Maden in de container voorkomen en bestrijden (14 handige methodes)

19 september 2022
2 min leestijd

Met name in de lente en de zomer kun je last hebben van maden in de container. De GFT-bak is hier vaak het gevloegiste voor omdat hier alle etensresten in verdwijnen. In deze blog leggen we aan je uit hoe je maden kunt voorkomen én hoe je ze kan bestrijden. 

Beste manier om maden in de container voorkomen
Beperk het weggooien van etensresten tot een minimum. Wikkel vlees- en visresten in oud papier zodat vliegen hier geen eitjes op kunnen leggen. Plaats de container in de schaduw en zorg dat de deksel niet open blijft staan zodat er geen vliegen in terecht kunnen komen. Hang eventueel een panty met mottenballen op, vliegen vinden dit stinken en blijven er het liefst zo ver mogelijk vandaan. 

Wanneer je verder leest geven we uitgebreid uitleg over hoe je maden het best kunt voorkomen maar ook wat je moet doen als je er toch last van hebt. In deze blog leggen we ook uit waar maden vandaan komen en waarom ze in je container zitten. 

Maden voorkomen in de container

Het fijnste is natuurlijk als je maden kunt voorkomen. Je bent dan geen tijd kwijt aan het vieze klusje om al deze beestjes weg te krijgen. Hieronder lees je wat je allemaal kan doen om maden te voorkomen.

Beperk het weggooien van etensresten

Probeer zoveel mogelijk eten zelf op te eten zodat je zo min mogelijk etensresten hebt. Als er alleen maar tuinresten in de GFT-bak belanden zul je veel minder last krijgen van maden. 

Wikkel vlees- en visresten in een oude krant

Je hebt het meeste last van maden als je vlees- en visresten in de GFT-bak gooit. Let op: dit zijn ook botjes, graatjes en schelpen. Als je hier resten van hebt kun je deze het beste in een oude krant wikkelen. 

Houdt de container droog

Probeer vocht zoveel mogelijk te beperken in de GFT-bak. Hoe vochtiger een container hoe sneller eitjes zich ontpoppen tot maden. 

Laat etensresten met vocht bijvoorbeeld eerst uitlekken in de gootsteen. Je kunt ook een oude krant, stro of zaagsel onderin de GFT-bak leggen. Eventueel vocht wordt hierin opgenomen. Lees onze blog De bodem van de GFT-bak is nat (dit doe je er tegen) voor nog meer oplossingen. 

Zet de container in de schaduw

Met name in de lente en de zomer kan het erg warm worden in een GFT-bak als hier de zon op schijnt. Hoe warmer een container hoe beter de situatie voor vliegen en hun larven. In een broeiende omgeving groeien de larven namelijk veel beter. Bij goed warme omstandigheden kan een eitje zelfs in één dag een larf worden. 

Houdt de container schoon

Hoe schoner de container hoe minder kans op maden. Vliegen komen namelijk af op een stinkende container. Probeer daarom regelmatig (met name in de lente en de zomer) de container schoon te maken. Hoe je dit het beste kunt doen lees je in onze blog Hoe maak je de GFT-bak schoon? (makkelijke en snelle methodes)

In onze blog Dit kun je doen tegen een stinkende GFT-bak (10 makkelijke methodes) lees je wat je kan doen om stank uit een GFT-bak te voorkomen en verkleinen. 

Hang een panty met mottenballen in de container

Door een panty met mottenballen in de container op te hangen verklein je de kans dat vliegen in de container komen. Vliegen vinden de mottenballen stinken en blijven er het liefst zo ver mogelijk vandaan. 

Let op!

Deze methode werkt alleen als er nog geen eitjes zijn gelegd door de vliegen. Zorg dat de container schoon is voor je de panty met mottenballen ophangt. 

Leg lavendeltakjes in de container

Net als mottenballen vinden vliegen ook lavendeltakjes stinken. Ze vinden dit zo erg stinken dat ze niet meer op je container af zullen komen. 

Net als bij de methode met mottenballen moet de container wel schoon zijn. 

Maden in de container bestrijden

Heb je ondanks bovenstaande methodes toch last van maden in de container dan wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Hieronder lees je op welke manier je de maden kunt bestrijden. 

Plaats een tak(je) van de Hedera plant in de GFT-bak

Plaats een (of meerdere) tak(jes) van de Hedera plant in de GFT-bak om de maden te doden. Deze plant is namelijk giftig voor de beestjes. 

Giet kokend water over de maden heen

Door kokend water over de maden te gooien sterven ze ontzettend snel. De temperatuur van het water is zo heet dat de beestjes er binnen no-time geweest zijn. 

Giet water met schoonmaakazijn over de maden

Meng een beetje schoonmaakazijn met water en giet dit over de maden heen. De beestjes kunnen niet tegen het azijn waardoor ze dood gaan. Een verhouding van 1 deel azijn en 2 delen water is al voldoende. 

Leg een paar takjes lavendel in de GFT-bak

De geur van lavendel en de stoffen die in lavendel zitten vinden maden verschrikkelijk. Ze blijven er het liefst zo ver mogelijk vandaan en kunnen als ze er in aanraking mee komen zelfs aan dood gaan. Leg daarom een paar takjes lavendel in de GFT-bak. 

Gebruik een bestrijdingsmiddel

Als bovenstaande middelen niet helpen kun je ervoor kiezen om een bestrijdingsmiddel te gebruiken. Het liefste gebruik je hiervoor een bestrijdingsmiddelen dat zo min mogelijk schade aanricht aan het milieu.  

Deze bestrijdingsmiddelen zijn verkrijgbaar bij tuincentrum, sommige bouwmarkten en natuurlijk online. 

Spoel de maden weg

Deze methode werkt alleen als het afval uit de GFT-bak is en er nog wel maden in zitten. Leg de GFT-bak neer bij een put en spoel met de tuinslang (zet deze op een harde straal) alle maden uit de container. De beestjes stromen met het water direct het riool in. 

Zet de deksel open en plaats de GFT-bak in de zon

Deze methode kun je het beste alleen toepassen als de GFT-bak leeg is en er geen afval meer in zit. Hiervoor moet het tevens ook erg warm zijn. Op een hele hete zomerdag kun je dit bijvoorbeeld toepassen. 

Maden houden niet van de hitte die van de zon af kan komen. Hierdoor zullen ze zo snel mogelijk weg zijn. Let wel op dat hierdoor de maden je tuin in kunnen kruipen. 

Een voordeel van de deksel open zetten is dat er ook vogels op af zullen komen en de maden zullen opeten. 

Gebruik geen zout om maden te voorkomen en bestrijden in de GFT-bak

Sommige geven het advies om zout te gebruiken om maden te voorkomen en te bestrijden. Door zout in de GFT-bak te gooien neemt het vocht in de GFT-bak af. Ook legt een vlieg minder snel een eitje op etensresten die doordrenkt zijn met zout. 

Doordat maden voor een groot deel uit vocht bestaan zullen ze zout niet snel overleven. Het zout neemt namelijk al het vocht weg uit ze waardoor ze sterven. 

Hoewel dit misschien klinkt als een goede methode om zowel maden te voorkomen als bestrijden is dit geen goed idee. 

Zout in de GFT-bak gooien is slecht voor het milieu. De inhoud van de GFT-bak kan namelijk minder goed of niet worden gerecycled. Hierdoor is het ook niet toegestaan dat je dit in de GFT-bak gooit. 

Meer info over wat er wel en niet in de GFT-bak mag lees je in onze blog Wat mag er wel en niet in de GFT-bak (uitgebreide uitleg).

Waar komen maden vandaan

In de lente en zomer zul je regelmatig vliegen zien vliegen, ze zitten zowel in je huis als tuin. In deze periode zijn vliegen zich aan het voortplanten. Vrouwtjes leggen hun eitjes op verschillende plekken. Denk aan mest, compost, dode dieren maar ook in etensresten en rottend materiaal. 

Als de omstandigheden goed zijn (een warme en vochtige omgeving) kan een eitje binnen een week of zelfs binnen één dag uitkomen. 

Hoe komt het dat je maden in de container hebt

Met name als je container stinkt en hier veel etensresten in liggen wordt de kans op maden groter. Dit in combinatie met een container die in de zon staat en vochtig van binnen is. 

Vliegen komen hier graag op af omdat ze weten dat de eitjes en maden hier goed en snel in zullen groeien. Bovenstaande combinatie is een waar Walhalla voor vliegen. 

Ander ongedierte bij de GFT-bak

Niet alleen maden kunnen in of rondom de GFT-bak terecht komen. Lees onze blog Hoe voorkom je ongedierte bij de GFT-bak en kom te weten hoe je ook ander ongedierte bij de GFT-bak weghoudt.

Conclusie

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Door bovenstaande methodes toe te passen kun je de kans op maden tot een minimum beperken of er zelfs helemaal geen last meer van hebben. Gelukkig weet je ook wat je moet doen als de vliegen en maden toch je container hebben bereikt. 

Benieuwd naar meer blogs over containers en de GFT-bak? Klik dan hier voor een overzicht. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen