Mollen bestrijden in de tuin (8 handige methodes)

16 juni 2022
2 min leestijd

Het is erg vervelend als je last hebt van mollen in de tuin. Ze kunnen namelijk behoorlijk wat schade aanrichten, dit met name aan je mooie gazon. Gelukkig ben je bij deze blog aan het juiste adres. Wij hebben namelijk voor je uitgezocht welke methodes je kan hanteren om ze te bestrijden. 

Mollen in de tuin bestrijden doe je met:

  • Plaatsen van mollentrillers
  • Plaatsen verschillende planten, struiken en/of bomen 
  • Plaatsen van mollenverjagers
  • Aanbrengen van een mollengaas (een mollennet) om je gazon of tuin
  • Plaatsen van knoflook capsules
  • Inschakelen van een professioneel bedrijf
  • Plaatsen van een mollenklem
  • Plaatsen van een mollenkoker

Wanneer je verder leest geven we meer uitleg over bovenstaande methodes. Ook leggen we uit welke methodes er nog meer zijn maar niet zijn toegestaan of niet werken. In deze blog komt echter nog meer aan bod. We leggen namelijk ook uit hoe je beschadigen door molshopen kan repareren.

Meer informatie over de verschillende methodes om mollen te bestrijden

Plaats mollentrillers
Hoewel het niet is aangetoont dat deze apparaten werken worden ze toch door veel mensen gebruikt. Mollentrillers plaats je op verschillende plekken in de tuin (met name op je gazon). Deze apparaten geven trillingen af en houden de beestjes daarmee op afstand, mollen zijn namelijk gevoelig voor trillingen. Het kan echter gebeuren dat de mollen gewend raken aan de trillingen. In dit geval heeft een mollentriller minder of geen effect.

Plaats verschillende planten, struiken en/of bomen
Wanneer je tuin uit alleen gazon bestaat maak je het erg aantrekkelijk voor mollen. Ze hebben hierdoor geen moeite om bij je gazon te komen. Door planten, struiken en/of bomen te plaatsen maak je het ze een stuk moeilijker. Mollen hebben namelijk meer moeite om door grond te komen waar diepe, sterke wortels zitten. 

Plaats mollenverjagers
Een mollenverjager werkt op ultrasoon geluid, net als een mollentriller steek je deze in de grond. Mollen kunnen hier echter niet tegen en blijven er het liefste zo ver mogelijk vandaan. Mensen daarentegen hebben er geen last van het geluid omdat wij het niet kunnen horen. 

Plaats mollengaas (een mollennet) om je gazon of tuin
Dit is een ingreep die wat meer tijd en energie kost maar wel effectief is. Je kan namelijk mollengaas plaatsen om je gazon of zelfs om je hele tuin. Door het gaas kunnen de mollen simpelweg niet je tuin of gazon betreden. 

Wanneer je het om je tuin plaatst moet je dit tot een diepte plaatsen van 70 centimeter. Plaats je deze alleen om je gazon dan moet je deze tot een diepte van 25 centimeter aanbrengen.

Plaats knoflook capsules (granulaat)
Knoflook capsules plaats je in een molshoop. Hier komt een sterke geur vanaf die mollen wegjaagt. Helaas is dit wel een product dat je pas kan gebruiken zodra er mollen zijn. 

Schakel een professioneel bedrijf in
Wanneer je zelf geen tijd hebt of wanneer het je niet lukt om de mollen te bestrijden kun je een professioneel bedrijf inschakelen. Zij zullen met professioneel apparatuur de mollen uit je tuin krijgen. De prijs die moet betalen wordt bepaald aan de hand van de grootte van je gazon/tuin. Voor een gemiddelde tuin van 50 m2 betaal je ongeveer €75,-. 

Mollenklem plaatsen
Als er eenmaal een molshoop in je tuin is kun je een mollenklem in het gat plaatsen. Zodra een mol terugkomt en door de klem loopt wordt de mol gepakt. Hoewel de mollenklem zeer effectief is zijn wij zelf niet een groot voorstander van deze methode. Persoonlijk zouden wij eerder gaan voor een methode die de mollen verjaagd.

Mollenkoker plaatsen
Een mollenkoker plaats je in een van de door de mollen gemaakte gaten. De mol loopt hier vervolgens in waarna aan beide kanten de deurtjes dichtgaan. De koker haal je uit de grond en je zet de mol ver van je tuin vandaan uit. Deze methode werkt goed alleen het wil nog wel eens voorkomen dat mollen hier zo’n stress van ondervinden dat ze dood gaan. Wij gebruiken dus liever een van de andere methode’s. 

Extra tip! combineren
Als je meerdere van onze blogs hebt gelezen, bijvoorbeeld hoe je het beste mieren kunt bestrijden dan weet je dat wij groot voorstander zijn van combineren. Plaats bijvoorbeeld zowel mollenverjagers als mollentrillers in de tuin. Door de krachten van meerdere bestrijdingsmethodes te bundelen maak je meer kans om van de mollen af te komen. 

Welke middelen zijn niet toegestaan om mollen te bestrijden?

Zoals je misschien hierboven hebt gezien ontbreken er nog een aantal bestrijdingsmiddelen. Deze vind je hier bij de middelen die niet zijn toegestaan*. 

Het gaat om middelen met explosief gas zoals zwavel patronen, carbid en rodenator. De reden dat deze niet gebruikt mogen worden is omdat deze schadelijk zijn voor mens, dier en milieu. 

Net als explosief gas mag ook gif niet worden gebruikt. Mollengif heeft een zeer slechte invloed op de gezondheid van je tuin. Het kan dan ook je gazon en planten aantasten. Voor mens en dier is dit gif eveneens gevaarlijk. Kies daarom liever voor een van de andere alternatieven eerder genoemd in deze blog. 

* Je kan eventueel een ontheffing aanvragen bij de gemeente om deze middelen wel te gebruiken. 

Welke middelen werken niet tegen het bestrijden van mollen?

Er zijn ook middelen die helaas niet helpen tegen het bestrijden van mollen. Dit zijn:

Water laten stromen in de molshopen
Sommige mensen laten water stromen in de molshopen. Deze methode werkt echt niet doordat het meeste water heel snel in de grond trekt. Verspil hier dus niet je energie én je water aan. 

Bestrijden met geuren
Je hebt al kunnen lezen dat je knoflook capsules (granulaat) kunt gebruiken om mollen op afstand te houden. Echter zijn er mensen die allerlei verschillende dingen proberen met geur, denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van uienschillen. Doordat mollen geen sterke geur hebben werken veel van deze geuren niet of nauwelijks. 

Kan je mollen voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Wat mollen betreft is dat ook zo! Het is mogelijk om te voorkomen dat mollen je tuin en of gazon vernielen. Hoe wel je nooit 100% garantie hebt dat mollen niet in de tuin komen zijn een aantal van bovenstaande methodes er juist voor bedoeld om mollen te voorkomen. 

Mollen voorkomen doe je met de volgende methodes:

Plaats mollengaas (een mollennet) om je gazon of tuin
Hiermee kunnen de mollen niet in je tuin of bij je gazon komen.

Plaats verschillende planten, struiken en/of bomen
Als je deze planten, struiken en/of bomen langs de rand van je tuin hebt staan kan het zijn dat ze niet door de wortels komen en dus niet in de tuin kunnen komen.

Plaats mollentrillers en/of mollenverjagers
Vaak plaatsen mensen deze pas als er mollen schade hebben aangedaan. Je kunt ze echter ook uit voorzorg plaatsen. 

Combineren
Wanneer je bovenstaande methodes combineert maak je de meeste kans om mollen te voorkomen in je tuin. 

Beschadigen maken (molshopen dichten)

Molshopen repareren is gelukkig niet heel moeilijk. Het enige wat je moet doen is het zand wat omhoog is gekomen terug in het gemaakte gat stoppen. Meestal hersteld het gras daarna vanzelf (dit groeit weer dicht). Als het gras niet aangroeit kun je dit makkelijk repareren door het opnieuw in te zaaien met graszaad. 

Conclusie

Je weet nu welke methodes je kunt hanteren om mollen te bestrijden. Mocht het je niet lukken om de mollen te bestrijden dan kun je altijd een professional inschakelen. Succes met het bestrijden van de mollen. 

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen