verlaat. 

Enkele eigenschappen van GPS-halsbanden zijn:

  • Geofencing: de eigenaar kan virtuele grenzen instellen rond de tuin
  • Positiegeschiedenis: de routes die de hond heeft afgelegd, worden opgeslagen
  • Batterijduur: Deze kunnen erg verschillen, het liefst neem je er een met een lange batterijduur. 

Het is belangrijk om te weten dat GPS-halsbanden geen fysieke barrière vormen en dat de hond nog steeds kan ontsnappen. Ze kunnen echter wel helpen om de hond snel terug te vinden en dienen als extra laag van beveiliging.

Conclusie

Door alle bovenstaande tips in acht te nemen verklein je de kans dat jouw hond ontsnapt uit de tuin. Als dit gebeurt zijn er gelukkig nog extra beveiligingsmaatregelen zoals een GPS-halsband. Mocht jouw hond toch ontsnappen dan kan je hem met behulp van de GPS-halsband snel terugvinden.

Naast ervoor zorgen dat jouw hond niet uit de tuin kan ontsnappen zijn er nog andere aspecten om een hondvriendelijke tuin te maken. Welke dit zijn lees je in onze blog In 10 makkelijke stappen een hondvriendelijke tuin maken.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen