Hoe voorkom je dat je kat uit de tuin gaat? (Volledige uitleg)

14 juni 2023
1,5 min leestijd

Als kattenliefhebber wil je natuurlijk dat jouw kat veilig is in de tuin en zich daar fijn voelt. Maar hoe voorkom je dat jouw kat uit de tuin ontsnapt? In deze blog geven we je tips om jouw kat in de tuin te houden en ervoor te zorgen dat hij zich op zijn gemak voelt terwijl hij geniet van de buitenlucht.

Het creëren van een veilige en aantrekkelijke omgeving voor katten is essentieel. Begin met het controleren van de omheining rond de tuin om er zeker van te zijn dat er geen gaten of zwakke plekken zijn waar de kat doorheen zou kunnen glippen. Plaats indien nodig een kattenbarrière bovenop de omheining om te voorkomen dat je kat er overheen springt. Zorg er daarnaast voor dat de tuin interessant en uitnodigend is voor jouw kat door verstopplekken te bieden, zoals krabpalen, struiken of zelfs een speciaal kattenhuisje.

Naast het veiligstellen van je tuin, is het belangrijk om jouw kat te trainen en aan te moedigen om binnen de grenzen van de tuin te blijven. Door tijd met jouw kat door te brengen in de tuin, bouw je vertrouwen op en leert jouw kat de omgeving kennen. Beloon je kat met traktaties als hij of zij in de tuin blijft, en wees geduldig, want het kan even duren voordat jouw kat de gewoonte ontwikkelt om binnen de grenzen te blijven.

De veiligheid van je tuin verbeteren

Het is belangrijk om je tuin veilig te maken voor je kat en om te voorkomen dat je kat uit de tuin ontsnapt. In dit gedeelte van de blog bespreken we verschillende methoden die je kunt gebruiken om dit te bereiken.

Schutting

Om te beginnen is een kwalitatieve en stevige schutting rondom je tuin cruciaal. Kies bij voorkeur voor een katvriendelijke omheining, oftewel een hek dat speciaal ontworpen is om katten binnen te houden. Dit soort omheiningen hebben vaak schuine of gebogen beugels aan de bovenkant. Deze zijn effectief in het voorkomen dat je kat over de schutting klimt en je tuin verlaat.

Gaas en kippengaas

Een andere optie is het bevestigen van gaas of kippengaas bovenop je schutting of hek. Deze materialen zorgen ervoor dat je kat geen grip kan krijgen op de bovenkant van de omheining, waardoor ontsnappen lastiger wordt. Zorg ervoor dat het gaas strak gespannen is zodat je kat er niet onderdoor kan glippen. Vergeet hierbij niet om regelmatig het gaas op scheuren of zwakke plekken te controleren.

Kunststof afrastering

Hoewel je dit minder ziet dan een schutting is het plaatsen van een kunststof of houten afrastering rondom de omtrek van je tuin ook een oplossing. Dit type hekwerk helpt katten binnen te houden door hun zicht te beperken en biedt extra bescherming tegen ontsnappen. Kunststof afrasteringen kunnen ook kattenoverlast van buitenaf verminderen.

Zorg er tenslotte voor dat er geen gemakkelijke ontsnappingsroutes voor je kat zijn, zoals klimplanten op de omheining of bijvoorbeeld een tafel waar ze op kunnen springen, waarna ze vervolgens over een muurtje of iets dergelijks kunnen klimmen. Verwijder indien nodig deze elementen uit je tuin of zorg voor extra beveiliging, zoals gaas of een katvriendelijke omheining.

Deze blog vind je wellicht ook interessant…

Wat zijn de voor- en nadelen van een kat in de tuin? (volledige uitleg)

Andere methoden om katten in de tuin te houden

Het is belangrijk om te voorkomen dat je kat uit de tuin gaat, om zo ongewenste situaties en gevaren te vermijden. Hieronder lees je enkele tips over hoe je dit kunt bereiken.

Anti-klim strips

Katten kunnen uitstekend klimmen en zullen dus vaak proberen via muren en hekken je tuin uit te komen. Om dit tegen te gaan, kun je anti-klim strips installeren op de bovenkant van je tuinhek of muur. Dit maakt het lastiger voor je kat om er overheen te klimmen, waardoor hij in de tuin blijft.

Rolsysteem en kattenren

Een andere optie om je kat in je tuin te houden, is het installeren van een rolsysteem op je hekwerk. Dit maakt het voor je kat nagenoeg onmogelijk om over het hek te klimmen. Daarnaast kun je ook overwegen een kattenren te plaatsen, een omheinde ruimte waarin je kat vrij kan bewegen zonder het risico te lopen uit de tuin te ontsnappen.

Obstakels in de tuin

Plaats obstakels in je tuin om te voorkomen dat je kat uit de tuin ontsnapt. Denk hierbij aan het plaatsen hoge plantenbakken op strategische plekken, zodat je kat niet direct langs het hekwerk kan lopen.

Een katvriendelijke tuin

Wanneer je een katvriendelijke tuin hebt is de kans dat jouw kat wegloopt kleiner. Wanneer jouw kat een plek heeft waar hij zich veilig voelt, kan slapen, eten en drinken is de kans groter dat hij in de tuin blijft. Meer over hoe je een katvriendelijke tuin maakt lees je in onze blog Een katvriendelijke tuin maken in 9 gemakkelijke stappen.

Correctie van ongewenst gedrag

Om je kat te ontmoedigen uit de tuin te gaan, moet je ongewenst gedrag corrigeren. Het kan ook helpen om een zandbak te plaatsen waarin je kat zijn behoefte kan doen in plaats van in de tuin.

Investeer in het planten van ooievaarsbek en vuurwerkplant in je tuin. Deze plantensoorten zijn bekend om hun afschrikkende werking op katten, waardoor ze minder geneigd zijn je tuin te verkennen en dus minder snel in de verleiding komen om de tuin te verlaten.

Vermijd risico's

Het is belangrijk dat je kat niet wordt blootgesteld aan de risico's die buiten de tuin liggen, zoals vechten met andere katten, het risico op ongelukken of het oplopen van toxoplasmose. Door je kat in een veilige omgeving te houden en hem te ontmoedigen de tuin te verlaten, kun je deze gevaren zoveel mogelijk vermijden. Zorg er ook voor dat je kat altijd een veilige plek heeft om zich terug te trekken, zowel binnen als buiten.

Tot slot is het van groot belang om tijd door te brengen met je kat en alert te blijven op tekenen van ongewenst gedrag. Door deze maatregelen te treffen, zorg je voor een veilige en fijne leefomgeving voor zowel je kat als voor jezelf.

Veelgestelde Vragen

Hoe houd je katten binnen de tuinomheining?

Om te voorkomen dat jouw kat uit de tuin gaat, kan je overwegen om een omheining te plaatsen die speciaal is ontworpen om katten binnen te houden. Dit kan een kattenschutting of een schutting met een naar binnen gekantelde bovenkant zijn. Zorg ervoor dat de omheining hoog genoeg is, zodat jouw kat er niet overheen kan springen.

Wat is het nut van een kattenschutting?

Een kattenschutting is een speciaal soort omheining die is ontworpen om katten binnen of buiten jouw tuin te houden. Het systeem kan bestaan uit een naar binnen gekantelde bovenkant of een net. Het doel van een kattenschutting is om te voorkomen dat katten kunnen ontsnappen of ongewenst de tuin betreden.

Zijn er diervriendelijke manieren om katten in de tuin tegen te gaan?

Ja, er zijn verschillende diervriendelijke manieren om katten uit jouw tuin te weren. Voorbeelden hiervan zijn het planten van kattenwerende planten, het gebruik van geur- en smaakstoffen of het plaatsen van een kattenschutting. Gebruik altijd methoden die geen schade toebrengen aan de kat of andere dieren in de tuin.

Conclusie

Door een of meerdere methodes die hierboven beschreven staan toe te passen verklein je de kans dat je kat uit de tuin ontsnapt. Vergis je echter niet in hoe goed katten kunnen klimmen en springen. Soms kan een hoge bloembak al voldoende zijn om op de schutting te klimmen. 

Als je geen extra risico wil lopen om je kat kwijt te gaan kan je hem altijd een GPS-halsband omdoen. Op deze manier kan je jouw kat altijd terugvinden als hij toch uit de tuin weet te ontsnappen. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen