Kruiden in de tuin: essentiële gids voor succesvol kweken

12 september 2023
2 min leestijd

Het kweken van kruiden in de tuin is een populaire hobby voor tuiniers en koks die willen profiteren van de smaak, geur en gezondheidsvoordelen van kruiden. De sleutel tot succes bij het kweken van kruiden ligt in het begrijpen van de basisprincipes van het kweken, verzorgen en oogsten van deze veelzijdige en aromatische planten.

Of je nu een beginner bent die net start met een kruidentuin, of een ervaren tuinier die op zoek is naar nieuwe ideeën en inzichten, deze blog biedt waardevolle informatie om je op weg te helpen. Lees verder om meer te weten te komen over de verschillende soorten kruiden, de groei- en verzorgingsvereisten, en tips voor succesvol kweken in potjes en vazen, onder verschillende weersomstandigheden en met speciale kruidensoorten.

Belangrijkste inzichten

 • We behandelen de basisprincipes van het kweken, verzorgen en oogsten van kruiden
 • Je komt meer te weten over de diverse variëteiten en tips voor succesvol kweken
 • Overzicht van veel voorkomende kruiden
 • We besteden aandacht aan de omgang met insecten en het gebruik van kruiden in bloempotten en vazen

De basis van een kruidentuin

Een kruidentuin aanleggen kan een heerlijke aanvulling zijn op je tuin, zowel voor de sfeer als voor het gebruik van verse kruiden in de keuken. Om een succesvolle kruidentuin te hebben, dien je rekening te houden met de groeiomstandigheden van kruidenplanten en de eigenschappen van de bodem waarin ze groeien.

Om te beginnen is het belangrijk om een geschikte standplaats te kiezen voor de kruidentuin. Kruiden groeien het beste in een grondsoort die goed doorlatend is en rijk aan organisch materiaal. Het is ook essentieel om de aanwezigheid van zonlicht en schaduw te beoordelen. De meeste kruiden gedijen in een zonnige omgeving, maar sommige soorten, zoals munt en peterselie, tolereren lichte schaduw.

Het is cruciaal om de juiste bodem te hebben voor je kruidenplanten. De meeste kruiden doen het goed in een lichte, vruchtbare aarde, die goed draineert. Enkele tips om de bodemkwaliteit te verbeteren zijn het toevoegen van compost en het losmaken van de aarde voordat je de kruidenplanten in de grond zet. Controleer ook de pH-waarde van de grond; de meeste kruiden verkiezen een neutrale tot licht alkalische grond.

Het verzorgen van de kruidentuin vergt ook aandacht. Kruiden hebben over het algemeen niet veel water nodig, maar het is wel belangrijk ze gelijkmatig te bewateren. Wees voorzichtig met het geven van te veel water, dit kan leiden tot schimmelgroei en ziektes. Om de groei van kruiden te stimuleren, kun je overwegen om een biologische meststof toe te passen. Haal regelmatig onkruid weg en snoei de kruiden om een gezonde groei te bevorderen en om te voorkomen dat ze andere planten overwoekeren.

Door rekening te houden met deze basisprincipes, leg je een sterke basis voor een succesvolle en productieve kruidentuin. Het kiezen van de juiste standplaats, het verbeteren van de bodemkwaliteit en het verzorgen van de kruidenplanten zullen uiteindelijk resulteren in een prachtige en smakelijke toevoeging aan je tuin.

Soorten kruiden

Er is een grote verscheidenheid aan kruiden die je in je tuin kunt kweken. Ze voegen niet alleen smaak toe aan je gerechten, maar bieden ook tal van voordelen voor je gezondheid. Laten we enkele populaire kruiden bekijken die je eenvoudig in je tuin kunt laten groeien.

Basilicum is een essentieel kruid in de keuken en wordt vaak gebruikt in Italiaanse en Aziatische gerechten. Er zijn verschillende soorten basilicum, waarvan de bekendste de zoete basilicum en de roodbladige basilicum zijn.

Munt is niet alleen verfrissend, maar ook veelzijdig in gebruik. Je kunt het gebruiken in diverse drankjes, salades en desserts. Er zijn verschillende soorten munt, zoals pepermunt en appelmunt.

Rozemarijn is een aromatisch kruid dat vaak gebruikt wordt in mediterrane gerechten. Het heeft een sterke smaak en gaat goed samen met vlees, aardappelen en groenten.

Enkele andere kruiden die je in je tuin kunt kweken zijn:

 • Oregano, een populair kruid in Italiaanse en Griekse keukens
 • Peterselie, een veelzijdig kruid dat vaak als garnering wordt gebruikt
 • Citroenmelisse en citroenverbena, beide met een frisse citrussmaak
 • Salie, een kruid dat vaak wordt gebruikt in vleesgerechten en in de vorming van sauzen
 • Tijm, een kruid dat goed samengaat met vlees, stoofschotels en soepen

Er zijn ook minder bekende, maar smaakvolle kruiden zoals lavendel, lavas, dille, venkel, koriander, dragon, marjolein, kervel en vele anderen. Door een diverse selectie van kruiden in jouw tuin te hebben, kun je experimenteren met nieuwe smaken en combinaties in je keuken.

Het kweken van kruiden in je tuin is zowel eenvoudig als lonend. Zorg ervoor dat je de specifieke behoeften van elk kruid kent, zoals zonlicht, grondsoort en watervereisten. Met een beetje zorg en aandacht zul je binnen de kortste keren genieten van verse, smaakvolle kruiden uit jouw eigen tuin.

Kruiden groeien en verzorgen

Kruidenplanten zijn een aanwinst voor elke tuin, zowel esthetisch als culinair. Om gezonde kruiden te kunnen kweken, zijn er enkele basisprincipes die je in gedachten moet houden.

Potten en planten: Het kweken van kruiden in potten is een uitstekende manier om ze te verzorgen. Zorg ervoor dat de potten goed doorlatend zijn, zodat de wortels van je kruiden niet in het water staan. Potten met gaten in de bodem zijn ideaal voor kruiden.

Water: In het algemeen houden kruiden niet van natte voeten. Geef de kruiden daarom regelmatig, maar matig water. Sommige kruiden, zoals bieslook, verdragen meer vocht dan andere kruiden, zoals rozemarijn.

Snoei en bloei: Regelmatig snoeien is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kruidenplanten vol en gezond blijven. Als je in actieve bloei snoeit, blijven de planten in optimale vorm. Bovendien helpt het om het produceren van zaad, wat een afname in kracht kan veroorzaken, te voorkomen.

Winter: De winterhardheid van kruiden varieert sterk per soort. Sommige, zoals tijm en wintergroene kruiden, zijn bestand tegen koude temperaturen. Anderen moeten mogelijk naar binnen worden gehaald tijdens de wintermaanden, of zorgvuldig beschermd worden tegen de vorst.

Zaaien: Het zaaien van kruiden is eenvoudig en kan zowel binnen als buiten worden gedaan. Zorg voor een goede potgrond en geef ze voldoende ruimte om te kunnen groeien. Zaadjes kunnen worden uitgezaaid op een zaaitray of in individuele potten.

Standplaats: Kruiden gedijen in volle zon; zorg dus voor een zonnige plek in je tuin. Sommige kruiden, zoals munt, kunnen ook in de halfschaduw groeien.

Droogte: Houd rekening met de droogtetolerantie van kruiden. Droogteminnende kruiden zoals rozemarijn, tijm en oregano hebben goed doorlatende grond nodig, terwijl kruiden zoals peterselie en bieslook beter tegen vochtige omstandigheden kunnen.

Wortels: Sommige kruiden, zoals munt, hebben de neiging om invasief te worden als gevolg van hun sterke wortelstelsel. Het is daarom aan te raden om ze in een aparte pot of begrensde ruimte te planten om te voorkomen dat ze andere planten overwoekeren.

Geur en bloei: Tot slot dragen kruiden bij aan de geur en schoonheid van je tuin dankzij hun aromatische bladeren en opvallende bloei in verschillende kleuren. Hierdoor zijn ze zowel een aantrekkelijke als functionele toevoeging aan jouw groene paradijs.

Kruiden in bloempotten

Bij het kweken van kruiden in de tuin, kunnen potten en vazen een uitstekend alternatief zijn voor traditionele grondbedden, vooral als er weinig ruimte is. De vensterbank is een perfecte plek om kruiden te kweken in potten. Het biedt voldoende licht en gemakkelijke toegang voor verzorging en oogst.

Het kweken van kruiden in potten en vazen heeft verschillende voordelen. Ten eerste zorgt het voor flexibiliteit bij het organiseren van de tuin. Kruiden kunnen worden verplaatst naar zonniger of schaduwrijker plekken, afhankelijk van hun behoeften. Ten tweede maakt het gebruik van potten de verzorging eenvoudiger. Goede drainage is essentieel voor gezonde kruiden, en potten kunnen worden aangepast om het juiste vochtgehalte te behouden.

Bij het kiezen van potten en vazen voor kruiden zijn er enkele belangrijke overwegingen. Allereerst moet er op worden gelet dat de pot groot genoeg is om de volwassen plant te huisvesten. Bovendien moet de pot goede drainagegaten hebben om overtollig water weg te laten lopen en wortelrot te voorkomen. Materialen zoals klei en terracotta zijn een uitstekende keuze, omdat ze ademend zijn en water gemakkelijk kunnen laten verdampen.

Sommige kruiden die goed gedijen in potten en vazen omvatten:

 • Basilicum
 • Peterselie
 • Munt
 • Rozemarijn
 • Tijm

Tot slot, bij het gebruik van potten en vazen om kruiden te kweken, is regelmatige verzorging noodzakelijk. Dit omvat het goed bewateren en controleren van de bodem om uitdroging te voorkomen. Het voeden van de kruiden met organische meststoffen kan ook helpen bij het verkrijgen van een gezonde en overvloedige oogst.

Het kweken van jouw eigen kruiden in potten en vazen kan een gemakkelijke en plezierige manier zijn om toegang tot verse kruiden te hebben, zelfs met beperkte tuinruimte. Deze methode is vooral handig wanneer men de kruiden binnen wil kweken, bijvoorbeeld op een vensterbank, om zo altijd verse kruiden binnen handbereik te hebben.

Kruiden en insecten

Kruiden in de tuin zijn niet alleen aantrekkelijk voor mensen, maar ook voor een grote verscheidenheid aan insecten. Een goed beplante kruidentuin kan bijdragen aan een divers en gezond insectenleven in en rond je tuin.

In het voorjaar komen kruiden tot bloei en trekken zo veel bijen, hommels en andere bestuivende insecten aan. De geurende bloemen en de overvloed aan nectar zijn namelijk onweerstaanbaar voor deze insecten, die weer helpen bij de bestuiving en de voortplanting van de planten.

Kruidentuinen zijn ook een uitstekende habitat voor nuttige insecten, zoals sluipwespen en lieveheersbeestjes. Deze natuurlijke vijanden van tuinplagen helpen bij het in evenwicht houden van de populatie van schadelijke insecten, zoals bladluizen en rupsen. Door kruiden te verbouwen, creëer je een omgeving waarin deze nuttige insecten gedijen.

Enkele voorbeelden van kruiden en hun relatie met insecten zijn:

 • Lavendel trekt bijen en vlinders aan vanwege zijn rijke geur en heerlijke nectar.
 • Rozemarijn heeft kleine bloemen, wat het aantrekkelijk maakt voor bijen en hommels.
 • Munt is geliefd bij vele soorten vlinders en bijen vanwege zijn sterke geur en rijke nectarvoorraad.

Voorts is het essentieel om pesticiden te vermijden in de kruidentuin. Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen schadelijk zijn voor de nuttige insecten en het milieu in het algemeen.

In plaats van pesticiden kun je experimenteren met organische en natuurlijke methoden om plagen onder controle te houden. Bijvoorbeeld, je kunt sluipwespen vrij in je tuin loslaten om bladluizen te bestrijden, of lieveheersbeestjes gebruiken tegen rupsen.

Kortom, kruiden en insecten leven in een symbiotische relatie in de kruidentuin. Door de juiste kruiden te verbouwen en aantrekkelijke omstandigheden voor insecten te creëren, versterken zij elkaar en dragen bij aan een gezond en evenwichtig tuinomgeving.

Kruiden in verschillende weersomstandigheden

Kruiden zijn een belangrijke toevoeging aan elke tuin vanwege hun culinaire, medicinale en esthetische waarde. Het is essentieel om rekening te houden met de invloed van verschillende weersomstandigheden op de groei en ontwikkeling van kruiden, zoals zon, winter, schaduw, wind en vorst.

Zon De meeste kruiden hebben volle zon nodig voor een optimale groei. Sommige kruiden, zoals basilicum, rozemarijn en tijm, bloeien in de volle zon en produceren sterke smaken. Zorg ervoor dat je deze kruiden op een zonnige plek in je tuin plant.

Winter De winter kan een uitdaging zijn voor sommige kruiden, vooral de eenjarige soorten en hitte-liefhebbers zoals basilicum. De winterharde kruiden, zoals salie, rozemarijn en tijm, zijn beter bestand tegen koude temperaturen. Bescherm jouw gevoelige kruiden tijdens de winter met mulch of breng ze binnen om ze te beschermen tegen de kou.

Schaduw Hoewel de meeste kruiden de voorkeur geven aan zonlicht, zijn er enkele soorten die zich aanpassen aan schaduwrijke omstandigheden. Kruiden zoals munt, peterselie en citroenmelisse kunnen goed gedijen in gedeeltelijke schaduw. Zorg ervoor dat je deze kruiden in een schaduwrijker deel van je tuin plant.

Wind Wind kan een negatieve invloed hebben op de groei van kruiden, vooral op jonge en delicate planten. Het is belangrijk om een ​​beschutte plek te kiezen voor jouw kruiden of barrières te creëren, zoals heggen of schuttingen, om de planten te beschermen tegen harde wind.

Vorst Vorst kan schade aanrichten aan zowel eenjarige als vaste kruiden. Bescherm jouw kruiden tegen vorst door ze af te dekken met een vliesdoek of door gevoelige soorten binnen te brengen tijdens koude periodes. Winterharde kruiden zoals rozemarijn, tijm en salie kunnen beter overleven bij lichte vorst.

Door rekening te houden met deze verschillende weersomstandigheden in jouw tuin, kun je de groei en ontwikkeling van jouw kruiden optimaliseren en genieten van hun rijke smaken en aroma's.

Speciale soorten kruiden

Er zijn verschillende soorten kruiden die in de tuin geplant kunnen worden. Sommige van deze kruiden kunnen als vaste plant, eenjarige of struik worden geplant, afhankelijk van de gewenste eigenschappen van de plant en de inrichting van de tuin.

Een voorbeeld van een woekeraar is munt. Deze snelgroeiende plant kan zich gemakkelijk door de hele tuin verspreiden. Het is daarom beter om deze in een pot of aparte tuinbak te planten om verspreiding te voorkomen.

Vaste planten zijn kruiden die meer dan twee jaar blijven groeien, zoals rozemarijn, tijm en salie. Ze kunnen worden geplant als een kleine struik of haagje, waardoor ze een mooie aanvulling zijn op de tuin en tegelijkertijd verschillende kooktoepassingen hebben.

Eenjarige kruiden zijn kruiden die slechts één groeiseizoen meegaan, zoals koriander en dille. Deze kruiden moeten elk jaar opnieuw worden geplant. Ze kunnen gebruikt worden als tuinplant of in de border.

De struik tijm is een voorbeeld van een kruid dat in een haagje kan worden geplant. Dit zorgt niet alleen voor een mooi effect in de tuin, maar biedt ook de mogelijkheid om de tijm eenvoudig te oogsten.

Het integreren van verschillende soorten kruiden in de tuin, zoals woekeraars, vaste planten, eenjarige kruiden en struiken, biedt een breed scala aan geuren, smaken en texturen. Het kiezen van de juiste kruidensoorten en het planten op de juiste locatie draagt bij aan een evenwichtige en harmonieuze tuin.

Kruiden en hun bloemen

Kruiden in de tuin zijn niet alleen heerlijk om mee te koken, maar ze zijn ook prachtig om te zien terwijl ze bloeien. Veel kruiden hebben unieke bloemen die kleur en schoonheid aan je tuin toevoegen. In deze sectie worden enkele veelvoorkomende kruiden en hun bijzondere bloei beschreven.

Rozemarijn is een populaire keuze voor veel tuiniers vanwege zijn heerlijke geur en smaak. Dit kruid produceert paarse bloemen die in het voorjaar verschijnen en bijen en vlinders aantrekken. Deze bloemen contrasteren mooi met de donkergroene naaldachtige bladeren van de plant.

Kamille is een ander geliefd kruid dat bekend staat om zijn kalmerende eigenschappen en wordt vaak gebruikt in thee. Kamille produceert kleine, delicate gele bloemetjes met witte lintbloemen. Deze bloemen verschijnen in de zomermaanden en kunnen helpen bij het bestrijden van schadelijke insecten in je tuin.

Salie is een veelzijdig kruid dat wordt gebruikt in de keuken en medicinaal. Dit kruid vertoont meestal violetblauwe bloemen in de zomer. De bloei van salie trekt nuttige insecten aan, zoals bijen en zweefvliegen, die helpen bij de bestuiving van andere planten.

Het is belangrijk om te letten op ziekten en plagen die kruiden kunnen aantasten. Meeldauw is een veelvoorkomend probleem bij veel kruidenplanten. Deze schimmelziekte kan ervoor zorgen dat bladeren en bloemen bedekt raken met een wit poederachtig laagje. Voorkom meeldauw door een goede luchtcirculatie rond de planten te behouden en de bladeren zo droog mogelijk te houden.

Door kruiden met aantrekkelijke bloemen in je tuin op te nemen, creëer je niet alleen een visueel mooie buitenruimte, maar stimuleer je ook biodiversiteit door nuttige insecten aan te trekken en een gezond ecosysteem te ondersteunen. Het zorgvuldig onderhouden en observeren van je kruidenbloemen helpt je tuin te laten floreren en te genieten van de geuren, kleuren en texturen die ze bieden.

Veelgestelde vragen

Hoe leg je een kruidentuin aan in volle grond?

Om een kruidentuin in volle grond aan te leggen, begin je met een zonnige locatie en goed doorlatende grond. Maak het gebied vrij van onkruid en bewerk de grond met compost. Kies kruidensoorten die geschikt zijn voor jouw klimaat en plant ze op de aanbevolen afstand volgens de plantinstructies. Zorg voor regelmatige watergift, maar vermijd overbewatering. Verwijder na verloop van tijd onkruid en voeg indien nodig meer compost toe.

Hoe kweek je kruiden in bloempotten?

Kruiden kweken in bloempotten is eenvoudig en perfect voor kleine ruimtes. Zorg voor potten met afvoergaten en gebruik goed doorlatende potgrond. Plant kruiden op de juiste afstand om overbevolking te voorkomen en zorg voor voldoende zonlicht. Water geef je gelijkmatig maar met mate. Overweeg het gebruik van een meststof of compost om een gezonde groei te bevorderen.

Welke winterharde kruiden zijn geschikt voor de tuin?

Er zijn verschillende winterharde kruiden die in de tuin gedijen, zoals rozemarijn, tijm, salie en munt. Deze kruiden kunnen strenge winters overleven en blijven het hele jaar door groen. Plant ze in goed doorlatende grond en zorg voor voldoende zonlicht.

Welke kruiden kun je bij elkaar planten?

Bij het beplanten van een kruidentuin is het belangrijk om rekening te houden met de groeibehoeften van de kruiden. Plant kruiden met vergelijkbare water- en lichtbehoeften bij elkaar. Enkele succesvolle combinaties zijn basilicum en peterselie, tijm en rozemarijn, en salie en munt. Vermijd het planten van agressieve kruiden zoals munt bij meer tere soorten.

Wanneer is de beste tijd om kruiden buiten te planten?

De beste tijd om kruiden buiten te planten is in het voorjaar, zodra de kans op vorst voorbij is en de grond opwarmt. Voor kruiden die binnen zijn opgekweekt, wordt geleidelijke acclimatisatie aan buitenomstandigheden aanbevolen voordat ze definitief buiten worden geplant.

Hoe kweek je kruiden op een terras?

Om kruiden op een terras te kweken, heb je potten of bakken, goed doorlatende potgrond en zonlicht nodig. Kies een zonnige locatie op je terras en zet de potten op een plek waar ze ten minste 6 uur zonlicht per dag krijgen. Houd rekening met de water- en lichtbehoeften van de kruiden bij het bepalen van de beste plaatsing en onderhoud van je kruiden op het terras.

Benieuwd naar meer blogs met betrekking tot kruiden? Klik dan hier voor een overzicht.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen