Mieren bestrijden onder tegels: beste aanpak en tips

14 oktober 2023
2 min leestijd

Mieren bestrijden onder tegels is een veelvoorkomend probleem dat elke tuinliefhebber vroeg of laat tegenkomt. Mieren kunnen als nuttige insecten fungeren in combinatie met andere beestjes, maar wanneer ze onder de tegels nestelen, veroorzaken ze verzakkingen en schade aan de tuin. Om effectief mieren te kunnen bestrijden, moeten we eerst begrijpen wat deze kleine insecten aantrekt en wat hun gedrag onder de tegels is.

Mieren zijn sociaal en leven in kolonies die worden geleid door een koningin. Ze worden meestal aangetrokken door voedselresten en zoetigheden, maar zoeken ook naar schuilplaatsen met een geschikte temperatuur en vochtigheidsgraad. Tegels bieden hen precies dat: een beschutte plek waar het vochtig genoeg is om te overleven en zich voort te planten. Daarom is het essentieel om de oorzaken van mieren onder tegels te kennen en de juiste methoden toe te passen om ze te bestrijden, zoals natuurlijke, chemische of professionele mierenbestrijding.

Belangrijke punten

 • Begrijp waarom mieren onder tegels nestelen en wat hen aantrekt
 • Identificeer de oorzaken van mierenproblemen om effectieve preventie te garanderen
 • Kies de juiste bestrijdingsmethode: natuurlijk, chemisch of professioneel

Aard en kenmerken van mieren

Mieren zijn fascinerende insecten die behoren tot de orde Hymenoptera. Ze zijn te vinden in bijna elk continent op aarde en zijn bekend om hun vermogen om zeer georganiseerde en complexe mierenkolonies te vormen. In dit gedeelte bespreken we de kenmerken van mieren en hun diverse soorten.

Soorten mieren

Er zijn meer dan 12.000 bekende soorten mieren, maar enkele van de meest voorkomende zijn:

 • Zwarte tuinmieren (Lasius niger): Deze mieren zijn 3 tot 5 mm lang en komen vaak voor in tuinen, onder stenen en tegels. Ze zijn voornamelijk herbivoor en eten nectar, fruit en andere plantaardige materialen.
 • Rode steekmieren (Myrmica rubra): Deze mieren zijn 4 tot 6 mm lang en hebben een krachtige steek. Ze zijn vaak te vinden in bossen en graslanden, maar ook soms onder tegels.
 • Houtmieren (Carpenter ant, Camponotus spp.): Deze mieren zijn 6 tot 12 mm lang en leven in hout, waar ze tunnels bouwen voor hun kolonie. Ze zijn voornamelijk omnivoor, eten zowel plantaardige als dierlijke materialen.
 • Faraomieren (Monomorium pharaonis): Deze mieren zijn 2 tot 3 mm lang en worden vaak aangetroffen in gebouwen, waar ze zich voeden met menselijke voedselresten.

Mierenkolonies bestaan uit één of meerdere koninginnen, mannetjes en vele werksters. De taakverdeling binnen de kolonie is zeer gestructureerd. De koninginnen zijn verantwoordelijk voor het leggen van eieren en de voortplanting van de kolonie, terwijl de mannetjes uitsluitend zorgen voor de bevruchting van de koningin tijdens hun korte leven.

Werksters zijn onvruchtbare vrouwtjes die diverse taken uitvoeren, zoals voedsel verzamelen, zorgen voor de larven en het bouwen en onderhouden van het nest. Ze communiceren met elkaar door gebruik te maken van feromonen, die hen in staat stellen om complexe gedragingen te coördineren en hun gemeenschappelijk doel na te streven: het in stand houden en laten groeien van de kolonie.

Mieren zijn belangrijke ongediertebestrijders in de natuur, omdat ze veel schadelijke insecten eten. Ze zijn ook belangrijk voor de bestuiving van planten, omdat ze bij het zoeken naar nectar helpen bij het overbrengen van stuifmeel. Echter, wanneer mierenkolonies zich vestigen onder tegels, kunnen ze schade veroorzaken aan gebouwen en structuren door hun graafwerkzaamheden en zorgen voor overlast voor de bewoners. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je mieren kunt bestrijden onder tegels.

Mieren in de tuin

Mieren in de tuin kunnen een veelvoorkomend probleem zijn. Ze zijn hardnekkige en sociale insecten die complexe koloniën en nesten bouwen. Hoewel ze nuttig kunnen zijn bij het bestrijden van andere plagen, kan een mierenoverlast leiden tot schade aan jouw tuin en terras.

Het is belangrijk om het mierennest te vinden. Nesten bevinden zich vaak onder tegels, in scheuren en spleten, of in de buurt van voedselbronnen. Het aanpakken van het probleem bij de bron zal de mierenoverlast effectiever verminderen. In sommige gevallen kunnen mieren ook in huis worden aangetroffen, meestal op zoek naar voedsel.

Er zijn verschillende manieren om mieren onder tegels te bestrijden:

 • Natuurlijke afweermiddelen: Planten zoals Afrikaantjes, munt en lavendel kunnen helpen mieren op afstand te houden, omdat ze de geur ervan niet prettig vinden. Ook kruiden zoals kaneel, kruidnagel en pepermunt kunnen dienen als natuurlijke afweermiddelen.
 • Barrières: Dien fysieke barrières toe rond jouw tuin om mieren tegen te houden. Gebruik steentjes, houtschors of koffiedik als beschermende laag rond jouw tuin en terras.

Soms is het nodig om hardnekkigere bestrijdingsmethoden te gebruiken:

 • Chemische bestrijdingsmiddelen: Er zijn verschillende insecticiden en mierenlokdozen op de markt die effectief mieren kunnen bestrijden. Pas op met het gebruik van chemicaliën rond kinderen en huisdieren, en volg altijd de instructies op het etiket.
 • Professionele bestrijding: Als alle andere methoden niet effectief blijken te zijn, kan het inschakelen van een professionele ongediertebestrijder nodig zijn.

Door deze methoden te volgen, kunt je mieren onder tegels effectief bestrijden en zo jouw tuin en huis vrijhouden van mierenoverlast.

Oorzaken van mieren onder tegels

Mieren onder de tegels kunnen een lastig probleem zijn. Er zijn verschillende redenen waarom ze zich daar vestigen. In dit artikel worden de voornaamste oorzaken behandeld.

Ten eerste zijn mieren op zoek naar voedsel. Ze zijn vooral dol op zoetigheid, zoals suikers en nectar. Onder de tegels kunnen zij resten van voedsel en zoetigheden vinden, waardoor ze worden aangetrokken. Dit geldt vooral wanneer er regelmatig eten of drinken wordt gemorst op het terras of wanneer afval niet goed wordt opgeruimd. Het is daarom belangrijk om het gebied rond de tegels schoon te houden.

Daarnaast zoeken mieren naar beschutting. Onder tegels kunnen zij een beschutte en vochtige omgeving vinden, die perfect is voor het bouwen van hun nest. Tegels die niet goed aansluiten, met spleten of gaten ertussen, kunnen mieren de mogelijkheid geven om een nest te bouwen. Het controleren en repareren van eventuele beschadigingen aan de tegels kan helpen om mieren te voorkomen.

Een andere reden waarom mieren zich onder tegels vestigen, is de bescherming tegen natuurlijke vijanden zoals vogels en andere insecten. De tegels bieden een veilige schuilplaats voor mieren waarin zij zich kunnen voortplanten en hun kolonie kunnen uitbreiden.

In sommige gevallen kan het ook zijn dat de mieren al in het zandbed onder de tegels aanwezig waren voordat de tegels werden geplaatst. In dit geval is het lastiger om de mieren te verwijderen, maar met de juiste bestrijdingsmethoden en preventieve maatregelen kan het probleem alsnog worden aangepakt.

Door de bovengenoemde oorzaken in gedachten te houden en proactief te handelen, kan men effectief mieren onder de tegels bestrijden en voorkomen. Het is essentieel om het gebied schoon en goed onderhouden te houden, en om alert te zijn op de aanwezigheid van mierenkolonies.

Preventie van mieren onder tegels

Het voorkomen van mieren onder de tegels is een effectieve manier om je huis en tuin vrij te houden van deze kleine indringers. Hier zijn enkele methoden om mieren te bestrijden en te verjagen.

1. Waterbeheer: Mieren hebben water nodig om te overleven, dus zorg ervoor dat er geen stilstaand water is rondom de tegels. Zo kunnen ze geen nest bouwen.

2. Geurspoor onderbreken: Mieren volgen een geurspoor om voedsel te vinden. Door dit geurspoor te onderbreken, kan je mieren verjagen. Een goed huismiddeltje is bijvoorbeeld het gebruik van azijn.

3. Ventilatiegaten beschermen: Controleer de ventilatiegaten van je huis en zorg ervoor dat ze goed afgesloten zijn. Dit voorkomt dat mieren via deze gaten naar binnen komen.

4. Omgekeerde bloempot: Plaats een omgekeerde bloempot op de plek waar mieren zich ophouden. Hiermee creëer je een barrière en wordt het voor mieren moeilijker om onder de tegels te komen.

5. Nematoden: Nematoden zijn kleine wormen die effectief zijn in het bestrijden van mieren. Ze kunnen in de grond worden aangebracht om mieren op natuurlijke wijze te bestrijden.

6. Huismiddeltjes: Er zijn diverse huismiddeltjes die je kunt gebruiken om mieren te verjagen, zoals koffiedik, citroensap en pepermuntolie. Deze middelen kunnen op de tegels worden aangebracht om mieren af te schrikken.

Door deze preventieve maatregelen toe te passen, wordt de kans kleiner dat mieren onder de tegels in je huis of tuin kunnen nestelen. Een combinatie van deze methoden zal het beste resultaat geven en je huis en tuin mierenvrij houden.

Natuurlijke mierbestrijding methoden

Mieren kunnen een groot probleem zijn als ze zich pal onder de tegels bevinden. Gelukkig zijn er enkele natuurlijke methoden om mieren effectief te bestrijden zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën. In deze sectie zullen we verschillende methoden bespreken, waaronder het gebruik van specerijen en groentes, bloemen en planten, en enkele huismiddeltjes voor mierenbestrijding.

Het gebruik van specerijen en groentes

Er zijn verschillende specerijen en groentes die kunnen helpen bij het bestrijden van mieren. Enkele hiervan zijn:

 • Kaneel: Strooi kaneel op de plekken waar mieren zich bevinden. De sterke geur zal ze wegjagen.
 • Knoflook: Leg stukjes knoflook op mierenpaden om ze af te schrikken. Vervang de knoflook regelmatig om de geur sterk te houden.
 • Zout: Strooi zout op de plekken waar mieren zich ophouden om ze te ontmoedigen.

Het gebruik van bloemen en planten

Sommige bloemen en planten hebben eigenschappen die mieren op afstand houden. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Lavendel: Plant lavendel in de buurt van de plekken waar mieren zich verzamelen. De geur van lavendel zal de mieren verjagen.
 • Afrikaantje: Deze bloem helpt mieren te bestrijden door de aantrekkelijke geur die mieren juist afstoot.
 • Goudsbloem: Plant goudsbloemen in de buurt van de besmette plekken om mieren af te schrikken.
 • Rozemarijn: Net als bij lavendel zal de geur van rozemarijn mieren verjagen.

Huismiddeltjes voor mierenbestrijding

Tot slot zijn er nog enkele huismiddeltjes die je kunt proberen om mieren te bestrijden. Deze omvatten:

 • Koffiedik: Strooi koffiedik op de plekken waar mieren zich verzamelen. De geur zal de mieren wegjagen.
 • Azijn: Meng gelijke delen water en azijn in een sprayfles en spuit op de plekken waar mieren zich ophouden.
 • Krijtstreep: Teken een krijtstreep rond de besmette plekken, mieren zullen niet graag over de streep stappen.
 • Afwasmiddel: Meng een beetje afwasmiddel met water en spuit het mengsel op de mieren. Dit zal de mieren doden en andere mieren ontmoedigen om terug te keren.
 • Bakpoeder & poedersuiker: Meng gelijke delen bakpoeder en poedersuiker, strooi het mengsel op mierenpaden. Het bakpoeder zal de mieren doden, terwijl de suiker ze aantrekt.
 • Koperen muntjes & koperslijpsel: Strooi koperen muntjes of koperslijpsel in de buurt van de plekken waar mieren zich verzamelen. Mieren houden niet van koper en zullen wegblijven.
 • Kruidnagel: Verspreid kruidnagel in de buurt van de besmette plekken om mieren af te schrikken. De sterke geur zal de mieren verjagen.

Chemische mierenbestrijding

Het gebruik van mierenpoeder en mierenlokdozen

Mierenpoeder is een effectief middel voor het bestrijden van mieren onder tegels. Het is gemakkelijk te gebruiken: je strooit het poeder simpelweg op het mierennest en de mieren zullen het mengsel oppikken en meenemen naar hun kolonie. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat het poeder gevaarlijk kan zijn voor huisdieren en kinderen, dus neem voorzorgsmaatregelen.

Mierenlokdozen zijn een andere populaire oplossing. Deze bevatten een aantrekkelijk voedselbron, vermengd met een chemische stof die de mieren zal doden. Plaats de mierenlokdozen op strategische plekken, zodat de mieren ze meenemen naar hun nest en zo de koningin en het nageslacht bestrijden.

Het gebruik van andere chemische stoffen

Naast mierenpoeder en mierenlokdozen zijn er nog andere chemische stoffen die kunnen worden gebruikt om mieren te bestrijden. Een veelgebruikte methode is het gebruik van een mengsel van alcohol en waspoeder. Giet een kleine hoeveelheid van dit mengsel direct op het mierennest om de mieren efficiënt te elimineren.

Het is belangrijk om te weten dat deze chemische bestrijdingsmiddelen voorzichtig moeten worden gebruikt, aangezien ze schadelijk kunnen zijn voor het milieu en andere dieren. Neem altijd de aanbevolen voorzorgsmaatregelen en volg de instructies op de verpakking nauwgezet.

Professionele mierenbestrijding

Mierenbestrijding onder tegels is een veelvoorkomend probleem en kan een uitdaging zijn om zelf aan te pakken. Het inschakelen van een professionele ongediertebestrijder is een effectieve manier om mieren te verdelgen en toekomstige plagen te voorkomen. In dit artikel wordt besproken hoe een professionele aanpak bijdraagt aan het bestrijden van mieren onder tegels.

Een professionele ongediertebestrijder gebruikt geavanceerde technieken en middelen om mieren te verdelgen. Ze hebben toegang tot producten met een hogere concentratie werkzame stoffen die effectiever zijn dan de middelen die in de winkel verkrijgbaar zijn. Daarnaast zijn zij getraind in het herkennen van de verschillende soorten mieren en weten zij welk bestrijdingsmiddel het beste werkt voor elke soort.

Het inschakelen van een ongediertebestrijder heeft als voordeel dat zij ook advies kunnen geven over preventieve maatregelen om toekomstige plagen te voorkomen. Dit kan variëren van het aanbrengen van afdichtmiddelen tot het plaatsen van vallen en het op de juiste manier opruimen van voedselbronnen. Door je bewust te worden van de zwakke punten in en rondom jouw huis, kun je mierenplagen voorkomen.

Bovendien kan een professionele mierenbestrijding tijd en frustratie besparen. Het kan demotiverend zijn om zelf diverse bestrijdingsmethodes te proberen, zonder succes. Een ongediertebestrijder neemt deze zorgen weg door snel en efficiënt te werken.

Bij het kiezen van een ongediertebestrijder is het belangrijk om rekening te houden met factoren als ervaring, kosten en referenties. Doe wat onderzoek naar verschillende bedrijven en vraag offertes en referenties aan om de beste keuze te maken voor jouw situatie.

In conclusie, professionele mierenbestrijding onder tegels is een effectieve oplossing voor het verdelgen van mieren. Door gebruik te maken van een ongediertebestrijder met ervaring, kennis en juiste middelen, kun je mierenplagen succesvol bestrijden en voorkomen.

Hoe herken je een mierenplaag

Een mierenplaag kan veel overlast veroorzaken, vooral als de mieren zich nestelen onder tegels. Het herkennen van een mierenplaag is essentieel om tijdig actie te ondernemen en verdere schade te voorkomen.

Om te beginnen, let op de aanwezigheid van een groot aantal mieren tussen de tegels. Dit is vaak het eerste teken van een mierenplaag. Mieren tussen tegels kunnen zand of grond verplaatsen, waardoor er mogelijk kleine gaatjes of verzakkingen ontstaan. Let op onregelmatigheden in het oppervlak van de tegels en de omliggende gebieden.

Daarnaast is het belangrijk om op zoek te gaan naar mierennesten. Deze bevinden zich meestal in de buurt van de plaatsen waar de mieren tussen de tegels komen. Mierennesten zijn soms te herkennen aan kleine hoopjes zand of aarde, vaak rond de ingangen van de nesten. Houd bij het zoeken naar mierennesten rekening met het feit dat ze zich onder de tegels kunnen bevinden, wat het moeilijk kan maken om ze direct te zien.

Mieren zorgen niet alleen voor overlast door hun aanwezigheid, maar kunnen ook schade veroorzaken aan de onderliggende structuur van de tegels. Doordat mieren grond verplaatsen, kunnen steunpunten van de tegels gaan verzakken, wat kan leiden tot instabiliteit en verdere verzakking. Om deze reden is het van belang om mierenplaag tijdig te herkennen en te bestrijden.

Als deze signalen worden opgemerkt, is het raadzaam om direct actie te ondernemen tegen de mierenplaag. Er zijn verschillende methoden om mieren te bestrijden, zowel chemische als natuurlijke oplossingen. Het gebruik van de juiste bestrijdingsmiddelen en technieken is cruciaal om de plaag effectief aan te pakken en tegelijkertijd de structuur van de tegels te behouden. Verwijder, indien mogelijk, de mierennesten en behandel het gebied met een geschikt bestrijdingsmiddel om verdere overlast te voorkomen.

Conclusie

Mieren bestrijden onder tegels kan een uitdagende klus zijn, maar er zijn verschillende methoden die effectief kunnen zijn. Een populaire methode is het gebruik van kokend heet water. Door kokend water op de mierennesten en de omringende gebieden te gieten, kunnen de mieren en hun nesten effectief worden uitgeroeid.

Voor een effectieve bestrijding van mieren onder tegels is het belangrijk om hun voedselbronnen te elimineren. Door de tuin vrij te houden van voedselresten voorkom je dat mieren op jouw terrasplaats worden aangetrokken. Zorg er ook voor dat de tegels goed worden onderhouden, zodat mieren minder gemakkelijk nesten kunnen bouwen.

Azijn is een andere optie die gebruikt kan worden in de strijd tegen mieren. Een mengsel van water en azijn sprayen op de tegels en rondom het nest zal ervoor zorgen dat mieren hun geurpaden verliezen en verward raken. Hierdoor zullen ze uiteindelijk verdwijnen. Koper kan ook effectief zijn bij het bestrijden van mierenplaag. Door koperdraad of -band rond de tegels te plaatsen en de tuin te omringen met dit materiaal, wordt de mierenplaag verminderd.

Tot slot, als al deze methoden niet voldoende blijken te zijn om de overlast van mieren onder tegels te bestrijden, kan professionele hulp overwogen worden. Deze specialisten kunnen technieken toepassen die voor de gemiddelde tuinbezitter wellicht minder toegankelijk zijn, maar die wel efficiënt en effectief blijken. Dit resulteert in een mierenvrije tuin en een aangenaam buitenleven zonder hinderlijke onderbrekingen veroorzaakt door mieren.

Veelgestelde vragen

Hoe azijn te gebruiken om mieren te bestrijden?

Azijn kan gebruikt worden om mieren te bestrijden door een mengsel te maken van gelijke delen water en witte azijn. Spuit dit mengsel op de plekken waar je mieren ziet, zoals op hun looppaden en rond hun nesten onder tegels. Herhaal dit proces indien nodig. Houd er rekening mee dat azijn ook onkruid en gras kan aantasten, dus pas op waar je het spuit.

Is voegzand effectief tegen mieren?

Voegzand kan helpen bij het bestrijden van mieren onder tegels. Voegzand aanbrengen tussen de tegels zorgt ervoor dat de ruimtes tussen de tegels gevuld zijn en dat het voor mieren moeilijker wordt om een nest te bouwen. Kies voor een speciaal voegzand met een mierenwerende samenstelling om de mieren buiten te houden.

Kan chloor mieren onder tegels bestrijden?

Chloor kan mieren onder tegels bestrijden, maar het is niet de meest milieuvriendelijke optie en kan schadelijk zijn voor huisdieren en kinderen. Als je chloor wilt gebruiken, meng dan een klein deel chloor met water en giet dit voorzichtig op de plekken waar je mieren vermoedt. Wees voorzichtig bij het hanteren van chloor en zorg ervoor dat je handschoenen en oogbescherming draagt.

Hoe mieren in het gazon te beheersen?

Mieren in het gazon kunnen worden bestreden door het gras goed te onderhouden en aantrekkelijke voedselbronnen te verwijderen. Maai regelmatig het gras en zorg ervoor dat het goed wordt bewaterd. Verwijder ook afval en doe bladeren en takjes weg die mieren kunnen aantrekken. Als dit niet werkt, kun je een biologische mierenbestrijder proberen die bestemd is voor gebruik op gazons, of een professioneel bedrijf inschakelen.

Deze blog vind je wellicht ook interessant...

Rode mieren in het gazon: beste bestrijdingstips

Wat is een effectieve methode om mieren buiten te bestrijden?

Een effectieve methode om mieren buiten te bestrijden is het gebruik van natuurlijke en chemische bestrijdingsmiddelen. Diatomeeënaarde is een natuurlijk bestrijdingsmiddel dat mieren kan doden door hun uitwendige skelet te beschadigen. Chemische mierenlokmiddelen, zoals mierenlokdozen, kunnen mieren ook effectief bestrijden door vergiftigd voedsel aan te bieden dat de mieren naar hun nest brengen, waardoor ook de rest van de kolonie wordt gedood.

Is zout een goed middel om mieren te bestrijden?

Zout kan worden gebruikt als een goedkope en eenvoudige manier om mieren te bestrijden, maar het is niet zo effectief als andere bestrijdingsmethoden en kan schade aanbrengen aan planten en de bodem. Als je zout wilt proberen, strooi dan een dunne laag op de plekken waar je mieren ziet. Dit kan hen ontmoedigen om verder te gaan en kan sommige mieren doden. Houd er rekening mee dat zout de bodemkwaliteit kan verminderen en schadelijk kan zijn voor je tuinplanten.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen