Planten tegen muggen: goede natuurlijke oplossingen

11 oktober 2023
2 min leestijd

Planten tegen muggen is een natuurlijke manier om deze vervelende insecten op afstand te houden. In plaats van chemische middelen te gebruiken, kan men een verscheidenheid aan planten in hun tuin plaatsen die bekend staan om hun muggenwerende werking. Deze planten produceren geuren die muggen onaangenaam vinden, waardoor ze minder geneigd zijn om in de omgeving rond te hangen.

Anti-muggen planten zijn populair bij mensen die op zoek zijn naar een milieuvriendelijk alternatief voor insectenwerende producten met DEET of andere chemicaliën. Ze bieden ook een esthetisch aantrekkelijke optie, aangezien veel van deze planten kleurrijke bloemen en aangename geuren produceren die zowel mensen als andere insecten aantrekken. Bovendien kunnen bepaalde planten dubbel dienst doen door ook andere plagen op een afstand te houden, waardoor ze een nuttige aanvulling zijn op elke tuin.

Belangrijkste punten

  • Planten tegen muggen zijn een natuurlijk alternatief voor chemische insectenwerende middelen
  • Anti-muggen planten kunnen een aantrekkelijke en geurige toevoeging aan je tuin zijn
  • Sommige planten weren niet alleen muggen, maar ook andere plagen.

Hoe planten muggen afstoten

Planten spelen een cruciale rol bij het afstoten van muggen en andere vliegende insecten. Ze gebruiken een verscheidenheid aan strategieën om hun ongewenste gasten te verdrijven. Een van de belangrijkste factoren hierin is de geur die de planten verspreiden.

Muggen worden sterk aangetrokken door de emissie van koolstofdioxide (CO2) door mensen en dieren. Planten zetten zonlicht om in chemische energie via fotosynthese. Ze absorberen koolstofdioxide en geven tegelijkertijd zuurstof af, waardoor de aantrekkingskracht van muggen afneemt.

Het reukvermogen van muggen is zeer gevoelig, en ze reageren op de geur die planten produceren. Sommige plantensoorten verspreiden sterke geuren die muggen niet aangenaam vinden. Deze geuren kunnen fungeren als een natuurlijk afweermiddel om muggen op afstand te houden. Enkele van deze planten zijn citroengeranium, lavendel, rozemarijn en basilicum.

Naast het afstoten van muggen door geur, zijn er ook planten die insectenwerende stoffen bevatten. Deze stoffen zijn niet alleen effectief tegen muggen, maar ook tegen andere vliegende insecten zoals vliegen. Een dergelijk voorbeeld is de pyrethrum, een plant die natuurlijke insecticiden produceert die muggen en vliegen afstoten.

In combinatie met andere strategieën zoals milieuvriendelijke insecticiden en fysieke barrières, kan het gebruik van planten om muggen af ​​te weren een effectieve en natuurlijke manier zijn om je leefruimte vrij te houden van deze hinderlijke insecten.

Populaire anti-muggen planten

Rozemarijn is effectief in het afweren van muggen dankzij de sterke geur. Kattenkruid (nepeta) bevat nepetalacton, wat muggen weghoudt. Citroen, basilicum, lavendel en citroenmelisse hebben allemaal verfrissende geuren die muggen afstoten.

Munt bevat menthol, wat insecten niet prettig vinden. Goudsbloemen zijn niet alleen mooi maar ook nuttig, omdat ze pyrethrum bevatten, een natuurlijk insectenwerend middel. Citroengras heeft een sterke citroengeur die muggen op afstand houdt. Knoflook is een populair ingrediënt in veel keukens en ook geschikt voor het afweren van muggenkoorts.

De olie van eucalyptus is een veelgebruikt bestanddeel in insectenwerende sprays, terwijl citroengeranium en citroentijm ook effectief zijn tegen muggen. Afrikaantjes en geraniums zijn mooie bloemen die in de tuin kunnen worden geplant om muggen af te schrikken. Monarda didyma, beter bekend als bergamotplant, heeft muggenwerende eigenschappen, evenals de heerlijk geurende ceder.

Nicotiana (tabaksplant) is een andere plant die muggen afstoot, terwijl de bergamotplant zowel mooi als nuttig is voor dit doel. Pelargonium is een populaire keuze voor hangende manden en struikgewas, vooral vanwege de aangename geur die muggen weghoudt. De koekoeksbloem trekt nuttige insecten aan, zoals lieveheersbeestjes, die muggen eten.

Tomaat- en walnootplanten zijn alternatieven voor het afweren van muggen. Het sap van een tomatenblad kan op de huid worden aangebracht als natuurlijk afweermiddel. Goudsbloem (calendula) is niet alleen mooi, maar helpt ook bij het op afstand houden van ongewenste insecten.

Niet-traditionele planten zoals venus vliegenval kunnen ook effectief zijn in het bestrijden van muggen. De combinatie van verschillende van deze planten in jouw tuin of leefruimte zal bijdragen aan een aangenamere omgeving, vrij van muggen.

Deze blog vind je wellicht ook interees

Welke planten zijn goed tegen bladluizen?

Natuurlijke manieren om muggen af te weren

Klamboe en horren

Klamboes en horren zijn effectieve, natuurlijke manieren om muggen buiten te houden. Een klamboe is een fijnmazig, meestal wit, gaas dat je over je bed plaatst. Het beschermt je tijdens het slapen tegen muggenbeten. Horren zijn raam- of deurschermen die ongewenste insecten tegenhouden, terwijl je nog steeds frisse lucht en licht binnenlaat. Ze verrijken jouw buitenleven zonder het gebruik van chemicaliën.

Gebruik van planten

Planten kunnen ook helpen bij het op natuurlijke wijze weren van muggen. Sommige plantsoorten produceren geuren die muggen onaangenaam vinden, waardoor ze op afstand blijven. Een voorbeeld hiervan is polei (Pogostemon cablin), een aromatische plant met een sterke geur die muggen afschrikt. Een andere plantensoort met een afwerende werking is de citroengeranium. Deze plant verspreidt een citrusgeur die muggen niet prettig vinden. Het planten van tomaten rond terrassen en zithoeken helpt ook, omdat muggen de geur van tomatenplanten niet aantrekkelijk vinden.

Overige tips

Naast het gebruik van klamboes, horren en planten zijn er nog enkele aanvullende natuurlijke tips om muggen op afstand te houden:

  • Ontsteking: Plaats kaarsen met citroengeur of oliebranders met etherische oliën, zoals citronella of eucalyptus, op strategische plaatsen in je tuin. De geuren zullen muggen ontmoedigen om dichterbij te komen.
  • Water: Vermijd stilstaand water in de tuin, zoals in bloempotten, vogelbadjes of regentonnen. Muggen leggen hun eitjes graag in stilstaand water, dus zorg ervoor dat je regelmatig vers water gebruikt en voorkom ophoping van water.
  • Lichaamsgeur: Muggen worden aangetrokken door menselijk zweet en lichaamsgeur. Om muggen af ​​te weren, kun je speciale, natuurlijke insectenwerende lotions en sprays gebruiken die olie van citroengras bevatten. Je kunt ze op je huid aanbrengen of in je kleding spuiten om muggen op afstand te houden.

Het nut van deet en andere alternatieven

Deet is een bekend en effectief anti-muggenmiddel. Het wordt vaak gebruikt om muggenbeten te voorkomen en biedt bescherming tegen ziekten die door muggen worden overgedragen, zoals malaria en dengue. Echter, Deet is niet de enige optie om muggen af te weren. Er zijn diverse alternatieven die eveneens effectief kunnen zijn, waaronder citronella, essentiële oliën en andere anti-muggenmiddelen.

Citronella is een natuurlijk middel dat wordt gewonnen uit de bladeren en stelen van verschillende soorten citroengras. Het staat bekend om zijn sterke geur, die muggen op afstand houdt. Citronella kan worden gebruikt in kaarsen, lotions of sprays en is een milieuvriendelijk alternatief voor Deet. Echter, het is belangrijk te weten dat citronella minder langdurige bescherming biedt in vergelijking met Deet.

Essentiële oliën, zoals lavendel, eucalyptus en citroen, zijn ook effectieve alternatieven voor Deet, vooral wanneer ze in combinatie worden gebruikt. Deze oliën kunnen worden toegevoegd aan water en vervolgens worden verneveld in de ruimte waar je verblijft, of ze kunnen worden aangebracht op de huid met een draagolie (bijvoorbeeld kokosolie of amandelolie). Het is belangrijk op te merken dat essentiële oliën in grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid, dus het is aan te raden de aanwijzingen op het etiket zorgvuldig te volgen.

Naast Deet, citronella en essentiële oliën zijn er andere anti-muggenmiddelen op de markt die effectief kunnen zijn bij het afweren van muggen. Deze kunnen variëren van chemische sprays en lotions tot natuurlijke oplossingen, zoals neemolie of mosquitopellets. Bij het kiezen van een alternatief voor Deet is het belangrijk rekening te houden met de specifieke omstandigheden waarin je je bevindt, bijvoorbeeld de intensiteit van de muggenpopulatie en de risico's op door muggen overgedragen ziekten.

Het is essentieel om na te denken over je behoeften en jouw persoonlijke voorkeur voordat je een keuze maakt tussen Deet en alternatieven. In sommige gevallen kan Deet misschien de beste optie zijn vanwege zijn langdurige effectiviteit, terwijl in andere situaties natuurlijkere en milieuvriendelijkere opties zoals citronella of essentiële oliën de voorkeur verdienen. Bij twijfel kun je altijd het advies van een medische professional inwinnen.

Veelgestelde vragen

Welke kamerplanten helpen bij het bestrijden van muggen?

Kamerplanten zoals munt, basilicum, lavendel en geraniums helpen bij het bestrijden van muggen binnenshuis. Ze geven allemaal een geur af die muggen onaangenaam vinden, waardoor ze minder snel naar binnen komen. Het is belangrijk om deze planten in de buurt van ramen en deuren te plaatsen, waar muggen eerder naar binnen komen.

Hoe voorkomen bomen muggen in de tuin?

Bomen zoals eucalyptus en ceder stoten natuurlijke oliën en geuren uit die onaantrekkelijk zijn voor muggen. Door deze bomen in je tuin te planten, kun je helpen om muggen op een afstand te houden. Daarnaast zorgen ze ook voor schaduw, waardoor stilstaand water minder snel opwarmt en muggenlarven minder snel uitkomen.

Is lavendel echt nuttig om muggen af te weren?

Ja, lavendel is nuttig om muggen af te weren vanwege zijn sterke geur. Muggen vinden de geur van lavendel onaangenaam en blijven er doorgaans bij uit de buurt. Je kunt lavendel zowel binnen als buiten planten, zolang het maar in de buurt van ramen, deuren of zitplaatsen staat.

Wat is het verband tussen rozemarijn en muggenafweer?

Rozemarijn is een natuurlijk insectenwerend middel vanwege de sterke geur die het afgeeft. Deze geur is voor muggen onaangenaam en helpt om ze weg te houden van je leefruimten. Rozemarijn is zowel geschikt voor binnen- als buitengebruik en kan worden geplaatst in de buurt van ramen, deuren of zitplaatsen om muggen af te weren.

Geschreven door

Erick

Ik ben een echt buitenmens en doe niets liever dan heerlijk in de tuin bezig zijn. Daarnaast is schrijven een grote hobby van mij. Deze twee kan ik perfect combineren door middel van deze blog. Op deze manier probeer ik mijn kennis en enthousiasme over tuinieren over te kunnen brengen op anderen.

Meer over

Lees ook onze andere artikelen