Hoe voorkom je dat je kat in de tuin poept: effectieve tips en trucs

14 juni 2023
1,5 min leestijd

Als katteneigenaar ben je vast bekend met de uitdaging om te voorkomen dat je kat in de tuin poept. Natuurlijk houden we allemaal van onze katten, maar het opruimen van hun uitwerpselen in de tuin is niet bepaald een pretje. Dat katten in de tuin kunnen poepen is een van de nadelen van een kat in de tuin laten. Bovendien kan het gevaarlijk zijn voor de gezondheid van andere dieren en planten in de tuin. In deze blog leer je hoe je dit ongewenste gedrag van je kat onder controle kunt houden.

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen waarom je kat in de tuin poept. Katten zijn territoriale dieren en kunnen dit gedrag vertonen om hun geur achter te laten en zo hun territorium af te bakenen. Stress en onrust in de leefomgeving kunnen ook leiden tot ongewenst gedrag bij katten. Door te zorgen voor een rustige en stressvrije omgeving kan je de kans dat je kat in de tuin poept verminderen of in sommige gevallen helemaal voorkomen.

Er zijn verschillende praktische maatregelen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je kat zijn behoefte niet in de tuin doet. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van een speciale kattenzone met geschikte kattenbakkorrels, of het plaatsen van onaantrekkelijke materialen op plekken waar je kat graag poept. Met enige inspanning en geduld zal je in staat zijn om het ongewenste gedrag van je kat effectief te beheersen en te voorkomen dat je tuin in een kattenbak verandert.

Waarom poepen katten in de tuin?

Katten kunnen om verschillende redenen in de tuin poepen. Laten we de twee belangrijkste redenen eens bespreken: territorium afzetten en onaangename kattenbak situaties.

Territorium afzetten

Katten zijn territoriale dieren en het afbakenen van hun territorium is essentieel voor hun welzijn. Dit doen ze door geurstoffen achter te laten via urine en ontlasting. Als je kat in de tuin poept, kan het zijn dat hij zijn territorium probeert af te bakenen. Dit is een natuurlijk gedrag, maar het zorgt voor overlast in je tuin.

Om dit te verminderen, kun je proberen om het territoriumdrang van je kat te beperken. Daarnaast is het raadzaam om de kattenbak op een rustige en toegankelijke plek in huis te plaatsen, zodat je kat zich veilig voelt om zijn behoefte te doen.

Een vieze kattenbak

Een andere reden waarom katten in de tuin kunnen poepen, is dat ze hun kattenbak als onaangenaam beschouwen. Dit kan te maken hebben met de plaatsing, de geur of de netheid van de bak. Zorg ervoor dat je de kattenbak regelmatig schoonmaakt om dit probleem te voorkomen.

Daarnaast kan het zijn dat je kat de kattenbak met negatieve ervaringen associeert. Als je kat bijvoorbeeld pijn heeft gehad tijdens het gebruik van de kattenbak kan hij een aversie ontwikkelen tegen het gebruik ervan. In dit geval is het belangrijk om medische problemen uit te sluiten en contact op te nemen met een dierenarts voor advies.

In beide gevallen kun je proberen om meerdere kattenbakken in huis te plaatsen en deze te vullen met verschillende soorten kattengrit, zodat je kat kan kiezen welke hij het meest comfortabel vindt.

Voorkomende maatregelen

Natuurlijke afschrikmiddelen

Om te voorkomen dat jouw kat in de tuin poept, kan je gebruik maken van natuurlijke afschrikmiddelen. Een optie is citrusgeur: katten houden niet van deze geur, dus strooi citrusschillen of gebruik citrusspray rond de plekken waar jouw kat graag poept.

Tevens kan je koffiedik als afschrikmiddel gebruiken. Het is niet schadelijk voor jouw kat en katten houden niet van de geur. Strooi het rond de plekken waar de kat graag poept en het zal afschrikwekkend werken.

Fysieke barrières

Het aanbrengen van fysieke barrières in de tuin kan ook effectief zijn om te voorkomen dat jouw kat erin poept. Een mogelijkheid is kippen- of gaasdraad. Dit draad kan in de grond worden verzonken, waardoor het moeilijk wordt voor jouw kat om te graven. Zorg ervoor dat de gaten in het gaas klein genoeg zijn zodat jouw kat er zijn pootjes niet doorheen kan krijgen.

Een andere barrière is het gebruik van prikkelende planten. Door deze planten dichtbij de favoriete poepplekken van jouw kat te planten, kan je voorkomen dat jouw kat op die plekken graaft en poept. Voorbeelden hiervan zijn doornige struiken of stekelige planten, zoals de roos en de distel.

Het trainen van je kat

Het gebruik van beloningen

Om te voorkomen dat je kat in de tuin poept, is het belangrijk om je kat goed te trainen. Begin met het belonen van positief gedrag. Beloon je kat bijvoorbeeld met een lekkernij, een aai over de bol of liefdevolle woorden wanneer hij de kattenbak juist gebruikt. Hierdoor zal je kat het gewenste gedrag koppelen aan iets positiefs.

Enthousiasme voor de kattenbak

Zorg ervoor dat je kat de kattenbak aantrekkelijk vindt om te gebruiken. Maak de bak regelmatig schoon, zodat het een frisse omgeving blijft. Kies een kattenbaksysteem dat bij je kat past, denk hierbij aan het formaat en de hoeveelheid privacy die de bak biedt. Een prettige kattenbak kan je kat aanmoedigen om deze te gebruiken in plaats van in de tuin te poepen.

Nog wat tips betreft de kattenbak:

  • Plaats de kattenbak op een rustige plek met voldoende privacy.
  • Probeer verschillende soorten kattenbakvulling uit om te ontdekken welke je kat het fijnst vindt.
  • Let op tekenen van ongemak of stress bij je kat, zoals miauwen rond de kattenbak of het vermijden ervan.

Door je kat op de juiste manier te trainen en een aantrekkelijke kattenbak te bieden, kan je voorkomen dat je kat in de tuin poept. Het is van belang om geduldig te zijn en consequent te blijven in je aanpak, om je kat succesvol te laten wennen aan de gewenste routine.

Deze blog vind je wellicht ook interessant…

Welke tuinplanten zijn giftig voor katten: Een beknopte gids

Inrichten van de tuin

Om te voorkomen dat jouw kat in de tuin poept, zijn er enkele maatregelen die je kan nemen. Je kan de tuin inrichten op een manier die minder aantrekkelijk is voor katten om er te ontlasten.

Speel- en rustplaatsen voor katten

Een manier om te zorgen dat jouw kat de tuin niet als toilet gebruikt, is door het creëren van speel- en rustplaatsen:

  • Maak een zandbak waar jouw kat kan graven en spelen; dit kan helpen om hun behoefte te doen op één plek.
  • Plaats krabpalen of -planken om jouw kat bezig te houden en hun nagels te trimmen.
  • Zorg voor schaduwrijke en beschutte plekken waar de kat kan rusten en zich veilig kan voelen.

Door deze voorzieningen aan te bieden stimuleer je de kat om andere delen van de tuin te gebruiken in plaats van erin te poepen.

Veelgestelde vragen

Welke geur schrikt katten af?

Er zijn verschillende geuren die katten kunnen afschrikken, zoals citrusgeuren, pepermunt, lavendel en eucalyptus. Plaats bijvoorbeeld sinaasappel- of citroenschillen in de tuin of gebruik etherische oliën met kattenafschrikkende geuren.

Wat strooien tegen katten?

Er zijn verschillende middelen die je kunt strooien om katten uit je tuin te weren. Een paar opties zijn koffieprut, cacao-snippers, of katten-afweerpulver. Verspreid deze materialen in de gebieden waar katten graag verblijven om ze op afstand te houden.

Hoe houd ik de kat van de buren uit mijn tuin?

Om de kat van de buren uit je tuin te houden, kun je een combinatie van geuren en fysieke barrières gebruiken. Plaats geurige planten of afschrikwekkende middelen in je tuin en zorg voor voldoende obstakels zoals afrasteringen, netten of stekelige planten.

Meer informatie hierover lees je in onze blog Hoe houdt je katten uit de tuin? Effectieve tips en oplossingen.

Kunnen katten tegen koffieprut?

Koffieprut kan in kleine hoeveelheden onschadelijk zijn voor katten, maar grote hoeveelheden kunnen schadelijk zijn. Koffie bevat cafeïne, wat giftig kan zijn voor katten. Strooi daarom koffieprut gematigd en voorkom dat katten ervan eten.

Wat is het beste middel tegen katten in de tuin?

Het beste middel tegen katten in de tuin is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en situatie. Een combinatie van geurige afschrikmiddelen, fysieke barrières en ultrasone verjagers kan effectief zijn in het weren van katten uit je tuin. Experimenteer met verschillende methoden om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw tuin.

Conclusie

Door bovenstaande tips en trucs te hanteren is de kans aanzienlijk dat jouw kat niet meer in de tuin zal poepen. Blijft jouw kat dit wel doen dan kan je de dierenarts raadplegen. Zij kunnen je eventueel in contact laten brengen met een specialist. We wensen je veel succes en vooral een fijne tijd met je kat in de tuin.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen