Planten tegen mieren: effectieve natuurlijke oplossingen

15 oktober 2023
1,5 min leestijd

Mieren kunnen een uitdaging vormen voor tuineigenaren en natuurliefhebbers. Hoewel deze kleine insecten nuttig kunnen zijn bij het bestuiven van planten en het opruimen van dode insecten, kunnen ze ook schade aanrichten aan tuinplanten en ongewenste nesten creëren. Gelukkig zijn er natuurlijke en ecologisch verantwoorde manieren om met een mierenprobleem om te gaan, zoals het gebruik van planten tegen mieren.

Planten zijn een effectieve, milieuvriendelijke manier om mieren te bestrijden. Ze kunnen worden geplaatst rond de randen van tuinen of bloembedden om een natuurlijke barrière te vormen en zo het binnendringen van mieren te ontmoedigen. Sommige planten hebben ook natuurlijke afweermiddelen zoals etherische oliën, die mieren op afstand houden. Door het strategisch plaatsen van deze planten kan de overlast van mieren aanzienlijk verminderd worden.

Belangrijke punten

 • Planten vormen een effectieve en milieuvriendelijke methode om mieren te bestrijden.
 • Het strategisch plaatsen van bepaalde planten kan helpen het binnendringen van mieren in tuinen en bloembedden te verminderen.
 • Een combinatie van natuurlijke bestrijding en preventieve maatregelen kan overlast door mieren aanzienlijk verminderen

Natuurlijke mierenbestrijding

Mieren kunnen soms een ware plaag zijn in huis en tuin. Gelukkig bestaan er verschillende natuurlijke manieren om deze insecten te bestrijden zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën. In dit artikel worden enkele effectieve methoden besproken om mieren te bestrijden op een milieuvriendelijke manier.

Gebruik van planten

Bepaalde planten zijn effectief in het afschrikken van mieren, dankzij de geur en chemische samenstelling van hun bladeren en bloemen. Een aantal van deze planten die je in je tuin kunt zetten of bij de ingang van je huis kunt plaatsen, zijn:

 • Munt: Munt heeft een sterke geur die mieren niet fijn vinden. Het planten van munt rondom je huis kan helpen om mieren op afstand te houden.
 • Lavendel: Net als munt heeft lavendel een sterke geur die mieren afschrikt. Lavendel kan zowel binnen als buiten worden geplant om mieren weg te houden.
 • Rozemarijn: Dit kruid is niet alleen heerlijk in gerechten, maar ook effectief in het bestrijden van mieren. De sterke geur van rozemarijn houdt ze op afstand.
 • Majoraan: Een andere geurige kruidenplant die mieren niet aantrekkelijk vinden is majoraan. Plant het in je tuin of kweek het in een pot om mieren weg te houden.
 • Salie: Het planten van salie in je tuin kan niet alleen helpen om mieren te bestrijden, maar ook andere ongewenste insecten zoals vliegen en muggen.

Naast het gebruik van deze kruidenplanten, zijn er ook andere natuurlijke middelen die je kunt gebruiken om mieren te bestrijden:

 • Azijn: Meng een deel azijn met een deel water en spuit dit mengsel op de plekken waar je mieren hebt gezien. Dit zal ze afschrikken en helpt ook om hun geursporen te verwijderen.
 • Kokend water: Als je een mierennest in je tuin hebt ontdekt, kun je kokend water in de opening gieten om het nest te vernietigen en de mieren te doden.
 • Koper: Mieren hebben een hekel aan de geur van koper. Je kunt koperen muntstukken of koperen voorwerpen in de buurt van de plekken plaatsen waar je mieren wilt bestrijden.
 • Koffiedik: Strooi gebruikte koffiedik rondom de plekken waar mieren je huis binnenkomen. Koffiedik is een natuurlijk afweermiddel voor mieren.
 • Peper, kaneel, knoflook, bakpoeder, zout en krijtstreep: Strooien van deze stoffen rondom de toegangspunten van mieren kan helpen om ze op afstand te houden.

Preventieve maatregelen

Schoonmaak en hygiëne

Een effectieve manier om mierenoverlast te voorkomen is door je huis schoon te houden en een goede hygiëne te hanteren. Mieren zijn namelijk dol op zoetigheid en limonade. Begin met het regelmatig schoonmaken van je aanrecht en zorg ervoor dat er geen vuile vaat blijft staan. Zorg ook voor een goed afgesloten afvalbak om mieren op afstand te houden.

Zoetigheid, zoals koekkruimels en limonaderesten, kunnen gemakkelijk mieren aantrekken. Maak daarom regelmatig oppervlakken schoon waar voedsel wordt geconsumeerd of bereid. Let ook op eventuele mierensporen en verwijder deze tijdig. Zo zorg je ervoor dat mieren geen kans krijgen om zich in je huis te vestigen.

Mieren op afstand houden

Er zijn verschillende manieren om mieren op afstand te houden. Het gebruik van natuurlijke middelen is een effectieve en milieuvriendelijke optie. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Koffiedik: Strooi gebruikte koffiedik op plekken waar je mieren ziet. Mieren houden niet van de geur van koffie en zullen de gebieden met koffiedik vermijden.
 • Essentiële oliën: Meng enkele druppels pepermunt-, lavendel- of eucalyptusolie met water in een spuitfles. Besproei hiermee de gebieden waar mieren zich ophouden. De geur van deze oliën helpt om mieren op afstand te houden.
 • Krijt: Teken een lijn met krijt om de plekken waar mieren binnenkomen. Mieren hebben een hekel aan krijt en zullen de lijn niet oversteken.

Bovendien kunnen bepaalde planten mieren op afstand houden. Enkele voorbeelden hiervan zijn lavendel, munt en goudsbloem. Het plaatsen van deze planten in je tuin kan helpen om mieren op een natuurlijke manier op afstand te houden.

Het consequent toepassen van deze preventieve maatregelen zorgt ervoor dat je de kans op mierenoverlast aanzienlijk vermindert en je woonomgeving mierenvrij blijft.

Schade door mieren

Mieren kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan je terras en gazon. Ze zijn namelijk niet alleen een hinder voor de bewoners, maar ook voor de planten en andere organismen in de omgeving. In dit gedeelte zal worden besproken welke gevaren mieren kunnen veroorzaken en hoe je deze problemen kunt aanpakken.

Op het terras kunnen mieren nesten bouwen tussen de voegen van tegels, waardoor deze los kunnen komen te liggen. Bovendien kan het graven van gangen onder het terras leiden tot verzakkingen en daardoor mogelijk gevaren opleveren voor de stabiliteit van de constructie. Het is dus essentieel om alert te zijn op tekenen van een mierennest en dit tijdig te bestrijden.

Ook op het gazon kunnen mieren voor problemen zorgen. Ze kunnen tunnels graven onder de graszoden, wat kan leiden tot verzakkingen en kale plekken op het gazon. Daarnaast kunnen ze sommige planten, zoals rozen, aantasten door op zoek te gaan naar bladluizen, die zij als voedselbron gebruiken. Dit resulteert in beschadigde bladeren en uiteindelijk een ongezonde plant.

In sommige gevallen veroorzaken mieren indirect schade door de aantrekking van andere organismen. Zo stimuleren ze bijvoorbeeld de aanwezigheid van bladluizen, die op hun beurt plantensappen onttrekken en honingdauw produceren. Deze kleverige substantie trekt weer andere insecten en schimmels aan, wat het probleem verder verergert.

Om de schade door mieren te beperken, kun je diverse maatregelen treffen. Zo zijn er natuurlijke predatoren, zoals lieveheersbeestjes, die ingezet kunnen worden om bladluizen te bestrijden. Daarnaast zijn er verschillende biologische en chemische bestrijdingsmiddelen, zoals insecticiden en natuurlijke afweerstoffen, die effectief kunnen zijn tegen mieren. Tenslotte is het aan te raden om preventieve maatregelen te nemen, zoals het plaatsen van barrières rond het terras en het goed onderhouden van je gazon en beplanting, om mieren te ontmoedigen zich te vestigen op jouw terrein.

Veelgestelde vragen

Hoe mieren onder tegels bestrijden?

Om mieren effectief te bestrijden onder tegels, kun je kokend water in de spleten gieten waar de mieren zich verzamelen. Door dit regelmatig te doen, wordt het nest van de mieren vernietigd en zullen ze vertrekken. Let op, dit kan schade aan planten en het milieu veroorzaken, dus wees selectief bij het gebruik van deze methode. Meer methodes hoe je mieren onder tegels kan bestrijden vind je hier.

Welk agressief middel is effectief tegen mieren?

Chemische bestrijdingsmiddelen zoals mierenpoeder of mierenkorrels zijn effectief tegen mieren. Lees altijd de instructies op de verpakking, en zorg ervoor dat je het middel veilig en correct toepast. Besef echter dat deze middelen ook schadelijk kunnen zijn voor andere dieren en het milieu.

Hoe helpt nootmuskaat bij het bestrijden van mieren?

Nootmuskaat is een natuurlijk middel dat mieren kan helpen bestrijden. Strooi wat gemalen nootmuskaat op plaatsen waar je mieren ziet of bij de ingang van hun nest. De sterke geur van nootmuskaat zal mieren afschrikken en hen ontmoedigen om terug te keren.

Kun je mieren bestrijden met zout?

Mieren kunnen worden bestreden met zout, maar het is een minder milieuvriendelijke optie. Strooi een kleine hoeveelheid zout op plekken waar je mieren ziet. Het zal vocht uit hun lichaam trekken en ze doden. Echter, zout kan ook schadelijk zijn voor planten en dieren in de omgeving, dus gebruik het spaarzaam.

Hoe werken aaltjes tegen mieren?

Aaltjes zijn microscopische wormen die in de bodem leven en een natuurlijke vijand van mieren zijn. Ze dringen de mierenlarven binnen en doden ze. Aaltjes kunnen online of in tuinwinkels worden gekocht en kunnen worden ingezet om mierenpopulaties op een milieuvriendelijke manier te beheersen.

Is azijn een effectief middel tegen mieren?

Azijn kan worden gebruikt om mieren te bestrijden, maar het is belangrijk om het met zorg te gebruiken. Meng gelijke delen azijn en water in een sprayfles en spuit het op plaatsen waar je mieren ziet. Azijn verwart hun geursporen, waardoor ze gedesoriënteerd raken. Houd er echter rekening mee dat azijn schadelijk kan zijn voor planten, dus wees voorzichtig bij de toepassing ervan.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen