Let hier op als je een regenton op het balkon plaatst

5 november 2022
2 min leestijd

Wil je graag een regenton op je balkon plaatsen omdat je bijvoorbeeld geen ruimte in de tuin hebt of helemaal geen tuin hebt? In dit geval zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In deze blog leggen we uit welke dat zijn. 

Let hier op als je een regenton op het balkon plaatst:

  • Soort balkon
  • Grootte van het balkon
  • Grootte van de regenton
  • Gewicht van de regenton
  • Met de tuin (als deze er is)
  • Watertoevoer
  • Soort regenton
  • Kraan aansluiting
  • Lengte van de tuinslang

Lees snel verder om meer informatie te krijgen over bovenstaande punten. 

Soort balkon

Één van de belangrijkste factoren waar je op moet letten is het soort balkon dat je hebt. Er zijn allerlei verschillende manieren waarop een balkon gemaakt kan worden. 

Wanneer je bijvoorbeeld in een appartement woont ziet jouw balkon er kwa constructie heel anders uit dan wanneer je bijvoorbeeld in een rijtjeshuis woont. Zo kan het zijn dat er onder je balkon een aanbouw zit of dat er onder jouw balkon weer een ander balkon zit.

Dit is zo belangrijk omdat het per balkon kan verschillen hoeveel draagkracht deze heeft. Een klein Frans balkon heeft misschien niet voldoende draagkracht voor een grote volle regenton. 

Tip

Indien je niet zeker bent hoeveel gewicht het balkon kan dragen is het verstandig om deze te laten inspecteren door een vakman.

Grootte van het balkon

Heb je een heel klein balkon of juist een hele grote? De grootte van je balkon heeft invloed op twee zaken:

  • Hoeveel planten kan en wil je kwijt?
  • Hoe groot kan of moet de regenton zijn?

Wanneer je bijvoorbeeld een heel klein balkon hebt en maar weinig planten er op hebt staan is het misschien beter om helemaal geen regenton te nemen. Een gieter en kraanwater zijn dan voldoende om de planten te bewateren.

Wanneer je een groot balkon dat helemaal vol staat met planten wil je juist een grote regenton. Het zou frustrerend zijn als je in dit geval een te kleine regenton hebt die niet voldoende water heeft voor al je planten.

Grootte van de regenton

De grootte van de regenton is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Aan de hand van het aantal planten dat je op het balkon hebt staan kun je nagaan hoe groot de regenton moet zijn. Ook de de grote van je balkon speelt hierbij een rol.

Je moet natuurlijk voldoende water kunnen geven met het water uit de regenton. De regenton moet echter ook niet te groot zijn omdat hij anders te veel ruimte in beslag neemt.

Wanneer een grote regenton vol zit wordt deze ook een stuk zwaarder dan een kleine variant. Dit heeft weer invloed op het draaggewicht van je balkon.

Meer informatie over het gewicht lees je hieronder.

Gewicht van de regenton

Hoe voller een regenton met water komt te zitten hoe zwaarder deze wordt. Er moet rekening worden gehouden met het gewicht in verband met de draagconstructie van je balkon. 

Een regenton met een inhoud van 160 liter weegt 160 kilo als deze helemaal vol zit. Dit is heel wat gewicht wat je balkon moet kunnen dragen. 

Ben je niet zeker of de draagconstructie goed genoeg is dan kun je het beste een vakman inschakelen om een inspectie te laten doen. Je wil namelijk niet dat het balkon of je woning schade oploopt door een te zware regenton. 

Met de tuin (als deze er is)

Heb je zowel een balkon als een tuin dan is het belangrijk om met beide rekening te houden. 

Wellicht wil je de regenton op je balkon wel gebruiken voor de planten in je tuin. Het is in dat geval handig dat je vanuit de tuin alles kunt regelen en niet telkens naar boven moet. In dit geval kun je ervoor kiezen om het kraantje van de regenton altijd open te laten staan. Je beheerd het water in dit geval door het spuitstuk van je tuinslang open en dicht te draaien.

Hou in dit geval ook rekening met de lengte van je tuinslang. Deze moet wat langer zijn omdat deze extra afstand moet overbruggen. 

Watertoevoer

Hoe het water je regenton in stroomt kan verschillen als je deze op het balkon hebt staan. 

Indien je in een appartement woont bestaat de kans dat er geen regenpijp langs je balkon loopt. Het wordt in dit geval lastig om deze vol te krijgen.

Woon je in een huis met balkon dan is het een kwestie om een vulautomaat (regendief) tussen de regenpijp te plaatsen en deze aan te sluiten op de regenton. Houdt tevens rekening met de afvoer van overtollig water. Zorg dat er op de regenton een afvoerset is gekoppeld welke in verbinding staat met de regenpijp. 

Soort regenton

Zoals je misschien wel weet zijn er veel verschillende soorten regentonnen. Ze verschillen in vorm, grootte, kleur en stijl. 

Omdat je op een regenton vaak beperkte ruimte hebt is het extra belangrijk om over het soort na te denken. Veel mensen kiezen dan ook voor een wand regenton. Omdat deze rechthoekig is en tegen de wand kan staan neemt deze minder ruimte in beslag dan een traditionele ronde regenton. 

Heb je een ruimer balkon en wil je graag een landelijke uitstraling? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een houten regenton. 

Benieuwd welke soorten regentonnen er zijn en wat de voor- en nadelen van deze zijn? Lees dan onze blog Welke soorten regentonnen zijn er? (maar liefst 10 verschillende)

Let op!

Let op het gewicht en de grootte van de regenton. Deze moet bijvoorbeeld wel door je deuren passen of door het trappengat naar boven toe. Wil je een houten regenton dan is het ook belangrijk om te kijken of deze niet te zwaar is om te tillen naar je balkon.

Lengte van de tuinslang

Tot slot moet je ook rekening houden met de lengte van de tuinslang maar ook of je deze überhaupt wel nodig hebt. 

In veel gevallen heb je namelijk niet perse een tuinslang nodig. Als er niet heel veel planten op je balkon staan kun je het bewateren ervan ook met een gieter doen. 

Kies je toch voor een tuinslang dan moet je er op letten dat deze niet te lang is. Hoe langer de tuinslang hoe minder makkelijk het water uit de regenton stroomt. Dit heeft te maken met de druk die op de regenton staat. Dit is veel minder dan de druk die op een buitenkraan of keukenkraan staat. 

Heb je te weinig druk dan kun je deze verhogen door een regentonpomp te plaatsen in de regenton. Meer hierover lees je in onze blog Hoe pomp je water uit een regenton?

Gebruik je het water uit de regenton op het balkon voor planten die in je tuin staan? Dan is het belangrijk om juist een langere tuinslang te nemen. In dit geval moet de tuinslang namelijk eerst een afstand afleggen om bij de tuin te komen. 

Wil je meer informatie over alles omtrent de tuinslang? Klik dan hier voor een overzicht van al onze blogs.

Waarom een regenton op het balkon?

De reden waarom je een regenton op het balkon wil kan heel simpel zijn. Namelijk omdat je niet beschikt over een tuin en alleen een balkon hebt. Als je deze vol met planten hebt staan kun je met behulp van de regenton de planten water geven. 

Wanneer je zowel een tuin als een balkon hebt kies je hiervoor als je wellicht te weinig ruimte in de tuin hebt. Een andere reden kan zijn om de regenton uit het zicht te houden. Tot slot kun je natuurlijk zowel planten in de tuin als op je balkon hebben. Je kan in dit geval twee regentonnen nemen. Degene die op je balkon staat is puur bedoeld voor de planten op het balkon.

Deze blog vind je misschien ook interessant

Tuinieren op je balkon kan echt! Wij leggen uit hoe je dit doet.

Conclusie

Je weet nu precies waar je allemaal rekening mee moet houden als je een regenton op je balkon wil plaatsen. Zoals je hebt kunnen lezen is het vooral belangrijk om rekening te houden met het gewicht. In veel gevallen is een balkon stevig genoeg om een (volle)regenton te dragen. Het is verstandig om een professional er naar te laten kijken als je hier niet helemaal zeker van bent. 

Ben je benieuwd naar meer blogs over de regenton? Klik dan hier voor een overzicht.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen